Porvoon jalkapallohistoriikkia:

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 15.11.2023).

1900-luvun alun ensimmäiset porvoolaiset palloilut:

Ensimmäiset jalkapalloilevat seurat Akilles ja Porvoon Suomalainen Urheiluseura (PUS)

Porvoo oli ensimmäisten suomalaiskaupunkien joukossa 1890-luvulla saamassa kosketusta jalkapalloilun ihmeisiin englantilaisten merimiesten myötävaikutuksella. Vuonna 1907 Porvoon Akilles otti jalkapalloilun virallisesti ohjelmaansa ja toinen kilpaileva seura pallon potkimisessa oli Porvoon Suomalainen Urheiluseura (PUS).
PUS organisoi Porvooseen kiertopalkintoturnauksen, jonka voittamiseen tarvittiin kolme kiinnitystä. Akilles voitti kesinä 1907 ja 1908, mutta PUS vei pystin kaappiinsa voittamalla vuosina 1909, 1910 ja 1911.

Akilleksen puuhamies Rafael Adolfsson näki Porvoon jalkapalloilun kehittymisen edellyksenä olevan valtakunnalliseen liittoon liittymisen (1914). Jo sitä ennen Adolfsson oli organisoinut muutamia näytösotteluita helsinkiläisseurojen kanssa.
Akilleksen pelaajalistakin on säilynyt vuoden 1914 tienoilta: Gunnar Gustafsson (mv), K.Grönholm, Allan Lindberg, Walter Sjöström, Pentti Floor, E.Stenström, Walter Forsström, Rafael Korpi, P. Ullberg, Ragnar Eriksson ja Lauri Veriö.

Akilles-seuran arkistoista löytyy noiden pioneeriaikojen pelaajalistoista myös seuraavat 22 nimeä: Axel Awall, B.Ehrnrooth, B.Sjöblom, G.Brandt, Einar Warelius, Anders-Gustav Backman, Holger Svedlin, I. Sundén, Edvin Karlsson (Kåhre), Axel Malmström, R.Wissing, Verner Sjöström, Erkko Cairenius, Ivar Jääskeläinen, Bertel Pohja, A.Ander, Arne Lavi, Arthur Kullman, Hjalmar Lindholm, Valdemar Karlsson, Oskar Andersson ja H.Korpi.

Vuodesta 1917 alkaen Porvoon Akilles ja helsinkiläisseura KIF:n kakkosjoukkue pelasivat kolmesta voitosta poikki-kiertopalkintosarjaa. Akilles voitti pelin 1917 (3-2), mutta KIF 2 voitti seuraavina kesinä (2-1 ja 4-1), kunnes Akilles otti pystin hyllyynsä vuosien 1920 ja 1921 voitoillaan (4-1 ja 1-0).
Vuonna 1921 Porvoon Akilles otti peliasukseen vihreät paidat ja valkoiset housut, mistä seura sai lempinimensä de gröna eli Vihreät. Vuoden 1921 tienoilla Helsingissäkin noteerattiin Akilleksen keskushyökkääjä Axel Stenbäck.

Kun porvoolaisten ensimmäinen jalkapallosukupolvi alkoi jättäytyä taustavoimiin, tilalle alkoi tulla uusia virkeitä vihreitä pelaajia: Arthur Eriksson, J.Stark, Gösta Mickelsson, U.Lindqvist, Lennart Stenbäck, J.Sjöblom, K.Sjöblom, Severi Terenius, Yrjö Terenius, Jarl Grönholm ja Allan karlsson.

Porvoon Akilleksen jalkapallomiehistö 1920-luvun suuruuden ajoilta - nimet kuvatekstissä.

Kesällä 1923 Porvoon Akilleksen jalkapallomiehistö matkusti Eestiin ja voitti siellä sikäläisen mestarin (Reval Sport) lukemin 2-1, jota Akilleksen historiankirjoittajat pitävät yhä alkuvuosikymmenten suurimpana sensaationa. Toiseen otteluun Reval Sport oli ottanut mukaan vahvistuksia muista Eestin seuroista ja Akilles oli hävinnyt nytkin vain 1-2. Akilles-historiikin kirjoittajat ovat noteeranneet tämän jälkimmäisen pelin vastustajan termillä Eestin maajoukkue.
Eestin matkalla olivat Akilles-pelaajista seuraavat: Valdemar Karlsson (mv), Walter Sjöström, Armas Kainulainen, Valter Johansson, Pentti Floor, Thure Lindström, Onni Terenius, Walter Forsström, Birger Holmberg, Artur Blomgren, Väinö Vinberg ja Albert Söderberg.

1920-luvulla Akilles jatkoi mieltymystään pokaalipeleihin (=yksi peli joka kesä ja pokaali irtosi kolmella voitolla). Vastustajina näissä pokaalipeleissä Akilleksella olivat Loviisan Tor, KIF ja Helsingin Toverit (tuloksia ei ole tiedossa).

Vuosina 1927 ja 1928 Porvoossa pelattiin erikoiset ottelut. Tuolloin nimittäin Akilles sai vastaansa irlantilaisten laivojen miehistöjoukkueet - kesällä 1927 kohdattiin Carrigan Head-nimisen laivan miehistö ja seuraavana kesänä 1928 vastassa oli Bengore Head-laivan miehistö. Yleisöä Porvoon pelikentän äärelle oli saapunut huomattavan paljon, johon osasyynä oli historiikkikirjoittajien mielestä se yksityiskohta, että irlantilaislaivojen miehistöön kuului muutamia mustaihoisia pelaajia ja he olivat olleet jalkapallosta piittaamattomillekin porvoolaisille näkemisen arvoisia erikoisuuksia.

1920-luvulla Suomen virallisista mestaruuksista pelattiin cup-turnaukset. Porvoon Akilles otti osaa ilmeisesti ensimmäisen kerran vuonna 1923, jolloin Tampereen Palloilijat voittivat heidät ensimmäisessä ottelussa luvuin 1-0.
Toisella yritämällä - kesällä 1927 - arpaonni oli todella epäoikeudenmukainen porvoolaisille, sillä heti ensimmäiseen peliin vastustajaksi tuli edelliskauden Suomen mestarijoukkue HPS. Jälki oli murhaavaa - Akilles hävisi 0-10.
Näiden cup-vuosien aikaan Porvoon Akilleksen miehistössä olivat pelailleet: Mikko Johansson, Erkki ja Eino Sarkama, Ragnar Lindström, Frans Rask, "Krapu" Gustafsson, Gustaf Gustafsson, Ragnar Lindqvist, Torsten ja Robert Tötterström, Gunnar Karlsson, Evald Bäckström, L.Linsroth, Karl-Felix Lindqvist, Bertel Warelius ja Gunnar Lindholm..

SPL:n alaisuudessa pelasi esimerkiksi kaudella 1927 Helsingissä 15 seuraa - Porvoossa vain Urheiluseura Akilles (Idrottskalender 1928 - LINKKI: Kauden 1927 SPL-seurat (kuvaruutu 1927). Piirijakoja ei v.1927 vielä ollut.

Vuonna 1930 alettiin Suomen mestaruudesta pelata sarjamuotoisesti. Ylin sarjataso oli A-sarja ja toinen taso oli vastaavasti B-sarja. Tämä nimityskäytäntö oli voimassa vuoteen 1936 asti, jolloin A-sarjasta tuli SM-sarja (Mestaruussarja) ja B-sarjan nimeksi muutettiin Itä-Länsi-sarja ja sen alle otettiin kolmas sarjataso (=Maakuntasarja).
Akilles ei tahtonut millään päästä 30-luvun alussa SPL:n uuden sarjajärjestelmän systeemeihin mukaan. Akilles oli sijoitettu maantietellisesti Helsingin piirin alaisuuteen, mutta ilmeisesti jonkinlaista ylenkatsontaa esiintyi piirin hallintopaikoilla Helsingin kabineteista, sillä Akilles hyväksyttiin virallisesti Helsingin piiriin vasta v.1934. Kaudella 1933 Akilles ei ole SPL:n Jalkapallokirja 1933:ssa lainkaan lueteltujen SPL:n seurojen joukossa (LINKKI: Kauden 1933 SPL-seurat piireittäin (kuvaruutu 1933)..

Jalkapallokirja 1933:sta löytyy seuraava lause: Piirien ulkopuolellakin toimi seuroja, joiden ohjelmaan jalkapallo kuului - sellainen oli ainakin Voimistelu- ja Urheiluseura Akilles Porvoosta (Porvoon Palloseura ei pelannut jalkapalloa).

Helsingin piirissä Akilles joutui - virallisen jäsenyyden lopulta saatuaan - kohtaamaan jo piirikarsintojen ensivaiheissa pääkaupunkiseudun kohtuuttoman kovi vastustajia. Kaudella 1935 Akilleksen onnistui kuitenkin lyödä itsensä valtakunnallisesti jalkapalloa seuraavan suuren yleisön tietoisuuteen selviytymällä kovasta Helsingin piiristä karsintojen kautta B-sarjan lohkoon ja pääsemällä siitä vielä eteenpäin aina A-sarjan karsintasarjaan asti.

1935:

Akilles karsimassa A-sarjaan:

Karsintasarja B-sarjasta A-sarjaan 1935 - Akilles toiseksiviimeisenä.

Akilleksen oli onnistunut saada virallinen jäsenyytensä Henlsingin piiriin vasta v.1934, jolloin tie aukesi piirin karsintoihin B-sarjapaikoista. Akilleksen onnistui heti 1935 Helsingin piiriherrojen kauhuksi selvitä ensin piirisarjastaan B-sarjaan ja selvittää tiensä jatkoon myös B-sarjan lohkostaan jatkokarsintaan, mihin osallistui (yksinkertaisena sarjana) seitsemän joukkuetta. Akilles jäi kuudenneksi yhdellä voitolla (PoPa) ja kahdella tasapelillä. TPS ja Drott nousivat seuraavaksi kaudeksi 1936 uuteen SM-sarjaan.

1936:

Akilles Länsi-sarjassa neljäntenä (toinen sarjataso):

Akilleksen sijoitus on sikäli arvostettava, että sen edellä olleet seurat (VIFK, TUL ja KIF) olivat ajan arvostettuja seuroja, joilla oli kokemusta myös ylimmältä sarjatasolta.

Akilleksen historiikkikirja arveli myöhemmin, että kyseisen vuoden kokoonpano saattoi olla vihreiden porvoolaisten 'kaikkien aikojen vahvin': Sven Nordström, Sigurd Ström, Kauko Herve, Thorvall Weckström, Yrjö Herve, Nils Andersson, Reino Palmu, Hugo Andersson, Tor Enholm, Niilo Nurmi ja Bertel Kuovi.

Mainittujen lisäksi 30-luvun loppupuolen Akilleksen pelaajia olivat: Helge Kämpe (mv), Viktor Lindblad, Rolf Höckerstedt, Selim Vainio, Harald Hedenstam, Leopold Fuchs, Mikko Nordling, Kullervo Fager, Allan Andersson, Arne Vinberg, Ole Kuovi ja U.Träskelin.
30-luvun jälkipuoliskolla Akilleksen kokoonpanossa esiintyi myös nimi 'Allan Karlsson', mutta hän oli eri mies kuin samanniminen pelaaja, joka oli aiemmin esiintynyt Akilles-paidassa. Aiempi Allan Karlsson oli menehtynyt hukkumalla ennen 30-luvun puoltaväliä.

1937:

Akilles Länsi-sarjassa neljäntenä (toinen sarjataso):

Kauden 1937 kohdalla Akilles koki ongelmia sisältäpäin. Pelaajien keskinäinen yhteishenki ei ollut kohdallaan. Joukkueessa ei ollut luontaista johtajatyyppiä ja kaikki huusivat toisilleen ohjeita ja varsinkin moitteita sen sijaan, että piti pelata. Pelaavassa kokoonpanossa oli pelaajia, jotka itse kuvittelivat kuuluvansa automaattisesti peliryhmitykseen, eivätkä edes yrittäneet kehittää kuntoaan ja pelitaitojaan. Edes peleihin jotkut 'tähdistä' eivät näyttäneet keskittyneen lainkaan, jupisi historiikin kirjoittaja jälkiarvioissaan ajankohdan joukkueesta.

1938:

Akilles Länsi-sarjassa kolmantena (toinen sarjataso):

1939:

Akilles Länsi-sarjan lohkossaan toisena (toinen sarjataso):

Sotavuodet 1939-45 ja 40-luvun loppu:

1940:

SPL ei pystynyt talvisodan jälkeen peluuttamaan kun cup-kilpailun 18 joukkueella. Porvoosta ei ollut joukkuetta mukana. Finaali: TPS-Sudet 0-2.

1940-41:

Akilles pelasi B-sarjan kahdeksan joukkueen sarjassa, mutta ehti pelata vain kahdeksan peliä - voitti neljä ja hävisi neljä. Jatkosodalta sarjoja ei voitu pelata loppuun. Sotavuosien Akilles-pelaajia (ennen ja jälkeen): Gösta Karlsson, Helge Backman, Thor Blomberg, Erik Forslund, T.Serenius, B.Wiksten, G.Färdig, H.Eklund, O.Malm ja M.Ekqvist.

Porvoon Urheilijat pelasi 1940-41 C-sarjassa (lohko #3). Joukkueita oli kaikkiaan viisi, mutta PU ehti pelata vain viisi peliä - voitti yhden ja häsvisi loput melko runsasmaalisestikin (esim. YVP eli Yhdistyneitten Villatehtaiden Palloilijat pesi porvoolaiset 10-0 ja HPK (Hämeenlinna) 7-0.

1942:

Sotavuoden 1942 pienimuotoisessa cup-kilpailussa ei nähty joukkueita Porwoosta.

1943-44:

Sota-aikana - vuonna 1943 - SPL muutti toisen sarjatason kankean Itä/Länsi-sarja-nimen muotoon Suomensarja , jota vuosina 1943-44 aloiteltiin kahdeksalla joukkueella - porvoolaisia ei ollut mukana. Sarja jäi sodan loppukauhujen alle ja kesken.

1945:

Akilles oli mukana Suomensarjassa (toinen sarjataso), mutta A-lohkossaan porvoolaiset hävisivät kaikki seitsemän otteluaan.

Pelikaudet olivat sotien jälkeen ylivuotisia - sarjakausi aloitettiin syksyllä, pidettiin talvitauko ja jatkettiin keväällä.

1945-46:

Akilles pelasi Maakuntasarjassa (Helsinki 2) ja sijoittui hyvin toiseksi kuuden joukkueen sarjassa (2/6).

Porvoon Urheilijat pelasi Akilleksen tavoin Maakuntasarjassa, mutta eri lohkossa (Helsinki 1). Kyyti oli kovaa - PU jäi kuuden joukkueen sarjassa toiseksi viimeiseksi (5/6) ja sai matkan varrella kokea melkoisia selkäsaunoja: EBK murskasi porvoolaiset peräti 19-0 (toinen ottelu kuitenkin 1-1!), Arsenal voitti PU:n kahdesti - 14-1 ja 10-1, HT Helsingistä pieksi PU:n myös rumasti kaksi kertaa: 14-1 ja 10-1. PU:n maalit kauden jälkeen 12-80!

Porvoolaiset olivat sodan jälkeen hankkineet Ruotsista arvostetun sikäläisen valmentajan nimeltään Hilding 'Moggli' Gustavsson, joka järjesti porvoolaisille vihreäpaidoille pelimatkan Ruotsiin - sotavuosien ankeiden aikojen jälkeen se oli pelaajille melkoinen palkinto .
Vuoden 1946 aikaan joukkueessa pelasivat mm. Olavi Lönnroos, Torsten Bergman, Yrjö Herve, Elis Edström, Nils Åkerström, Erik Anderson, Erik Hägg, Hugo Andersson, Bertel Anderson ja Ahti Salenius (sotaa edeltäviltä vuosiltakin oli jo aiemmin mainittuja pelaajia yhä mukana).

1946-47:

Akilles voitti Maakuntasarjan lohkonsa (Helsinki 2) ja nousi Suomensarjaan:

1947-48:

Akilles nousijana Suomensarjassa * jäi etelälohkossa viimeiseksi (8/8) ja putosi takaisin Maakuntasarjaan.

1948:

Vuonna 1948 liennytettiin SPL:n ja TUL:n yhteistyöllä siten, että pelattiin yhteiset jättisarjat - porvoolaisista joukkueista Suomensarjan etelälohkon 16 joukkueen sarjassa pelasi Porvoon Veikot eli PoV (TUL), joka jäi kuitenkin vaatimattomalle 15. sijalle.


Akilles pudonneena Maakuntasarjassa - etelälohko A:ssa sijoitus 4/6.


Allmänna Idrottsklubben Tolkis (AIK * Tolkkinen, Porvoo) oli karsimassa Maakuntasarjaan - ei onnistunut nousemaan).

Tämä AIK-tieto vaatisi vielä varmennuksen, sillä samoihin aikoihin Hangossa vaikutti AIK-seura (HAIK) ja eräissä tietolähteissä niiden välille on tullut sekaannuksia.

1949:

Akilles Maakuntasarjassa - etelälohko A:ssa sijoitus 3/6.

1950:

Akilles Maakuntasarjan länsilohkossa A - sijoitus: 3/6

Akilles (1950): puheenjohtaja: S.Sandqvist, huoltaja: S.Ottoson, pelipaita vihreä - housut valkoiset.

1951:

Akilles Maakuntasarjassa (etelälohko B) ~ jäi viimeiseksi (6/6) ja putosi piirisarjaan.

Akilles pelasi kauden 1951 Maakuntasarjassa ja koki historiansa pahimman pohjakosketuksen pudottuaan piirisarjatasolle. Joukkueessa oli mukana kuitenkin mestaruussarjatason kokemusta omanneitakin pelaajia (Erik Hägg ja Nils Åkerström).
Kun muu joukkue oli liian nuorekasta ja kokematonta, jälki oli porvoolaisittain tuhoisaa. Joukkue käytti paljon eri pelaajia, mutta määrä ei korvannut laatua: Helmer Karlsson, Pekka Lindholm, Holger Lassenius, Bertel Sahlberg, Ture Lönn, Olof Kaske, Henry Sirén, Ole Karne, Per-Erik Lindqvist, Kurt Hedenstam, Nils Svensk, Bo Enberg, Rolf Mattsson, Boris Pettersson, Taneli Sumusalo, Tor Björkell, Gunnar Björkell, Olof Lindfors, Helge Svensk, Bo Peltonen, B.-E. Riutta, Eyolf Björklöf ja Håkan Lindfors.

1952:

Akilles pudonneena Piirisarjassa ~ nousi nousukarsintapeleistä takaisin Maakuntasarjaan.

Akilles pääsi piirisarjatasoltaan karsimaan noususta takaisin Maakuntasarjaan. Ensimmäisessä ottelussa Akilles voitti kotikentällään Helsingin Ilveksen selvästi 7-2. Ratkaisevassa toisessa ottelussa Akilles matkusti Riihimäelle, missä nousu varmistui tiukassa ottelussa: RiPS-Akilles 3-4.

1953:

Akilles nousijana Maakuntasarjassa ~ sijoitus 5/6.

1954:

Akilles Maakuntasarjassa (keskilohko IV) ~ sijoitus 2/6.


Porvoon Veikot (PoVe) Maakuntasarjassa (keskilohko IV) ~ sijoitus 3/6.

1955:

Akilles Maakuntasarjassa - voitti lohkonsa (1/8) (etelälohko 1) ~ ei noussut karsinnasta Suomensarjaan.

Kaksiosaisessa nousukarsintapelissä Akilles kohtasi etelälohko 2:n voittajan eli Käpylän Urheilu-Veikot (KUV). Ensimmäinen osaottelu pelattiin Porvoossa, Akilles hävisi 2-5. Ilmeisesti joukkue menetti jo uskonsa - Helsingin vierailusta tuli pannukakku - Akilles hävisi peräti 1-10. KUV nousi Suomensarjaan yhteismaalein 15-3.


Porvoon Veikot (PoVe) Maakuntasarjassa (etelälohko 1) ~ sijoitus 7/8 - putosi uuteen Aluesarjaan (neljäs sarjataso).

1956:

Akilles Maakuntasarjassa - putosi Aluesarjaan.


Porvoon Veikot (PoVe) uudessa Aluesarjassa (neljäs sarjataso) ~ nousi takaisin Maakuntasarjaan.


Tolkis Bollklubb (ToBK) pelasi erään lähdetiedon mukaan piirisarjassa (viides sarjataso) ainakin kaudet 1956-1965.

1957:

Porvoon Veikot (PoVe) nousijana Maakuntasarjaassa.


Akilles Aluesarjaan pudonneena.

1958:

Porvoon Veikot (PoVe) toista peräkkäistä kautta Maakuntasarjaassa.


Akilles toista peräkkäistä kautta Aluesarjassa - nousi Maakuntasarjaan.

1959:

Porvoon Akilles nousijana Maakuntasarjassa.

Akilles (1959): puheenjohtaja: H.Åkerstedt, valmentaja: N.Åkerstedt, pelipaita vihreä - housut vihreävalkoiset.


Porvoon Veikot (PoWe) kolmatta peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa.

PoWe (1959): puheenjohtaja: P.Leinonen, valmentaja: G.Myrttinen, pelipaita punavihreä (raidallinen) - housut valkoiset.

1960:

Porvoon Akilles toista peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa.


Porvoon Veikot (PoVe) neljättä peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa - putosi Aluesarjaan.

1961:

Hyvä kausi Porvoon jalkapallolle - molemmat joukkueet nostivat sarjatasoaan:


Porvoon Akilles kolmatta peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa - nousi Suomensarjaan.

(Jalkapallokirja 1961): Porvoon Akilles, Jokik. 33 A (sihteeri J. Wiksten), puh.joht. H. Bärlund, valmentaja K.Hälvä, tilitykset V.Tapper, paita vihreä, housut valkoiset.

Jalkapallokirjassa 1962 oli kuva ja nimiluettelo kauden 1961 Porvoon Akilleksen Suomensarjaan nousseesta miehistöstä.


Porvoon Weikot (PoWe) pudonneena Aluesarjassa ~ nousi heti takaisin Maakuntasarjaan.

Jalkapallokirja 1961 kirjoittaa seuran nimen nyt ensimmäistä kertaa muodossa "Porvoon Weikot (PoWe).

1962:

Huono kausi Porvoon jalkapallolle - molemmat joukkueet pudottivat sarjatasoaan:


Porvoon Akilles nousijana Suomensarjassa (toinen sarjataso) ~ sijoitus 11/12 - putosi heti takaisin Maakuntasarjaan.


Porvoon Weikot (PoWe) nousijana Maakuntasarjassa ~ putosi heti takaisin Aluesarjaan.

1963:

Porvoon Akilles pudonneena Maakuntasarjassa.


Porvoon Weikot (PoWe) pudonneena Aluesarjaan.

1964:

Porvoon Akilles toista peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa.


Porvoon Weikot (PoWe) toista peräkkäistä kautta Aluesarjassa.

1965:

Akilles kolmatta peräkkäistä kautta Maakuntasarjassa ~ voitti lohkonsa ja nousi Suomensarjaan:

PORVOON AKILLES: Bulevarden 27, sihteeri Holger Stjernberg, puheenjohtaja Albert Ek, valmentaja Nils Åkerström, pelipaita vihreä - housut valkoiset.


Porvoon Weikot kolmatta peräkkäistä kautta Aluesarjassa (lohko #2) ~ jäi lohkossaan viimeiseksi ja putosi piirinsarjatasolle viideksi vuodeksi.

PORVOON WEIKOT: Porvoo, Törmäkatu 3 A 4 (Eriksson), G.Myrttinen.

1966:

Porvoon Akilles nousijana Suomensarjan länsilohkossa - sijoitus 5/12.

Keijo Voutilainen pelasi Porvoon Akilleksen paidassa kaudet 1966-67:

Keijo Voutilainen oli pelannut KuPS:ssa kaudet 1954-59 pääsarjatasolla, kunnes siirtyi Lahteen LPM-paitaan kaudeksi 1960. Hänet värvättiin kuitenkin naapuri-Reippaan viirupaitaan heti kaudelle 1961 (viimeinen Reipas-kausi 1965). Voutilainen siirtyi v.1966 Porvooseen 29-vuotiaana ja lähti kauden 1967 jälkeen pelaamaan vielä australialaiseen Hollandia-seuraan.

1967:

Porvoon Akilles toista peräkkäistä kautta Suomensarjassa.

1968:

Porvoon Akilles kolmatta peräkkäistä kautta Suomensarjassa.

1969:

Porvoon Akilles neljättä peräkkäistä kautta Suomensarjassa ~ putosi Maakuntasarjaan (nimi muuttumassa 3. divisioonaksi).


Tolkis Bollklubb (ToBK) ilmestyi ensimmäistä kertaa SPL:n sarjaympyröihin - neljännelle sarjatasolle (Aluesarja).

1970:

SPL muutti sarjatasojensa nimityksiä - Suomensarja nyt 2. divisioona, Maakuntasarja 3. divisioona ja Aluesarja 4. divisioona.


Porvoon Akilles pudonneena kolmannella sarjatasolla - nimitys nyt 3. divisioona.


Tolkis Bollklubb (ToBK) toista peräkkäistä kautta neljännellä sarjatasolla - nimitys nyt 4. divisioona.

1971:

Porvoon Akilles toista peräkkäistä kautta 3. divisioonassa.


Tolkis Bollklubb (ToBK) kolmatta peräkkäistä kautta 4. divisioonassa.

Porvoon Weikot (PoWe) palasi viiden piirinsarjakauden jälkeen nelännelle SPL-sarjatasolle (4. divisioona).

1972:

Porvoon Akilles kolmatta peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (kolmas sarjataso).


Tolkis Bollklubb (ToBK) neljättä peräkkäistä kautta 4. divisioonassa (neljäs sarjataso).

Porvoon Weikot (PoWe) toista peräkkäistä kautta 4. divisioonassa (neljäs sarjataso).

1973:

SPL muutti jälleen sarjasysteemiään - SM-sarjan ja 2. divisioonan väliin uusi sarjataso (1. divisoona).

Uuden 1. divisioonan luominen SM-sarjan ja 2. divisioonan väliin aiheutti sen muutoksen, että tästä kaudesta 1973 alkaen 2. divisioona olikin SPL:n kolmas sarjataso, 3. divisioona neljäs sarjataso ja 4. divisioona (entinen Aluesarja) oli nyt käytännössä viides sarjataso. Muutos aiheutti valtakunnallisesti melkoisia seurojen äkillisiä sarjatasomuutoksia, eräät seurat putosivat kerralla kaksikin sarjatasoa alemmaksi pyramidissa..


Porvoon Akilles neljättä peräkkäistä kautta kolmannella sarjatasolla - nimityksenä nyt 2. divisioona - putosi 3. divisioonaan (neljäs sarjataso).


Molemmat porvoolaisjoukkueet uudesta 4. divisioonasta putosivat piirinsarjaan kaudelle 1974.

Tolkis Bollklubb (ToBK) 4. divisioonassa, mutta nyt kyseessä olikin viides sarjataso - putosi piirinsarjaan.

Porvoon Weikot (PoWe) 4. divisioonassa (viides sarjataso) - putosi piirinsarjaan (hävisi uusintapelin putoamisesta: MPS-PoW 3-0).

1974:

Porvoon Akilles pudonneena 3. divisioonassa (neljäs sarjataso).

1975:

Porvoon Akilles toista peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) nousijana 4. divisioonassa (viides sarjataso) - putosi heti takaisin piirinsarjaan.

1976:

Porvoon Akilles kolmatta peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (neljäs sarjataso).

1977:

Porvoon Akilles neljättä peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) nousijana 4. divisioonassa (viides sarjataso).

1978:

Porvoon Akilles viidettä peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) toista peräkkäistä kautta 4. divisioonassa (viides sarjataso).

.

1979:

Porvoon Akilles kuudetta peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) - kolmatta peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

Sakta Farten (SaFa) - aloitti Nelosessa (viides sarjataso) - nousi heti Kolmoseen.

.

1980:

Porvoon Akilles seitsemättä peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).

Sakta Farten (SaFa) - nousijana Kolmosessa.


Porvoon Weikot (PoWe) - neljättä peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1981:

Porvoon Akilles kahdeksatta peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).

Sakta Farten (SaFa) - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa ~ putosi Neloseen.


Porvoon Weikot (PoWe) - viidettä peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1982:

Porvoon Akilles yhdeksättä peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Sakta Farten (SaFa) - pudonneena Nelosessa ~ ei jatkanut enää seuraavalla kaudella.

Porvoon Weikot (PoWe) - kuudetta peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1983:

Porvoon Akilles kymmenettä peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) - seitsemättä peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1984:

Porvoon Akilles 11. peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) - kahdeksatta peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1985:

Porvoon Akilles 12. peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) - yhdeksättä peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1986:

Porvoon Akilles 13. peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


Porvoon Weikot (PoWe) - kymmenettä peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso).

.

1987:

Porvoon Akilles 14. peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).

.

1988:

Porvoon Akilles 15. peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso) - putosi sarjasta.

.

1989:

Porvoon Akilles - pudonneena Nelosessa - nousi heti takaisin Kolmoseen.

.

1990:

Porvoon Akilles - nousijana Kolmosessa.


Porvoon Weikot (PoWe) - palasi Neloseen (viides sarjataso), mutta putosi sarjasta.

Kerkkoon Urheilijat (KU) - aloitti Nelosessa.

.

1991:

Porvoon Akilles - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa - putosi Neloseen.


Kerkkoon Urheilijat (KU) - toista peräkkäistä kautta Nelosessa.

.

1992:

Porvoon Akilles - pudonneena Nelosessa.

Kerkkoon Urheilijat (KU) - kolmatta peräkkäistä kautta Nelosessa.


FC Futura ~ uusi seura Porvooseen - perustettiin 13.12.1992 - aluksi vain junioriseuraksi.


.

1993:

Porvoon Akilles - toista peräkkäistä kautta Nelosessa - nousi KOlmoseen.

Kerkkoon Urheilijat (KU) - neljättä peräkkäistä kautta Nelosessa.

Porvoon Weikot (PoWe) - palasi Neloseen (viides sarjataso).


FC Futura (peustettu joulukuussa 1992) ~ toimintaa aluksi vain junioriseurana.

.

1994:

Porvoon Akilles - nousijana Kolmosessa.


Kerkkoon Urheilijat (KU) - viidettä peräkkäistä kautta Nelosessa.

Porvoon Weikot (PoWe) - toista peräkkäistä kautta Nelosessa (viides sarjataso) - putosi sarjasta.


FC Futura (peustettu joulukuussa 1992) ~ toimintaa aluksi vain junioriseurana.


.

1995:

Porvoon Akilles - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.


Kerkkoon Urheilijat (KU) - kuudetta peräkkäistä kautta Nelosessa ~ putosi sarjasta.


FC Futura ja Nesteen Pallo yhdistyivät - aloittivat seuraavalla kaudella Vitosesta nimellä FC Futura.


.

1996:

Porvoon Akilles - kolmatta peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso).


FC Futura ja Nesteen Pallo yhdistyneinä aloittivat Vitosesta (kuudes sarjataso) nimellä FC Futura ~ heti nousu Neloseen.


.

1997:

Porvoon Akilles - neljättä peräkkäistä kautta Kolmosessa (neljäs sarjataso) - putosi sarjasta.


FC Futura - nousijana Nelosessa - sarjapaikka säilyi.

Kerkkoon Urheilijat (KU) - palasi Neloseen ~ nousi Kolmoseen.

Porvoon Weikot (PoWe) - palasi Neloseen ~ keskeytti pelit kesken kauden - suljettiin sarjasta - ei palannut.

EBBO, Porvoo - aloitti Nelosessa ~ keskeytti pelit kesken kauden - suljettiin sarjasta - ei palannut.

.

1998:

Kerkkoon Urheilijat (KU) - nousijana Kolmosessa - Porvoon "ykkösseurana".


FC Futura - toista peräkkäistä kautta Nelosessa - nousi Kolmoseen.

.

1999:

Kerkkoon Urheilijat (KU) - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa - nousi Kakkoseen!

FC Futura - nousijana Kolmosessa.

.

2000:

Kerkkoon Urheilijat (KU) - nousijana Kakkosessa - sijoitus: 10/12 - putosi takaisin Kolmoseen.
Seura ei jatkanut pelaamista enää seuraavalla kaudella Kolmosessa - toiminta loppui.

Kerkkoon Urheilijoiden seuratiedot SPL:n Jalkapallokirjasta 2000. Lisäksi samainen kirja kertoo seuran edustusjoukkueesta: Valmentajat: Johan Lönnqvist ja Johan Britschgi * huoltaja: Sami tenhoranta * lääkäri: Johan Britschgi * joukkueenjohtaja: Antero Hyökki * KU:n peliasu: Paita ja housut valkoiset - sukat sinivalkoiset.


FC Futura - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.

.

2001:

FC Futura - kolmatta peräkkäistä kautta Kolmosessa - nousi Kakkoseen.


FC Futuran reservijoukkue (FC Futura/2) - aloitti Kolmosessa.


HUOM! Kerkkoon Urheilijat (KU) - ei jatkanut enää toimintaansa pudottuaan edelliskauden päätteeksi Kakkosesta Kolmoseen.

.

2002:

FC Futura - nousijana Kakkosessa - sarjapaikka säilyi.


FC Futuran reservijoukkue (FC Futura/2) - toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.

.

2003:

FC Futura ~ toista kautta Kakkosessa - putosi Kolmoseen.


.

2004-2008:

FC Futura 3. divisioonassa:

Porvoolaisseura FC Futura pelasi vuodet 2004-2008 3.divisioonassa (Helsinki/Uusimaa) vaihdellen lohkonumeroissa 2 ja 3.

2004:

FC Futura voitti 3. divisioonan Helsinki/Uudenmaan lohkon #3 neljän pisteen turvin ennen Patoa. Sarjanousua ei jatkokarsinnoissa kuitenkaan siunaantunut.

2005:

Kauden 2005 kokoonpano: 1. Mikko Pietinen, 2. Jani Wirtanen, 3. Dan Majander, 4. Jyrki Tuominen, 5. Niko Rantala, 6. Arttu Pösö, 7. Tuomas Hyökki, 9. Jonni Sinkkonen, 10. Matti Ruohio, 11. Jani Myllyniemi, 13. Ville Jokinen, 15. Tomi Salo, 16. Olli Immonen, 17. Timo Tirkkonen, 18. Calle Loikkanen, 19. Petri Lampinen, 20. Fredrik Oljemark, 21. Kristian Wahlström, 23. Markus Nuolioja, 49. Timo Valtonen ja 69. Kimmo Tuomi.

Suomen Cupin toisella kierroksella 14.4.2005 FC Futura voitti vieraissa Riipilän Raketti-seuran kakkosjoukkueen (RiRa/2) melko selvin numeroin 23-0!
Kolmannella kierroksella FC Futura voitti Team Granin 3-1 ja sai neljännellä kierroksella Suiston hiekkakentälleen vastaansa Veikkausliigan FC Interin.
24.4.2005 pelatussa ottelussa Janne Viljamaan valmentama FC Futura pakotti FC Interin peräti jatkoajalle. FC Futura ehti johtaa peliä jo 2-0, mutta jatkoajalla voimat loppuivat ja liigajyrät veivät jatkopaikan.

FC Futuran pelaajakolmikko vuodelta 2005 vasemmalta: Dan Majander, Calle Loikkanen ja Markus Nuolioja.

2009:

2. divisioona:

FC Futura nousijana 2. divisioonan A-lohkossa ~ selvisi kuudenneksi:

FC Futura, Porvoo - Kakkonen 2009: Eturivi vasemmalta: Mikko Pietinen, Lauri Immonen, Antti Ruuhonen, Jukka Korhonen, Robin Olenius ja Ronny Högström.
Keskirivi: Juha Kolehmainen, Anton Kantalinzki, Timo Liljeqvist, Joni Oikkonen, Kristian Wahlström, Miro Siltakorpi, Aleksi Räihä, Jouko Turpeenniemi, Ville Enrold, Olli Isosalo, Jale Naskali, Pentti Grek ja Jukka-Pekka Granroth.
Takarivi: Tuomas Leinonen, Enrico Fichera, Petri Lampinen, Joni-Jukka Korhonen, Paavo Heinonen, Janne Weckström, Arttu Pösö, Cihan Göksil, Alain Ngatcha ja Amir Ahmad (kuvasta puuttuvat: Julius Särkkälä, Benjamin Karmi).


4. divisioona:

Akilles ~ pudonneena 4. divisioonassa (Uusimaa) - syöksykierteessä - putosi edelleen jo 5. divisioonaan.

2010:

2. divisioona:

FC Futura 2. divisioonan A-lohkossa ~ kahdeksantena:

FC Futura 2010:
Maalivahdit: Robin Olenius, Mikko Pietinen, Ronny Högström ja Paavo Pellikka.
Puolustajat: Dan Majander, Joni-Jukka Korhonen, Olli Isoaho, Julius Särkkälä, Juska Reiman, Petri Lampinen, Nico Eerola, Paavo Heinonen ja Janne Weckström.
Keskikenttä: Joona Varis, Arttu Pösö, Joni Oikkonen, Cihan Göksil, Ville Enrold, Jouko Turpeenniemi, Andreas Sjöblom, Son Pham ja Tomi Salo.
Hyökkääjät: Joakim Uuttana, Amir Ahmad, Anton Britschgi, Jale Naskali, Alfred Sinnemäki ja Benjamin Karmi.

FC Futura - Warkaus JK 2-0 (19.9.2010) - FC Futuran pelaajat juhlivat täysosumaansa.
TC Futura: Olenius, Ahmad (51' Varis), Eerola, Enrold (76' Korhonen), Frasson, Göksil, Lampinen, Majander, Oikkonen, Särkkälä, Turpeenniemi (70' Salo) (penkillä: Pietinen, Reiman, Sjöblom, Uuttana).
1-0 Frasson Vinicius, 2-0 Eerola Nico. Kuva FC Futuran nettisivulta, kuvaajan nimeä ei ole mainittu.


5. divisioona:

Akilles ~ pudonneena 5. divisioonassa (Uusimaa) - nousi takaisin 4. divisioonaan.

2011:

2. divisioona:

FC Futura 2. divisioonan A-lohkossa:


4. divisioona:

Akilles ~ nousijana 4. divisioonassa (Uusimaa) - nousi edelleen 3. divisioonaan.

2012:

2. divisioona:

FC Futura 2. divisioonassa (itälohko):


3. divisioona:

Akilles ~ nousijana 3. divisioonassa (Uusimaa).

2013:

2. divisioona:

FC Futura 2. divisioonassa (itälohko):


3. divisioona:

Akilles ~ toista peräkkäistä kautta 3. divisioonassa (Uusimaa): putosi 4. divisioonaan.

2014:

2. divisioona:

FC Futura 2. divisioonassa (itälohko):


4. divisioona:

Akilles ~ pudonneena 4. divisioonassa (Uusimaa): Nousi takaisin 3. divisioonaan.

2015:

2. divisioona:

FC Futura ~ seitsemäs peräkkäinen kausi 2. divisioonassa (itälohko):


3. divisioona:

Akilles ~ nousijana 3. divisioonassa (Helsinki/Uusimaa):

2016:


Kakkonen (yhd. Helsinki/Uudenmaan piiri):

FC Futura kahdeksatta peräkkäistä kautta Kakkosessa ~ putosi Kolmoseen.


Kolmonen (Uudenmaan piiri):

Akilles ~ nousijana Kolmosessa (Helsinki/Uusimaa):



Vitonen (Uudenmaan piiri):

Akilles/2 Vitosessa (Uudenmaan piiri).

FC FJ/GT (FC Futuran Juniorit/Miesten joukkue) Vitosessa (Uudenmaan piiri).

2017:


Kolmonen (Uudenmaan piiri):

FC Futura pudonneena Kolmosessa.

.

2018:


Kolmonen (Uudenmaan piiri):

FC Futura toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.


Vitonen:

Akilles ~ Vitosessa:

FC Futura Akatemia ~ Vitosessa: keskeytti ja suljettiin sarjasta.

.

2019:


Kolmonen (Uudenmaan piiri):

FC Futura kolmatta peräkkäistä kautta Kolmosessa.


Vitonen:

Akilles ~ Vitosessa:

.

2020:


Kolmonen:

FC Futura neljättä peräkkäistä kautta Kolmosessa.

2020 * Eteläinen alue * KOLMONEN * Lohko B (18 joukkuetta):

<

.

2021:


Kolmonen:

FC Futura viidettä peräkkäistä kautta Kolmosessa ~ lopulta nousu Kakkoseen.


.

2022:


Kakkonen:

FC Futura nousijana Kakkosessa - säilytti täpärästi sarjapaikkansa (päävalmentaja: Roberto Nuccio) - sijoitus: 10/12.


FC Futuran nettisivulta - viimeisessä pelissä Futura hävisi PP-J:lle 0-1, mutta kun PeKa hävisi samaan aikaan 1-4 Atlantikselle, protestituomiosta ei sittenkään tullut ratkaisevaa.


.

2023:


Kakkonen:

FC Futura toista peräkkäistä kautta Kakkosessa.


FC Futura Kakkosen A-lohkossa * sijoitus: 11/12 - putosi vertailussa suoraan Kolmoseen, sarjataso romahti kerralla kolmannesta viidenteen.

_____________________________________________



.

ETUSIVULLE takaisin.