|
Vaajakosken tehtaita:
F) Vaajakosken Pandan makeistehdas valmistui 1969 suklaan valmistukseen - 3.5.2015 (Joutsi).
(Wikipedia, 2015): Panda on suomalainen makeistehdas, joka sijaitsee Jyväskylän Vaajakoskella. Tehdas tunnetaan erityisesti suklaakonvehdeista ja lakritsista. Se on nykyisin osa Orkla Confectionery & Snacks -yhtiötä.
Pandan omisti alun perin SOK. Myöhemmin se toimi nimellä Panda Oy tehtaan johdon ostettua sen itselleen. Sittemmin Pandan osti norjalaiseen Orkla-konserniin kuuluva Orkla Foods Finland. Vuoden 2013 lopussa Panda sulautui Chips Ab:hen, jonka nimeksi muutettiin Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab.
Alkuvaiheet:
SOK perusti Pandan vuonna 1920. Nimenä silloin oli yksinkertaisesti SOK:n makeistehdas. Vuonna 1929 se muutti margariinitehtaan viereen rakennettuun jatko-osaan. Alkuvuosina tuotevalikoimissa oli vain kovia karamelleja ja marmeladia. Uudessa rakennuksessa aloitettiin suklaan valmistus ja lakritsia alettiin valmistaa seuraavalla vuosikymmenellä. Sotavuosina tuotevalikoima supistui ja vuoden 1942 lopulla tarjolla oli vain porkkanamarmeladia, mutta pula-aikana tämäkin meni kuin kuumille kiville. Sodan jälkeen säännöstely hankaloitti makeistuotantoa, mutta 1950-luvulle tultaessa tämäkin helpottui ja alkoi kova alan kasvu.
1960-luku:
Pandan käyttö logona periytyy 1950-luvulta Panda Pop -suklaalevystä, jonka kääreeseen oli piirretty tyylitelty pandakarhu. Myöhemmin pandasta tuli koko tehtaan symboli ja nimeksikin muutettiin vuonna 1961 Panda Suklaatehdas. Vuonna 1969 vanhan margariini- ja makeistehtaan viereen valmistui uusi tehdasrakennus vain suklaan valmistusta varten. Ulkomaanvienti alkoi samalla vuosikymmenellä, kun lakritsia alettiin viedä Yhdysvaltoihin.
1970–90-luvut:
1970- ja 1980-luvuilla tuotevalikoima kasvoi ja monipuolistui. Valikoimiin tulivat niin liköörimakeiset kuin suklaapatukatkin ja vanhoja tuotteita paranneltiin ja uudistettiin. Vuonna 1988 yhtiö irtautui SOK:sta itsenäiseksi yritykseksi, kun tehtaan johto osti sen SOK:lta itselleen, mutta lama-aika laski koko alan tuottavuutta.
Vuonna 1995 Panda myytiin norjalaisomistukseen, mutta tehtaan johto osti pääomasijoittajan kanssa yrityksen taas suomalaisomistukseen vuonna 2000.
2000-luku:
Vuonna 2005 Panda myytiin norjalaiseen Orkla-konserniin kuuluvalle Felix Abballe.
Kesällä 2011 valmistui Pandan uudemman tehtaan laajennus ja yrityksen kaikki tuotanto siirrettiin tähän rakennukseen. Alkuvuodesta 2012 vanhasta tehdasrakennuksesta purettiin kaikki siihen myöhemmin rakennetut lisäosat ja jäljelle jätettiin vain alkuperäinen vuonna 1929 valmistunut osa, joka on suojelukohde. Purettujen osien paikalle rakennettiin S-market. Parhaimmillaan tehdas työllistää yli 300 työntekijää ja keskimäärin 275 työntekijää. Tehtaan yhteydessä toimii lisäksi tehtaanmyymälä.
Panda keskittyy nykyisin lähinnä suklaan ja lakritsin valmistukseen mutta harjoittaa myös jonkin verran maahantuontia (esim. Kalevin tuotteita). Panda on Suomen toiseksi suurin makeistenvalmistaja kahdeksan prosentin markkinaosuudella. Suomessa Panda on markkinajohtaja lakritsituotteissa.
Pandan makeistehdas (Orkla) ja sen myymäläosa kuvattuna 3.5.2018 (S&J).
(Wikipedia, 2018): "Orkla ASA on eräs Norjan suurimmista pörssiyhtiöistä. Sen nykyisiä toimialoja ovat merkkituotteet, erikoismateriaalit, alumiinituotteet ja sijoitustoiminta. Vuoden 2015 lopussa konserni työllisti noin yli 14 000 henkeä, toimi yli 40 maassa ja sen liikevaihto oli noin 32 miljardia kruunua.
Tuotemerkkejä:
Orkla Foods Finland Oy:n Suomessa 2010-luvun lopulla myytäviä tuotemerkkejä ovat Abba, Ahti, Anamma, Boy, Ekströms, Felix, Frödinge, Funlight, Grandiosa, Jacky, Kantolan, Kallen, Oolannin, Panda, Pastella, Paulúns, Risifrutti, Taffel, Tiira, Tropicana ja Vesta."
Pandan makeistehtaan (Orkla) tehtaanmyymälä kuvattuna 3.5.2018 (S&J).
Pandan makeistehtaan (Orkla) viralliset koemaistajat tehtaanmyymälän edustalla kuvattuna 20.7.2019 (S&J).
Entinen SOK:n margariini- ja makeistehtaan rakennus valmistui jo vuonna 1929 (vuodesta 1961 Panda) - 3.5.2015 (S&J).
Samainen entinen SOK:n margariini- ja makeistehtaan rakennus kuvattuna tarkalleen kolme vuotta myöhemmin kuin edellisessä kuvassa - 3.5.2018 (S&J).
Samainen rakennus kuvattuna 20.7.2019 (S&J) ~ ei muutoksia.
|