PORI - sivu #5:
Luvianpuistokadun alikäytävä * Ratakadun eteläpään itäpuolta (Niittäjänkatu ja Kotikuja):

(Svala & Jukka Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 23.6.2020)

A) Ilmakuva Porista - kirjasta Satakunnan Osuuskauppa 60 vuotta ~ 1917-1977. Tarkka kuvausaika ja kuvaajan nimi puuttuvat. Oikeassa alakulmassa Tiilimäen liikenneympyrä, josta alikäytävän kautta keskikaupungille. Heti alikäytävän jälkeen vasemmalla (radan takana) yhdistetty palo- ja poliiisiasema - korkea ja matala osa. Kuudettaosaa rajoittavan Mäntyluodon radan yli on vielä kuvaushetkellä ollut vapaa kulkuyhteys poluista päätelleen. Tämän sivun kohdealue sijaitsee kuvan oikean alakulman liikenneympyrästä lähtevän Ratakadun ja rautatien väliin jäävässä, vasemmalle kapenevassa kolmiossa.

Luvianpuistokadun alikäytävä:

B) Jarmo Pyytövaara kuvasi tämän Diesel-veturin kulkemassa poliisiaseman viereisellä alikäytävän sillalla 25.2.2010. Taustalla Ratalinna ja oikealla kerrostalo Satakunnankadun varrella. Kyltti Ratalinnan seinässä kertoo kuulemma, että Ratalinna on valmistunut 1946 (nykyisin VVO:n omistuksessa). Mahtaakohan enää asua paljoakaan rautatieläisiä?

Samainen alikäytävä kuvattuna vuoden 1958 lehtikuvassa, jonka julkaisseesta lehdestä tai kuvaajasta ei ole tietoa. Satakunnan Kansan kuvaaja Antti Suomisen kuvia samasta juhlakulkueesta (reitin alkuvaiheilta keskemmällä kaupunkia) on kirjassa Muistojeni Pori runsaasti, mutta tätä nimenomaista kuvaa hän kertomansa mukaan (2.12.2010) ei ole ottanut. Hän on myös melko varma, ettei tätä nimenomaista kuvaa julkaistu aikoinaan Satakunnan Kansassa.
Kuva on alunperin julkaistu lehdessä mustavalkoisena. Kuvausajankohta ollut 8. kesäkuuta 1958 - Porin 400-vuotisjuhlat.
Kuvan tarinalla on mielenkiintoinen jatkovaihe. Kuvan etualalla katsojien joukossa seisovat Liisa Lappalaisen vanhemmat ja mummo. Perheen isällä oli ollut tapana hänen tai jonkun läheisensä päästessä lehtikuvaan hakea lehden toimituksesta alkuperäinen kappale itselleen. Perheen tytär Liisa Lappalainen teki alkuperäiskuvalle vuosikymmeniä myöhemmin jälkivärityksen , jossa muodossa kuva nyt on näkyville värittäjän terveisin saatettu.
Otos on hieno ajan kuva - eri aikakausien kulkuvälineitä, hevosia (keskellä - harmaat hevoset - Juhana Herttua ja puolalainen puoliso Katariina Jagellonica), Satakunnan Liikenteen bussi ja vielä höyryveturinkin on kuvaaja saanut mahdutetuksi kuvaan mukaan. Taustalla kauempana näkyvät Kiinanmuuri ja Kiertokadun varrella olevat aravien kerrostalot. Minä olin kulkueen aikana 4-vuotiaana kai kotona mainitun Kiinanmuurin kupeessa - ei ainakaan mitään muistikuvaa ko. kulkueesta.

Antti Suomisen upea kuva - Syyssumua 1965 on otettu samaiselta alikäytävältä ~ kiitos käyttöluvasta.

Antti Suomisen otos kaupungin suuntaan vuodelta 1977 ~ kiitos käyttöluvasta. Erilaisia hevosvoimia.

Ratapihan alikäytävä (Luvianpuistokatu) * 2014:

C) Luvianpuistokatu alittaa rautatieasemalta Mäntyluotoon ja veturitalleille johtavat raiteet palo- ja poliisiaseman vieressä. Kuvattu 23.1.2014 (S&J). Radan takana Kymmenenttä kaupunginosaa itäosiltaan. Radan takana näkyvissä muutamia Niittäjänkadun asuinrakennuksia.

Sama alikäytävä - 23.1.2014 (S&J). Tämä silta oli ennenvanhaan tehty isoista mustista kivipaaseista. Ajokaistojen välissä oli melkoinen tukikivimuuri, mikä kavensi ajotilaa melkoisesti. Jonakin aprillipäivänä (ilmeisesti 50-luvun lopulla) Satakunnan Kansa kertoi onnistuneen trikkikuvan kanssa 'uutisen', että höyryveturi oli pudonnut sillalta alas tukkien molemmat ajoradat, seuraavat päivät etelään menijöiden piti kiertää Valtionsillan kautta.

Tammikuun pakkasissa Yyterin hiekkarannalle menijöitä kehotetaan alikäytävän jälkeen kääntymään vasemmalle, jäähalliin menijät suoraan - 23.1.2014 (S&J).


Sama alikäytävä - 23.1.2014 (S&J) - kuvattu nyt eteläpuolelta takaisin keskustaan päin. Vasemmalla yhdistetty poliisi- ja paloasema. Valkoinen kerrostalo Satakunnankadun liikenneympyrän lähettyvilla, kauempi keltainen Cygnaeuskoulun vieressä Tasavallantorin ja Hansakadun seuduilla.

Luvianpuistokadun alikäytävä - 23.1.2014 (S&J) - kuvattu eteläpuolelta. Asema näkyy äärioikealla.

Luvianpuistokadun alikäytävä samoilta jalansijoilta, nyt enemmän aseman suuntaan - 23.1.2014 (S&J).

Ratapihan alikäytävä tulvimassa (Luvianpuistokatu):

D) Porissa oli 12.8.2007 todellinen 'vedenpaisumus' - rankkasade aiheutti melkoisen tulvajärven ratapihan alikäytävän kohdille. Näistä paikalla olleen Jarmo Pyytövaaran ottamista kuvista käy ilmi rankkasateen raivo, autoja ehti jäädä täysin veden peittämiksi. Kyseiset autoilijat ilmeisesti aliarvioivat sademäärän ja/tai yliarvioivat autojensa ominaisuudet.

Suuri osa veteen juuttuneista oli ollut raumalaisia autoilijoita, jotka olivat tulkinneet väärin TULVA-varoituskilven, heille se olikin ollut rohkaiseva kehotus "tul' vaa".

Radan länsipuoli (Kymmenesosa) ~ Niittäjänkatu:

E) Ratapihan länsipuolella alkaa Porin 10. kaupunginosa. Niittäjänkatu kulkee etureunassa ratojen suuntaisesti. Ensimmäinen talo eteläpäässä (Luvianpuistokadusta korotetulla tasolla) kuvattuna 23.1.2014 (S&J).

Kuvassa Niittäjänkatu etelästä kuvattuna loppuunsa asti - pohjoispäässä Svensberginkatu ja samanniminen puisto - 23.1.2014 (S&J).

Niittäjänkadun ja Kotikujan risteyskohdan eteläpuolen asuintalo - 23.1.2014 (S&J).

Niittäjänkadun ja Kotikujan risteyskohdan pohjoispuolen asuintalo ja kadun loppupään näkymä - 23.1.2014 (S&J). Vaikka 60-luvulla asuin lähellä, Ratakadun varrella sijaitsevassa Nummi-yhtiössä, en näissä Niittäjänkadun ja Kotikujan maisemissa kovinkaan usein liikkunut. Jäi aika vieraaksi alueeksi, vain pari pientä episodia muistan näiltä kulmilta. Nummi-yhtiö taitaa kadun päässä kuultaa puuston läpi.

Niittäjänkadun varrelta - liki Kotikujan risteyskohtaa - 23.1.2014 (S&J).

Kotikujan varrelta:

F) Idyllinen Kotikujan itäpää yhdistää itä-länsisuunnassa Niittäjänkadun Ratakatuun. Kuvan idyllinen rakennusryhmä kuvattu 23.1.2014 (S&J).

Kotikujan idyllistä asutusta 23.1.2014 (S&J) Ratakadun itäpuolen lyhyellä puistoaukio-osuudella.

Kotikujalta näkymä itään - 23.1.2014 (S&J). Niittäjänkadun ja ratojen takana erottuu yhdistetty poliisi- ja paloasema.

Kotikujan puistoaukio kuvattu radan suunnalta 23.1.2014 (S&J). Kotikuja jatkuu Ratakadun jälkeen vielä parin korttelin matkan päättyäkseen T-risteyksenä Päärnäistenkatuun 10. kaupunginosan keskellä.

Kotikujan ja Ratakadun risteysalue:

G) Kotikujan suunnalta länteen lähestytään Ratakadun risteystä - 23.1.2014 (S&J). Oikealle käännyttäessä päästään 6. kaupunginosaan, suoraan syvemmälle 10. kaupunginosaan ja vasemmalle Luvianpuistokadun ja Tiilimäen suuntaan.

Kotikujan ja Ratakadun risteyksessä (koillistontti) viihtyisä pihaidylli - 23.1.2014 (S&J).

Muistelin kansakoulukaverini (60-luvun alkupuolelta) Kari Siltakorven asuneen kouluaikoinamme näissä maisemissa ja sainkin häneen vielä yhteyden (asunut/työskennellyt tietokonealalla Ruotsin Sundsvallissa 90-luvun lopulta alkaen):
(Kari Siltakorpi, sähköposti 31.12.2013): Kouluaikoina asuin ensin Ratakadulla, mutta se oli numero 10, ja sitä ei pidetty Kuudenteenosaan kuuluvana, vaikka olikin ihan siinä lähellä. Se sijaitsi Kotikujan kulmauksessa, Valtionsillalta katsottuna Ratakadun vasemmalla puolella ennen Kotikujan ylittämistä. Sieltä tein koulumatkani Käppärän kouluun, jossa opettajana oli Ellen Virtanen. Muistan hyvin tuon sivuillasi mainitun yllätyksenä tulleen siirron Käppärästä Cygnaeuksen kouluun, kun aloitimme kolmatta luokkaa kansakoulussa. Olin mukana tuossa joukossa, joka lähetettiin Käppärästä Cygnaeukseen, jossa Sakari Sumiala odotti.
Myöhemmin, se oli 1963-1964 talvella, muutimme naapuritaloon osoitteessa Kotikuja 1B. Se oli hyvin lyhyt muutto, muistan siirtäneeni kelkan avulla joitain pienempiä huonekaluja uuteen asuntoomme. Siellä asuimme syksyyn 1969 saakka. Olimme pakotettuja muuttamaan, koska tuon talon omistaja laittoi talon myyntiin.
Onnistuimme hankkimaan uuden asunnon Kuudennestaosasta osoitteesta Ilkankatu 4 (tai Tuomarinkatu 23). Se oli puolikas taloa, jossa vanhempani asuivat niin kauan kuin elivät. Äiti jätti tämän maailman 70 ikäisenä tammikuun viimeisenä päivänä 1990. Isä eli huomattavasti pitempään, hän poistui maaliskuussa 2005 ollessaan 91 vuoden ikäinen.

Ratakadun itäpuolta - Kotikujan risteyskohta pysäköidyn henkilöauton kohdilla - heinäkuu 2009 (Google Maps).

Svensberginkadun ja Ratakadun risteysalue:

H) Svensberginkadun ja Ratakadun kulmauksen kerrostalo - heinäkuu 2009 (Google Maps).


Sama kerrostalo taustalla, kuvattu kauempaa Ratakadulta. Svenberginkatu erkanee samannimisen puiston takana vasemmalle (itään) - 23.1.2014 (S&J).

Svenberginkadun ja Ratakadun kulmassa ruokakauppa - tarjouksessa erikoisuuksia: hirvimakkaraa ja savustettua Moskova -makkaraa - kuvattu 23.1.2014 (S&J).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Porin sivulle #6

Takaisin Pori-sivujemme alkuhakemistoon.