Rauma ~ jalkapallohistoriikkia:

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 28.3.2015).

Raumalaisen jalkapalloilun taustatietoja:

Pallo-Iirot (P-Iirot), aikaisemmalta nimeltään pelkkä 'Iirot', perustettiin jo vuonna 1930. Joukkue on pelannut 13 kautta Ykkösdivisioonassa, ei koskaan ylimmällä sarjatasolla.

1933:

Raumalaisseurat yhteisessä 'Hämeen-Satakunnan piirissä':

Vuoden 1933 Jalkapallokirjan mukaan (Hugo Valpas), raumalaisseurat kuuluivat (porilaisseurojen tapaan) vuonna 1933 vielä yhteiseen ''Hämeen-Satakunnan piiriin'. Satakunnan 'oma piiri' porilaisille ja raumalaisille seuroille syntyi seuraavana vuonna 1934.
Raumalaisseuroja oli piiritoimintaan ilmoitettu kaudelle 1933 vain seuraavat kaksi: Pallo-Iirot, Rauma (perustettu 1930) ja Rauman Urheilijat, josta kirjassa vain merkintä tiedot puuttuvat.

Pallo-Iirot on vuoden 1933 Jalkapallokirjassa saanut osakseen kummallisen lyhenteen RaPi, jonka näen nyt kirjoittaessani ensimmäistä kertaa. Seuran puheenjohtajana oli v.1933 toiminut kaupunginlääkäri A.R.Alho, sihteerinä toimittaja Walter Jokinen, joka samalla toimi seuran 'managerinakin'. Peliasun väritys on kuvattu mielenkiintoiseisti suoraan lainaten: Paita satakunnansininen, kaulus ja hihansuut tummansiniset, housut ja sukat tummansiniset. Paitamerkkinä kirkkaankeltainen 'Pallo-Iirot'.

Satakunnan oma piiri perustettiin seuraavalle kaudelle 1934. Kaudella 1933 kahden raumalaisjoukkueen kilpailijoina Porissa olivat PoPa, Porin Lyseon Kiri ja Björneborgs IFK (BIFK).
Tamperelaisseuroja yhteispiiriin kuului kolme (TaPa, Ilves ja TBK), Hämeenlinnasta Tarmo ja HPK, sekä Jämsänkoskelta Palloilijat.

1950:

Pallo-Iirot (Rauma) ~ Maakuntasarjan länsilohkossa - ryhmä B:

Iirot (1950): puheenjohtaja: J.Honkavaara, huoltaja: P.Virtanen, pelipaita keltainen - housut siniset.

1958:

Rauman Pallo Maakuntasarjassa ~ nousi Suomensarjaan:

Nämä miehet nostivat Rauman Pallon Maakuntasarjasta kauden 1958 päätteeksi Suomensarjaan.

1959:

Rauman Pallo nousijana Suomensarjan länsilohkossa:

Rauman Pallon puheenjohtaja (1959): Mauno Lehtonen, valmentaja Uuno Viitaniemi. Pelipaita vihreä-keltaraitainen, housut vihreät.


Iirot (Rauma) Maakuntasarjan lohkossa #5:

Iirojen puheenjohtaja (1959): P.Jokela, pelipaita keltainen - housut valkoiset.

Lukko (Rauma) Maakuntasarjan lohkossa #5:

Lukon puheenjohtaja (1959): U.Valtonen, pelipaita sininen - housutsiniset.


Kortelan Ryhti (Rauma) Aluesarjan lohkossa #6:

Rauman Työväen Urheilijat (RTU) Aluesarjan lohkossa #6:

1960:

Rauman Pallo Suomensarjan etelälohkossa ~ sijoitus 5/11:

LINKKI: Suomensarja * etelälohko - 1960 (sarjataulukko).


Lukko (Rauma) voitti Maakuntasarjan lohkon #4 ~ nousi Suomensarjaan kaudelle 1961:

Rauman Lukon Maakuntasarjan lohkonsa voittaneessa joukkueessa pelasi kesällä 1960 paljon Lukon jääkiekkojoukkueessa kunnostautuneita pelaajia - Teppo Rastion johdolla.

1969:

Aluesarjan lohkossa #6 kaksi raumalaisjoukkuetta:

RTU toisena ja RKV neljäntenä:

RAUMAN TYÖVÄEN URHEILIJAT (RTU): puh.johtaja Eero Lehto, sihteeri Ossi Narkko, valmentaja Matti Normiala - pelipaita punainen, housut mustat.

RAUMAN KISA-VELJET (RKV): puh.johtaja Gunnar Peräntie, sihteeri Antero Lehtinen, valmentaja Keijo Uskali - pelipaita mustakeltainen, housut mustat.

1992:

P-Iirot 1. divisioonassa - nousijana - säilytti sarjapaikkansa.

1993:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1994:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1995:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1996:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1997:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1998:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

1999:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

2000:

P-Iirot 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

FC Rauma Kolmosessa - nousi Kakkoseen kaudeksi 2001.

2001:

P-Iirot 1. divisioonassa - putosi.

(Veikkaaja, toukokuu 2001): Jo yhdeksän peräkkäistä kautta Ykkösessä pelannut Rauman Pallo-Iirot on parina viime keväänä tuomittu varmojen putoajien joukkoon, kun seura on menettänyt joka talvi tukun runkopelaajiaan. Pääosin omista kasvateista koostuva ja suurelle yleisölle varsin nimetön ryhmä on kuitenkin aina vaientanut epäilijät.
Viime syksynä (2000) P-Iirot jätti pohjoislohkossa kolme joukkuetta taakseen kyettyään tarkkaan puolustuspeliin. Alkavalle kaudelle joukkueen lähtökohta ei ole kuitenkaan juuri parempi kuin edellisvuosina, sillä lähtijöitä on taas paljon. Pari miestä kelpasi liigaan ja muutama Kakkoseen nousseen naapuriseura FC Rauman riveihin.
P-iirojen kiistaton asema Rauman ykkösseurana näyttää uhatulta, sillä FC Rauma on haalinut parin viime talven aikana riveihinsä suuren osan kilpailijansa runkopelaajista. Seurojen maaliskuussa pelaamassa keskinäisessä harjoitusottelussa P-iirot jäi vastaantulijaksi.
Pelaajina maajoukkuetasolle yltäneet Risto Puustinen ja Ari Valvee jatkavat valmentajina. Aivan pelkillä omilla kasvateilla heidän ei tarvitse tulla toimeen, sillä Vasile Marchisin ohella ryhmään on liittymässä toinenkin romanialaispelaaja. Viritelty yhteistyö FC Interin kanssa ei sen sijaan tiettävästi ole toteutumassa. Alkutalven FC Interin mukana treenannut viimevuotinen Jaro-kärki Timo peltola pelaa tällä kaudella Pallo-Iiroissa. MuSa:sta tullut Sami Rintanen tilkitsee varsin kokematonta alakertaa.

Pallo-Iirot, 2004: Maalivahdit: Rami Viljanen ja Mikko Salminen (KuPS).
Puolustajat: Timo Kenttä, Vasile Marchis, Tommi Suoknuuti, Juho Kauppi, Olli Helamaa, Sami Rintanen (MuSa) ja Lauri Heino.
Keskikenttä: Pasi Lehtonen, Tommi Uusitorppa, Juha Virtanen, Sami Vahanto ja Saku Peltonen.
Hyökkääjät: Jaakko Hovi, Timo Peltola (Jaro), Mika Saari ja Toni Koivunen.

P-Iiroista poistuivat ennen kauden 2001 alkua: Timo Hatakka (FC Rauma), Jani Andreasen (FC Rauma), Jussi Miettinen (FC Rauma), Iiro Aalto (FC Haka), Ville Lehtinen (Tampere United), Cristian Ciornei (Kraft), Lasse Grönroos (lopettanut) ja Rami-Pekka Raivio (MuSa?).

FC Rauma nousijana Kakkosessa.

2002:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa - pudonneena - säilytti sarjapaikkansa.

2003:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa - nousi Ykköseen.

2004:

P-Iirot nousseena 1. divisioonassa - säilytti sarjapaikkansa.

Joukkueen huomionarvoisimmaksi pelaajaksi arvioitiin lehtiartikkelissa 6.5.2004 hyökkääjä Jaakko Hovi, kärkimies on nopea, taitava ja hyvä maalintekijä.
Jotain kuitenkin tapahtui, sillä Jaakko Hovi pelasi kaudella 2004 vain yhden ottelun ja hänen uransa oli samalla kokonaan ohi.

(Urheilulehti, toukokuu 2004): Rauman Pallo-Iirot palaa kakhden kakkosen kauden jälkeen ykköseen. päävalmentaja Kari kanniston mukaan seurajohto on asettanut tavoitteeksi, että joukkue on 'hyvää ykkösen tasoa'.
- Pelaajien kanssa tulemme paloittelemaan kauden pienempiin osiin, ehkä neljän ottelun jaksoihin, joille annamme kulloinkin tulostavoitteet. Peruslähtökohtamme on, että kotikentällä tavoitteena on voitto ja vieraissa tasapeli, Kannisto kertoo.
Kannisto mainitsee joukkueensa vahvuuksiksi liikkuvuuden ja hyvän joukkuehengen.
- Emme varmasti muuta pelitapaamme juurikaan viime kaudesta, sillä pelaajamateriaalikin on suurin piirtein sama. Tosin viime vuonna meillä oli nopeat ja juoksuvoimaiset laitalinkit, jollaisista on tällä hetkellä pulaa.
Kanniston mukaan joukkueen niin sanotut profiilipelaajat ovat maalivahti Rami Viljanen, puolustaja Juho Kauppi ja hyökkääjä Jussi Aalto.
Pallo-iirot lähtee ykköseen melko kokemattomalla ryhmällä, ja tämä on näkynyt epätasaisuutena kevään harjoitusotteluissa.
- Me olemme aika nuori joukkue, joten divarikokemusta puuttuu, Kannisto toteaa.
-Kyllä meillä on mahdollisuutemme ketä vastaan tahansa, mutta nousijajoukkueena tarvitsemme varmastikin kovaa taistelua pärjätäksemme.

Pallo-Iirot, 2004: Maalivahdit: Rami Viljanen, Mikko Salminen ja Tommi Parkkila.
Puolustajat: Jari Kiviniemi, Tommi Suoknuuti, Kimmo Hörkkö, Juho Kauppi ja Saku Peltonen.
Keskikenttä: Aleksi Latvanen (FC Rauma), Pasi Lehtonen, Sami Vahanto, Erno Isomäki (FC Rauma), Timo Ärling, Jani Andreasen ja Toni Koivunen (FC Rauma).
Hyökkääjät: Jaakko Hovi, Rami-Pekka Raivio, Jussi Aalto ja Mika Saari.

Ainoa seurasta pois siirtynyt ennen kautta 2004 oli Jussi-Pekka Savolainen (Tampere United).

2005:

P-Iirot 1. divisioonassa - putosi Kakkoseen.

(Veikkaaja, 19.4.2005): Lyhyen tauon jälkeen viime vuonna Ykköseen palannut ja maratrontaulukossa kolmannelle sijalle noussut raumalaisryhmä on tällä kaudella vaikeuksissa. Viime kaudella P-Iirot säilytti sarjapaikan ilman karsintoja aivan viime hetkillä. Tällä kaudella se joutuu ainakin karsimaan sarjapaikastaan.
Raumalta on talven aikana kuulunut kahdenlaisia uutisia. Ensinnäkin P-Iirot ei häviä yhtään ottelua heikon kunnon vuoksi. Valmentaja Kari Kannisto on juoksuttanut joukkuettaan hyvään iskuun. Toinen asia on se, että viime kauden kakkosvalmentaja Jari Niemi lähti talven aikana pois joukkueesta, joten aivan kaikki asiat eivät ole Raumalla kunnossa.
Viime kauden joukkueesta raumalaiset menettivät ykköstykkinsä Jussi Aallon, jonka jättämää aukkoa on vaikea paikata. Sen sijaan joukkue sai keskikentälle kaksi oivaa vahvistusta konkurssiin menneestä FC Jazzista. Sieltä tulivat oma kasvatti Jani Raukko ja Ilkka Santahuhta. Kahdella miehellä ei otteluita kuitenkaan ratkaista.
Iirot on kotikentällään Äijänsuolla vahva, sillä se pääsee pelaamaan itselleen tutulla tekonurmella. Lisäksi joukkueella on luotettava maalivahti Rami Viljanen, joka ei ole syttynyt liigahoukutuksiin.

Pallo-Iirot, 2005: Maalivahdit: Rami Viljanen, Antti Keskitalo ja Tommi Parkkila.
Puolustajat: Aleksi kanerva, Petteri Pitkänen (EuPa), Kimmo Hörkkö, Juho Kauppi ja Saku Peltonen.
Keskikenttä: Aleksi Latvanen, Pasi Lehtonen, Sami Vahanto, Erno Isomäki, Timo Ärling, Juho Torkkeli, Jani Andreasen, Ilkka Santahuhta (FC Jazz) ja Jani Raukko (FC Jazz).
Hyökkääjät: Jouni Tukiainen, Jukka Raivio ja Mika Saari.

Ennen kautta 2005 P-Iirojen miehistöstä poistuivat Tommi Suoknuuti (FJK), Mikko Salminen (Assi IF/Ruotsi), Toni Koivunen (FC Rauma), Jussi Aalto (HJK), Joonas Laurikainen (FC Inter), Rami-Pekka Raivio, Tuomas Rinne ja Veli-Pekka Varho.

Valmentajat kaudella 2005: Kari Kannisto ja Heikki Tuomi.

Veikkaaja kertoi 1.3.2005 P-Iiroissa käyneen kokeilemassa myös FC Jazzin entiset 'konkurssimiehet' Matti Lähitie ja Jari Lamminen (Ilkka Santahuhdan ohella). Kakkosvalmentaja Jari Niemen lähdön syyksi samainen lehtijuttu tiesi kertoa erimielisyydet vastuuvalmentaja Kari Kanniston kanssa.

2006:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa pudonneena - säilytti sarjapaikkansa.

2007:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa - säilytti sarjapaikkansa.

2008:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa kuudes.

LINKKI: Kakkosen B-lohkon 2008 SARJATILANNE.

2009:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa viides.

LINKKI: Kakkosen B-lohkon 2009 SARJATILANNE.

2010:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa neljäs.

LINKKI: Kakkosen B-lohkon 2010 SARJATILANNE.

2011:

P-Iirot 2. divisioonan B-lohkossa.


Kaksi raumalaisjoukkuetta putosi 3. divisioonasta suoraan (Tampere/Satakunta):

FC Rauma ja P-Iirot/2 jäivät sijoille 10/11 ja 11/11:

Pudonneet seurat päättivät yhdistää voimansa seuraavalle kaudelle 4. divisioonaan.

LINKKI: 3. divisioona, 2011 (Satakunta/Tampere).


Ihoden Kiri pudonneena 5. divisioonassa (Satakunta): sijalle 7/14:

LINKKI: 5. divisioona, 2011 (Satakunta).

2012:

P-Iirot jatkoi seitsemättä peräkkäistä kautta 2. divisioonassa.


P-Iirot Reservit pudonneina 4. divisioonassa (Satakunta) ~ putosi edelleen 5. divisioonaan.

Edelliskaudella vielä 3. divisioonassa pelannut FC RAUMA oli nyt 'fuusioitunut' P-Iirojen reservien kanssa..


Ihoden Kiri 5. divisioonassa (Satakunta).


P-Iirot (3) jatkoi 5. divisioonassa (Satakunta).

2013:

P-Iirot kahdeksatta peräkkäistä kautta 2. divisioonassa ~ sijoitus hyvä 3/10.


FC Rauma palasi taas yhden kauden tauon jälkeen 'itsenäisenä' 5. divisioonaan (Satakunta).

Ihoden Kiri kolmatta peräkkäistä kautta 5. divisioonassa (Satakunta).

P-Iirot/2 5. divisioonassa (Satakunta) * Reservit ja kakkosjoukkue "yhdistettynä".

2014:

P-Iirot yhdeksättä peräkkäistä kautta 2. divisioonassa.


FC Rauma nousijana 4. divisioonassa (Satakunta).


Ihoden Kiri neljättä peräkkäistä kautta 5. divisioonassa (Satakunta).

P-Iirot/2 ~ jatkoi 5. divisioonassa (Satakunta).

2015:

P-Iirot 10. peräkkäistä kautta 2. divisioonassa.


ETUSIVULLE takaisin.