45) Linja-autoasema (Matkahuolto)

(Svala & Joutsi * viimeisimmät muutokset: 18.10.2022)


A) Vanha linja-autoasema eli Matkahuolto kuvattuna vuonna 1979 tai 1980 (S&J). Matkahuolto oli vuoden 1943 tietämillä siirtynyt Satamatieltä Ikosen baari- ja leipomorakennuksen yhteyteen. Vuonna 1956 Matkahuolto siirtyi tähän kuvassa näkyvään entiseen Sotainvalidien veljesliiton rakennukseen, jossa toimi myös kahvila. Nykyinen linja-autoasema sijaitsee siis samalla paikalla nykyisin.

Vanhaa Kangasniemeä käsittelevästä Facebook-ryhmästämme saatu kuvaan lisätietoja (lokakuu 2022): Matti ja Seija Seppäläinen pitivät matkahuoltoa 70-80-luvun vaihteessa ja asuivat rakennuksen yläkerrassa. Rakennuksen länsipäädyssä pitivät Reinit aikansa jonkinlaista grillikioskia - Marja-Leena Lindgren kertoi olleensa siinä ajallaan töissä.
1960 -luvulla rakennuksessa oli toiminnassa kerhohuone,jossa sotainvalidit ja sotainvalidinaiset pitivät kokouksia ja kerhoja. Kaatuneitten omaiset käyttivät tiloja myös.


Matkahuolto toiminnassa ~ kuvaaja ja kuvausajankohta ei tiedossa. Kuva saatu käyttöömme 17.10.2018 Nina Ahopalolta (äitinsä kokoelmat) - kiitos. Taustalla ei vielä näy 60-luvun lopulla rakennettua Kimarintaloa (As.Oy Kangasniemen Keskus). Uusi matkahuollon rakennus valmistui v. 1984.

.


B) Tämä ilmakuva on vuodelta 1949. Nykyisen matkahuollon paikalla ja Yhteiskoulun eteläpuolella on yhteinen vapaa markkinakenttä, jolla pidettiin mm. torikauppaa, markkinoita, koulun liikuntatunteja ja sirkuksia. Parakkikoululaiset 50-luvun puolivälistä muistelivat tapaamisellaan 15.8.2008 Kangasniemellä, miten juuri kyseiselle markkinakentälle oli aikoinaan tullut myös rekka-auton vetämänä valas ja (silloisen arkikäyttötermin mukaisesti sanottuna) neekeri yleisölle maksua vastaan pällisteltäviksi! Yhdistelmälipulla oli kuulemma nähnyt molemmat ihmeet halvemmalla.
Yhteiskoulun seinät ovat tummaksi maalatut. Kuvan lähetti (22.8.2008) käyttöömme Leena Siikanen-Toivio (alunperin Veljekset Karhumäki-postikortti).


Tämä kuva on otettu 17.8.1959 eli kymmenen vuotta edellisestä eteenpäin ajassa. Matkahuolto on toiminut kuvan ottamisajankohtana paikallaan vasta kolme vuotta. Matkahuollon viereisen nurmikentän reunassa hengellinen kokousteltta, jonka takana linja-autojen talli (Savon Linjat).

Kuvan vasemmassa alakulmassa näkyy Esko Luhangon asuinrakennus, jossa aiemmin oli toiminut myös suutari. Paikalle tuli 60-luvun puolella Liukkosen suurempi asuin- ja vaatetusliikerakennus. Vasemmassa reunassa, Keskustien ja Asematien kulmauksessa näkyy Tampellan talo (Esko Pynnönen). Rakennus purettiin 1990-luvun alussa. Matkahuollon takana kuvassa samalla puolella tietä - nykyisen Spar-Marketin paikalla - näkyy sähköteknikko Alanärän rakennus.
Alanärän taloa vastapäätä tien toisella puolella on Matkahuoltoa lähempänä Onni Saksan rakentama kivitalo, jossa aikoinaan toimi posti. Sen takana näkyy Airi ja Heikki Peterin asuin- ja liikerakennus, mikä osittain tuhoutui tulipalossa 14.12.1994 (Peterin kukka- ja hautauspalvelu) ja purettiin. Molempien talojen kohdalla on nykyisin tyhjä tontti - aukion länsireunalla toimii Kuvajan huonekaluliike- ja asuinrakennus.

Kuvan oikeassa yläkulmassa yhteiskoulu ja Pöyryn talo ulkorakennuksineen. Oikeassa alakulmassa Kansallisosakepankin rakennus (nykyisin Honkosten Elintarvikekioski ja Pikku-Päkä).

.


C) Matkahuollon itäpuolelle Keskustien varteen on rakenteilla seurakunnan kerrostalo Torinkulma, joka valmistui v.1963. Matkahuollon takaa siintää Pikkupappilan rakennus, joka sijaitsi nykyisen Kappalaisenkujan varrella olevien kahden kerrostalon paikalla.

.


D) Nämä kuvat ovat otetut 2.6.1966. Seurakunnan kerrostalo Keskustien varrella on valmis, samoin yhteiskoulun uusi lisäosa, jossa liikuntasalikin (1960). Matkahuollon eteläpuolella olevan liikenneympyrän kohdalle, toiselle puolen Keskustietä, on valmistunut liike- ja asuinrakennus, jossa aiemmin toimi Liukkosten vaatekauppa ~ sittemmin Kiinteistönvälitys ja Isännöintipalvelu Kangasniemen LKV (Jouko Ursin ja Timo Palvimo) ja Anjan Kauneuspiste, Kemikalio ja Kangasniemen Koru- ja kelloliike (Anja Arkko).


E) Vanhan Matkahuollon aluetta kuvattuna 70-luvun lopussa. Linja-autoille varatun piha-alueen itäkulmassa sijaitsi tuolloin taksikoppi. Taustalla vasemmalla Kangasniemen lukion v.1960 valmistuneen lisäosan liikuntasali ja oikealla seurakunnan rakennuttama kerrostalo Torinkulma (1965). Sittemmin puretttuja kuvan rakennuksia: Osuuskauppa, Pirtti, majatalo, Ikosen maatalouskauppa ja Vilho Pyykkösen puutalo Toritien varrella. Savonseudun rakennus on kuvaushetkellä ollut valkoiseksi maalattu.
Tämän postikorttikuvan saimme käyttöömme huhtikuussa 2013 Seppo Turkin kokoelmista - välittäjänä Vesa Häkkinen, kiitos. Kortin on postittanut Rauha L. - Luusniemeltä Helsinkiin 13.11.1984.

(Kyösti Kosloff, 25.7.2018): "Tuossa taksikopissa tuli ( päivystettyä) valvottua muutama yö. Mukavia muistoja jäljelle vain jäi. Luhangan Esko ajoi kuvassa näkyvää punaista mersua, viereinen sininen mersu oli isäni (rekisteri oli Ma-133). Matti Pyykkönen ajoi Opelia. Tuon kuvausajan Kangasniemen takseja olivat Reijo Partti, Matti Tiihonen, Kauko Tiihonen, Matti Reinikainen, Reijo Pynnönen, Esko Luhanka, Pauli Kosloff, Matti Pyykkönen, Jussi Marttinen - muistaakseni yhdeksän autoilijaa, yksi Peugeot, yksi Opel, loput Mersuja. Myöhemmin taksiluvat saivat Jouko Kosloff ja ”Pikku-Matti” eli Matti Laitinen. Joukolla oli Volvoja ja Matilla Mersuja. Taksiaseman puhelin oli 959-1133. Asemalla ei ollut hygieniatiloja, puhumattakaan kahvista, jokaisella oli termoskannut mukana. Asemalla oli öljykamina, lämmitys oli joko tulikuuma tai jääkylmäkoppi. Taksimiesten varustuksiin kuului kuminen patukka ja/tai käsiase/pippurisumutin. Pukeutuminen oli määritelty säännöissä. Taksiaseman käytöstä maksettiin 500 markan kertamaksu. LA-puhelimet oli Partilla ja Reijo Pynnösellä. Odotusaikana heitettiin tikkaa, kisailu oli kovaa ja miehet ottivat senkin ihan tosissaan."


F) Vanha Matkahuollon rakennus purettiin v.1984 (S&J) ja tilalle alettiin rakentaa uutta linja-autoasemaa, johon oli Matkahuollon ja sen kahvilabaarin lisäksi tulossa mm. pankki- ja liiketiloja. Yhdyspankin konttori oli tulossa Keskustien puolelle. Taustalla vasemmalla näkyy vielä Tampellan talo (Esko Pynnönen), minkä yllä leijui myös jo purku-uhka.


1.

Jari Lukkarinen seurasi kameransa kanssa Matkahuollon rakennuksen valmistumista v. 1984 (kiitos kuvasarjan käyttöluvasta).

2.

3.

4.

5.

Kuvat #1-5: Jari Lukkarinen seurasi kameransa kanssa Matkahuollon rakennuksen valmistumista v. 1984 (kiitos kuvasarjan käyttöluvasta).


G) Matkahuolto kuvattuna pohjoispuolelta 1.1.2006 (S&J).


Matkahuolto eteläpuoleltaan - kahvilana Mariella - kuvattu 14.4.2006 (S&J).


Matkahuolto Keskustien puolelta länteen - kuvattu joulupäivänä 25.12.2006 (S&J).Linja-autojen lähtölaiturit sijaitsevat uudella asemalla pohjoispuolella. Länsipuolelle sijoittuu taksiasema ja eteläpuolella on sisäänkäynti Matkahuoltoon ja sen silloiseen Mariella-kahvilaan. Kuvattu 26.12.2006 (S&J). Uusi linja-autoasema valmistui v.1984 ja korjattiin ensimmäisen kerran v.1991. Toukokuussa 2006 rakennukseen tehtiin kattoremontti.

Alussa Matkahuollon baaria pitivät Reijo ja Vuokko Laitinen, sittemmin Reijon veli Erkki Laitinen Aila-vaimonsa kanssa. Aluksi sisäänkäynnistä oikealle toimi kioskityyliin grilli, mutta sen toiminta suoraan ulkomyyntiin lopetettiin piankin.

Kuvassa oikealla olevassa liiketilassa toiminnassa Lähivakuutus, aiemmin vaatetusliike Maritva ( Hämäläinen / Reinikainen ).

Tammikuussa 2008 Mariellan liiketilat olivat myynnissä ja 1.4.2008 (S&J) paikalla aukesi uusi kahvila nimeltään HuiKan (alunperin alottaneiden nimistä Huikko/Kankkunen).


Matkahuollon kahvila Mariellan ikkunamainos kuvattuna Tapaninpäivänä 26.12.2006 (S&J) - ikkunaheijastuksissa näkyvissä Asematien vastapuolelta K-kauppa Puulantori.


Ilmeisesti Zetor-traktorimies on piipahtanut Mariellaan sumpille 3.7.2006 (S&J).Lauantaina 14.6.2008 (S&J) uusi logo (Kahvila HuiKan) ja kesäinen terassi houkuttelivat kyläläisiä levähtämään hiukan kesken kiireidensä.


Uuden HuiKan-kahvilan viihtyisiä sisätiloja kuvattuna 27.9.2008 (S&J).


HuiKan-kahvilan terassielämässä hiljainen hetki - kuvattu 12.6.2008 (S&J).


H) Matkahuollon läheisen koulun päättyessä arkipäivisin klo 14 aikoihin koulukyytilinjureihin on perinteisesti ollut melkoinen ryntäys. Tämä loskapäiväkuvan kuva on otettu 90-luvun alkupuoliskolla (kuva: koulun kuv.taidon oppilastyö).


Melkoisessa lumisateessa 'aidan takaisen koulun' oppilaita odottamassa koulukyytibussiaan 90-luvulla (kuva: koulun kuv.taidon oppilastyö).


Matkahuollon linja-autojen saapumiset ja lähtemiset värittävät Kangasniemen kirkonkylän elämää - kuvattu 90-luvun alkupuolella (kuva: koulun kuv.taidon oppilastyö).

Linja-autossa onpi tunnelmaa ...


I) Linja-autot ovat pidentyneet jo lähes junanvaunun mittaisiksi - Kangasniemen linja-autoasemalla on onneksi tilaa kääntyillä. Kuvattu 13.4.2009 (S&J).

Pitkään Savonlinjalla eri reittejä Kangasniemenkin kautta ajanut kuski totesi alkuvuonna 2009 kyseiseltä matkahuollolta bussin ainoaksi matkustajaksi nousseelle bussireissaajalle omat havaintonsa seuraavasti:
Kauan olen tätä Kangasniemen touhua vuosien varrella läpi ajellessani katsellut ja olen tullut siihen tulokseen, että tämä kuuluu niihin paikkakuntiin, joista 'viimeinen sammuttaa valot'.


Matkahuollon (linja-autoaseman) tunnelmia kuvattuna kahdesti 11.2.2007 (S&J).


Pikavuoro Jyväskylä-Lappeenranta seisokilla Kangasniemen matkahuollon edessä 13.4.2009 (S&J).


Toiset tulevat - toiset lähtevät, katsellakin passaa - kuvattu 13.4.2009 (S&J).Matkahuollon tammikuista arkipäivää - kuvattu 21.1.2007 (S&J).Savonlinjan ExpressBus kaartaa matkoihinsa Kangasniemen matkahuollolta 11.2.2007 (S&J).Savonlinjan ExpressBus kaartaa kohti Lappeenrantaa - kuvattu 4.1.2008 (S&J).

Taksiasema matkahuollon rakennuksessa


J) Matkahuoltorakennuksen valmistumisesta asti v.1984 sen länsisivulla (Asematien varrella) on toiminut taksiasema - kuvattu 29.3.2008 (S&J). Nykyisiin tilatakseihin mahtuu jo enemmän mainoksia kuin jääkiekkoilijoiden peliasuihin.


Matkahuollon taksiaseman tunnelmia sunnuntaiaamuna 1.3.2009 (S&J).Matkahuollon ja lukiorakennuksen yhteinen silloinen lämpökeskus näkyy vuoden 1986 tammikuun lehtikuvassa ~ Antti Ikosen leikekirjasta (kiitos).Matkahuollon ja Beckerin koulun (ent. yhteiskoulun/lukion) välisen aidan katveessa tämä kirkonkylän komistus (kevyt polttoöljysäiliö 2) - kuvattu 13.4.2009 (S&J).Suomalaisen talven kurjinta säätyyppiä - harmaata ja loskaa, matkahuollon ympäristöä 13.1.2008 (S&J).


K) Uuden matkahuollon valmistuttua v. 1984 siinä aloitti toimintansa SYP (Yhdyspankki), mikä toimi vuoteen 1995 asti. Tämä kuva on 80-luvun loppupuolelta, jolloin SYP vielä oli toiminnassa - johtotehtävissä Terttu Kortekallio. Huomaa myös Matkahuollon baarin kioskimyynti ulos matkahuollon sisäänkäynnin vieressä.


Yhdyspankin (SYP) tarinan päätyttyä aikanaan Kangasniemen posti muutti näihin tiloihin v. 1995. Kuvattu 11.12.2005 (S&J).


Kangasniemen posti kuvattu 14.4.2006 (S&J), jolloin sen ylle oli jo laskeutunut lakkauttamisuhka. Postikonttorin toiminta oli lakkaava kolmen viikon kuluttua ja toimipiste löytyi sen jälkeen enää vain kadun toiselta puolelta K-Marketin nurkkauksesta.

Kangasniemen postikonttorin tarina päättyi 5.5.2006.


L) Kangasniemen postin tarina (ensin pankkina ja sitten myös konttorina) päättyi 5.5.2006, jolloin postipalvelut siirtyivät Asemakadun varrella olevaan K-Market-kauppaan.
Kangasniemen ensimmäinen posti oli perustettu jo 1.1.1883 ja vuosikymmenten varrella konttorit ehtivät sijaita monissa eri paikoissa. Kuvattu keskiviikkona 3.5.2006 (S&J), jolloin postivirkailija Kaija Sesko oli työvuorossa (kuvattu hänen suostumuksellaan). Perjantaina 5.5.2006 klo 14 odotti konttorin lopullinen sulkeminen.Kangasniemen postin sisänäkymiä kaksi päivää ennen sulkeutumistaan - kuvattu 3.5.2006 (S&J).


On perjantai 5.5.2006 (S&J) ja kello on 14.00 - Kangasniemen postikonttorin aika päättyy. Kaija Sesko lukitsee viimeisen kerran postin oven. Seuraavasta maanantaista alkaen postiasioita hoidetaan Kangasniemellä vain K-Marketin yhteydessä olevassa palvelupisteessä.

LISÄYS (13.7.2006): Kangasniemen Kunnallislehden uutinen kertoi, että tyhjentyneissä Postin tiloissa oli menossa remontti ja elokuussa 2006 paikalla tuli jatkamaan tien toiselta puolelta siirtyvä R-Kioski.

R-Kioski aloitti matkahuollon rakennuksessa syksyllä 2006:


M) R-Kioskin myyntitiloja uudessa sijaintipaikassaan matkahuollon kulmauksessa kuvattuna 17.9.2006 (S&J).


R-Kioski toiminnassa ensimmäistä syksyään entisen postin tiloissa - molemmat kuvattu 17.9.2006 (S&J).


R-Kioskin edustaa kuvattuna 21.1.2007 (S&J).


R-Kioski oli jo kuvaushetkellä 22.5.2007 (S&J) kotiutunut entisen Postin tiloihin matkahuollon kulmaukseen.


R-Kioskissa kauppa kävi sujuvasti - mm. veikkausta ja videovuokrausta - kuvattu 14.6.2009 (S&J).


N) Linja-autojen lähtöaukiolla järjestettiin 13.6.2009 katusählyturnaus - kaikki kuvat S&J.Markkinamyyntiä Keskustien jalkakäytävillä 13.6.2009:


O) Kesämarkkinamyynti oli 13.6.2009 (kaikki kuvat: S&J) levinnyt Keskustienkin jalkakäytäville Matkahuollon ja viereisen Torikulma-kerrostalon edustoille.seuraavalle sivulle #46

Sivuluettelo 1-107

etusivulle