Valokuvia armeijastamme (Puolustusvoimat) - sotien ja rauhan ajoiltamme:
kuvauspaikka ei oleellinen tai ei tiedossa.

(Svala & Joutsi ~ viimeisimmät lisäykset: 29.1.2016)

Monet tämän sivun toimintakuvista ovat peräisin eri kuva-albumeista ja irtokuvista, jotka ovat jääneet vuosien jälkeen kulkemaan.
Ikävä kyllä usein kuvista puuttuvat kaikki tiedot otoksien kohteista ja tiedot kuvaajistakin.

Marsalkka Mannerheim kuvapostikorteissa:

A) Nämä neljä postikorttikuvaa marsalkka Mannerheimista ovat peräisin Seppo Turkin kokoelmista - huhtikuussa 2013 Vesa Häkkinen välitti kortit käyttöömme - kiitos. Vasemmalla ylhäällä: Produktion - Lauri Kurikka, Lbo, Finland, ylhäällä oikealla: Carte Postale - jäljennös Emil Rautalan maalauksesta. Sotainvalidien Veljesliiton Sotasokeat r.y., alhaalla vasemmalla: kääntöpuolen ainoat tekstit: Kenraali Mannerheim - No. 43/4 ja alhaalla oikealla: Rautatiekirjakauppa Oy - Kenttäpostia.

Nämäkin kaksi Mannerheim-korttia samasta lähteestä kuin edelliset (Seppo Turkki - Vesa Häkkinen ~ huhtikuu 2013, kiitos). Vasemmalla: Kustantaja: Suomen aliupseeri, sarja 1. Sotilaspostikortti. Kortti on postitettu Kannuksen Laitalasta 21.11.1941 sotamies Niilo Hakalalle (Kpk2, 3550). Oikealla olevan kortin kääntöpuolelta ei ole löydettävissä mitään tietoja tai merkintöjä.

Aksel Airo:

Marskilta kysyttiin sodan jälkeen, kuka johti sotatoimia. Hän vastasi: "Airo ja minä." Airo vastasi samaan kysymykseen: "Marski ja minä."

B) Martti I. Jaatinen lähetti 29.1.2014 tämän kuvan seuraavin saatesanoin: Appeni arkkitehti Eero Jokilehto – pioneerikapteeni sodassa – suunnitteli Alpo Kullervo Marttisen toimeksiannosta Shemenskiin päävartiorakennuksen. Eeron perhetuttaviin Mikkelissä kuului mm. A.Airo.

Muita korkea-arvoisia upseereita kuvapostikorteissa:

C) Nämä neljä postikorttikuvaa ovat peräisin Seppo Turkin kokoelmista - huhtikuussa 2013 Vesa Häkkinen välitti kortit käyttöömme - kiitos. Kuvat ovat SA-kuvasarjaa ~ Historia kirkastaa isänmaalle sykkivän sydämen kilven (Jorma Marttala).

Sota-ajan tai armeijaan liittyviä URHEILUAIHEISIA kuvia - kuvauspaikka ei ole tiedossa:

D) Tämä kuva on 1920-luvun lopulta. Kyseessä on jalkapallokenttä jossakin Suomessa. On kevät, illalla pitäisi kyseisellä kentällä pelata, armeijan miehet on hevospeleineen kutsuttu apuun poistamaan lumia. Vaikka lumet olisikin saatu ennen kick-offia poistetuksi, voi vain arvailla, millaisessa liejussa peli on lopulta kuitenkin pelattu. Taustalla paikkakunnan ja kentän tunnistamista helpottavia 'katsomo- ja huoltorakennuksia'.

Vanhoja armeija-aiheisia kuvia Suomesta - ajoitus epäselvä:

E) Tämä kuva on peräisin kangasniemeläisen Seppo Virtasen kuvakokoelmasta, jossa hänen omat otoksensa ovat peräisin 1950-luvun lopusta ja 1960-luvun alusta. Tämä nimenomainen kuva on kuitenkin nimetty 'Suku'-otsikon alle, eikä ilmeisesti ole Seppo Virtasen oma otos. Kuva lienee siis huomattavasti vanhempi verrattuna hänen omien kuviensa ajoituksiin. Kaikki muut tiedot puuttuvat.

Aivan samat kuvatekstit sopivat kuin ensimmäisessäkin kuvassa. Oikeanpuoleisessa kuvassa teksti: 'Atelier Fennia', Helsinki'. On tullut tietoja, että oikeanpuoleisessa kuvassa seisoisi oikealla Seppo Virtasen isä Bruno (Kangasniemi).

1930-luvun armeija-aiheisia kuvia Suomesta:

F) Martti Ryynänen (edessä keskellä) ryhmänjohtajana ennen sotia 30-luvulla armeijassa 'jossakin' - palveluspaikka ei tiedossa. Kuvan lähetti 'Elmo' 24.12.2011.

Samainen Martti Ryynänen armeijassa ryhmänjohtajana edessä vasemmalla 30-luvulla armeijassa 'jossakin' - palveluspaikka ei tiedossa. Kuvan lähetti 'Elmo' 24.12.2011.

Samainen Martti Ryynänen eturivissä toinen oikealla. Kuvauspaikka ei tiedossa. Ilmeisesti jo sodan aikana 1939. Kuvan lähetti 'Elmo' 24.12.2011.

Tämä 'tuplaloikkarien' trion kuva on peräisin Matti Kososen kirjasta 'Talvisodan tiedustelijat' (Atena, 2004). Tällaisten lokkaritapausten - varsinkin 'tuplaloikkarien' kohdalla - liittyi aina ilmeisiä 'todennäköisyyksiä' siitä, että joukossa oli koulutettuja vakoojia, joskus toki 'tuplavakoojiakin'. Tutkiminen oli kieltämättä silloisilla keinoilla melko vaikeaa. Varminta oli siirtää (molemmilla puolilla) vähänkin epäillyttävät tapaukset 'turvasäilöön'.

Sota-ajan (1939-45) henkilökuvia 'sieltä jostain' ~ kuvauspaikka ei ole tiedossa:

G) Kolmisenkymmentä miestä, kaksi naista ja yksi tykki ~ J.Haapasalon kokoelmasta, 7.12.2011 - kiitos.

Sota-ajan (1939-45) panssarivaunukuvia ~ kuvauspaikka ei ole tiedossa:

H) Tämä panssarivaunun kuva on peräisin kangasniemeläisen seppä Hokkasen perhealbumista - kaikki muut tiedot puuttuvat.

Sota-ajan tai armeijaan liittyviä rakennuksia ja 'rakennelmia' (korsuja ym.):

I) Tuntematon 'kanttiini' jossakin - myyjättärenä ilmeisen ujo lotta. Kaikki tiedot puuttuvat.

Varastorakennus (KPK) 'jossakin joskus' - Pauligin kuorma-auto ja ei ainakaan mittatilaustyönä tehdyt manttelit kahdella lotalla kuvan oikeassa reunassa. Kaikki tiedot puuttuvat.

Rintamamieshuumoria - juoksuhaudan päässä lautakorsu nimetty 'Hotelli Aulangoksi'. Kaikki tiedot puuttuvat.

Sota-ajan (1939-45) kulkuneuvokuvia ~ kuvauspaikka ei ole tiedossa:

J) Suojamaalattu kulkuneuvo tuonut sapuskatäydennystä johonkin tukikohtaan - kaikki tiedot puuttuvat.

Missä kuvattu?

K) Juhana Stolt oli lisännyt junaharrastajien sivuille (vaunut.org) tämän vuodelle 1942 nimetyn kuvan, josta kaivattiin lisätietoja. Missä kuva on otettu? Mitä lukee seinässä?

Oma arvioni kuvan tulkinnasta olisi jotakin seuraavaa (9.5.2013): Ollaan jossakin , ruokalassa/ravintolassa/meijerissä - varastotakaovella --- jomman kumman eturivin solttupoijaan heila olisi ollut töissä tuolla ja tauolla tultu tapaamaan ja poseemaamaan muistoksi kameramiehelle ... kameran läsnäolo on tuonut taukoa pitäviä valkotyötakkipoikia myös killumaan kuvaan mukaan (heilläkin sotilassaappaat). Tekstiosaa on kuin tarkoituksella jossakin vaiheessa maalattu/sotkettu päälle?

Kapteeni/arkkitehti Eero Jokilehdon sota-ajan valokuvia:

1.

L) Kaikki tämän kuvaruudun otokset ovat kapteeni/arkkitehti Eero Jokilehdon sota-aikana kuvaamia. Kuvat lähetti (2.4.2014) Martti I. Jaatinen Mikkelistä (kiitos). Jokilehto on lähettäjän appi. Toivotaan, että kuviin saataisiin lisätietoja kuvauspaikoista, kohteista ja henkilöistäkin. Jokilehto kuvasi lähettäjän mukaan paljon Aunuksessa.

2.

3.


4.

5.

6.

7.

8.


9.

10.


11.

12.

13.

14.


15.

Aunuksen mieskuoro Messuhallissa Helsingissä 1943. Tämän kuvaruudun muiden valokuvien kuvaaja kapteeni/arkkitehti Eero Jokilehto toiseksitakimmaisessa rivissä - kolmas vasemmalta.

Rauhan aikaa ~ Seppo Virtasen armeija-ajan kuvia 1950-luvun lopusta:

1.

M) Kangasniemeläinen Seppo Virtanen kuvasi paljon 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa. Hänen kuvakokoelmissaan on paljon kuvia hänen armeija-ajaltaan. Valitettavasti tämän kirjoittajalta puuttuu tieto, missä ja milloin Seppo Virtanen armeijansa suoritti. Tässä kuvassa Seppo kuitenkin istuu kasarmitupansa pöydän ääressä oikealla ensimmäisenä varusmiesystäviensä ympäröimänä.

2.

Seppo Virtasen samainen armeijatupa ja taistelijakaverit. Valokuvaaja puuttuu nyt itse kuvasta.

3.

4.

5.

6.

7.


8.

9.

10.

11.

Kaikki kuvat #1-11: Kangasniemeläisen Seppo Virasen kuvaamia - ilmeisesti omalta varusmiesajaltaan (kiitos käyttöluvasta).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.