|
Läsäkoski:
B)
Tämän Läsäkoskea esittävän postikorttikuvan saimme käyttöömme huhtikuussa 2013 Seppo Turkin kokoelmista - välittäjänä Vesa Häkkinen, kiitos. Kyseisessä postikortissa oli kuvapuolella neljästä erillisestä kuvasta muodostettu kokonaisuus, isoimman huomion oli saanut tämä Läsäkoskelta otettu kuva. Kortti oli postitettu vuonna 2008 Kangasniemeltä Riihimäelle. Kortin kuvat oli ottanut Jouni Oksanen (Art Jonesko Ky).
(Eljas Pölhö, 21.4.2018): "Myllyn pato on purettu ja sen myötä vesiputous poistunut ja myllyn yläpuolinen suvannelampi muuttunut osaksi koskea."
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Läsäkosken kanavaa 1955. Seppo Pölhö on varmaan ottanut tämän valtatien sillalta ja tässä taasen näkyy uittotukkien rantaan pääsyn estäviä tukkipuomeja. Läsäkosken kanava kaivettiin 1866-1870, jolloin myös Kyyveden pintaa laskettiin. Haukivuorelaiset tietävät kuinka paljon siellä on ns. vesijättömaata."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Idyllisempi kuva kanavasta. Olihan siellä rannalla kiva riiuskella!
Juhannuksena tuli vene alas kanavaa ja Eino Ukkonen soitti haitarilla Kesäillan valssia istuen veneessä. Kokko poltettiin tasanteella sillan oikealla puolella."
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Tukkeja uittorännissä. Kuva Mainilta."
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): "Olen joskus kuullut legendan, jonka mukaan joku serkuista olisi laskenut rännin alas. Liekö totta, en tosiaan tiedä."
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Olen kuullut saman. Olen vähän odottanut, että Maini sanoisi hänen ja Mallan laskeneen sen. En tiedä kuka muu se voisi olla."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "TUNNUSTAN ~ Mallan kanssa laskettiin. Eihän pojat olisi uskaltaneet. Pyllyyn tuli kyllä tikkuja!".
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): Kuva vuodelta 1954 ~ Elvi-mummon huvila suoraan idästä lohipadoilta. Aivan kuin mummo vahtisi, ettei poika (Seppo) putoaisi koskeen. Kuvakulmasta johtuen kosken jyrkkyys ei paljastu. Saunarakennus on aivan veden partaalla. Keskellä olevasta kivestä näkyy, että vesi on ollut korkeammalla aiemmin alkukesällä. Koska talon yhteydessä oli ollut kauppa , niin pihapiiriin kuului myös tavaramakasiini, punainen rakennus oikealla. Se oli lasten lempirakennus. Siellä oli iso kauppavaaka ja vaikka mitä kaupparompetta leikkejä varten sekä vanhoja elokuvalehtiä ja sarjakuvia. Bonuksena ihan oma erikoinen hajunsa. Lehtiä oli nipuittain esim. Sarjakuvalehti, Pecos Bill ja "Tex Willer. Voi kun ne olisivat säilyneet (nyt nostalgiaa)."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Muistan ne lehdet Läsän makasiinissa. Niitä luettiin ahkerasti. Nämä alkuperäiset lehdet voivat olla arvokkaita! Kannattaa ottaa selvää."
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): "Makasiinin lehtiä ovat näköjään lukeneet kaikki.
Makasiini oli kaksikerroksinen. Yläkertaan vei tietty portaat, lattialaudat olivat aika harvat. Yläkerrassa luin yleensä vanhoja (so. 50-luvun) Seura-lehtiä ja kesäpäivä hupeni mukavasti, kun koski solisi ja välkehti seinälautojen raoista."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Makasiinin kohdalla oli pieni laituri ja yksi lohimerta. Kerran Elvi-mummo ja Pirkko Gallen -Kallela vetivät mertaa ylös koskesta, jolloin Pirkko kaatui selälleen veteen. Heti kun tuli pinnalle, hönkäisi : kuva, kuva! Onneksi hän lensi kivien väliin ja merrassa oli lohi! Joten loppu hyvin , kaikki hyvin. Puut ovat tervaleppiä, joista joskus teimme saunavastoja, kun ei viitsitty lähteä kauemmaksi.
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Tässä mummon huvila suoraan lännestä 1955. Kuvan sillalta alkoi rauhallisemmin virtaava joki, joka jatkui aina vähän ohi Alamyllynkanavan lähtöpaikan. Tämä oli souteluun sopiva sektori ja vene näkyy sillan kupeessa. Soutuveneellä piti tietysti yrittää päästä mahdollisimman lähelle myllyn putousta ja sen viereistä tukkiränniä. Ainakin kerran laskimme veneellä veljeni ja Mimmi-serkun kanssa Puulaan asti Alamyllyn kanavan läpi, vaikka siinä lopussa oli pieni koski. Vaikeinta oli saada vene takaisin kanavaan kosken läpi."
(Arja Pajusalo, maaliskuu 2018): "Silloin, kun vietimme kesiä Läsällä, niin vene ei ollut tuossa paikassa. Vaan alempana, vastapäätä kartanoa."
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Vastapäätä kartanoa tarkoittaa suunnilleen sitä paikkaa, josta Seppo on ottanut tämän kuvan. Minä muistan sen aina olleen sillan lähellä, mutta onhan se voinut olla täälläkin, vaikken ymmärrä miksi. Oltiin joitakin kertoja yhdessä Läsällä sinun ja Arin kanssa, mutta olette varmaan olleet siellä myös myöhempinä vuosina kuin minä."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Vene oli yleensä tuossa paikassa kartanoa vastapäätä. Siitä oli lyhyin matka soutaa kartanon rantaan. Tuo lisäsiipi rakennuksessa oli aikoinaan kauppa. Ohikulkeva tie vei Puulan rantaan, jonne myös hevosten vetämät junavaunut vetivät koivutukit Puulan satamaan. Hienosti on värit säilyneet Seppo-veljen ottamissa kuvissa."
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): "Venepaikka oli just tuossa. Sillasta muutama metriä alavirtaan päin, siinä kulmassa missä kaksi uomaa yhdistyy. Siinä kohtaa oli myös katiskan paikka."
(Elina Vuori, maaliskuu 2018): "Poikkesin viime kesänä ohi ajettaessa. Kaunis paikka vieläkin, Päärakennuksen paikkeilla osasin kuvitella puutarhaa ja kasvihuoneita, vaikka muistot ovat hyvin varhaisia 50-luvulta."
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): " No onhan kartano hyvässä kunnossa, kun uusi omistaja sitä ylläpitää. Kävin 2014 viimeksi mummon huvilan paikkaa etsimässä ja ajoin ohi, kun koko paikka on yhtä aapaa ja lettoa. Saunasta oli jäljellä 1,5 m hirsiseinää, siitä tunnistin, että olen kohdilla."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Arin kanssa olemme samaa mieltä. Ennen niin kaunis ja hyvinhoidettu Läsäkoski on rapistunut ja vain varjo entisistä ajoista. Sääli!"
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Tässä laiturilla kesällä 1955 Pirkko Gallen-Kallela, Elvi , Maini , Irja , Aapo ja Eljas Pölhö (minä ötökkäjahdissa). Minä olen aina tykännyt koskista ja virtaavasta vedestä. Ehkä Elvi-mummon huvila Läsäkoskella on vaikuttanut tähän."
(Tuomas Alanko, maaliskuu 2018): "Käytiin Joonaksen kanssa Läsäkoskella viime kesänä prätkäretkellä, perhokalastusta ja kalanhoitoa sekä mökien vuokrausta nykyisellä isännällä."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Saunalaiturimme. Eteenpäin ei virrassa päässyt yhtään. Lankusta, kun piti kiinni ja polski, sai hyvää vesihierontaa!"
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): "Juu pääsi. Lankulta kun ponnisti vastavirtaan ja polski apinan raivolla, pääsi saunan toiseen päätyyn."
(Liisa Rönnholm, maaliskuu 2018): "Ihana kesäkuva, tyylikkäät leningit ja hatut. Veden katselu on rauhoittavaa."
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Marketta kertoi luokkakokouksessa, että kansakoulussa luokan tytöt aina ihaili äitini hattuja ("tuulahdus suuresta maailmasta"). Veljeni kanssa taasen kauhisteltiin, että et kai tule ihmisten ilmoille tuo päässäsi. Niin se maku on erilaista."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Valitettavasti ei Läsäkoski ole entisensä. Luonto, kosket raiskattu. Pellot ja niityt täynnä pusikoita. Melkein itketti, kun pari vuotta sitten kävin siellä. Kartano on jäljellä, mutta kummallisen värinen. Parempi, kun pysyy poissa. Muistellee entisiä aikoja ja katselee kauniita valokuvia!"
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Maini ja Ari tuossa yllä viittaavat, että tämä olisi mummon saunan laituri, joka oli kartanon korkeudella, mutta siitä katsoen kauimmaisen (eteläisimmän) haaran varrella. Laituri näyttää samalta, mutta on yhden kannatinkiven pidempi ja tausta erilainen kuin kuvissa siitä laiturista. Minusta tästä alkaa viimeinen kolmannes matkalla Puulaan, vähän siitä alavirtaan missä suvanteinen soudeltava osuus muuttuu viimeiseksi koskeksi. Kartanon kohdalla joki oli selvästi nelihaarainen ja jokaisen haaran luonne oli erilainen. Valtatien sillalta Mikkelistä tullessa oikealla näkyy suoraa kaivettua Läsäkosken kanavaa, jossa vesi virtaa rauhallisesti. Vasemmalla on parin sadan metrin päässä viimeinen suvanne, josta alkaa joen kolme haaraa. Neljäs eroaa eteläisimmästä vähän matkan päässä."
(Ari Pajusalo, maaliskuu 2018): "Olet oikeassa Eljas. Mummon huvilan saunarannan vastapäätä on Myllysaari ja se on ihan täysin metsää. Kuva on alempaa, mutten kyllä tunnista kohtaa. Vanhan maantiesillan alapuolella oli venepaikka, vastapäätä kartanoa. Siinä kohtaa joki virtaa tasaisesti. Kuvassa on selvä koskipaikka."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): "Eljas olet oikeassa. Tämä ei ole meidän saunan laituri vaan sieltä mistä mainitsit - lähempänä Puulaa. Katsoin tarkemmin kuvaa ja huomasin erot esim. taustasta. Kyllä olet tarkka Eljas!"
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Kesämuisto Läsäkoskelta 1955. Kuvassa Eljas metsästää ötököitä. Takana Maini Aarnio, sitten Irja ja Aapo Pölhö, takana Pirkko Gallen-Kallela ja Elvi Pölhö oikealla."
(Maini Aarnio, maaliskuu 2018): " Vuosi on oikea ja ihmisetkin. Hyvä ystävämme Pirkko Gallen- Kallela taempana. Kuuma kesäpäivä Läsäkoskella Puulan rantaan menevällä tiellä. Kuvassa aistii helteen ja kärpästen surinan. Samoin 50- luvun tunnelman. Hyvin on värit säilyneet. Aivan ihana kesäkuva, ja ne mekot ... kuvassa niin paljon iloa!"
Tämä kuva Läsäkosken kaivannolta on Suomenmaa-kirjasta (1924).
Tämän Läsäkoskea esittävän postikorttikuvan saimme käyttöömme huhtikuussa 2013 Seppo Turkin kokoelmista - välittäjänä Vesa Häkkinen, kiitos. Kortin ovat lähettäneet 'Tyyne ja Martti' tammikuussa 1975 Niitamoille Helsinkiin. Terveiset täältä Läsäkoskelta - Tuhannet kiitokset niistä kuvista, jotka oli hyvin onnistuneet, vaikka oli pimeä päivä.
(Eljas Pölhö, maaliskuu 2018): "Tukinuittoa kanavassa. Kuva on Mainin ottama 1950-luvulla. Tässä kuvassa näkyy hyvin Läsäkosken eli Kyykosken kanavan leveys, vertaa rannoilla oleviin veneisiin, jotka ovat 4-5 metriä pitkiä. Kanava on aivan suora, koska entistä jokea on oiottu sen perkaamisen yhteydessä."
|