Eira * kaupunginosa # 06 (sivu #6):
(Svala & Joutsi * viimeisimmät muutokset: 8.6.2020)

Helsinki-sivullemme #7.

Eira * Merisatama * Meripuisto * Merikatu * entinen satamarata:

A) Merikatu ja satamarata. Kuvattu Merikatu 23:n kohdalta länteen. Signe Brander * 1911 * Helsingin kaupunginmuseo * CC BY 4.0. Taustalla oikealla Eiran rakennuksia.

Vertailukuvaa vuodelta 2009 edelliseen Signe Branderin kuvaan (Google Maps, 2009).

Samoilta kohdilta satamarataa v. 1911. Taustalla keskellä Merikatu 31. Signe Brander * 1911 * Helsingin kaupunginmuseo * CC BY 4.0.

Villa Ensi * Merikatu 23:

B) Reo-merkkinen linja-auto (1929) * Merikatu 23 - vasemmalla Villa Ensi. Valokuvaaja Nikolai Leibowitsch * Helsingin kaupunginmuseo * CC BY 4.0.

Arkkitehti Selim A. Lindqvistin suunnittelema Villa Ensi; kuvattu Helsingin satamaradalta päin - kuvaaja: Eric Sundström (kuvausaika ei ole tiedossa) * Museovirasto - Musketti * K. A. ja Lyyli Wendelinin kokoelma (CC BY 4.0).

Villa Ensi; Merikatu 23. Wecksellintie 1 (Helsingin kaupungimuseo, 2020):
Korttelissa toimi noin vuodesta 1890 turvakoti langenneille naisille ja heidän lapsilleen Laivurinkadun kulmassa Merikatu 21:ssä. Se oli kansakoulunopettaja Emma Mäkisen perustama. Laitosta tarvittiin kipeästi, koska Helsingissä toimi viime vuosisadan lopulla toistakymmentä ilotaloa, useimmat Eiran naapurissa Punavuorilla tai Kampilla. Niin sanottuja tarkastusnaisia, joiden oli säännöllisesti käytävä lääkärintarkastuksissa oli kokonainen ammattikunta. Toista tuhatta heistä sai turvakodin ansiosta mahdollisuuden uuteen elämään.
Vuonna 1902 sisarukset Maria ja Ida Rytkönen olivat perustaneet Helsinkiin synnytyslaitoksen, joka aluksi toimi asuinrakennuksessa Kapteeninkatu 11:ssa. Siellä syntyi suurliikemies Uno Staudingerin tytär Ensi. Onnellinen isä piti laitoksen tiloja epätyydyttävinä ja lupasi rakentaa Rytkösille uuden talon Eiraan.
Sairaalaksi laajentunut synnytyslaitos siirtyi 1912 uusiin tiloihinsa huvilaan, joka oli saanut nimensä pikku Ensin mukaan. Myöhemmin sisarukset muuttivat jälleen, ja heidän laitoksestaan sai alkunsa Kaivopuistossa toimiva Salus-sairaala.

Lääkärit Gunnar Gylling ja Torsten Sandelin ryhtyivät jatkamaan sairaalanpitoa Villa Ensissä. Ensimmäisessä kerroksessa oli synnytysosasto, toisessa leikkaussali ja kolmannessa sisätautiosasto. Myöhemmin suunniteltiin laitoksen muuttamista lastensairaalaksi, mutta hanke raukesi. Koko henkilökunta oppilaita lukuun ottamatta asui rakennuksessa, ja kaikki aterioivat siellä. Rakennuksessa oli ruokahissi.
Vuonna 1934 Villa Ensi kunnostettiin asuinkäyttöön Elja Lahdensuuta ja rouva Ensi Lahdensuuta (os. Staudingeria) varten. Talossa oli yhdeksän asuinhuoneistoa. Elja Lahdensuu kaatui talvisodassa, mutta rouva Ensi Lahdensuu asui talossa jatkossakin lastensa kanssa.
Nykyisin rakennuksessa toimii yksityinen palvelutalo. Kivijalka tummaa graniittimosaiikkia ja vaaleaa graniittiharkkoa. Julkisivupinnat rapattu vaaleankellertävän beigen sävyyn, valkeita rappauskoristeluja. Sekä alkuperäisiä että uusittuja valkeiksi maalattuja puuikkunoita. Alkuperäinen lakattu tamminen ulko-ovi. Portaalissa reliefikoristeluja, kaareva metallirunkoinen lasikatos. Rapatut umpiparvekkeet, joiden yläosassa metallikaiteet. Vesikatto kuparia. Matala apattu muuri. Puutarhassa ja sen edustalla on lukuisia veistoksia. Porrashuoneessa alkuperäiset tammiset kaarevat portaat. Korkea, kaareva lasiseinä.

Helsinki-sivullemme #7.

Suomi-sivustomme etusivulle

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)