|
B) Petäjäveden rautatiekulttuuria:

Petäjäveden rautatieasemalla 27.10.2010 (S&J).
Petäjäveden rautatieasema (lyh. Pvi) on rautatieliikennepaikka Suomen rataverkkoon kuuluvalla rataosalla Haapamäki–Jyväskylä. Siellä pysähtyvät reitillä Vaasa–Jyväskylä liikennöivät taajamajunat. Asemalla ei ole lipunmyyntiä.
Petäjäveden asema sijoitettiin vain muutaman sadan metrin päähän vuonna 1879 valmistuneesta Petäjäveden uudesta kirkosta. Asemarakennus rakennettiin Keuruun aseman tavoin Bruno Granholmin laatimien V luokan asemarakennuksen tyyppipiirustusten mukaan. GGranholm laati myös vuonna 1908 tehdyn laajennuksen suunnitelmat. Asemarakennuksen ulkoasu on säilynyt lähes alkuperäisenä nykypäiviin saakka. Radan uudelleenrakennuksen yhteydessä 1920-luvulla ratapihaa oikaistiin ja pidennettiin itään päin. Uusi tavarasuoja valmistui vuonna 1927.
Petäjäveden kirkonkylästä muodostui palvelukeskus, mutta sinne ei sijoittunut merkittävää teollisuutta. Petäjävesi muutettiin miehittämättömäksi liikennepaikaksi vuonna 1988 ja henkilöliikenne lopetettiin vuonna 1990. Henkilöliikenne aloitettiin kuitenkin uudelleen vuonna 1995. Petäjäveden asema on kauko-ohjattu Seinäjoelta. Asemarakennus ja tavarasuoja siirtyivät Senaatti-kiinteistöille ja edelleen myyntiin vuonna 2007.
VR:n ja liikenne- ja viestintäministeriön päätöksen mukaan henkilöliikenne Petäjävedelle piti loppua maaliskuussa 2016, mutta lakkautuspäätöstä on lykätty (Wikipedia, 2017).
1. 
2. 
Petäjäveden rautatieasemalla - molemmat kuvattu 16.7.2014 (S&J).
Lisää kuvia Petäjäveden rautatieasemalta.
Kintaus:
Kintaus on Petäjäveden kunnassa, Keski-Suomen maakunnassa sijaitseva noin 750 asukkaan kylä. Ensimmäiset asukkaat kylällä ovat olleet noin vuonna 1550. Kintaudella sijaitsee Keski-Suomen tieliikennemuseo, jonka autoja on käytetty monissa elokuvissa. Kylässä on vuonna 2001 rakennettu uudenaikainen koulurakennus, jonka tiloissa sijaitsee myös päiväkoti sekä monenlaista iltatoimintaa. Kintauden nuorisoseuran talolla järjestetään usein huutokauppoja.
Kintaus-nimen synty ja merkitys on epävarma. Nimen yhdistäminen kintaaseen ei ole kielentutkijoiden mielestä vakuuttava selitys. Tilalle tarjotaan saman muodostumista kinnata-verbistä, jossa nimi kertoisi järvien välisen kannaksen ylittämisestä venettä tai vetokuormaa kiskomalla. Tosin Kintaudella ei ole tällaista kannasta. Kinnaaminen voisi tarkoittaa myös nuotanvetoa. Keski-Suomessa on samanmuotoinen paikannimi Viitasaaren Toulat, joka taipuu Toulauden. Kintaus-nimi taipuu samaan tapaan ja ulkopaikallissijoissa, esim. Kintaudella.
Runsaan rakentamisen ja muuttoliikkeen vuoksi Kintaus on Petäjäveden nopeimmin kasvavia kyliä. Kintauteen kuuluu osakeskuksena Koskensaari. Koskensaaren naulatehdas sijaitsee Kintaudella, ja se on Keski-Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut teollisuuslaitos. Kintauden maisemaa värittävät järvet ja kylän poikki menevä, vuonna 1897 valmistunut Haapamäki–Jyväskylä-rata. Jukolan viesti kilpailtiin Kintaudella vuonna 1965. Kintausjärvet muodostuvat Ala-Kintaudesta ja Ylä-Kintaudesta. Ala-Kintauden Kuoliosaari on merkittävä arkeologinen hautasaari.
Nähtävyyksiä:
Tieliikennemuseo (ent. Radio- ja televisiomuseo),
Koskensaaren ruukkimiljöö ja
Rautatiesilta Koskensaarella (Suomen suurin kivinen rautatiesilta) (Wikipedia, 2017).

Kintauden ensimmäinen rautatieasema (1897-1926) - kuvattu puretun radan puolelta 20.7.2019 (S&J). Ikkunoita poistettu ja madallettu, pääovi portaineen poistettu.

Kintauden ensimmäinen rautatieasema (1897-1926) - kuvattu 1920-luvulla. Kuva Radan varrella-kirjasta (2009) - Antti Roivaisen kokoelmat.

Jukka Voudinmäki kuvasi 27.4.2008: "Kintauden vanha asema asuinkäytössä. Sijainti n. 500-600 m uudemmasta, radan varrella sijaitsevasta asemasta eteläkaakkoon." (kiitos * käyttölupa 2015-12-L).


Kintauden ensimmäinen rautatieasema (1897-1926) - kuvattu 20.7.2019 (S&J). Vanha ulkorakennus säilynyt kunnostettuna.
_______

Jukka Voudinmäki kuvasi lokakuussa 2004: "Kintauden vanhan asema-alueen rakennuksia. Itse asema on vähän matkaa kuvan rakennuksen takana." (kiitos * käyttölupa 2015-12-L).
Kintauden asema sijoitettiin Petäjävedeltä Jyväskylään ja Uuraisille johtavien maanteiden risteykseen, lähelle Kintaudenjärven rantaa. Ensimmäinen asemarakennus rakennettiin vuonna 1897 samojen Bruno Granholmin piirustusten mukaan kuin Keuruun ja Petäjävedenkin asemat. Radan uudelleenrakennuksen yhteydessä 1920-luvulla ratalinja siirtyi Kintauden kohdalla noin kilometrin pohjoisemmaksi.
Uudelle radalle valmistui Thure Hellströmin piirtämä asemarakennus 1926. Samoilla piirustuksilla rakennettiin myös Vesangan asemarakennus. Kintaus oli vedenottopaikka, jonne rakennettiin vesitorni 1925. Asemaseudulle muodostui parinsadan asukkaan taajama, joka oli kytköksissä pari kilometriä lännempänä sijaitseviin Koskensaaren teollisuuslaitoksiin.
Liikennepaikka muutettiin miehittämättömäksi tavaraliikenteen loppuessa 1978. Henkilöliikenne lopetettiin 1984 ja liikennepaikka lakkautettiin seuraavana vuonna. Kintauden alkuperäinen asema-alue asemarakennuksineen on edelleen jäljellä valtatien pohjoispuolella. Vain tavarasuoja siirrettiin vanhalta asemalta uudelle muutostöiden yhteydessä. Sekä vanha että uusi asema ovat nykyisin yksityiskäytössä ja ainakin vanhassa asemarakennuksessa asutaan.
Toisella puolella entistä ratapihaa sijaitsee Keski-Suomen tieliikennemuseo. Uuden aseman vesitorni on purettu räjäyttämällä. Uusi asemarakennus ja tavarasuoja siirtyivät Senaatti-kiinteistöille ja edelleen myyntiin 2007 (Radan varrella, 2009).

Kintauden toinen rautatieasema (valmistui 1926) - Tapio Keränen kuvasi v. 1970. Kuva Radan varrella-kirjasta (2009).

Kintauden toinen rautatieasema (valmistui 1926) - kuvattu 1.12.2017 (S&J). Asemapäälliköllä oli yläkerrassa kolme huonetta ja keittiö, ilman mitään mukavuuksia (Rautatiehakemisto, 1930).

Kintauden toinen rautatieasema kuvattuna nyt 20.7.2019 (S&J).
Lisää kuvia Kintauden asemalta ja sen ympäristöstä (erikoissivu).
Koskensaaren kiviholvisilta (1924) * Suomen suurin kivinen rautatiesilta:

Koskensaaren kiviholvisilta (1924) * Suomen suurin kivinen rautatiesilta. KIntaudelta noin neljä kilometriä ennen Petäjävettä - kuvattu 1.12.2017 (S&J).
Lisää kuvia Koskensaaren kiviholvisillalta (erikoissivu).
|