J)
Tämän kuvan (ja muutamia seuraaviakin) Kaija Suuronen on ystävällisesti antanut käyttöömme perhealbumistaan. Kuva on otettu 1950-luvun loppupuolella. Kuvassa näkyy museon ja Suurosen talon välissä sijainnut (Suurosen omistuksessa ollut) asuin- ja liikerakennus, jonka sisäänkäynnin yläpuolella näkyy liikekyltti Kelloliike. Kyseisessä rakennuksessa ehti sen olemassaolon aikana toimia lukuisia eri liikkeitä ja asuintiloissa vuokralaiset vaihtuivat tiheään.
(Anna Liisa Miettinen os. Viinikainen, sähköposti 10.4.2021): "Minä aloitin oppikoulun jo vuoden 1962 syksyllä Kangasniemen yhteiskoulussa ja asuin ensimmäisen lukuvuoden kouluviikot alivuokralaisena talossa, joka sijaitsi Suurosen kauppakartanon ja kivimakasiinin välissä. Siis ennen Akseli Viinikaisen taloa sijainnut kulmakiinteistö - Akseli Viinikainen oli pappani.
Tuossa liiketalossa sijaitsi tuolloin Kukkakauppa ja Hautaustoimisto, jota pitivät Airi ja Heikki Peteri. Airi oli omaa sukua Tissari ja kotoisin Kutemajärven Korholan kylältä kuten minäkin. Asuin heidän keittiössään , joka sijaitsi kukkakaupan ja ruumisarkkujen päällystyshuoneen takana. Airi ja Heikki olivat mukavia, yrittelijäitä nuoria ihmisiä, joiden kotona minulla oli turvallinen olo, vaikka arkut olivatkin viereisessä huoneessa! Suurosen talon makasiinirakennuksen takasyvennyksestä menivät portaat kookkaaseen ulkohuussiin, joka sekin tuli lukuvuoden aikana tutuksi.
Ja Suurosessa oli vielä tuohon aikaan Matti Suuronen myyjänä ja sieltä osteltiin koulumatkalla jotain pientä purtavaakin.
"
________________________________________________________
Kansalaisopiston 'Tunne kotikyläsi - tallenna tieto'-kirjassa on sivulla 62 mainittu kyseisissä liiketiloissa kauppaa pitäneistä seuraavat: kelloseppä Juho Moilanen, kelloseppä Heinonen, vaatturi Voitto Pyykkönen, vaatturi Udd, parturi Martta Vainio, jokin hautaustoimisto ja sähköliike.
Kaija Suuronen muisteli (haastattelu 16.9.2006) kyseisessä rakennuksessa liiketoimintaa harjoittaneita ja hän ei kaikkia edellä mainittuja nimiä pystynyt vahvistamaan. Kyseisten nimien lisäksi Kaija sen sijaan muisteli rakennuksessa toimineen hetken Aino Mannisen kemikalion, Mannisten lastenpukimon, kelloseppien Pulkkisen ja Hakasen sekä Niemisen sähköliikkeen.
Erillisessä asuinhuoneistossa Kaija Suuronen muisti asuneen vuokralla aikoinaan ainakin enonsa Urho Nykäsen perheineen ja Erkki Siitarin.
Aino Käyhty muisti (haastattelu 16.9.2006) kyseisen rakennuksen vuokralaisista lisäksi luutnantti Auvisen ja tämän Lempi-vaimon (os. Tiihonen).
KOP:n konttori sijaitsi aikanaan Suurosen varsinaisessa kaupparakennuksessa (Kaija Suuronen, syyskuu 2006), eikä puretussa sivurakennuksessa (kuten jotkut muistelijat ovat arvelleet).
Matti Hoviniemi kirjoittaa sähköpostissaan (15.10.2006) tämän samaisen rakennuksen asukkaista seuraavasti:
Talossa asui siirtoväkeä mm. Pajun perhe, josta muistan pojat Taisto ja Aimo. Lisäksi vanha pappa Torkkeli sekä Perhe Kokko, mm poika Martti. Myöhemmin
talossa on asunut mm. siirtolaisen Pauli Huuhkan perhe.
Kuvassa Suurosta vastapäätä näkyy Osuuskaupan v.1955 perustaman 'Esso'-huoltamon kyltti (hoitajana aluksi oli Olli Manninen).
Suurosten varsinaisen kauppatalon viereinen rakennus purettiin TVH:n vaatimuksesta (Kaija Suurosen muistin mukaan vuonna 1965), jolloin Mikkelistä Joutsaan meneville aukaistiin oikotie museon ja Suurosen talon välistä. Museo jäi näin risteysalueen keskelle ja sai mm. television Liikennesolmu-ohjelman juontajan Veikko Pajusen hiukan asiaansa värittäenkin toteamaan, että Kangasniemi on kyllä ainoa paikkakunta, missä hän on nähnyt paikkakunnan tärkeimmän liikenneympyrän keskellä kivinavetan!.
Aukaistu tielinja on sittemmin taas ollut pitkään käyttämättä ja alue on ollut lähinnä kirkkovieraiden pysäköintialueena.
|