LUVIA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 11.10.2017)

(Wikipedia, 2011): Luvia on Suomen kunta, joka sijaitsee Satakunnan maakunnassa. Kunnassa asuu 3 366 ihmistä, ja sen pinta-ala on 861,20 km2, josta 2,47 km2 on vesistöjä. Luvian naapurikunnat ovat Eurajoki, Nakkila ja Pori. Luvian vaakunan on suunnitellut Heikki Hermonen, ja se on vahvistettu vuonna 1954.
Luvian kunta on perustettu 1870. Luviasta kuitenkin löytyy mainintoja jo keskiajoilta lähtien, näissä teksteissä yleensä mainitaan Sassilankylä. Luvian seurakunta oli 1900-luvun alkuun asti Eurajoen kappeliseurakunta, josta se itsenäistyi 1901.
Purjelaivakaudella Luvia oli Suomen merkittävimpiä laivanrakennuspaikkakuntia. Rakennetut venetyypit vaihtelivat pienistä scyllistä jopa suuriin fregatteihin. Nykyään Luvialla on yksi pieni veneveistämö Lankoorissa. Laitakarissa perinnelaivayhdistys rakensi kaljaasi Ihanan käyttäen perinteisiä menetelmiä. Ihana valmistui 2011.
Suurin osa Luviasta on entistä merenpohjaa. 1800-luvulla Luodonkylän ja kirkonkylän välinen Luvianlahti kuivattiin ja näin syntyi yli 1000 hehtaaria peltoaluetta. Peltoaukea/lahti on vielä nähtävissä Kuivalahden ja Luvian keskustan välisellä tiellä, sillä sille ei ole aktiivisesti rakennettu asuinaluetta.
Suomen ensimmäinen baptistiseurakunta perustettiin Luvialle vuonna 1871. Nykyisin seurakuntaa ei enää ole.
Kieltolain aikana Luvia oli merkittävä alue viinan salakuljetuksessa. Virolaiset laivat seilasivat kauas Luvian edustalle josta sitä moottoriveneillä salakuljetettiin mm. Aspiskerin saaren kautta muualle Satakuntaan.
Luvian tärkeimmät nähtävyydet ovat Josef Stenbäckin suunnittelema paikallisesta punaisesta hiekkakivestä rakennettu kirkko vuodelta 1910, kotiseutumuseo, Knapernummen ampumahaudat, Luvian saaristo, Säpin majakka ja Laitakarin venesatama, jossa rakennettiin perinteisin menetelmin kaljaasi Ihana.
Vuosittain toistuvista kulttuuritapahtumista suurin on Luvialaiset kesäjuhlat heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Tapahtumaa on järjestänyt yli 30 vuoden ajan LC Luvia ry.
Luvialainen urheiluseura Luvian kiekko -82 on voittanut kolme kertaa ringeten Suomen mestaruuden, vuosina 2004, 2005 ja 2007. Yleisseura Luvian Vedon harrastetuin laji on jalkapallo. LuVe:lla on miesten joukkueet Kolmosessa ja Vitosessa.
Luvialla sijaitsee yhtenäinen peruskoulu (luokat 1-9) Kirkonkylässä (Sittlahdessa). Luvian pienet kyläkoulut Niemen- ja Peränkylässä on hallinnollisesti lakkautettu, mutta niiden tiloihin on hajautettu kaikki kunnan 3.-4. luokan oppilaat. Lukion ja ammattikoulun luvialaiset käyvät pääsääntöisesti joko Porissa, Raumalla tai Eurajoella.
Kylät ~ Maakylät: Sittlahti (Kirkonkylä), Hanninkylä, Korvenkylä, Lemlahti, Luodonkylä, Löytty, Mikola, Niemenkylä, Peränkylä, Sassila ja Väipäre. Asutuskylät: Lankoori, Murro ja Määrvuori.

Luvia liitettiin Eurajoen kuntaan 1.1.2017:

EURAJOEN sivullemme.

Luvian kirkkomaalla:

A) Luvian kirkko (Josef Stenbäck ~ 1908-10). Kuvannut Jarmo Pyytövaara 22.9.2010.

(Wikipedia, 2011): Luvian kivikirkko sijaitsee Luvialla Satakunnassa. Josef Stenbäck suunnitteli kirkon vanhan puretun puukirkon tilalle. Rakennusmateriaalina on käytetty punaista hiekkakiveä, jota saatiin Luvian Knapernummelta. Kirkko rakennettiin 1908–1910. Ristikirkon päädyssä on torni. Tyylisuunta on kansallisromantiikkaa, mutta siinä on myös jugendin piirteitä.
Sisätilojen alkuperäinen ilme tuhottiin peittämällä koristeelliset maalaukset valkoisella maalilla korjausten yhteydessä 1960-luvulla. Maalaukset on hyvin haasteellista palauttaa enää ennalleen, mikäli edes mahdollista.
Urut valmisti Kangasalan urkutehdas 1917 13-äänikertaisiksi, mutta niitä laajennettiin 17-äänikertaisiksi 1957. Alttaritaulu on Ilmari Launiksen 1912 tekemä Jeesus ilmestyy opetuslapsille Getsemanetin järven rannalla. Kelloja on kaksi kappaletta vuosilta 1754 ja 1917.

Luvian kirkko - yksityiskohta (Jarmo Pyytövaara 22.9.2010).

Tämän kirjoittajan mieleen Luvian kirkko on jäänyt pysyvästi kesämökkiajaltamme (1950-luvulta 1960-luvun jälkipuoliskolle). Matkat Luvian Lemlahdessa sijainneelle mökillemme tehtiin Porista linja-autolla ja jollei vaaleanruskeilla Sookarin paikallislinja-autoilla päässyt lähemmäksi Luvian Lemlahtea, piti Satakunnan Liikenteen sinisistä Rauman linja-autoista jäädä pois juuri Luvian kirkon edessä. Ennalta oli kirkolle tilattu paikallinen taksi (Hannukainen ja hänen Volgansa), mutta usein pirssiä piti odotella pitkäänkin. Siinä tuli Luvian kirkkoa katseltua ja viereisestä sekatavarakaupasta ostettiin perinteinen aski Voima-kurkkupastilleja ... Gyl ny gelppa, ku Voima meit jelppa, sanoi askin kannessa kuvattu kapteeni hyisellä merellä. Jostain syystä noita vihreitä Voima-pastilleja ei tuolloin Porin kaupungista löytynyt mistään kaupasta.

Luvian kirkko (kuvat: Jarmo Pyytövaara 22.9.2010).

Luvian siunauskappeli (kuvat: Jarmo Pyytövaara 22.9.2010).

Luvian kirkkomaalla sotien 1939-40 ja 1941-44 muistomerkki (Jarmo Pyytövaara 22.9.2010).

Kesämökillämme Luvian Lemlahdessa:

B) Tämän kirjoittaja isänsä kanssa lähdössä ongelle kesällä 1966. Kuvattu kesämökkimme liiterin edustalla.

Äitini kesämökkimme edustalla kesällä 1966 - kuvaajan selän takana meren lahti.

Tämän kuvan ottamiseen liittyi sellainen tarina, että minut oli kuvattu pallo sylissä samalla paikalla - kesämökkimme nurkalla - useita vuosia aikaisemmin ja tämä kuva oli edelliselle kuin 'päivitys' vuosien kulumisesta. Kuvattu kesällä 1966. Vanhempaa 'alkuperäiskuvaa' en ole - vielä ainakaan - löytänyt. Siinä kuvassa pääni ei tainnut paljon tämän kuvan palloa ylemmäksi yltää. Roikkuikohan siinä kuvassa seinällä kalaverkkokin?

Korkeushyppyä isäni 'valmennuksessa' - kuvan takana merkattu vuosiluvuksi 1958.

Veljeni kanssa kesämökkimme portailla vuoden 1957 tietämillä. Noita repaleisia ruutuhousujani kutsuttiin 'marakattihousuiksi'.

Samoilla portailla istumassa kesällä 1966 ('PJ'). Kenkien puhdistukseen kruunukorkeista väsätty vekotin näkyy olleen käytössä.

Kiireetöntä loikoilua kesämökillämme Luvialla kesällä 1966.

Näkymä kesämökkimme ikkunasta meren lahdelle kesällä 1966 (kuva: 'PJ'). Luvian Lemlahden 'mökkiläisnaapureista' noilta vuosilta muistan ainakin nimiä Mäki-Esko, Miesmaa, Virtanen, Kreula ja Laihinen. Kanta-asukkaista muistan nimiä Fagerström, Valtonen ja Latokari.

Kesämökkimme edustalla kyyköttelen puun juurella ja veljessarjan keskimmäinen kuvassa mukana - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Kesämökkimme eteläseinustalla vanhempieni ja veljeni kanssa - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Olen saamassa puntarista päähän kesämökkimme takan edessä - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Björn Landströmin (1917-2002) laivakuvat mökkimme seinällä olivat isäni suosikkeja - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Takassa paistettu makkara maistui - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Melkein läpilahon soutuveneen vierellä Luvian Lemlahdessa kesällä 1966 (kuva: 'MJ').

Saman veneen kokassa - Pietarin kalansaalis - kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Veneilyä kaislikossa Luvian Lemlahdella kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Karilla Luvian Lemlahdella kesällä 1966 (kuva: 'PJ').

Luvian urheilupaikkoja:

C) Luvian urheilukenttä - kuvasi Jarmo Pyytövaara 9.4.2012. Minun aikoinani, kun Luvialla juniorina pelasin 60-luvulla paikallista Vetoa vastaan, kenttä oli poikittain nykyiseen verrattuna. Kenttä oli ennen idyllisesti tiheän kuusiaidan suojissa melkein kokonaan, länsipuolella kalliorinne muodosti luonnonmukaisen katsomo-osan. Silloinen luokkakaverini lyseosta, Kylänpään Hannu, oli vierailullemme koonnut katsomoon oikein paikallisen fanitusryhmän.

Luvian työväentalo Wellamo:

D) Luvian työväentalo Wellamo - molemmat kuvat: Jarmo Pyytövaara 9.4.2012.

Luvian nuorisoseuratalo Tasala (Pirtti):

E) Luvian nuorisoseuratalo Tasala (Pirtti) - molemmat kuvat: Jarmo Pyytövaara 9.4.2012. Otettu käyttöön 30.12.1928 (Antero Pernaja).

Näkymiä Luvialta:

F) Markku Ilari Manninen kuvasi Luvialla 18.8.2017 (käyttölupa 2017-6-A, kiitos) ~ vasemmalta: paloasema, näkymä Lankoorintieltä Villa Petrellin portilta ja äärioikealla Villa Petrell.

(Etelä-Suomen Sanomat, 2009): "Luvialla sijaitseva Villa Petrell on hieno, linnamainen tiilirakennus (Lankoorintie). Se on omalla tavallaan kokonaan muuta kuin kartano. Se on rakennettu vuosina 1908-10. Rakennuttaja ja ensimmäinen omistaja oli Berner Petrell, hieno herra, perheetön poikamies. Hänellä oli niin hienot tavat, ettei hän milloinkaan tullut alas yläkerrassa sijaitsevasta makuuhuoneestaan ennen kuin oli huolettisesti pukeutunut. Eikä varsinkaan varhain aamulla. Hänen kuolemansa jälkeen Villa Petrell on ollut usean omistajan hallussa, pankeista yhdistyksiin. Nyt se on taas yksityisomistuksessa, omistaja on englantilainen."

Luvian satamapaikkoja:

G) Luvian Laitakari, kuvannut nimimerkki 'Kallerna' vuonna 2010 (käyttö lisenssiehtojen mukaisesti).

Tämän kirjoittaja muistaa Luvian Laitakarin 50-luvun lopusta ja 60-luvun alkupuolelta, jolloin kesämökiltämme Luvian Lemlahdesta aina silloin tällöin soudettiin muutamien kilometrien matka Laitakariin, jossa pidettiin tuolloin juhlatilaisuuksia lavatanssityyliin.

Markku Ilari Manninen (6.6.2017): "Ohessa 16.8.2016 otettu kuva kuljetuslautta Waltsusta. Paikka on poukama lähellä Luvian Veikkolaa. Siinä on pieni satama." (Kiitos - käyttölupa 2017-6-A).

Säpin majakka:

H) Luvian Säpin majakka, kuvannut nimimerkki 'Kallerna' 1.8.2009 (käyttö lisenssiehtojen mukaisesti).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

EURAJOEN sivullemme.

Takaisin etusivulle.