PUKKILA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 19.12.2015)

(Wikipedia, 2012): Pukkila (ruots. Pukkila, vanh. Buckila) on Suomen kunta, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunnassa asuu 2 041 ihmistä ja sen pinta-ala on 145,94 km?.
Pukkilan naapurikuntia ovat pohjoisessa Orimattila, idässä Myrskylä, etelässä Askola ja lännessä Mäntsälä.
Pukkilassa on muun muassa japanilaisen majatalon Yado Oikawa:n vanha ja uusi osa, Naarkoski putouksineen ja kalateineen, Pukkilan villisikatarha Kanteleella ja Pukkilan kirkko.

Kyliä: Kantele, Naarkoski, Kirkonkylä, Savijoki, Syvänoja ja Torppi.
Pukkilassa on Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen toimialueella sijaitsevista 105 Natura 2000-alueesta kaksi: Kanteleenjärven lintuvesi ja Venunmetsä.

Pukkilan kirkko:

A) Pukkilan kirkko ennen 1914 tehtyä peruskorjausta (kuvapostikortti). Pukkilan kirkko on kuuluisan kirkonrakentajan Mats Lkergrenin rakentama 1814. Porvoonjokilaaksossa sijaitsevan Pukkilan kirkko seisoo pienellä mäellä. Puukirkko on muodoltaan erivartinen, sisäviisteinen ristikirkko. Pääsisäänkäynnin yläpuolella kohoaa tapulimainen kellotorni, jonka kellot ovat 1700-luvulta. Runkohuoneen ristikeskusta koristaa kattoratsastaja.
Kirkon muutoskorjauksissa alkuperäinen asu on osin kadonnut. Nykyinen kiinteä sisustus ja sisäasu ovat pääosin 1914 Ilmari Launiksen johdolla tehdystä korjauksesta. Barokkityylinen saarnatuoli vuodelta 1689 on siirretty vanhasta kirkosta. Kirkkoa ympäröi hautausmaa. Kirkon lähellä on kaksi vanhaa pitäjänmakasiinia, joista toisessa, 1837 rakennetussa, on kotiseutumuseo. Viereisen, 1780-luvulla rakennetun pappilan nykyasu on vuodelta 1842.

Pukkilan kirkko kuvattuna v.2009 (kuva: Itä-Uudenmaan kylät, ry).

('Kulttuuriympäristö', 2012): Pukkila ~ Puukirkko, sisäviisteinen ristikirkko. Porvoonjokilaaksossa sijaitsevan Pukkilan kirkko seisoo pienellä mäellä. Puukirkko on muodoltaan erivartinen, sisäviisteinen ristikirkko. Pääsisäänkäynnin yläpuolella kohoaa tapulimainen kellotorni, jonka kellot ovat 1700-luvulta. Runkohuoneen ristikeskusta koristaa kattoratsastaja. Kirkon muutoskorjauksissa alkuperäinen asu on osin kadonnut. Nykyinen kiinteä sisustus ja sisäasu ovat pääosin 1914 Ilmari Launiksen johdolla tehdystä korjauksesta. Barokkityylinen saarnatuoli vuodelta 1689 on siirretty vanhasta kirkosta. Kirkkoa ympäröi hautausmaa. Kirkon lähellä on kaksi vanhaa pitäjänmakasiinia, joista toisessa, 1837 rakennetussa, on kotiseutumuseo. Viereisen, 1780-luvulla rakennetun pappilan nykyasu on vuodelta 1842.

Polle laskiaisajelulla Pukkilan kirkon vaiheilla (kuva: Itä-Uudenmaan kylät, ry).

Pukkilan maisemia:

1.

B) Pukkilan kirkonkylää vanhemmassa postikortissa - lähetti T.Rehula 8.10.2012.

2.

Pukkilan kirkonkylää vanhemmassa ilmakuvissa - lähetti T.Rehula 8.10.2012.

3.

Arto Luoma lähetti tämän kuvan 31.12.2012: Arto Luoman ja Aila Pukkilan pihalla Porvoonjoen rannassa Pukkilan vanhan meijerin asuntoalueella.


4.

T.Rehulan 8.10.2012 lähettämä vuosikymmenten takainen ilmakuva Pukkilan kirkonkylästä.

(Arto Luoma, sähköposti 31.10.2012): Kuvan 4 alaosan keskellä näkyy meijerialueen isännöitsijän talo. Kuva on uudempi, koska kirkonkylän koulu on jo yläpuolella kuvassa..

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.