|

D)
Perälää vastapäätä 'Keskustien eteläpuolella olevan varastoalueen vieressä itäpuolella näkyy vaatimaton puro tai oja, mikä kuitenkin kartalta katsottuna saa lisämerkitystä. Tämä puro on aikoinaan yhdistänyt runsasvetisen Kankaistenlammen pohjoiseen Niirasenlahteen. Kuvattu Kankaistenlammen suuntaan (etelään) Keskustieltä 3.7.2006.
Jos ajatellaan aikaa ennen Puulan vedenpinnan laskua, niin tällä kohtaa on varmasti aikoinaan käynyt melkoinen veneliikenne.
________________________
Tähän kohtaan, Kankaistenlammen ja Niirasenlahden välisen yhdyspuron itäpuolelle, (Papinkallion) hyppyrimäen katveeseen on sijoitettu seuraava Etelä-Savon rakennusperintö-kirjan (1984) esittelemä Kangasniemen muinaisjäännös:
Venäläisojan varustukset (kirkonkylän Vihikangas).
Kankaistenlammin ja Puulaveden väliselle kannakselle tehtiin Kustaa III:n
Venäjänsodan aikana 1788-90 paalutuksin varustettu kaivanto. Kaivannosta on
vielä joitakin jälkiä nähtävissä. Muinaisjäännös.
Otimme yhteyttä Savonlinnan Maakuntamuseoon (kiitos vihjeestä, MH), missä "Martti Koponen tuntee linnoitusjutut sun muut arkeologiat".
13.11.2006 sain seuraavan valaisevan vastauksen tiedusteluuni Martti Koposelta Savonlinnan Maakuntamuseosta:
(MK, sähköposti ~ 13.11.2006):
Itse en ole paikkaa käynyt katsomassa, mutta se mainitaan Etelä-Savon
seutukaavaliiton julkaisussa 136:1987 "Etelä-Savon puolustusvarustukset
historiallisella ajalla". Samat tiedot kuin tuossa kirjassa, mutta lisäyksellä
"Vielä tämän vuosisadan alussa kaivannosta oli jälkiä nähtävillä. Nykyisin
paikalla on tavallinen oja."
Paikka on kirjan kartassa Niirasenlahden ja Kankaistenlammen välisellä
kankaalla, jossa myös peruskarttaan on merkitty oja. Varustukset ovat olleet
ojan itäpuolella.
Ehkä ensimmäisen kerran 'Venäläisoja' on mainittu Julius Paasosen 1880-luvulla
tekemässä kertomuksessa "Muinaisjäännöksiä ja -Muistoja Mikkelin kihlakunnasta"
(Suomen Muinaismuisto-yhdistyksen aikakauskirja X, 1889). Sivulla 141-142:
"Porrassalmen sodan aikana, kun Venäläiset olivat Mikkelissä, olivat
suomalaiset olleet Kangasniemellä. Odottaen heitä, olivat he purkaneet sillan
ison pappilan kohdalla ja luoneet maasta rintavarustuksen eteläpuolelle
Kangasniemen kirkkoa, josta vielä löytyy jäännös - "Venäläisoja". Vahdit olivat
Salmensillan kohdalla, Lapasniemessä ja Venäläisojalla."
Terveisin,
Martti Koponen,
Savonlinnan maakuntamuseo.

Tässä kuvassa samainen kaivanto-oja kuvattuna Joutsantieltä etelään, Keskustie näkyy taustalla - varustukset ovat olleet kuvassa ojan vasemmalla puolella. Kuvattu 3.12.2006.

Tässä vielä kartta (maanmittauslaitos/Kangasniemen kunta) keskustelun pohjaksi. Oja ja esitetty varustuspaikka on merkitty nuolella.
Mainittu Kankaistenlampi on siis nykyisin melkein kokonaan kuivunut/kuivattu - ennen se liplatteli runsasvetisenä yllä olevassa kartassa merkityn urheilukentän ja Kankaistentien välisellä alueella ja on mitä todennäköisimmin ollut yhteydessä myös Puulaveden Ruovedenselkään jossakin Luotsitien ja Jussinkujan välimaastossa (?).
Tähän kohtaan sopii hyvin metsätyönjohtaja Heimo Mannisen käyttöömme antama (16.1.2007) muistelmakirjoitus, missä hän kuvaa Liukkosenmäen länsikupeessa sijainneen lapsuudenkotinsa Vuorenrinteen ajalta näitä Keskustien ja Joutsantien seutuja 30-40-luvuilta:
(Heimo Manninen, 16.1.2007): Nakertajantien risteyksessä oli 1930-luvulla Niirasen suuri liikerakennus. Sitä vastapäätä Jyväskyläntien eteläpuolella oli kumpareella Reinikaisen talo Töyrylä. Siitä länteen, ennen Kankaistenlammesta laskevaa jokea oli vanha taitekattoinen huonokuntoinen talo. Kolmekymmenluvulla siinä asui itsenäisesti lakiopintoja harrastanut asioitsija Jere Hokkanen. Ammattinaan hän avusti ihmisiä lakiasioiden hoidossa, muun muassa käräjillä. Kolmekymmenluvulla hänellä oli myös pieni kauppa. Meille lapsille oli mieluista kun saimme käydä siellä ostamassa jotain pientä. Kauppias palkitsi käyntimme aina antaen karkkeja kaupantekijäisiksi.
Sota-aikana taloon muutti kotoani meillä siirtolaisena asunut Nikolai Sorvalin perhe. Talo on purettu viisikymmenluvun alussa. Sorvalit rakensivat viljelystilan Levälahteen.
Joen länsipuolella oli Taneli Pynnösen talo, jossa asui minun muistiaikanani Pynnösen leski, hän oli ompelija, tyttärensä Sirkan kanssa. Viljo Laitinen, joka tunnettiin hyvänä kaivon tekijänä, rakensi tontille uuden talon. Nykyisin se on Mirja Laitisen ja hänen veljensä Markun kesäasuntona.
Tien pohjoispuolella, joen rannalla oli poliisi Tyrväisen talo. Rakennukset joen rannalla olevaa saunaa lukuun ottamatta ovat jäljellä.
Seuraavana asuntona länteen oli Oskar Mikkolan talo. Oskarin kuoltua talossa asuivat hänen perilliset: Tauno, Maija, Veikko, Kauko ja Saara. Neljäkymmentäluvun lopulla Tauno rakensi huoltoaseman ja korjauspajan Liukkosen mäelle. Mikkolan jälkeen talon omisti Veikko Marttinen ”Karkea Veikko.” Nykyinen uusi talo on Ari Marttisen.
Vastapäätä oli poliisi Pynnösen talo, josta kerron yhden lapsuuteni muiston: Pynnösen tontti jatkui Kankaistenjoen rantaan,
siellä oli vanha paja, pajan luona henkilöauton romu, poikien mieluinen leikkipaikka.
Siitä tarina: Kolmekymmenluvulla kieltolain aikaan poliisit jahtasivat monin tavoin pirtutrokareita. Jälleen kerran tuli tieto, että Kangasniemelle on tulossa kuorma-autolasti
pirtua. Poliisit Tyrväinen, Pynnönen ja Lappalainen lähtivät vastaan henkilöautolla. Ei tainnut olla piikkimattoa trokareiden pysäyttämiseen, joten henkilöauto ajettiin poikittain tielle, arveltiin kuorma-auton pysähtyvän. Toisin kävi, trokarit ajoivat vauhdilla auton päälle, henkilöauto pyörähti ympäri useita kertoja. Autonromu kuljetettiin Pynnösen pajalle, niin siitä tuli meille leikkipaikka. (Martti Lappalainen on lisännyt tietojani siten, että auto oli Tyrväisen ja kolaripaikka oli Pylvänälässä ”Muntinsuoralla”).
Pynnösen yläpuolelle mäen päälle rakensi Tauno Mikkola sotien jälkeen huoltoaseman, missä hän harjoitti myös autokorjaamotoimintaa. Alku sujui hyvin, mutta jossain vaiheessa hänelle tuli rahoitusongelmia, mitkä johtivat konkurssiin.
Konkurssihuutokaupassa kesällä 1955 huoltamon ostivat Reino Liukkonen ja Edvard Pynnönen hinnalla, mitä olivat takaamassa. TEBOIL vuokrasi pitkäaikaisella sopimuksella huoltamon, maksaen siten takuumiesten saatavat. Myöhemmin talossa aloitti Ilmo Ylösen liikeyritys PUULANKONE, mikä nykyisin on viereisellä tontilla.
Huoltamorakennuksessa on nykyisin puutyöverstas ja kalakauppa.
|