PORI - sivu #14:
Itäpuolen kaupunginosat * Vanhakoivisto, Uusi-Koivisto, Impola, Sampola, Koivula, Väinölä.

(Svala & Jukka Joutsi * heinäkuu 2009 ~ viimeisimmät lisäykset: 30.4.2015)

Karjalankatu Uusi-Koiviston ja rautatien välimailla:

A) Karjalankatu kulkee rautatieasemalta rautatietä seuraillen luoteesta kaakkoon - yhdensuuntaisena Uusi-Koiviston eteläpuolella kulkevan merkittävämmän väylän eli Satakunnankadun kanssa. Minun aikoinani tämän kadun nimi oli 'Lounainen Linjakatu'. Nimi muutettiin 'Karjalankaduksi' huhtikuussa 2008. Karjalasta tulleet evakot laskeutuivat aikoinaan erikoisjunistaan tälle kadulle. Ratapiha siis kuvasta oikealle muutamia kymmeniä metrejä.
Tämän kadun varrella on kai aina ollut lähinnä vain firmoja ja niiden varastoja - ei kovin mielikuvituksellista kaupunginosaa. Rautatien vierellä oli kuitenkin aikoinaan kiinnostavia rautatieläisten asumuksia ja työkuvioihin liittyneitä rakennelmia, mutta niistä lienee suurin osa jo kadonnut. Ensimmäisenä oikealla asui rautatieläisten mökissään 1950-luvulla Novarit (purettu). Karjalankatu muuttuu lentoasemalle ja Helsingintielle johtavan alikäytävän jälkeen Mikkolantieksi.

(Esko Maasalo, 11.2.2014): Radan varrella - kaupungin puolella - punainen mökki oli isäni äidin koti hetken aikaa. Mökin kulmilta meni tie Lattomerelle, kun asema ja ratapiha oli vielä vanhassa paikassa, ja mökin emännälle kuului tasoristeyksen vartiointi silloin. Niin muuten kuulostaakin oudolta tuo 'Karjalankatu'.

B) Uusi-Koivisto:


Ravirata Uudenkoiviston eteläreunassa Ravintien ja Voikukantien rajaamalla alueella:

(Antti Suominen): "Kuvassa ravikilpailut sunnuntaina 16.9.1956. Taustalla oleva katsomo paloi myöhemmin. Kuvan olen ottanut sinä päivänä, kun täytin 18 vuotta ja sain aloittaa vuorotyöt kuvaajana."

(R.Laaksonen): "Joo, se oli syksyllä 1968, kun läksimme isoäidin kanssa junalla Kouvolaan, niin katsomo oli vielä paikoillaan. Takaisin tullessa paikalla oli hiiltyneitä keppejä."

(Tapani Vainio): "Juna kiitämässä Porissa vuonna 1958 raviradan kohdilla (kaksoisalikaytävä) ennen Haapamäen radan erkanemista. Raviradan katsomo näkyy puiden takaa hiukan. Kuva: Aimo Vainio, linssiluteena tällä kertaa pikku veljeni."

Vanhakoivisto:

C) Tapani Vainio: Vanhakoiviston kansakoulun 1. luokka luokkakuvassa syksyllä 1956 koulun ulkorakennuksen takana. Kuvassa on myös opettajamme Sinikka Tiilikainen.

(Kirsti Pirttimäki): Minä olen ylhäällä oikealla Pohjolan Jarin vieressä.

(Seppo Karhula): Ilpo Karhula on kuvassa keskirivissä kauimpana vasemmalla.

(Tapani Vainio): "Vanhakoiviston lapsukaisia (Vainio, Laakso, Koskinen, Randen, Valve) Joutsenontie 6:n rappusilla keväällä 1958. Kuvassa äärimmäisenä vasemmalla oleva poika, joka on Seppo Laakso, kuoli äskettäin. Hän oli meitä luokkaa ylempänä. Kuvassa on kaksi maalarimestari Valven poikaa. Juhani (pikku-Jussi), joka on vanhempi, on kolmas oikealta sekä Olli-Pekka kolmas vasemmalta."

(Tapani Vainio): "Pesäpalloa Joutsenontie 6:n pihassa keväällä 1958. Takana näkyy Koskisen talo. Nyk. Sampolan ja Koivulan välimaastossa.

(Tapani Vainio): "Onni ja Lempi Laakson pihakeinussa Vanhakoivistontien varrella 1956. Kaikki kuvassa näkyvät rakennukset on purettu."

(Tapani Vainio): "Syksyllä 1957 Vanhakoivistolla. Etualalla Auteron talo"

(Tapani Vainio): "Keväällä 1957. Näkymä Joutsenontie 6:n ikkunasta Vanhakoivistontielle päin."


(Hannu Jalkanen, 27.4.2015): "Isäni, leipurimestari Teuvo Jalkanen (ent. Sataleipä - kuvassa takana kasvot kameraan) ja konditori Lauri Lönnberg ostivat Leipänuoli-nimisen leipomon Vanhallakoivistolta osoitteessa Ainontie 4. Tämä valokuva ollut lehdessä 16.12.1966. Ilmeisesti Uusi Aika eikä Satakunnan Kansa. Leipomon nimenä oli Pulla-Pojat. Isäni joutui aika pian terveydellisistä syistä johtuen luopumaan omistuksesta ja muutimme Kouvolaan, missä Juho Mannerin leipomossa isäni aloitti työt 23.8.1967. Pari vuotta sitten huomasin Hesarissa uutisen, että leipomorakennus oli tuhoutunut tulipalossa ja pihapiirissä olleen asuinakennuksen näin ominkin silmin siellä vieraillessani päässeen ränsistymään."


Koivula:

Vanhankoivistontietä ja Koivulaa vuonna 1965 - kuva: Aimo Vainio.

Porin Sampolassa:

D) Sampolan asumalähiöstä Porin ydinkeskustan itäpuolelta - kuvattu 2.7.1981 ('S&J'). Ei tämänkään kuvan perusteella Sampolaa aikoinaan suotta kutsuttu nimellä 'Suomen Katowice'. On siinä arkkitehdilla kevät mennyt, kun on piirustuslaudallaan pohtinut, miten saada kuudella muulla betonilaatikolla peitetyksi tämän 'kuvausasukkaan' ikkunasta avautuvasta näkymästä kaikki alkuperäinen luontomaailma pois.

Ei paljon edellisestä parane - kuvattu 2.7.1981 ('S&J'). Umpipihan leikkikentällä kuulemma säilyy lapsilla katsekontakti valvoviin äidin silmiin. On se ruoka-aikaan melkoista syömään-huutamista parvekkeilta. Monet ikäluokat tältäkin leikkikentältä jo lähteneet maailmalle sitten kuvan ottamisen.

Sampolan kerrostalo kuvattuna 1980-luvun alussa ('S&J').

Sampolalaisten henkireikä luontoon - Pori-Haapamäen radan takana pururata pullisteluvälineineen - kuvattu 2.7.1981 ('S&J'). Lenkkeilijöiden korvissa soi tuolloin vielä läheisen lyhytaaltoaseman signaalit This is the Finnish broadcasting company, jotka hurjimmillaan kuuluivat Sampolan asunto-osakkeissa lämpöpattereistakin läpi. Radio- ja tv-lähetyksiä ne häiritsivät 'päällekäyvinä' vuosikaudet.

Santeri Kivioja kuvasi Kouvontien tasoristeyksen Sampolassa 10.1.2014 (kiitos, käyttölupa 2015-12-E).


Tapani Vainio: Porin Väinölänahoa rakentamassa kesällä 1974.

Tapani Vainio: Väinölän uuden kansakoulun avajaisjuhlavieraita autoineen koulun pihalla vuonna 1959 (kuva Aimo Vainio).

(Arja Wikman, 13.7.2014): Kun tämä koulu avattiin, niin sen entisissä tiloissa radioaseman kupeessa olleessa puukoulussa aloitti Malminpään keskikoulu taipaleensa siirtyäkseen vuoden kuluttua vanhan Tipulan tiloihin Liisankadulle. Aloitin Malminpään siellä puukoulussa.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Porin sivulle #15

Takaisin Pori-sivujemme alkuhakemistoon.