|
Joroisten kirkko:

B)
Joroisten puukirkko kuvattuna lauantaina 12.3.2011 (S&J).

Joroisten kirkko ja kellotapuli 1900-luvun alussa. Kellotapulin kuistin osalta ulkonäkö on muuttunut eniten. Kuva kirjasta "Joroisten historia 1" (Raimo Viikki, 2003).
Joroisiin oli valmistunut ensimmäinen kirkkorakennus ja kellotapuli vuoden 1650 aikoihin. Seurakuntaan muuttaneita aatelisia ja muita säätyläisiä valmistunut kirkko ei miellyttänyt ja päätettiin rakentaa uusi kirkko. Se valmistui vuoden 1686 aikoihin. Uusi kirkko palveli yli sata vuotta, kunnes kolmas kirkko valmistui osin toisen kirkon hirsistä vuonna 1793. Rakennusmestarina oli toiminut Juhana Karp eli Karppinen Iisalmesta. Karppinen oli todennäköisesti saanut kirkonrakennusoppinsa pohjalaisilta mestareilta. Hän ei juuri välittänyt intendenttikonttorin piirustuksista, vaan muunteli niitä tai jätti ne sivuun. Joroisten kirkko on malliltaan tasavartinen ristikirkko eikä siis edusta puhdasta virastotyyliä Karppisen luomisvoiman ansiosta. Tyylihistoriallisesti se sijoittuu kansanomaisen kirkonrakennusperinteen ja keskushallituksen valvoman virallisen arkkitehtuurin välimaastoon.
Joroisten kirkkoherra Avelin osoittautui omatoimiseksi mieheksi, vuonna 1806 hän teetti kirkon sakastiin omin lupinensa oman ulko-oven, mikä närkästytti silmäätekeviä pitäjäläisiä. Erityisesti majuri Zachris Aminoff vaati, että kirkkoherran oli omin kustannuksin suljettava ovi entiseen piirustusten mukaiseen malliin. Pitkän riitelyvaiheen jälkeen päästiin kompromissiin, ovi sai jäädä, mutta jumalanpalvelusten aikana sen piti olla puomilla suljettuna. Kirkkoherran ovi-idean takana oli ollut mm. kirkotettavien naisten mahdollisuus päästä uteliaiden näkemättä salaripille sakastiin. Muuten kulku olisi täytynyt tehdä kirkkokäytävää pitkin (Joroisten historia 1" - Raimo Viikki, 2003).

Joroisten kirkkotapuli - kuvattu 19.3.2011 (S&J).

Joroisten kirkko ja sankarivainajien muistopatsas ~ 12.3.2011 (S&J).

Joroisten kirkon torni kuvattuna 12.3.2011 (S&J).
(Joroisten kunta, 2011): Joroisten puinen ristikirkko on peräisin 1700-luvulta. "Jeesus herättää opetuslapsia" -alttaritaulun on maalannut vuonna 1901 Pekka Halonen, joka tunnetaan erityisen hienoista suomalaista maisemaa kuvaavista öljyväritöistään . Kaunis saarnastuoli on peräisin 1700-luvulta. Kirkkoon mahtuu noin 1 000 henkeä. Kellotapulissa on kesäisin Tapulikahvio, jossa on pieni kirkkomuseo.

Yksinäinen risti Joroisten kirkkotapulin kupeella - 19.3.2011 (S&J).
(Wikipedia, 2011): Joroinen (ruots. Jorois) on Suomen kunta, joka sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa. Kunnassa asuu 5 386 ihmistä, ja sen pinta-ala on 711,73 km2, josta 136,30 km2 on vesistöjä. Väestötiheys on 9,36 asukasta/km2. Kunnanjohtaja on Tenho Hotarinen.
Joroisten naapurikuntia ovat Juva, Leppävirta, Pieksämäki, Rantasalmi ja Varkaus. Varkauden lentoasema sijaitsee aivan Joroisten kuntakeskuksen vieressä.
Joroinen on tunnettu lukuisista kartanoistaan, kuten Järvikylän, Koskenhovin ja Frugårdin kartanot. Paikkakuntaa kutsutaankin usein "Savon Pariisiksi", sillä kartanoiden väki muodosti aikoinaan oman seurapiirinsä, jossa puhuttu kieli oli usein ranska.
1. 
2. 
3. 4. 
5. 6. 
7. 8. 
9. 
Joroisten kirkko - kuvat #1-9: kaikki kuvattu 14.10.2015 (S&J).
|