Liikemies Viktor Topelius
A)
Nykyisen Kirkkolahdenkujan maisemia Kirkkolahden rannoilla hallitsi aikoinaan Viktor Topeliuksen kauppakartano, sahalaitos, marjanjalostustehdas (per. 1907), höyrymylly, leipomo ja siementenkaristuslaitos (kävyt!), jotka näkyvät ylemmässä vuosien 1910-15 aikoihin otetussa kuvassa taustalla.
Saimme ylemmän postikorttikuvan käyttöömme huhtikuussa 2013 Seppo Turkin kokoelmista - välittäjänä Vesa Häkkinen - kiitos. Postikortti on leimattu 13.10.1932 ja kortin takaa löytyy leima O.Karjalainen. Alempi kuva on otettu samoilta paikoilta 29.4.2006 (S&J).
Etualalla yläkuvassa on kirkkovene, jossa perämies, kuusi soutajaparia ja yksi knallipäinen matkustaja. Vene suuntaamassa ilmeisesti Emäpajulle Tissarinkylään. Kuormaa on mukana säkkikaupalla.
Kyseistä lahtea kutsuttiinkin 1900-luvun alkupuolella Topeliuksenlahdeksi (myöhemmin Suurosenlahdeksi). Siikaselän-Hyyrylän perinnekirjasta (1987) löytyy yksityiskohtaisia muisteluita Emäpajun suurista kirkkoveneistä ja niiden värikkäistä matkoista.
Yksi muistelijoista oli ollut silloisen Topeliuksenlahden pohjukassa asunut (s.1902) Aili Kortekallio. Hänen ja muutamien muiden muistelemista kirkkoveneliikenteen yksityiskohdista mainittakoon tuolloisten Topeliuksenlahden ranta-asukkaiden seuranneen tarkasti, kun kirkkoveneet pohjoisesta Puijatsalmesta ja Pappilansillan ali ilmestyivät näkyviin, kääntyikö joku veneistä juuri ennen lahdenpohjukan laitureita kirkonlaituriin. Se oli nimittäin merkinnyt sitä, että kyydissä oli ollut kirkolle tuotu ruumis. Varsinkin alueen lapsille tapahtumien kulun seuraaminen oli ollut pelottavaa, mutta jännitykseltä ei voinut olla seuraamattakaan, kääntyikö joku veneistä tietyllä kohdalla.
Viktor ja Antonia Topelius * kuva Viktorin ja Antonian jälkipolvilta marraskuussa 2022.
Topelius myi myös marjamehulimonadejaan jopa Englantiin, Amerikkaan ja Afrikkaan asti. Kuntakokous oli myöntänyt Topeliukselle luvan myydä marjamehuja kangasniemeläisille siirrettävästä kojusta (1908). Topelius kehitti myös oman patenttituotteensa kuivatuista marjoista tehdystä jauhevalmisteesta.
Osasuurennos Topeliuksen tehtaasta ylempänä olleesta kirkkovenekuvasta.
Tässä yllä olevassa kuvassa näkyy Topeliuksen karistuslaitos sellaisena kuin se kukoistuskautenaan 1907-15 oli. Kesäkuussa 1915 Topeliuksen sahalaitos syttyi palamaan, tuli levisi sieltä marjatehtaan ylimpiin kerroksiin ja tuhosi nopeasti kaikki teollisuuslaitokset. Niitä ei enää rakennettu uudelleen, tehtailija Topelius muutti Otavaan, missä jatkoi marjanjalostusliikettään.
Saimme tämän teknisesti huomattavasti paremman kuvan Topeliuksen karistuslaitoksesta Viktorin ja Antonian jälkipolvilta marraskuussa 2022.
Topeliuksen karistuslaitoksen laiturit makasiineineen * kuva Viktorin ja Antonian jälkipolvilta marraskuussa 2022.
Sisäkuvia (4 kpl) Topeliuksen laitoksien sisätiloista * kuvat Viktorin ja Antonian jälkipolvilta marraskuussa 2022.
Tämä maalaus esittää Topeliuksen tehtaita maalattuna lännestä Ainolanhaan puolelta (eli nykyisen terveyskeskuksen tienoilta). Maalaukseen ei tekijä ole laittanut lainkaan signeeraustaan, joten hän on jäänyt tuntemattomaksi. Maalauksesta kuitenkin näkee mielenkiintoisesti, millaiselta Topeliuksen tehtaat maalausajankohtaan ovat näyttäneet. Taustalla näkyy vanhan hautausmaan kiviaitaa ja Tervaniemen talo. Kuvattu 18.6.2010 (S&J). Topeliuksen tehdasrakennuksista käytettiin ajallaan yleisesti nimeä Venetsia, koska pimeän aikaan varsinkin ko. rakennukset näkyivät valaistuina järvestä heijastuen aidon Venetsian mieleen tuoden.
Hilkka Virta (o.s. Partti) antoi elokuussa 2012 tämän kuvan Venetsiasta käyttöömme. Kuvan takana on teksti: Venetsia - kesä 1960. Kuvassa näkyy järven rannassa Topeliuksen tehtaan viimeisiä pystyssä olevia osia. Taustalla näkyy (nykyisen) Kirkkolahdenkujan varressa kuvaushetkellä olleita rakennuksia. Vasemmalta silloinen Haapala (nyk. Heiskanen), Viinikainen ja oikealla Karensalon asuinrakennus (nyk. Pauninsalo) ja sauna.
Kangasniemen Kunnallislehti julkaisi tämän kuvan Topeliuksen tehdasrakennuksista (Venetsia) numerossaan #19 (11.5.2017) (Kotiseutuyhdistyksen arkisto). Lehden kuvatekstissä viitattu Eino Tullisen varsinainen asuinrakennus sijaitsi eri paikassa - nykyisen matalan Jouko ja Anneli Parviaisen (os. Tullinen) asuinrakennuksen kohdalla n. sata metriä lähempänä museota (vrt. tämän sivun selventävät kuvaruudut "I" ja "K"). On mahdollista, että kuvan tehdasjäämistönä säilyneet ja osin uudestaan rakennenut ja yhdistellyt palaset ovat sittemmin kuuluneet lähellä asuneen Eino Tullisen omistukseen. Kunnallislehden tekstin mukaan tämä kuvassa oleva rakennus hävitettiin polttamalla 1970-luvulla.
Kansalaisopiston julkaisu Tunne kotikyläsi - tallenna tieto (1984): Kirkkolahdenkujan 12 (nyk. Heiskanen) kohdalla aivan rannassa sijaitsi Viktor Topeliuksen sahalaitos, joka paloi tulipalossa 1915 sekä rakennus, jossa oli asuntoja, korjauspaja, pilketehdas, mehutehdas, käpykaristamo ym. ~ rakennusta kutsuttiin sen sijaintipaikan ja pimeänajan valoheijastusten takia "Venetsiaksi".
"Venetsiaksi" kutsuttiin varsinaisesti Topeliuksen alkuperäisestä tehtaasta säilynyttä rakennusosaa, jonka alakerrassa oli autotallit ja yläkerrassa oli asuinhuoneistoja ja kattotiilitehdas.
Tervaniemen punainen talo-sanonta aikalaisten puheissa tarkoittaa juuri Venetsiaa. Järveltä katsottaessa rakennus ympäristöineen olivat tuoneet kyläläisille mieleen oikean Venetsian.
Asuinhuoneistoissa asui mm. ompelija Liisa Savinen. Hänellä oli kaksi tytärtä: Alli (Valkonen) ja Liisa (sama nimi kuin äidillään ja myös ompelija).
Opettaja Taimi Kuronen oli myös asunut Venetsiassa. Myös VaPon pomo Konsta Juntunen asui Venetsiassa.
Viktor Topelius (kuvassa vasemmalla) jatkoi Kangasniemeltä lähdettyään mehutehdastaan vuoden 1915 tulipalon jälkeen Otavassa. Ylläoleva Topeliuksen mehuhinnasto on painettu janoisille Mikkelin alueella vuonna 1926.
Otavaan muutettuaan Viktor Topelius oli ostanut heti v.1915 Otavan sahan hirvensalmelaisten maanviljelöiden perustamalta Tuukkalan Höyrysaha Oy:ltä. Sotavuosina saha ei ollut käynnissä, mutta se toimi vielä vuonna 1917 ja osan vuotta 1918. Topelius puratti vuonna 1918 sahan ja myi sen koneiston.
Vuonna 1920 perustettiin Otavaan uusi saha, Osakeyhtiö Puula, joka rakennutti höyrysahan Valtion Koulutilalta vuokraamalleen tontille Liukkolan lahden rantaan. Sahan perustajat olivat Otavan kylältä Mannilan tilan omistaja Albin Pulkkinen, Rantakylästä Sokkalan tilan omistaja August Tikka, rautatiekirjuri Bertil Salonius ja liikemies Viktor Topelius. Osakeyhtiö Puulan toiminta päättyi taloudellisiin vaikeuksiin vuonna 1930 (Tietolähde: Sahateollisuutta Mikkelin maalaiskunnassa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella).
Topelius oli sahojensa ja mehujensa lisäksi monessa muussakin projektissa mukana: 1920-luvulla varoja Otavan rukoushuonetta varten kerättiin ompeluseuroilla. Pyhäkoululaisetkin kantoivat asiassa kortensa kekoon. Isännät lahjoittivat tukkeja. Kerätyt tukit myytiin. Eräs hankkeen puuhamiehistä oli Viktor Topelius, joka oli kuullut, että Terijoella myytiin halvalla huviloita. Kylästä lähdettiin huvilanostoon, ja Terijoelta ostettiin kolme huvilarakennusta, jotka purettiin ja kuljetettiin hirsinä Otavaan. Röppään Kirjalaiset lahjoittivat rukoushuoneelle hehtaarin suuruisen tontin. (Tietolähde: 'Otavan kyläkirkko-rukoushuone').
Viktor Topeliuksen puoliso oli Jyväskylässä v.1878 syntynyt Antonia Sofia Schultz. Viktor itse oli syntynyt Toivakassa 19.8.1873.
Viktor Topeliuksen poika Martti Tolamo (muutti sukunimensä v.1930) oli syntynyt Kangasniemellä 2.2.1907. Martti Tolamo oli MiKV:n menestyksekäs yleisurheilija sotien välisenä aikana - hän saavutti Suomen mestaruuksia pituushypyssä (viisi kertaa) ja moniotteluissa. Hän ehti toimia 1930-luvulla Kuusankosken yhteiskoulun johtajana.
Martti Tolamo haavoittui Kannaksella 9.3.1940 ja kuoli Imatran Rauhan parantolassa 14.3.1940. Häneltä jäi kaksi lasta: v.1935 syntynyt Anja-Elina ja v. 1939 syntynyt Hannu. Martti Tolamon puoliso oli Anna (* ?) Astrid Augusta Tolamo, o.s. Wallenius.
* (JK, sähköposti 9.11.2008): Nimi on Aarna Wallenius, ei Anna. Ainakin niin sanoo esim. Helsingin kaupungin sivustolla oleva sodassa kaatuneitten luettelo ja Wallenius-suvun sukusivut ja jonkin toisenkin suvun sivuilta löysin nimen. Uskon että nimi tosiaan on Aarna.
Martti Tolamolla oli hallussaan kesään 2007 asti miesten (harvinaisemman) 5-ottelun Suomen ennätys:
(MTV3 Internet, 29.6.2007): Suomalaiset viisiottelijamiehet 1930-luvun tasolla:
Lohtajan Veikkojen Tero Ojala teki yleisurheilun viisiottelussa uuden Suomen ennätyksen 3611 pistettä Kauhavan karnevaaleilla perjantaina. Ennätyksen oli jo aikakin parantua, sillä edellinen SE-mies Martti Tolamo otteli 3558 pisteen ennätyssarjansa vuonna 1930.
Suomalaismiehet eivät ole siis liiemmin kehittyneet ottelussa, jossa lajeina ovat pituus, keihäs, 200 metrin juoksu, kiekko ja 1500 metriä.
SE: 3558 Martti Tolamo 17.8.1930 Tampere (715, 56,64, 22,7, 36,25, 4.46,3). Miesten 5-ottelu oli tällä lajiohjelmalla olympialaji vuoteen 1924.
Viktor ja Antonia Topeliuksen urheilijapoika Martti Tolamo * kuvat Viktorin ja Antonian jälkipolvilta marraskuussa 2022.
.
|