HONKAJOKI:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 16.12.2015)

Honkajoki:

Honkajoki on Suomen kunta, joka sijaitsee Satakunnan maakunnassa. Kunnassa asuu 1 818 ihmistä ja sen pinta-ala on 333,05 km². Honkajoen naapurikunnat ovat Isojoki, Kankaanpää, Karvia, Kauhajoki ja Siikainen. Honkajoen vaakunan suunnitteli Ahti Hammar ja se vahvistettiin vuonna 1952.
Honkajoen hallinnollinen ero Kankaanpään pitäjästä tapahtui maaliskuussa 1867. Honkajoen varhaisimmasta asutuksesta on todisteena Myllyluoman kivikautinen asuinpaikka. Paikalta on löydetty asumuksen jäännökset, jotka ovat peräisin niin sanotun Suomusjärven kulttuurin ajoilta noin 7000–4200 eaa. Kota on jälleenrakennettu Museoviraston piirustusten mukaan Jyllin leirikeskuksen läheisyyteen.
Kappalainen Abraham Jaakonpoika oli 1630-luvulla ottanut viljeltäväkseen kaksi autiotilaa Ikaalisten keskustassa, läheltä silloista kirkkoa. Näistä tiloista muodostettiin sittemmin kirkkoherran pappila, ja tässä yhteydessä myös näiden autiotilojen ulkomaat siirtyivät kirkon haltuun. Kaukaisin ulkomaa oli Honkajoella osuus Hienmaan laajoista erämaa-alueista. Tälle maa-alueelle kirkkoherra Abraham Jaakonpoika lähetti torpparin vuonna 1652 sovittuaan asiasta alueen muiden osakkaiden kanssa. Torppa kuitenkin jossain vaiheessa autioitui, mutta myöhemmin 1671 kirkkoherraksi tullut Abraham Ikalensis perusti uuden torpan, nimeltään Jokihonko, nykyisen Honkajoen keskustan alueelle. Nämä pappilan omistamat torpat olivat alku Honkajoen vakituisemmalle asutukselle.
Honkajoen puukirkon on suunnitellut aikanaan kuuluisa jalasjärveläinen kirkonrakentaja Salomon Köykkä-Köhlström ja se rakennettiin hänen johdollaan vuosina 1804–1812. Kirkko entistettiin 1960-luvulla.
Honkajoelle asutettiin viime sotien jälkeen Hiitolan siirtoväkeä. Honkajoen merkittävin vesistö on Karvianjoki. Honkajoella ei ole yhtään järveä. Kunnan nimi oli vuoteen asti 1952 Hongonjoki.
Kylät: Antila, Katko, Lauhala, Paasto, Vataja, Pappila, Mämminmaa, Pukara, Perämaa, Jyllinkoski ja Rynkäinen (Wikipedia, 2015).

Honkajoella 60-luvulla:

Pienehkö voimalaitoksen patorakennelma Honkajoella satunnaisen kulkijan tutkimana - kuvattu 12.5.1968 (Joutsi). Kyseessä on mitä ilmeisimmin Karvianjoki?

Samainen nuorimies seisoo 12.5.1968 (Joutsi) silloisella lääninrajalla - vasemmalla Vaasan lääni ja Kauhajoki, oikealla Turun ja Porin lääni ja Honkajoki.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.