1968:

PORI * 1968:

Porin Ässät säilyi nipin napin mestaruussarjassa kauden 1968 päätteeksi:

Ensimmäinen mestatuussarjakausi 1968 sujui Ässiltä kohtuullisesti, lopulta Ässät kuitenkin jäi 12 joukkueen sarjassa sijalle 10 - juuri putoamisviivan yläpuolelle. Neljä pistettä erotti Ässät pudonneesta Helsingin Ponnistuksesta, joten merkitykselliseksi muodostui Olympiastadionilla näkemäni Ässien vierasvoitto Ponnistuksesta.
Porin Ässien pelipaita oli tummanpunainen, housut valkoiset ja sukat tummanpunaiset.

Tämä Ässien kauden 1968 'pelaajakortti' on mielenkiintoinen dokumentti kyseisen kauden tapahtumista. Kiitos nimimerkille 'Hucle' tästä 'löydöstä' (credit: M.Kasila) - tarkempi julkaisulähde ei ole tiedossa.
Ässien Keijo Koistinen hukkui heinäkuussa 1968 kotiseudullaan Kuopiossa. Olin Valkeakoskella katsomassa 'seuraavaa' Ässien ottelua (28.7.1968) - surunauhat Ässäpaitojen hihoissa ovat jääneet mieleen.

Porin Ässien mestaruussarjavuosien runkopelaajia, joiden terveinä ollessa Ässät pystyi kilvoittelemaan minkä tahansa SM-sarjajoukkueen kanssa tasavertaisesti. Hyökkäyskaksikko Matti Unho-Ilpo Lindberg oli erityisesti kauden 1968 aikana huippuvireessä ja oli ihme, ettei kumpikaan päässyt kokeilemaan taitojaan A-maajoukkueessa (Unho valittiin A-maajoukkueleirille).
Matti Unho (s. 1945) tuli teatteriperheestä (isä ~ elokuvaohjaaja Ilmari Unho 1906-1961, äiti ~ näyttelijätär Salli Karuna 1902-1987 ja veli ~ ohjaaja-näyttelijä Turo Unho). Matti Unhon seurat: 1962-63 Karhut, 1964-67 RU-38, 1968-69 Ässät, 1970-72 Honka ja 1973-77 Maunulan Pallo.
Ilpo Lindberg (s.1942) tuli Kymenlaaksosta ja sinne hän myös Porin vuosiensa jälkeen palasi: 1965 PaPe, 1966-67 RU-38, 1968-70 Ässät, 1971-74 PaPe ja 1975-76 Jäntevä. Hän on MyPa-legenda Janne Lindbergin setä.
Pertti Kekki (s.1943) oli hurjimpiakin tilanteita pelkäämätön toppari, joka aloitti uransa PoPa:ssa ja MuSa:ssa, jatkoi Karhuissa 1964-66, vierailu RU-38:n paidassa kaudella 1967 ja päätti uransa Ässissä 1968-70.
Veikko Jokinen (s.1941) oli myös kovaluinen toppari, joka Kekin kanssa muodostikin Ässien puolustuksen peruskiven, jonka varaan koko systeemi voitiin rakentaa - hyökkäyspäässä vastaava peruspari oli Unho-Lindberg. Veikko Jokinen aloitti PPT:ssa 1962 ja edusti RU-38:a vuodet 1963-67. Ässissä hän pelasi 1968-69, mutta jalkavamma lopetti hänen pelaajauransa kesken kautta 1969. Se oli kiistatta Ässien syöksykierteen pahin takaisku, josta ei mitenkään selvitty.

Porilainen jalkapalloilu eli pitkästä aikaa täysin purjein menestyksen aikaa - ainakin sikäli, että pääsarjatasolla oli seitsemän vuoden tauon jälkeen porilainen seura ja lisäksi toisella sarjatasolla eli Suomensarjassa pelasi yhtäaikaa kolme joukkuetta!

Tämän kirjoittaja oli tuolloin Ässien kahden SM-sarjakauden aikana 15-16-vuotias ja kävin katsomassa kaikki Ässien kotiottelut noina kahtena vuotena. Ässien vieraspelejäkin näin lukuisia, joskin 'matkustusinto' alkoi kyllä laskea jälkimmäisen kauden syöksykierteessä.


Suomensarjan länsilohkossa kolme porilaisjoukkuetta: PiTU (7/10), PPT (8/10) ja Karhut (10/10 ~ putosi).

____________________

Karhut vielä Ässien kakkosjoukkueena Suomensarjassa - jäi viimeiseksi:

Ässät-fuusion jälkeenkin Porin Karhut jatkoi vielä yhden kauden jonkinlaisena Ässien kakkosjoukkueena. Karhut sijoittui lohkossaan viimeiseksi ja tie olisi vienyt Maakuntasarjaan, mutta Ässien johdossa katsottiin, ettei kakkosjoukkuetta tarvita ja Porin Karhut-nimi poistui Suomen jalkapallokartalta (ainakin toistaiseksi).
Kaudella 1968 Porin Karhujen joukkueessa pelasivat ainakin Kimmo Nokikuru ja Pentti Kilkku, jotka nostettiin Ässien SM-sarjamiehistöön kaudella 1969.

Porin Karhut ei jalkapallovuosinaan (perustettu v.1960) koskaan ehtinyt pelailla ylimmällä sarjatasolla, vaan pelaili toisella ja kolmannella sarjatasolla (=suomisarja ja maakuntasarja). Porin Karhujen peliasu jalkapallossa oli alunperin: sinikeltaraidallinen paita, valkoiset housut ja siniset sukat (myöhemmin kokonaan keltainen paita).
Porin Karhut jäi suomalaiseen urheiluhistoriaan voitettuaan sensaatiomaisesti jääkiekon Suomen mestaruuden keväällä 1965.

Jari-Juha Kivini lähetti (12.2.2012) käyttöömme ylläolevan mielenkiintoisen dokumenttikopion, joka on päivätty 13.6.1968. Paperi on seurasihteeri Martti Laippalan Suomen Palloliitolle osoittama. Siinä Laippala ilmoittaa SPL:n ja Veikkauksen tietoon, että 'seuramme yleiset kokoukset ovat vahvistaneet seurallemme uuden nimen, uusi nimi tulee olemaan 'Porin Jokerit' ja nimenmuuttoanomus on rekisteriviranomaisilla, jonka nimen muuton liitto huomioinee veikkauslistoja suunnitellessaan.'

Porin Karhut-nimeä yritettiin siis vielä - kauden jo alettua - vaihtaa Porin Ässät-nimen korttipakkateeman mukaisesti kyseiseen Porin Jokerit-muotoon, mutta projekti kaatui mahdollisesti siihenkin seikkaan, että Helsingin Jokerit oli perustettu juuri edellisvuonna. Ässät ei sittemmin enää kakkosjoukkueeseensa satsannutkaan, joten toiminnan loppuessa kauden 1968 päätteeksi nimikysymys oli jo merkityksetön.

__________________________________________

PTU (Pihlava) nousijana Suomensarjan länsilohkon seitsemäntenä:

Pihlavan Työväen Urheilijat (PTU) selvitti kautensa nousijana hyvin Suomensarjassa sijoittuen 7. sijalle ja ollen kolmesta lohkosta pelanneesta porilaisjoukkueesta paras.

__________________________________________

PPT sijoittui Suomensarjan länsilohkossa 8. sijalle:

Porin Pallo-Toverit pelasi kauden 1968 Suomen sarjan länsilohkossa sijoittuen turvallisesti kahdeksanneksi. TUK valitsi kaudella 1968 liittojoukkueeseensa PPT:n moottorimiehen Kari Järvensivun ja varmanäppisen maalivahdin Martti Toivasen, jotka pelasivat liitto-ottelunsa Romaniassa. Antero Laiho kelpuutettiin puolestaan TUK:n liittojoukkueeseen, joka pelasi ottelunsa Hollannissa (lainaus PPT-juhlakirjasta).
PPT:n kausi alkoi Suomensarjan lohkossa tasapelillä Finströmiä vastaan, mutta sitten seurasi synkkä neljän tappion putki, jonka jälkeen kauden loppu olikin vain keskittymistä sarjapaikan säilyttämiseen, jossa onnistuttiinkin lopulta.
Parasta PPT:n toimintakaudessa oli se, että nyt piirinsarjoissa pelasi täydet juniorijoukkueet (A, B, C ja D).

PPT:n edustuspelaajia kesäkaudelta 1968 - Ari Niemenmaalle kiitos materiaalin välittäisestä.


Maakuntasarjassa ei ollut lainkaan porilaisjoukkueita.


Aluesarja - lohko #6 - kolme porilaisjoukkuetta ~ NiU putosi Piirisarjaan:

Musan Salama sijoittui kolmanneksi, Harjunpään Tuisku kuudenneksi ja Niiittymaan Urheilijat viimeiseksi eli seitsemänneksi - putosi Piirinsarjan kuvioihin.

MUSAN SALAMA: puh.joht. ja valmentaja: Jukka Leino - paita valkoinen, housut mustat.
HARJUNPÄÄN TUISKU: puh.joht ja valmentaja: Reino Astokari - paita punainen, housut mustat.
NIITTYMAAN URHEILIJAT: puh.joht. ja valmentaja: Seppo Kaukonen - paita sinivalkoinen, housut siniset.

Kausi 1967 * Kausi 1969.

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.