RUSKO:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 21.11.2017)

A) Rusko:

Rusko on kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 6 211 ihmistä, ja sen pinta-ala on 127,90 km2. Vahdon kunta liittyi Ruskoon vuoden 2009 alussa. Ruskon vaakunaksi tuli tässä yhteydessä Vahdon vaakuna. Turun lentoaseman alue siirrettiin vuonna 1957 Ruskolta Turun kaupungin alueeseen. Suurimpia työllistäjiä ovat Ruskon kunta, Sormat Oy ja VAK (entinen Virtasen autokoritehdas).
Ruskolla on suuria sora-alueita ja runsaat hyvälaatuiset pohjavesivarat. Lisäksi luonnonvaraisia soita on kunnassa useita. Kunnan pohjoisin piste on Kuhankuono, kaikkiaan seitsemän kunnan yhteinen rajapyykki. Kunnan eteläosan korkein kohta on 70,9 metrin korkeuteen merenpinnasta kohoava Kullavuori, jonka rinteellä on hiidenkirnu. Kunnan pohjoisosassa, entisen Vahdon kunnan alueella, Punaisentorin lähellä oleva nimetön huippu kohoaa noin 93 metrin korkeuteen merenpinnasta.
Harmaakivinen Ruskon kirkko on rakennettu todennäköisesti noin vuosina 1510–1530. Sitä ympäröivä Ruskon kirkonmäki kivisiltoineen, vanhoine kantataloineen ja lainajyvästöineen on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Kunnanosat: Hiidenvainio, Lähteenmäki, Paasniittu ja Vahto.
Kylät: Asola, Hiidenvainio, Hujala, Kankare, Kirkonkylä, Liukola, Lähteenmäki, Munittula, Merttelä, Paasniittu, Papumäki, Päällistönmäki, Uttula ja Vahto.

Tunnettuja ruskolaisia: Maunu I * ensimmäinen suomalaissyntyinen piispa, Jussi Makkonen * jääkiekkoilija ja Tarja Lunnas * laulaja.

Ruskon näkymiä:

B) Nimimerkki "Urjanhai" Ruskon kirkonkylää nähtynä Vahdontieltä kaakosta (lisenssi OK - Creative commons).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.