Veturitallin kohdilla Karjarannan ja vanhan hautausmaan välimaastossa:

E) Näkymä Mäntyluodon radan ja veturitallin kohdilta kuvattuna 23.1.2014 (S&J).
Yhden muiston kuvan katselu vielä toi mieleen hyvin monien vuosien takaa. Vanhan hautausmaan takana Mäntyluodon radalla oli vaihteita useita peräkkäin (hiukan siis kuvan vasemmasta reunasta näkymättömissä). Siellä tuli arviolta 6-vuotiaana (vuoden 1959 tietämillä) pojankoltiaisena seikkailtua jonkun samanikäisen kaverini kanssa - käveltiin kiskojen välissä rataa pitkin tervalta tuoksivilta ratapölkyiltä aina seuraaville hyppien, välillä pitkiä osuuksia kiskoa pitkin 'tasapainotaiteillen'.
Mainittujen vaihteiden kohdalla jostain ilmestyi rata-alueella työskennellyt mies, joka ilmeisesti sai päiväänsä piristystä pikkupoikien pelottelulla. Hän varoitti meitä kävelemästä kiskoilla ja varsinkin vaihteiden kohdalla, ettei vaihteiden kääntyessä jää jalka vaihdekiskojen väliin kiinni. Mies halusi pontta varoituksilleen ja kertoi juuri edellisviikolla joutuneensa pikkupojan jalan katkaisemaan kirveellä, jotta oli saanut pojan irti kääntyneiden vaihdekiskojen välistä junan juuri ollessa porhaltamassa pojan päälle. Ei mennyt kyllä ukon kertomus ihan meillekään sentään sellaisenaan 'läpi', mutta vaikutuksen tarina ilmeisesti teki, koska sen vieläkin kuvaa katsellessa muistin.
Olisi muuten mukava saada tietää, mitä rakennuksia nuo kaksi vaaleaa puutaloa alkujaan ovat käyttötarkoitukseltaan tarkalleen ottaen olleet.

Ratanäkymä Valtionsillan eli keskustan suuntaan Karjarannan veturitallien tuntumasta 23.1.2014 (S&J). Oikealla ratapenkan päällä 'Sininauhan' rakennuksia.

Radanvarsinäkymä kuvattuna etelään vesitornin suuntaan 23.1.2014 (S&J) veturitallien läheisyydessä. Vesitornin katveessa 'Sininauhan' toimitiloja.

Ratatyömaa veturitallien kohdilla kuvattuna 23.1.2014 (S&J). Veturitalli näkyy taustalla kellertävän uuden päiväkoti 'Veturitallin' takana. Vasemmalla vanhan hautausmana liepeillä sijaitsevaa rakennuskantaa.

Esko Maasalo oli rautatieharrastajana piirtänyt Porissa Porin veturitallien ympäristön raidekaavion kesältä 1968 (kiitos käyttöluvasta): 'Talli' ja 'Luoto'. AGAn pistoraiteella seisoi hyvin usein aina yksi Sag-vaunu. Karjarannan ratapiha oli hyvin hiljainen jo tuohon aikaan. Tulitikkutehtaalla kävi muutamia vaunuja viikossa. SOK:n raiteilla eli vanhan asemarakennuksen edessä seisoi harvakseltaan vaunuja. Nämä paikat ovat jo kerrostalojen alla nykyään. Lyhenteet Sot tarkoittaa Satakunnan osuusteurastamoa ja Smk Suomen maanviljelijäin kauppaa.

Esko Maasalo oli käynyt kuvaamassa Karjarannan 'ratapihalla' maaliskuussa 1973 (kiitos käyttöluvasta). Kuvaussuunta oli ollut länteen - taustalla näkyy hyvinä maastomerkkeinä Käppärän hautausmaan (uutta) kappeliakin ja Juseliuksen mausoleumin tornia. Kuvasta siis vasemmalle veturitallit, vesitorni ja vanha hautausmaa: Tätä nimitettiin kuvausaikaan Karjarannan ratapihaksi, jossa ei enää 60-luvullakaan juuri vaunuja näkynyt. Oikealle menee raide AGA:n nestekaasuasemalle, missä vielä näihin aikoihinkin kävi Sag-vaunu silloin tällöin purkamassa kuorman. Kuvaajan takaa meni ratapihan toisesta päästä raide jokisatamaan ja kauan sitten Rosenlewin sahalle saakka. Mausoleumin tornin oikealla puolella on taas Kausen sahan varastokatos aivan radan sivulla. Sahallekin erkani raide varastorakennuksen tältä puolelta.

Esko Maasalo oli kuvannut maaliskuussa 1973 myös tämän mielenkiintoisen otoksen (kiitos käyttöluvasta). Kuvaussuunta oli nyt pohjoiseen Kokemäenjokea kohti - oikealla on Porin vanha asemarakennus jäänyt juuri kuvasta pois. Näkyvillä oikealla Hankkijaa ja Sata-Leipää - ja ratapihaakin. Kuvaajan selän takana siis ollut Valtionsilta muutaman sadan metrin päässä:
Porin vanhan aseman maisemissa - sen ratapihaa on vielä oikealla nähtävissä ja pihan perällä umpivaunu myllyn laiturissa. Äärimmäisenä vasemmalla menee tallitie, veturitallialue nähtävissä kauempana ja punaiset varastorakennukset. Keskellä raide satamaan, jonka tulo-opastin Poriin on vasemmalla puolella jyrkän kaarteen vuoksi. Sitä liikuteltiin melko kaukaa poliisilaitoksen alikulkusillan vieressä olevasta vaihdekojusta asti.
(Jani Keskinen, 16.2.2014): Vasemmanpuoleinen ja keskinmäinen raide ovat pysyneet paikoillaan nykypäivään asti. Muilta osin maaisemat ovat muuttuneet perinpohjin!
Vuonna 2007 oli vielä jäänteitä vanhan aseman ratapihasta - ratapölkkyjä maassa. Nekin sitten saivat lähtöpassit kun Meri-Porin kaukolämpöä alettiin rakentaa.
(Raimo Harju, 17.2.2014): Täytyy jonkin aikaa koota ajatuksiaan, ennen kuin muistaa nämä näkymät.

Jarmo Pyytövaara kuvasi samaa aluetta yleiskuvana vesitornista vuonna 1995. Entinen asemarakennus erottuu selkeästi kuvassa keskellä. Radat Mäntyluotoon kaartuvat kuvassa vasemmalle ja kiskot entisen aseman suuntaan ovat kuvanottoaikaan laitettu jo rullalle.
Vanhan aseman aikaan oli sieltä hankala matkata Mäntyluodon suuntaan - piti ensin körötellä vaihteelle asti ja muutettava sitten suuntaa päinvastaiseksi. Vanhan aseman raiteet olivat jonkinlaisessa tavaraliikenteen käytössä vuoden 1980 tietämille asti. Karjarannan ratapiha-aluekin koki kovia vuoden 1980 aikana. Seikun sahalle ja Herralahden tehdasratapihoille oli valmistunut jo vuonna 1929 parempi yhteys Haapamäen radan Aittaluodon kautta.
Henkilöliikennettä Porin keskustasta Mäntyluodon suuntaan on kokeiltu useiden eri projektien yhteydessä, mutta melko laihoin tuloksin. Vuonna 1975 tammikuussa avattiin vanhan aseman tuntumaan 'Länsipuiston seisake', mutta jo saman vuoden lokakuussa kokeilu lopetettiin. 1980-luvulla samoille paikoille rakennettiin 'Jazz'-seisake tilausjunien käyttöön.
2000-luvun myötä vanhan rautatieaseman seutu on muuttunut melkoisesti. Lähes kaikki alueen vanhat puutalot on purettu ja tilalle on noussut toistensa kaltaisia persoonattomia kerrostaloja. Aseman läheisyyteen on tehty uusia katuosuuksia - 'Asemantaus', 'Asemankulma', 'Asemapäällikönkatu', 'Asemamestarinkatu', 'Asemankuja', 'Semafori' ja 'Taiteilijankatu'.
Vuoden 1995 valokuvasta tunnistan aseman takaa Vapaudenkadun varrelta vielä vanhan 'Sataleivän' rakennuksen, jossa hommia pyöritti 60-luvulla luokkakaverini isä (Jalkanen). Perhe asui samassa 'pullantuoksuisessa' rakennuksessa ja siellä tuli usein vierailtua (muutenkin kuin vain herkullisten 'maistiaisten' toivossa). Sataleivän takaa erottuvat kuvassa Hankkijan rakennukset viljasiiloineen.
Etualan puut kuuluvat vesitornia ympäröivään leikkipuistoon, jossa minun aikoinani oli jopa uima- tai paremminkin kahluuallas pikkuväelle - useimmiten kuitenkin täysin hoitamattomana. Puisto muuttui kuvasta vasemmalle vanhaksi hautausmaaksi, joka jäi vesitornin viereisen Maantiekadun ja Mäntyluodon radan väliin. Uusi hautausmaa sijaitsi puolisen kilometriä vanhasta hautausmaasta länteen - aivan Maantiekadun vieressä sekin.
Kokemäenjoki näkyy kuvassa hyvin takana vasemmalla. Joen takana jazz-juhlistaan kuulu Kirjurinluoto. Jokirantaa seuraillen kuvasta vasemmalle sijaitsivat ennen Karjarannan vanhat ja jo aika huonokuntoisetkin tavaramakasiinit, joissa oli kuitenkin omaa salaperäistäkin viehätystä.

Jarmo Pyytövaara kuvasi 24.5.2009 Porin Valtionsillalta näkymän pohjoiseen eli vanhan aseman suuntaan. Kovasti on maisema muuttunut minun ajoistani. Taustan kerrostaloröykkiöt ovat ilmestyneet 'tyhjästä' paikoilleen, jatkorata vanhalle asemalle on purettu kokonaan. Vasemmalla kuvan ulkopuolella siis vanha hautausmaa ja vesitorni, jota edelleen kuvaajan mukaan käytettään vesilaitoshommissa 'paineentasaustornina'.

Näkymä Valtionsillanalittavalta kevyen liikenteen väylältä pohjoiseen vanhan aseman ja Vapaudenkadun suuntaan - 23.1.2014 (S&J).

Jarmo Pyytövaara otti edellisen kuvan paikalta hiukan yli kuukautta myöhemmin otoksen (27.2.2014), josta käy ilmi merkittävä muutos. Veturitalleille johtava raide oli pitkälti purettu ja näkymään oli ilmestynyt toppari purkukohdan eteen. Kiitos kuvan käyttöluvasta: Rikastejuna T 3862 Dv12 2639 + 12 vaunua, Mäntyluodosta Harjavaltaan. Veturitallin raiteelle, valtionsillan läheisyyteen tuli päätepuskuri maanantaina 24.2.2014, työviikon loppuessa kaikki vaihteet ja kiskot oli kuljetettu veturitallin alueelta pois, muutamia ratapölkkypinoja paikalta vielä löytyy. Joten, veturitallin ratapihalla on nyt loistava menneisyys ja tulevaisuus on jotakin muuta?

Jorma Lindqvist kuvasi Valtionsillan pohjoispuolella 25.11.2018: "Museoajo: Joulupukin juna, Porin ja Mäntyluodon välillä ~ Tk3 1136 ohittaa Porin vanhan hautausmaan kl 14:05." Kiitos * käyttölupa 2016-1-C.
|