Tuusula (Kellokoski) jalkapallohistoriikkia:

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 30.4.2019).

Tuusulan jalkapallosta:

Tuusulan Palloseura (Wikipedia).

Tuusulan Palloseura (Viralliset nettisivut).


Tuusulan Palloseuran historiaa vuodesta 1971 nykyhetkeen (seuran nettisivuilta, 2018):

Kuusikymmenluvun taittuessa seitsemänkymmentälukuun Tuusulan kunnan eteläisessä osassa toimi vain urheilun yleisseuroja. Kun suositun tanssipaikan "Letkun" toiminta ehtyi, huononivat myös seurojen toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset monipuolisen lajitoiminnan ylläpitämiseen.
Koskenmäen Kisailijoiden jalkapalloilijoiden aktiivipelaajina olivat tuolloin mm. Keijo Sorri, Matti Lehto, Juhani Mantere, Antti Häkkinen ja Heikki Paldanius. Nämä herrat, TuPSin "isät", esittivät marraskuun 29. 1971 Säästöpankin kerhohuoneelle kokoon kutsutulle kokoukselle jalkapalloseuran perustamista.
Tuusulan Palloseuran toiminta lähtikin ripeästi käyntiin. Piirisarjoihin osallistui heti ensimmäisenä toimintavuotena viisi joukkuetta; 1- ja 2 -joukkueet sekä B-, C- ja D-juniorit. Myös naiset pelasivat harjoitusotteluita ja nappulajoukkue osallistui Nappulaliigan turnaukseen. Tuusulan Palloseuran oma nappulaliiga "Tuusulan Kyläsarja" oli seuran ohjelmassa jo kesällä 1972. Kyläsarjaan osallistui tuolloin kymmenen innostunutta kyläjoukkuetta. Aina 1990-luvun alkupuolelle jatkunut jalkapalloleiriperinne alkoi heti ensimmäisen toimintavuoden heinäkuussa.

Toiminnan laajentuminen:

Heti TuPSin toisen toimintavuoden alkaessa voitiin iloita uudesta aluevaltauksesta jääkiekon tultua seuran ohjelmaan. Jääkiekko aloitettiin myönteisissä merkeissä KosKin luopuessa tästä urheilulajista, todeten uuden palloilun erikoisseuran pystyvän paremmin viemään lajin kehitystä eteenpäin paikkakunnalla. Kun Tuusulan Palloseura juhli toimintansa kymmenvuotiskautta vuonna 1981, tuli seuran lajivalikoimaan mukaan Kanadasta peräisin oleva ringette-peli, jota TuPSin tytöt innolla pelailivat.
Seuran ylimääräisessä kokouksessa 16. syyskuuta 1987 neljä seuran jäsentä ja seitsemän muuta paikallaolijaa tekivät päätöksen, jonka mukaan TuPSin lajivalikoimasta poistui jääkiekko ja seuran kiekkoilijat hakeutuvat perustetun erikoisseuran TuusKin toimintaan.
Ringette-harrastuksen laajentumisen myötä syntyi vuonna 1989 TuPSin ringetteosastossa päätös oman lajiseuran perustamisesta. Tuusulan Palloseura luopui lajista ja uusi erikoisseura perustettiin kehittämään ja ylläpitämään paikkakunnan ringetteharrastusta.
Tuusulan palloseura vietti vuonna 2011 40-vuotis juhlavuotta. Seuran toiminnassa on aina ollut silmiinpistävää laaja-alainen junioritoiminta. Kuluneiden vuosikymmenien aikana ovat seuran juniorijuokkueet menestyneet kohtuullisen mukavasti piirin kilpailusarjoissa ja eri turnauksissa. Tärkeämpää kuin pelkät urheilulliset saavutukset on kuitenkin ollut rehti TuPS-henki, joka on leimannut seuran toimintaa näihin vuosiin saakka.
Tuusulan Palloseuran kolmannen vuosikymmenen organisaatiomallin pohja luotiin seuran kehittämisseminaarissa syksyllä 1987, jolloin myös uudistettiin seuran säännöt nykyiseen muotoonsa. Tuolloin seura palkkasi itselleen osa-aikaisen toiminnanjohtajan vauhdittamaan seuran hallintoa, tiedotusta ja toiminnan suunnittelua. Yhdeksänkymmenluvulla vauhti sitten asteittain hiipui ja seuran toimivat joukkueet jyskyttivät omia raiteitaan mennen tullen.
30-vuotis-juhlavuoden keskeisenä toiminta-asiana oli toiminnan uudelleen organisointi, joka lähti liikkelle vuoden 2000 huhtikuussa järjestetyssä seuran kehittämisseminaarissa ja huipentui lokakuun lopulla seuran syyskokouksen tekemiin uuden organisaation mahdollistamiin talous- ja toimintapäätöksiin. Tällöin seuraan palkattiin päätoiminen valmennuspäällikkö kehittämään ja valvomaan joukkueiden valmennusta ja harjoittelua.

Seuran joukkueet olivat aina vuoteen 1989 saakka esiintyneet vihreä-mustissa peliasuissa, joissa seuratunnukset oli merkitty valkoisina. 80-luvun lopulla tehdyn organisaatiouudistuksen myötälaineissa uudistui myös seuran edustusasu nykyiseen muotoonsa; kokovalkoinen pelipaita, jossa TuPS-perinteen mukaiset vihreä-mustat tunnusraidat, kiertäen rinnuksilta käsivarsiin.Tuusulan Palloseuran ulkoisena tunnuksena lienuu seuran lippu, jossa vuodesta 1987 lähtien on ollut seuran merkki havuneulasen vihreällä pohjalla. Juhlavuoden 2001 alkaessa Matti Savimaa modifoi seuran lipun. Uudistunut TuPS-lippu vihittiin tarkoitukseensa Tuusulan kirkossa 14.02.2001. Nyt lipun valkealla pohjalla on edelleen seuran tunnus -logo ja lippua halkoo havuneulasen vihreä, voimaa ja taistelutahtoa kuvaava ylös 7 eteenpäin suunnattu raita.

Seuran merkki kehitettiin vuoden 1972 Keski-Uusimaa -lehdessä julkaistun ideakilpailun ehdotusten joukosta. Merkin pohjaksi tuli Markku Saxelin luoma ehdotus.
Organisaatiomuutosta seurasi seuraava suuri projekti; Tuusulan Palloseura haki Nuoren Suomen Sinettiseura-tunnusta. Seuran silloinen puheenjohtaja Markku Koistinen teki pitkän päivätyön, jonka päätteeksi marraskuussa 2002 TuPS kruunattiin Uudenmaan piirin neljäntenä seurana Sinettiseuraksi.
Vuonna 2004 33-vuotiaan TuPS:n toiminta voi hyvin. Vuoden 2004 syksyllä järjestetyssä seuraseminaarissa TuPS ryhtyi kehittämään toimintaansa vastaamaan vielä paremmin uuden vuosituhannen haasteita. Erityisesti seuran imagoon ja kiinteyteen kohdistetaan huomiota enenevissä määrin. TuPS:n `Tunnusta Väriä` -ohjelma, tiedotuksen kehittäminen sekä vastuunjaon selkeyttäminen ovat avainasioita näiden tavoitteiden toteuttamisessa. Tulevan vuoden 2005 tavoitteisiin kuuluu myös varainhankinnan kehittäminen, jotta TuPS voi seurana vastata alati kasvavan jäsenmäärän tuomiin haasteisiin.
Vuonna 2011 TuPS vietti 40-vuotisjuhlavuotta! Seura on nyt hiukan yli 40-vuotiaana saavuttanut vakaan aseman Keski-Uudenmaan alueen yhtenä suurimpana juniorijalkapalloon keskittyneenä kasvattajaseurana ja työllistää tällä hetkellä 2 päätoimista valmentajaa (valmennus- ja juniorivalmennuspäällikkö), jotka vastaavat valmennustoiminnan kehittämisestä ja valmennuslinjauksista kaikissa ikäluokissa.

Vuonna 2013 seura sai OKM:n myöntämän seuratoiminnan kehittämistuen, jonka avulla seuraan palkattiin ensimmäinen päätoiminen toiminnanjohtaja 1.12.2013 alkaen. Tuusulan Palloseura panostaa lasten ja nuorten jalkapallotoimintaan laajasti ja laadukkaasti, jota kautta niin seuran tyttö- ja poikajoukkueet kuin yksittäiset pelaajat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia vuosittain. TuPS jatkaa myös yhteistyötä Pallokerho Keski-Uusimaan kanssa, joka jalkapallon kilpaseurana kokoaa alueemme lahjakkaimmat ja motivoituneet pelaajat yhteen D12-ikäluokasta alkaen. Yhteistyötä tehdään myös lähialueen seurojen kanssa, mm. KP-75:n ja JäPS:n kanssa alueellisen yhteisen Opel-liigan merkeissä ja lisäksi YJ-yhteisjoukkuein KP-75:n kanssa.

Kulttuurimaisemassa on haastetta. Tuusula tunnetaan maamme eturivin kulttuuripitäjänä lähinnä täällä majaansa pitäneiden suurten suomalaisten taiteilijoiden ansiosta. Kun julkisuudessa puhutaan kulttuurista, tarkoitetaan useimmiten eri taiteen aloja ja urheilua pidetään silloin jonakin alempana kultturin muotona, vain liikuntakultturina. Näinhän ei saisi olla. Eri kulttuurin muotoja tulisi käsitellä tasavertaisina inhimillisen toiminnan muotoina. Tuusulan Palloseuralla on nyt ja tulevaisuudessa toimintansa laajuudella ja tasolla mahdollisuus tasoittaa kulttuurien välille keinotekoisesti tehtyjä eroja. Seuran nyt jo yli neljäkymmentä vuotta kestänyt toiminta suomalaisen jalkapalloilun hyväksi on luonut vahvan perustan jalkapalloilun kehittämiseksi yhä voimakkaammaksi vaikuttajaksi Tuusulassa.


Kellokosken Alku (Wikipedia).

Kellokosken Alku (Viralliset nettisivut).


Jokelan Kisa (Wikipedia).

Jokelan Kisa (Viralliset nettisivut).

1959:

Kellokosken Alku ~ Aluesarjan lohkossa #3 ~ nousi Maakuntasarjaan.

1960:

Kellokosken Alku ~ nousijana Maakuntasarjassa.

1961:

Kellokosken Alku ~ Maakuntasarjan lohkossa #1

Kellokosken Alku (KelA) , Kellokoski (1 pp) (U.Helenius), puh.johtaja ja valmentaja E.Rasilainen, sihteeri M.Aunio, tilitykset: M.Aunio, Kellokoski Sairaala. Pelipaita keltainen - housut mustat.

1962:

Kellokosken Alku ~ Maakuntasarjan lohkossa #3

Kellokosken Alku (KelA) , Kellokoski (1 pp) (V.Sirenius), puh.johtaja ja valmentaja E.Rasilainen, sihteeri J.Helenius, tilitykset: E.Front. Pelipaita keltainen - housut mustat.

1963:

Kellokosken Alku ~ Maakuntasarjan lohkossa #1 ~ putosi Aluesarjaan.

Kellokosken Alku (KelA) , Kellokoski (1 pp) (Helenius), puh.johtaja ja valmentaja E.Rasilainen, sihteeri J.Helenius, tilitykset: U.Helenius. Pelipaita keltainen - housut mustat.

1964:

Kellokosken Alku ~ pudonneena Aluesarjan lohkossa #1 ~ sijoittui toiseksi.

KELLOKOSKEN ALKU, Kellokoski, I pp, V.Sirenius.

1965:

Kellokosken Alku ~ toista kautta Aluesarjan lohkossa #1.

KELLOKOSKEN ALKU, Kellokoski, I pp, M.Helenius.

1966:

Kellokosken Alku ~ Aluesarjan lohkossa #1 ~ sijoittui toiseksi.

KELLOKOSKEN ALKU, Kellokoski, M.Helenius.

1967:

Kellokosken Alku ~ Aluesarjan lohkossa #1 ~ sijoittui neljänneksi.

KELLOKOSKEN ALKU, Kellokoski, M.Helenius.

1968:

Kellokosken Alku ~ Aluesarjan lohkossa #2 ~ voitti uusintaottelun noususta (Alku-MPS 4-2).

Kellokosken Alku nousi Maakuntasarjaan kaudelle 1969.

KELLOKOSKEN ALKU, Kellokoski 2 pp, Helenius. Puheenjohtaja Matti helenius, sihteeri Antero Tainio, valmentaja Eero Rasilainen, tilitykset - Nyholm, pelipaita keltainen, housut mustat.

2012:

Tuusulan Palloseura (TuPS) neljättä peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (Hki/UUsimaa).


Kellokosken Alku ~ Uudenmaan piiri ~ 5. divisioona (kuudes sarjataso):

2013:

Tuusulan Palloseura (TuPS) ~ viidettä peräkkäistä kautta 3. divisioonassa:


Jokelan Kisa (JoKi) ~ 4. divisioona (Uudenmaa, lohko #2):


Kellokosken Alku ~ edelleen 5. divisioonassa (Uudenmaa, lohko #4):

2014:

Tuusulan Palloseura (TuPS) ~ kuudetta peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (Hki/Uusimaa).


Kellokosken Alku ~ edelleen 5. divisioonassa (Uudenmaa, lohko #4):

2015:

Tuusulan Palloseura (TuPS) ~ seitsemättä peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (Hki/Uusimaa).


Kellokosken Alku ~ nousseena 4. divisioonassa (Uudenmaa, lohko #4):

2016:


3. divisioona (Uudenmaan piiri):

TuPS kahdeksatta peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (Yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri).


4. divisioona (Uudenmaan piiri):

Jokelan Kisa (JoKi) 4. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

Kellokosken Alku (KelA) 4. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

Kellokosken Alku * 2016: 2 Vanhanen Teemu * Puolustaja, , 3 Kolehmainen Simo * Puolustaja, 4 Meriläinen Tomi * Keskikenttä, 5 Torniainen Anssi * Puolustaja, 6 Niklander Ville * Puolustaja, 7 Sundström Jani * Keskikenttä, 8 Mäkinen Lauri * Keskikenttä, 9 Ronimus Topi * Hyökkääjä, 10 Kivimäki Tuomo * Keskikenttä, 11 Tanner Joona * Hyökkääjä, 12 Maula Mikko * Maalivahti, 13 Luukkonen Tommi * Puolustaja, 17 Lipsanen Jere * Puolustaja, 19 Raassina Oskari * Keskikenttä, 20 Haverinen Jarmo * Hyökkääjä, 22 Rissanen Juuso, 23 Suomi Tommi * Hyökkääjä, 30 Lautala Mikko * Keskikenttä, 31 Viinanen Jesse * Puolustaja, 37 Puttonen Jaakko, 40 Haverinen Jouni * Puolustaja, 43 Meriläinen Mika * Keskikenttä, 44 Niemi Valtteri * Puolustaja, 50 Mujunen Arttu * Keskikenttä, 50 Ronimus Harri * Hyökkääjä, 55 Vettenranta Ville * Keskikenttä, 56 Soosalu Joosu * Hyökkääjä, 57 Peltonen Antti, 60 Mäkitalo Mikael, 69 Kaapeli Joona * Keskikenttä, 78 Rahijärvi Olli * Puolustaja, 88 Parkkila Tommi * Keskikenttä, 89 Naaramo Niko * Hyökkääjä, 90 Randell Antti * Puolustaja, 91 Maaninka Marcus * Keskikenttä, 99 Liljander Jani * Keskikenttä, Heinonen Oskari, Puranen Niko, Salonen Janne, Valtonen Joel * Hyökkääjä, Volotinen Santeri * Maalivahti, Volotinen Valtteri.


6. divisioona (Uudenmaan piiri):

FC Tuusula 6. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

TuPS/Skavaboys 6. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

JoKi/2 6. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

TuPS/2 6. divisioonassa (Uudenmaan piiri).

2017:


KOLMONEN (Helsinki ja Uudenmaan piiri):

TuPS yhdeksättä peräkkäistä kautta Kolmosessa (Yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri).

TuPS 2017: Maalivahdit: 12 Pasi Adamsson ja 32 Timo Nieminen.
Puolustajat: 2 Juho Kunttu, 3 Vertti Purhonen, 4 Ville Vuollet, 8 Teemu Turpeinen, 11 Markus Närhi, 14 Kari Hyttinen, 17 Arttu Granath ja 87 Aaro Koponen.
Keskikenttä: 5 Benjamin Bergman, 6 Taneli Pitkänen, 10 Antti Konkari, 15 Eemeli Pietarinen, 16 Joona Tiira, 20 Juuso Ketolainen, 22 Arttu Ståhle, 23 Miika Nuutinen, 37 Jere Mäki-Kuhna, 83 Mikko Honkanen ja 99 Matias Ravi.
Hyökkääjät: 7 Miika Tiira, 9 Joni Fihlman 13 Matias Pyykkö ja 33 Jouko Laune.

Jokelan Kisa (JoKi) nousijana Kolmosessa (Yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri).


NELONEN (Uudenmaan piiri):

Ei joukkueita Tuusulasta.


VITONEN (Uudenmaan piiri):

Kellokosken Alku (KelA) pudonneena Vitosessa (Uudenmaan piiri).


KUTONEN (Uudenmaan piiri):

FC Tuusula Kutosessa (Uudenmaan piiri).

K-UP/Skavaboys Kutosessa (Uudenmaan piiri).

TuPS/2 Kutosessa (Uudenmaan piiri).

2018:


KOLMONEN (Helsinki ja Uudenmaan piiri):

TuPS kymmenettä peräkkäistä kautta Kolmosessa (Yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri).

Jokelan Kisa (JoKi) toista peräkkäistä kautta Kolmosessa (Yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri).

Jokelan Kisan pelaajat 2018 (päivitetty lista 17.03.2018):
1# Topi Tervo, 2# Ken Kuusisto, 3# Toni Ahola, 4# Marko Räisänen, 6# Simo Mäkinen, 7# Petri Lappalainen "C", 8# Nikke Pulkka, 11# Jani Sundström, 12# Nikolas Kitti, 13# Teemu Lainpelto, 17# Lari Tapaninen, 19# Emil Jousimaa, 21# Tuomo Palonen, 24# Lenni Saatsi, 32# Visa Kivikoski, 55# Lari Järvi, 68# Timo Mustajärvi, 72# Joona Kyander, 77# Joona Järvinen, 82# Valtteri Aaltonen, 83# Jani Kettula, 88# Tuomas Lehto, 98# Joni Parjanen.


NELONEN (Uudenmaan piiri):

Ei joukkueita Tuusulasta.


VITONEN (Uudenmaan piiri):

Kellokosken Alku (KelA) Vitosessa (Uudenmaan piiri).

K-UP/Skavaboys nousijana Kutosessa (Uudenmaan piiri).


KUTONEN (Uudenmaan piiri):

FC Tuusula Kutosessa (Uudenmaan piiri).

TuPS/2 Kutosessa (Uudenmaan piiri).

ETUSIVULLE takaisin.