VALLILA: * kaupunginosa #22 (sivu #22)
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 7.6.2020)

Helsinki-sivullemme #23

Vallila ~ yleistietoja:

A) Etualalla Vallilaa, oikealla Hermannia, taustalla Kumpulaa ja takaoikealla Toukolaa. Kuvasi Timo Noko syksyllä 2006 (lisenssi, OK ~ Creative Commons Attribution 2.0 Generic license).


Vallila (ruots. Vallgård) on pohjoisimpia Helsingin kantakaupunkiin kuuluvia kaupunginosia. Vallilan pohjoispuolelle jää Kumpula, eteläpuolelle Alppiharju, itäpuolelle Hermanni ja länsipuolelle Pasila. Rajana Hermannia vastaan on Hämeentie, Alppiharjua vastaan Aleksis Kiven katu. Vallilan ja Kumpulan rajalla on leveä viheralue, jossa aivan Vallilan kerrostaloalueen vieressä on myös siirtolapuutarha. Vallilan kautta kulkevia vilkasliikenteisiä liikenneväyliä ovat myös Mäkelänkatu, Sturenkatu ja Teollisuuskatu. Vallilassa on asukkaita noin 8 600 (2014).
Vallila on suurelta osin kerrostaloaluetta, mutta siellä on myös 1910-luvulla rakennettu pientaloalue, Puu-Vallila. Se oli pitkään purku-uhan alaisena, mutta kunnostettiin 1980-luvulla.
Vallilan eteläosa vanhan Sörnäisten satamaradan molemmin puolin rakennettiin 1900-luvun alussa teollisuusalueeksi. Suurin siellä sijainnut teollisuuslaitos oli VR:n Pasilan konepaja, joka siis nimestään huolimatta sijaitsi Vallilan puolella. Satamarata siirrettiin 1960-luvulla kulkemaan Vallilan pohjoispuolitse, ja sen jälkeen vanhan satamaradan varsilla olleet teollisuusrakennukset on vähitellen purettu tai muutettu toimistorakennuksiksi. Nykyään siellä ovat muun muassa TeliaSonera Suomen, SOK:n ja Osuuspankkikeskuksen pääkonttorit. Entiselle VR:n konepajan alueelle on viime vuosina rakennettu uutta asuntoaluetta, Konepajaa. Volvo-autoja maahantuoneen Oy Volvo-Auto Ab:n päätoimipaikka sijaitsi 1980-luvun lopulle saakka yhtiön rakennuttamassa, juuri ennen talvisotaa valmistuneessa kiinteistössä Sturenkadun varrella. Kyseinen rakennus on luokiteltu rakennushistoriallisesti arvokkaaksi ja on suojeltu.
Oppilaitoksista Vallilassa sijaitsevat Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Suomen Liikemiesten Kauppaopisto, Helsingin tekniikan alan oppilaitos (Vallilan ammattikoulu) ja Mäkelänrinteen lukio. Myös Helsingin yliopistolla on toimitiloja Vallilassa Teollisuuskadulla. Vallilan näkyvimpiin rakennuksiin kuuluu Paavalinkirkko, joka sijaitsee viheralueen reunassa lähellä Hämeentien ja Sturenkadun risteystä. Julkisia palveluja Vallilassa ovat terveysasema, kirjasto, alakoulu ja Mäkelänrinteen uintikeskus.
Vallilassa sijaitsevat seuraavat puistoalueet: Vallilanlaakso, Vallilan puisto, Hollolan puisto, Hattulan lehto, Paavalinpuistikko, Nokian puisto, Puijon puistikko, Hauhon puisto, Hartolanpuisto, Keuruun puisto, Roineenpuisto, Dallapénpuisto ja Konepajanpuisto.
Vallilanlaaksossa sijaitsevat Vallilan siirtolapuutarha (perustettu 1932, 174 palstaa) ja Vallilanlaakson jalkapallokentät (2 kpl). Vallilanpuistossa on myös jalkapallokenttä, "Kuntsin kenttä".
Vallilassa sijaitsee myös HKL:n raitiovaunuvarikko. Vallilan peruspiiri kattaa Vallilan kaupunginosan lisäksi viereisen Hermannin. Peruspiirissä on asukkaita yhteensä 14 419 (2014). Risto Jarvan menestyselokuva Mies, joka ei osannut sanoa ei kuvattiin lähes kokonaisuudessaan Puu-Vallilassa kesällä 1975.


Puu-Vallila:

B) Nimimerkki "Saku" kuvasi Puu-Vallilaa kesällä 2005 (lisenssi, OK ~ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

Matti Paavonen kuvasi Puu-Vallilaa kesällä 2007 (lisenssi, OK ~ public domain). Suvantotie.

Nimimerkki "Saku" kuvasi Puu-Vallilaa kesällä 2005 (lisenssi, OK ~ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.)

Vallilan kouluelämää:

C) Helsingin Sanomat julkaisi 14.3.2011 tämän Vallilan kansakoulun luokkakuvan 1950-luvulta - opettaja Hilma Terhevuo ja hänen kakkosluokkalaisensa (Foto Sori, Helsingin kaupunginmuseo).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Helsinki-sivullemme #23

Helsinki-sivustomme etusivulle