PORNAINEN:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 29.12.2016)

(Wikipedia, 2012): Pornainen (ruots. Borgnäs) on Suomen kunta, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Pornaisten keskustaajama on Kirveskoski. Kunnassa asuu 5 132 ihmistä, ja sen pinta-ala on 150,09 km², josta 3,59 km² on vesistöjä.
Pornaisten naapurikunnat ovat Askola, Mäntsälä, Porvoo ja Sipoo. Pornainen sijaitsee pääkaupunkiseudun läheisyydessä ja väestömäärä on kasvanut viime vuosikymmeninä reilusti. Yhteyttä pääkaupunkiseudulle paransi merkittävästi 1990-luvulla rakennettu seututie 146 Järvenpään ja Pornaisten keskustan välille.

Pornaisissa on kolme Natura-aluetta, Lampisuo, Rientolan metsä ja Sipoonjoki joka ulottuu myös Sipoon puolelle.
Pornaisten kyliä ovat Halkia, Metsäkylä, Hevonselkä, Kirveskoski, Kupsenkylä, Laha, Laukkoski. Järvenpäähän 18 km, Mäntsälään 22 km, Askolaan 14 km , Sipooseen 15 km ja Porvooseen 25 km.
Pornaisten uudeksi kunnanjohtajaksi valittiin 14. joulukuuta 2010 Pornaisten kunnan sivystystoimenjohtaja Markku Hyttinen edellisen kunnanjohtajan Hannu Haukkasalon erottua virastaan ja siirryttyään Tuusulan kunnan kehitysjohtajaksi.

Historia: Mustijoki oli tärkeä kulkureitti, ja sen rannoilla on ollut pysyvää asutusta 1200-luvulta asti. Pornaisista tuli kappeliseurakunta vuonna 1729, jolloin se sai myös perustaa oman hautausmaan. Kivikirkko valmistui 1924.
Laukkosken Työväenyhdistys perustettiin 1906. Monia 1900-luvun alkupuolen kotimaisia elokuvia kuvattiin Laukkosken romanttisissa maisemissa.
Laukkoskella ovat asuneet ja viettäneet kesiään monet kuuluisat näyttelijät ja kirjailijat. Muun muassa Mika Waltari on kirjoittanut suurimman osan tuotannostaan Laukkoskella olevassa huvilassaan.

Pornaisten kivikirkko:

A) Pornaisten kivikirkko vuodelta 1924. Kuvannut nimimerkki "Sir Vili" - lisenssi, OK.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.