SIILINJÄRVI
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 29.7.2017)

A) Siilinjärvi - rautatiekulttuuria:

Siilinjärven rautatieasema kuvattuna 28.2.2012 (S&J).

Siilinjärven rautatieasema valmistui vuonna 1902 (Bruno Granholm). Rakennukseen on sittemmin tehty laajennuksia ja ulkoasua on usein muutettu. Siilinjärveltä rakennettiin ratayhteys Juankosken tehtaille vuonna 1957 ja Sysmäjärven kautta Karjalan radalle yhteys valmistui vuonna 1970. Siilinjärvelle suunniteltiin uutta asemarakennusta Juankosken rataa rakennenttaessa. Asema oli 70-luvun lopulla maalattu siniseksi.

Siilinjärven rautatieasema kuvattuna 28.2.2012 (S&J).

Siilinjärven rautatieaseman odotushuone ~ 28.2.2012 (S&J).


Tavarajuna Siilinjärven rautatieaseman ratapihalla 28.2.2012 (S&J).


Siilinjärven rautatieaseman lähiympäristön rakennuksia ~ 28.2.2012 (S&J).

B) Siilinjärvi ~ näkymiä:

Tässä Siilinjärven rautatieaseman viereisessä Tuottajatalossa pesivät kuvaushetkellä 28.2.2012 (S&J) MikroServeri, Metsänhotoyhdistys ja Vekkeri ~ ajatusta ja antiikkia - osto ja myynti - Veikko Salmela.


Siilinjärven torilla (kauppa-aukiolla):

Siilinjärven torilla (kauppa-aukiolla) 9.6.2017 (S&J).

Siilinjärven tiiliseinien rajaama kolkko torialue on paikkakunnalle tyypillinen. Vanha asutuskanta on Siilinjärvellä poikkeuksellisen järjestelmällisesti katerpillaroitu ydinkeskustan alueelta ja tilalle rakennnettu harvaan ja matalasti moderniksi käsitettyä liiketaloyhdyskuntaa, josta kaikki viihtyisyys on tipotiessään. Kaupunkilaisuuden tavoittelu entisissä idyllisissä kirkonkylissä saa tällaista vieraannuttavaa jälkeä.

Hot Dog-myyntiä Siilinjärven torilla (kauppa-aukiolla) 9.6.2017 (S&J).

Siilinjärven kunta perustettiin vuonna 1925 Kuopion maalaiskunnan, Nilsiän ja Maaningan sivukylistä. Suunnilleen samaan aikaan perustettiin myös Tarinaharjun parantola ja Harjamäen piirinmielisairaala. Tuolloin oli tavallista että keuhkotautiset ja mielisairaat sijoitettiin mahdollisimman kauaksi tavallisista ihmisistä.
1950-luvulla rakennettiin maantie uuteen paikkaan nykyisen kunnantalon ja linja-autoaseman väliin. Tätä aikaisemmin etelään vievä tie oli kulkenut nykyisen keskustan harjualueen itäpuolella lähellä rautatietä. Uusi tie säilyi pääväylänä etelään moottoritien valmistumiseen asti. Moottoritien rakentaminen 1980- ja 1990-lukujen taitteessa mullisti huomattavasti Siilinjärven keskustan aluetta. Moottoritie rakennettiin ns. läntisen linjauksen mukaisesti valtuuston päätöksellä äänin 18–17. Näin moottoritie rakennettiin aivan keskustan kupeeseen. Toinen vaihtoehto moottoritien paikaksi oli itäinen väylä, joka olisi eronnut vanhasta Viitostiestä Rissalan kohdalla ja kulkenut Siilinlahden itäpuolitse Leppäkaarteen ja Yaran (ent. Kemira) välistä.
1969 avatulla Rikkihappo Oy:n (nyk. Yara) Siilinjärven kaivoksella on suuri työllistävä vaikutus Siilinjärvellä. Vielä lähes 40 vuotta perustamisensa jälkeen Yara (ent. Kemira) on yksi tärkeimmistä yksittäisistä syistä Siilinjärven hyvään työllisyystilanteeseen. Tehtaan rakentaminen vaikutti myös väestönkehitykseen positiivisesti. Lähellä sijaitsevan Simonsalon alueen rakentaminen alkoi samana vuonna, kun tehdas avattiin, lisääntyneen työväestön asuttamiseksi. Nykyään laaja Yaran alue suunnattomine kipsivuorineen hallitsee selvästi maisemaa Siilinjärven keskustan itäpuolella. Tehtaan apatiittiavolouhos on nykyään yli kolmen kilometrin pituinen (Wikipedia, 2017).

B) Siilinjärvi ~ kirkko:

Siilinjärven kirkko kuvattuna 28.2.2012 (S&J).

(Wikipedia, 2012): Siilinjärven keskustassa on punatiilinen ja rakennettu v. 1923. Sen on suunnitellut Peko Väänänen. Siinä on 550 istumapaikkaa. Alttaritaulu on "Kristus ristillä" ja sen ovat maalanneet S. Salokivi ja S. Honkanen. Kirkossa olevat lasi- ja koristemaalaukset ovat Bruno Tuukkasen suunnittelemia. Kirkossa on 26-äänikertaiset urut, jotka on tehnyt v. 1980 Urkurakentamo Tuomi. Kirkossa järjestetään konsertteja hyvän akustiikkansa takia. Kirkon vierellä on sankarihautausmaa, jolla on Pentti Papinahon tekemä veistos Sankariuurna.

Yksityiskohta Siilinjärven tiilikirkosta ~ 28.2.2012 (S&J).

Etusivulle.

Suomen sivumme hakemistoon.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)