|
O)
Säveltäjä Kalervo Tuukkasen entinen asuintalo kuvattuna Salmelantien julkisivun puolelta 15.10.2006 (S&J).
Rakennus on alkujaan ollut kanttori Vilhelm Rautianin virkatalo, jota laajennettiin etelään päin v.1884. Laajennusosaan sijoittui Kangasniemen ensimmäinen postiasema 1883-86.
Säveltäjä Kalervo Tuukkanen (1909-1979)
(Fimic, Kimmo Korhonen, 2000): Kalervo Tuukkanen (Mikkeli 14.10.1909 - Helsinki 12.7.1979) kuuluu siiheen suomalaiseen säveltäjäpolveen, jonka kohtalona oli tavallaan jäädä kahden aikakauden väliin. Hän jatkoi läpi uransa pääasiassa kansallisen romantiikan linjoilla, ja vaikka hänen teoksiaan esitettiin suhteellisen usein 1940- ja 1950-luvulla, ne jäivät vähitellen uusien suuntausten, ensin uusklassismin ja sittemmin 1950- ja 1960-lukujen modernismin jalkoihin.
Tuukkanen on maalannut taiteilijatiestään melko lohduttoman kuvan kirjassa Suomen säveltäjiä II: “Urani on nähdäkseni ollut meikäläisissä oloissa tyypillistä varattomasta kodista lähteneen taiteilijanalun taivallusta. Aikaa ja voimia on tuhlautunut luovan työn kannalta haitallisissa, taiteellisen ja ammatillisenkin tyydytyksen kannalta vähäisissä, jollei suorastaan olemattomissa, ansiotöissä, joiden epävakaisuus on useammin kuin kerran saattanut minut niin ruumiillisen kuin henkisenkin katkeamisen partaalle.”
Ehkä näiden vaikeiden kokemusten sytyttämänä Tuukkanen teki merkittävää työtä suomalaisten säveltäjien aseman parantamiseksi. Hän oli vuonna 1945 perustamassa Suomen Säveltäjät ry:tä, ja myös samana vuonna perustettu Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto oli hänen yhdessä Olavi Pesosen kanssa kehittelemänsä ajatus. 1950-luvulla Tuukkanen organisoi suomalaista musiikkia sisältävän laajan Fennica-levyantologian, johon sisältyy monien suomalaisten säveltäjien ainoita levytyksiä. Muutoin Tuukkanen työskenteli säveltämisen lisäksi mm. opettajana ja kapellimestarina.
Tuukkanen opiskeli sävellystä Leevi Madetojan johdolla. Hän ystävystyi opettajansa kanssa ja kirjoitti tästä myöhemmin elämäkerran. Ei olekaan yllätys, että Madetojalta saadut vaikutteet kuuluvat hänen musiikissaan. Kansallisen romantiikan lisäksi Tuukkanen sai jonkin verran virikkeitä myös uusklassismista, satunnaisesti myös eksotismista.
Tuukkanen oli ennen muuta orkesterisäveltäjä. Hänen keskeisen teossarjansa muodostavat kuusi sinfoniaa, joista viisi ensimmäistä valmistuivat vuosien 1944-1961 välisenä aikana ja viimeinen yli puolentoista vuosikymmenen sinfonisen hiljaiselon jälkeen alkuvuodesta 1978. Säveltäjän mukaan sinfonioista kolme ensimmäistä muodostavat väljän trilogian, samoin kolme jälkimmäistä.
Sinfonioiden lisäksi Tuukkanen sävelsi myös muita orkesteriteoksia, joista luultavasti tunnetuin on Luonnekuvia Kolmesta muskettisoturista (1942/1954). Konserttoja Tuukkanen sävelsi kolme, kaksi viululle (1943; 1954/1955) ja yhden sellolle (1946). Niistä toinen viulukonsertto on noussut 1990-luvulla uudelleen esiin Jaakko Kuusiston levytyksen ansiosta.
Myös vokaaliteokset muodostavat melko suuren ryhmän Tuukkasen tuotannossa. Itse asiassa niihin sisältyy tavallaan myös hänen kolmas sinfoniansa (1950-1952), lisänimeltään Meri, jossa normaalia orkesteria on täydennetty sopraano- ja tenorisolistilla sekä sekakuorolla. Myös tämä teos on levytetty 1990-luvulla.
Suurimman kansainvälisen menestyksen Tuukkanen sai mieskuorolle ja orkesterille sävelletyllä ja aihepiiriä myöten kansallisia aineksia heijastavalla teoksella Karhunpyynti (1948), joka saavutti hopeamitalin Lontoon olympiakisojen taidekilpailuissa 1948.
Esittämättömäksi jäänyt yksinäytöksinen ooppera Indumati (1962) edustaa Tuukkasen kiinnostusta eksoottisiin aiheisiin, sillä teoksen tapahtumat sijoittuvat Intiaan.
Kanttori Vilhelm Rautian
Kanttori Rautianin leski asui sittemmin pikkupappilassa ja Eino Leino vietti hänen luonaan usein aikaansa:
Vuonna 1897 Leino teki matkan Karjalan laulumaille, josta palatessaan hän kävi Mikkelin laulujuhlilla ja sieltä tullessaan Leino vieraili ensimmäisen kerran Otto Mannisen syntymäkodissa Kangasniemellä (Rasikangas, Hokka).
Leino oleskeli suurimman osasta ajasta kuitenkin kirkonkylässä kanttorinleski Rautianin luona. Hän viimeisteli "Yökehrääjän" runoja. (Lainaus Pikku-Pappilan sivultamme #53).
Kirjassa Etelä-Savon rakennusperintö (1984) kirjoitetaan tästä Tuukkasen talosta seuraavasti:
Runsain puuleikkauksin koristetussa päärakennuksessa on kaksi umpikuistia pihan puolella. Puistomaisessa pihapiirissä on myös lankuista rakennettu aitta 1890-luvulta, sauna, liiteri sekä uimahuone. Säveltäjä Kalervo Tuukkanen asui talossa. Yksityiskäytössä.
Olli J.Olkkonen kirjoittaa kirjassaan Kangasniemen posti 100 vuotta (1983): Tämän Koivuranta-nimisen talon omistaa säveltäjä Kalervo Tuukkasen perikunta. Paikka tunnetaan myös Sikriitin talon nimellä erään omistajansa op. A.G.Sigfridsin mukaan. Postiasemaa hoiti 1883 alkaen lukkari Rautianin tytär, neiti Elvira Rautian. Kanttorilla itselläänkin oli kokemusta postin hoidosta. Olihan kunnan ja kihlakunnan postilaukun pysähdyspaikka ollut kanttorin luona jo vuodesta 1872.
Kaikki kolme yllä olevaa kuvaa on otettu 15.10.2006 (S&J).
Tuukkasen talon sisäänkäynti - kuvattu Salmelantien puolelta 21.3.2008 (S&J).
Tuukkasen talo kuvattuna 20.6.2009 (S&J) - huomio kiinnittyy kuparisena loistavaan kattoon.
.
|