SIEVI:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 24.11.2017)

A) Sievin tietotaustaa:

Sievi on Suomen kunta, joka sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnan lounaisosassa Keski-Pohjanmaan maakunnan rajalla, Oulun Eteläisessä. Kunnassa asuu 5 016 ihmistä ja sen pinta-ala on 800,78 km². Sievin naapurikunnat ovat Haapajärvi, Kalajoki, Kannus, Lestijärvi, Nivala, Reisjärvi, Toholampi ja Ylivieska. Sievi on tunnettu alhaisesta työttömyysasteesta. Sievi valittiin 1998 Suomen luovimmaksi kunnaksi.

Historia: Sievin alueelta on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja muun muassa Korhosen, Vahtolan, Ojalan ja Huhtalan seudulta. Rautakaudelta on löydetty muun muassa pronssisolki. Alue asutettiin vakinaisesti 1500-luvulla. Aluksi asutus keskittyi nykyisen Asemakylän ja Vanhankirkon tuntumaan, mutta levisi 1600- ja 1700-luvulla pitkin jokivartta itään.
Kirkollisesti seutu kuului Kalajokeen. Sievin kappeliseurakunta perustettiin 1645, mutta ensimmäinen kirkko valmistui vasta 1654. Kolme ensimmäistä kirkkoa sijaitsivat Vanhallakirkolla, mutta neljäs kirkko rakennettiin Haikolan Pekanmäelle 1862. Vuonna 1862 Sievi erosi Kalajoesta itsenäiseksi Evijärvi-nimiseksi seurakunnaksi. Nimi Sievi otettiin käyttöön vasta myöhemmin.
Seinäjoen–Oulun radan valmistuminen 1886 vilkastutti huomattavasti Sievin elämää. Asemakylä ja Kukon kylä kehittyivät vireiksi puutavaran lastaus- ja sahakeskuksiksi. Vuonna 1920 kunnassa oli jo lähes 5 500 asukasta. Kunnan talouselämän nopea kehitys pysähtyi 1920-luvun alussa kahteen tulipaloon. Kukon kylän saha paloi 1929 ja 1937 puolestaan paloivat rautatieaseman ympärille nousseet varastorakennukset. Toisen maailmansodan jälkeen väestönkehitys kääntyi kuitenkin tappiolliseksi voimakkaan poismuuton vuoksi. Väestön väheneminen pysähtyi vasta 1980-luvun alussa. Vuonna 1985 kunnassa oli 4 601 asukasta. Vuonna 2011 asukkaita oli jo 5 292.

Sievin maisemakuvaa hallitsevat Vääräjoen laakso ja sitä ympäröivät loivapiirteiset metsä ja suomaat. Sievissä on lukuisia harjualueita, mutta runsas soranotto on rikkonut pahasti kunnalle aikoinaan nimen antaneita sora- ja hiekkakankaita. Pinnanmuodoiltaan alue on varsin tasaista. Alavinta on kunnan luoteisosissa, missä maanpinta on 75–90 metrin korkeudella. Täältä maasto nousee verkalleen kohti kaakkoa saavuttaen 150 metrin tason. Korkein kohouma on Huuhkakallio. Sievin halki kaakosta luoteeseen virtaa Kalajoen läntinen sivuhaara Vääräjoki. Suuria järviä ei ole, mutta pikkujärviä ja lampia on useita. Näistä huomattavimpia ovat Iso-Juurikka ja Saarijärvi. Osa alueella sijainneista järvistä on kuivatettu kasvamaan alun perin luonnonheinää, kuten Jyrinkijärvi, Kortetjärvi, Sievinmäenjärvi ja suurin Evijärvi. Jyrinkijärvi ja Sievinmäenjärvi on tosin vesitetty uudelleen. Noin puolet kunnan pinta-alasta on suota. Pääosa soista on mäntyä kasvavia rämeitä, joista suurin osa on ojitettu metsänkasvun edistämiseksi. Pesännevan alue on muodostettu soidensuojelualueiksi.

Sievissä toimii Maansydänjärven matkailualue sekä Urjanlinnan tanssipaviljonki ravintoloineen. Urjanlinnaan mahtuu lähes 2 000 ihmistä. Maansydänjärven matkailualue ja Urjanlinna sijaitsevat metsän keskellä, Sievin keskustasta noin 30 kilometriä Reisjärven suuntaan.

Sievin Jalkine on vuonna 1951 perustettu työ- ja turvajalkineita valmistava yritys, joka työllistää yli 600 työntekijää. Sievin keskustassa on kirjasto, osuuspankki, säästöpankki, kunnantalo, K-Market sekä asiamiesposti, S-market, pari kampaamoa ja Sievin Pizzeria.

Kylät: Asemakylä eli Korhoskylä, Jokikylä, Jyrinki, Kiiskilä, Kirkonkylä eli Haikolankylä, Kukonkylä, Järvikylä, Leppälä/Lahdenperä ja Sievinkylä (Vanhakirkko, Markkula ja Sievinmäki).

Sievin kirkko:

B) Nimimerkki "MaSii" kuvasi Sievin puukirkon kesällä 2007 (lisenssi OK, public domain).

Sievin kirkko on Sievin seurakunnan neljäs kirkko. Kirkko sijaitsee Sievin kunnan hallinnollisessa keskustassa Haikolankylässä.
Sievin seurakunta erotettiin vuonna 1650 Kalajoen emäseurakunnasta omaksi kappeliseurakunnaksi nimeltään Evijärvi. Ensimmäinen kirkko rakennettiin nykyisen Vanhakirkon kylän läheisyyteen vuonna 1654. Kirkko osoittautui kuitenkin liian pieneksi, niinpä samalle paikalle rakennettiin uusi isompi kirkko jo vuonna 1690. Tämä kirkko korvattiin Simon Silvénin rakentamalla kirkolla, joka valmistui 1775.
Raution kylä erosi Sievin seurakunnasta omaksi kappeliseurakunnaksi vuonna 1826. Jo aiemmin kyläläiset olivat rakentaneet oman kirkon. Raution kylän eroaminen Sievin seurakunnasta johti uuden kirkon rakentamiseen uudelle paikalle lähemmäs uuden seurakunta-alueen keskustaa.
Uuden ja siis nykyisen kirkkorakennuksen on suunnitellut Oulun läänin lääninarkkitehti L.I. Lindqvist. Kirkko valmistui vuonna 1861 ja se vihittiin käyttöön 30. kesäkuuta 1862. Kirkko on tyyliltään perinteinen puinen ristikirkko. Pituudeltaan kirkko on 46 metriä ja kirkontornilla on korkeutta 36,5 metriä. Kirkko on säilynyt varsin hyvin alkuperäisessä asussaan. Vuoden 1979 ulkomaalauksessa pyrittiin palauttamaan kirkon alkuperäinen väritys. Kirkon alttaritaulun Tulkaa minun tyköni kaikki työtä tekevät ja raskautetut on maalannut taiteilija Arthur Heickell. Taulu hankittiin kirkkoon vuonna 1915 (Wikipedia, 2017).

C) Sievin rautatie-elämää:

Sievin asemarakennus Jukka Kolppasen kuvaamana kesällä 2013 (lisenssi OK * Creative commons).

Sievin rautatieasema (lyh. Svi) on Suomen rataverkon liikennepaikka Pohjanmaan radan varressa rataosalla Kokkola–Ylivieska. Se sijaitsee Sievin kunnan Korhoskylässä Keski-Pohjanmaalla. Liikennepaikan etäisyys Helsingin rautatieasemalta on 613,6 kilometriä mitattuna Haapamäen ja Seinäjoen rautatieasemien kautta.
Sievin asemarakennus on tyypillinen Knut Nylanderin suunnittelema ns. Oulun radan asemarakennus. Uusrenessanssiin pohjautuvaa rakennustapaa noudattava rakennus rakennettiin vuosina 1884–1886 ja sitä laajennettiin Bruno Granholmin suunnitelmien pohjalta lisäämällä poikkipääty vuonna 1908.
Nykyisin Sievin asema on miehittämätön ja liikenteen ohjaustoiminnot hoidetaan kaukokäytöllä Oulusta käsin. Aikaisemmin liikennepaikka toimi junien kohtauspaikkana mutta nykyään liikennepaikalla on kaksoisraide (Wikipedia, 2017).

Sievin asemarakennus Mika Vähä-Lassilan kuvaamana (kiitos, käyttölupa 2015-11-A).


Sievin junaturma tapahtui perjantaina 21. marraskuuta 1975 kello 13.03 Sievin rautatieasemalla Pohjanmaan radalla, kun Helsingistä Ouluun matkalla ollut erikoispikajuna Polaria suistui raiteilta ajettuaan poikkeavalle raiteelle asetettuun vaihteeseen lähes suurimmalla matkanopeudellaan, kun nopeusrajoitus vaihteen poikkeavassa raiteessa oli 35 kilometriä tunnissa. Turmassa ei kuollut ketään, mutta loukkaantuneita oli joidenkin tietojen mukaan 44.
Tapahtumien kulku: Erikoispikajuna Polarian edellä kulki tavarajuna, joka ohjattiin Sievin rautatieasemalla sivuraiteelle, jotta perässä tuleva nopeampi Polaria pääsisi ohittamaan sen. Kun tavarajuna oli pysähtynyt asemalle, ilmoitti Sievin junasuorittaja edelliselle junasuorituspaikalle että rata oli vapaa Polarialle.
Tapahtuma-aikaan Sievin rautatieasemalla oli käytössä mekaaninen kampiasetinlaite, jolla ratapihan päissä olevia vaihteita voitiin käyttää poistumatta asemarakennuksen luota. Liikennepaikalla oli lisäksi molemmissa tulosuunnissa siipiopastimet, joilla annettiin opasteita lähestyville junille.
Polarian oli tarkoitus ohittaa Sievin asema pysähtymättä pääraidetta pitkin. Kuitenkin jostain syystä juna ohjautui Sievin ratapihan eteläpäässä poikkeavalle raiteelle asetetusta vaihteesta sivuraiteelle, jolloin junan veturina ollut Dr12-sarjan dieselveturi numero 2204 suistui raiteilta ja pyörähti kolme kertaa pituusakselinsa ympäri kääntyen poikittain kulkusuuntaansa nähden, laskeutuen lopulta takaisin pyörilleen.
Pikajunan vaunut ohjautuivat myös sivuraiteelle, törmäten raiteella seisoneen tavarajunan viimeisiin vaunuihin. Osa matkustajavaunuista nousi liikevoimansa vuoksi tavarajunan avovaunujen päälle (Wikipedia, 2017).


Panu Breilin kuvasi 13.7.2015: "Työt käynnissä Sievin pelkäksi puolenvaihtopaikaksi muuttuvalla asemalla. Uusi asetinlaiterakennus on jo pystyssä ja vain raiteet 1 ja 2 ovat enää käytössä. Pikajuna 410 Rovaniemeltä Kokkolaan ohittaa." (kiitos, käyttölupa 2017-11-A).

(Mika Vähä-Lassila, 25.11.2017): "Sievistä sellainen mielenkiintoinen seikka, että siellä on pari vuotta ollut matkustajalaiturit niin ykkös- kuin kakkosraiteellakin, mutta ne on jätetty kesken ja rakennettu oudosti (esim. vaihdemoottoreiden kohdalle). Olen seuraillut tilannetta ja ihmetellyt suuresti, mutta missään (edes junaharrastajien sivustoilla) en ole vielä nähnyt aiheesta juttua tai kuvia. Liekö kyseessä jokin koeluontoinen operaatio, arkaluonteinen moka vai tosiaan tuleva henkilöjunien pysähdyspaikka."

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.