|
1950:
Helmikuussa 1950 perustettiin Rovaniemen Palloseura - yleisseurojen Lapin Poikien ja Rovaniemen Urheilijoiden jalkapallojaostoista pelaajat:
Rovaniemen Palloseura mukana heti perustamisvuonnaan Lapin piirisarjassa:
Kun helmikuussa 1950 Karjapohjan teurastamon henkilöruokalaan kokoontui jalkapallosta innostuneita miehiä pitämään ensimmäistä uuden jalkapallon erikoisseuran perustamiskokousta, mukana oli sekä Lapin Poikien että Rovaniemen Urheilijoiden jalkapallopelaajia - heitä yhdisti yhteinen halu päästä entisten yleisseurojensa "yleisurheilun kahleista" vapaaksi. Molemmissa seuroissa jalkapalloa potkineet tunsivat jääneensä syrjään seuransa muiden jaostojen hallitessa toimintoja. Mainittuun kokoukseen tuli myös uusia jalkapallosta kiinnostuneita henkilöitä, jotka eivät olleet kuuluneet aiemmin kumpaakaan mainituiosta seuroista.
Uusi seura saa maaliskuun 1950 kokouksessa nimekseen "Rovaniemen Palloseura" (RoPS). Loppuun asti rinnalla kilpaili nimiehdotus "Rovaniemen Ahmat". Seuralle suunnitteli oman merkin johtokunnan jäsen Arvi Vinberg. Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valikoitui konttoripäällikkö Ave Somersaari ja varapuheenjohtajaksi huoltopäällikkö Helge Sallasvaara. Sihteeriksi valittiin konttoristi Valle Virtasalo, kalustonhoitajaksi Juhani Antikainen ja rahastonhoitajaksi konttoristi Veikko Tiainen. Samassa kokouksessa päätettiin, että uuden seuran pelipaidan väri on sininen, housut valkoiset ja sukat sinivalkoiset.
Lapin Kansassa oli 28. huhtikuuta ilmoitus RoPS:n A-juniorien ja miesten välisestä harjoitusottelusta. Miehet harjoittelivat keväällä voimistelua ja maastolenkkejä, junioreita saatiin mukaan heti niin paljon, että RoPS ilmoitti piirinsarjaan A-juniorien joukkueen, kaksi B-junioreiden joukkuetta ja D-juniorit.
Jo 30.4.1950 Rovaniemen Palloseura pelaa ensimmäisen virallisen harjoitusottelunsa Rovaniemen Lappia vastaan - pelissä on uutuudenviehätyksen lisäksi mukana aimo annos politiikkaa oikeisto-vasemmistoakselin myötä. RoPS:n pelaajat mainitussa historiallisessa ensimmäisessä ottelussa olivat: maalivahti Antti Hyvärinen, puolustajat Reijo Somersaari ja Uuno Ahtinen, tukimiehet Otto Hämäläinen, Veikko Tauriainen ja Juhani Antikainen, hyökkääjät Ossi Snygg, Niilo Koponen, Antero Haikio, Yrjö Pappinen ja Jorma Raatikainen. Vaihtomies oli Paavo Lampinen. RoPS voitti kyseisen pelin maalein 3-2 - maalintekijöinä Haikio, Koponen ja Pappinen. Katsojia oli paikalle saapunut 200. Kauppalan pelikenttä oli ollut lehtitietojen mukaan liejuinen - palloa usein vain roiskittiin ilmaan eivätkä pelaajat juurikaan jaksaneet sijoittua oikein.
Vapunpäivänä kohtasivat samojen seurojen A-juniorit - RoPS A pelasi kokoonpanolla: (mv) Antti Hyvärinen, Simo Marttiini, Olavi Oksman, Antero Vuopala, Veikko Tauriainen, Timo Ahola, Pentti Rahkola, Kalevi Hetemaa, Reijo Somersaari, Jaakko Hakoköngäs, ja Aaro Pokka. Peli päättyi 2-2. RoPS:in maalit tekivät Hakoköngäs ja Somersaari.

RoPS A-juniorit joukkuekuvassa 1950. Kuva kirjasta Poron voimalla, 2020 (Lapin Kansan arkisto). Maalivahtina mäkikotka Antti Hyvärinen.

RoPS:n miesten ja A-junioreiden maalivahti perustamisvuonna 1950 oli Antti Hyvärinen (1932-2000), joka voitti kuusi vuotta myöhemmin mäkihypyssä olympiakultaa Cortinassa.
Ensimmäiset viralliset ottelunsa RoPS pelasi SPL:n piirisarjassa - toukokuun lopussa 1950: RoPS - TP-47 (Tornio) 3-1. Seurojen A-juniorit kohtasivat omassa piirisarjassa seuraavana päivänä ja RoPS voitti 3-0.
RoPS:n edustusjoukkueen kausi Lapin piirisarjassa ei sujunut vielä hyvin. Kahdeksasta sarjapelistä vain yksi voitto (avauspelissä) - muista häviöt. Kemissä RoPS hävisi 1-7 (KePS) ja Lapin Kansa syytti tappiosta erotuomaria: "Ottelusta teki kemiläiserotuomari sellaisen, että tekisi väärin urheilulle, jossiihen julkisen sanan palstoilla puuttuisi." Lehti ei jutussaan maininnut lainkaan ottelun lopputulosta! Rovaniemi-lehdessäkin erotuomari sai sapiskaa: "Erotuomari Erkki Jänkälä oli aivan avuton älle elämänuralle."
RoPS:n A-juniorit menestyivät ensimmäisellä kaudella todella hyvin. He pelasivat ratkaisevassa viimeisessä ottelussa KePS:n kanssa 1-1 ja se takasi maalierolla RoPS-nuorille piirin mestaruuden. RoPS pääsi pelaamaan SPL:n nuorten Suomen mestaruudesta, mutta tasoero on vielä hiukankin eteläisempiin seuroihin olemassa: ensin VIFK voitti RoPS-nuoret 7-2 ja sen jälkeen OPS 2-0. Sen pidemmälle ei RoPS valtakunnallisessa sarjassa päässyt.
Ensimmäisen kansainvälisen ottelunsa RoPS pelasi 18.6.1950 Ruotsin Pajalassa, missä isännät eli Pajala IF voitti rovaniemeläisvieraansa 4-2. RoPS-maalit tekivät Veikko Tauriainen ja Olavi Oksman.
Elokuussa 1950 Rovaniemellä vieraili norjalaisseura Hammerfest Idrettslaget Stein, joka osoittautui osaavammaksi tylyin numeroin 0-4.

RoPS:n tehtyä kesäkuussa 1950 vierailun Ruotsin Pajalaan tulivat ruotsalaiset vastavierailulle heinäkuussa - 8.7.1950 Rovaniemen rajavartioston kentälle. KUvassa RoPS-pelaajat kyseissä ottelussa Lapin Kansan lehtikuvassa. Ottelun lopputuloksesta ei ole tietoa saatavilla.
Vuonna 1950 RoPS joutui pelaamaan kotipelinsä alimittaisilla Valtionrautateiden ja rajavartiolaitoksen kentillä. Rovaniemen urheilukentälle oli luvattu rakentaa nurmipinta ja juoksuradoille hiilimurskapäällyste, mutta kesän 1950 aikana ei asiassa juurikaan tapahtunut edistystä. Keskuskentän raivaaminen urheilukentäksi oli aloitettu jo v. 1906 Kemi-yhtiön johdon toimesta, sen työntekijöille haluttiin hyvät vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet. Tuolloinen vaatimustaso talkooporukoille oli kuitenkin myöhempien mittapuiden mukaan kovin vaatimaton.
Keskuskentän remontin jälkeiset vihkiäiset saatettiin pitää vasta kesällä 1952. Uuden nurmikkopinnan hoitoon ei kaupungn palkkaaman kenttämestarin työpanos riittänyt, avuksi tarvittiin RoPS:n juniorienkin työpanosta. Betoninen katsomorakennelma valmistui 1954.
Kun Alvar Aalto sotien jälkeen laati Rovaniemen tuhotulle keskustalle uutta modernia asemakaavaa, piirsi hän Poronsarveksi kutsutun kaavan, jossa poron piilokuvan silmänä toimi juuri Keskuskenttä.
.
|