ORIPÄÄ:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 9.1.2017)


(Wikipedia, 2014): Oripää on Suomen kunta, joka sijaitsee Varsinais-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu 1 424 ihmistä ja sen pinta-ala on 117,72 km2. Oripään naapurikunnat ovat Loimaa, Pöytyä ja Säkylä.

Luonnonympäristöä Oripäässä hallitsee Säkylästä Mellilään johtava harjujakso, jonka alueella on muun muassa Oripään lentokenttä. Harjun kupeessa on Myllylähde. Muut osat kunnasta ovat Varsinais-Suomelle tyypillistä savitasankoa, jota moreeniselänteet rikkovat. Oripään alueelta alkunsa saavia jokia ovat Saaristomereen virtaava Aurajoki, Selkämereen laskevaan Eurajoen vesistöön kuuluva Yläneenjoki sekä Myllylähteestä alkunsa saava Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan Loimijoen sivujoki Hanhijoki. Oripään kirkonkylän pohjoispuolella, harjua pitkin kulkevan Huovintien varrella sijaitsee suuri siirtolohkare Teinikivi, joka on rauhoitettu luonnonmuistomerkiksi jo vuonna 1940. Kivi oli tien varrella tärkeä maamerkki ja etappipaikka satojen vuosien ajan.

Oripään alueella on kolme valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä: Oripään kirkko vuodelta 1821 sekä Varkaantien ja Huovintien historialliset tiet, jotka risteävät Oripään kirkolla.
Oripään kirkonkylästä Loimaalle vievän tien varrella lähellä lentokenttää sijaitsee vuonna 1932 paljastettu kansalaissodassa surmattujen, rintamalle matkalla olleiden suojeluskuntalaisten muistomerkki. Muistomerkin edustalla oleva aukio oli 1930-luvulla monien Isänmaallisen kansanliikkeen mielenosoitusten pitopaikka.
Oripäässä lähes koko ikänsä asuneen taiteilija Viljo Syrjämän ateljeekoti Villa Ville on Syrjämän itse perheelleen rakentama taiteilijakoti, jonka omistaa nykyään Oripään kunta. Talo itsessään on taideteos, jonka esikuvana on ollut italialainen San Marcon luostari. Syrjämän piti lähteä opiskelemaan Italiaan, mutta sota esti hänen pääsynsä. Pula-aikana rakennetussa talossa on oivallisia kierrätysratkaisuja. Talossa on esillä mittava kokoelma Viljo Syrjämän ja hänen puolisonsa Kaisu Syrjämän taidetta. Kohde on avoinna kesäsunnuntaisin ja tilauksesta ryhmille ympäri vuoden.

Oripään kyliä ovat muun muassa Myllykylä, Latva, Maanpää, Makkarkoski, Oripää ja Tanskila sekä Säkylän kunnan alueen sisällä oleva Oripään eksklaavi Juvankoski.
Tunnettuja oripääläisiä: Harri Holkeri, valtioneuvos, pääministeri, syntynyt Oripäässä ja Usko Kemppi, säveltäjä, syntynyt Oripäässä.

Oripään museo:

A) Oripään museon kuvasi v. 2006 C.H.Vickers (public domain).

Oripään kirkonkylän näkymiä:

B) Oripään keskustaa. Näkymä Loimaalle päin. Yhdystie 12586 - kuvasi nimimerkki 'HTM' v. 2011 (lisenssi, OK).

Vuoden 1918 sodan (valkoisten) muistomerkki:

C) 1918 kuolleiden valkoisten muistomerkki, seututie 210:n varrella Oripäässä. Muistomerkki pystytetty 1932- kuvasi nimimerkki 'HTM' v. 2013 (lisenssi, OK).

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.