|
Anjalankosken kaupunki osaksi Kouvolan kaupunkia 1.1.2009 (Myllykoski).
A)
Myllykosken kirkko kuvattuna 8.5.2010 (S&J). Myllykoski oli
Anjalankosken kaupungin suurin taajama ~ vehreä noin 5000 asukkaan tehdastaajama Kymijoen rannalla. Myllykosken palveluihin kuuluu nykyisin (osana Kouvolaa) mm. päiväkoteja, kouluja, elintarvike- ja muita kauppoja, ravintola, huoltoasema ja kirjasto. Vapaa-ajanviettoon tarjoavat mahdollisuuksia hiihto- ja ulkoilureitit. Myllykoskea on tunnetuksi tehnyt jalkapallojoukkue MyPa eli Myllykosken pallo, jonka kotistadionilla yleisöä riittää.
Anjalankoski oli Kymenlaakson maakunnassa, Etelä-Suomen läänissä sijainnut kaupunki, joka liitettiin Kouvolaan. Kaupungin maapinta-ala oli 726,6 km² ja asukasluku 16 379.
Kaupungin tärkeimmät taajamat olivat Myllykosken ja Inkeroisten teollisuustaajamat sekä Anjalan kirkonkylä, jotka kaikki sijaitsevat Kymijoen varrella. Kaupungin hallinnollinen keskus oli Keltakangas Myllykosken eteläpuolella.
Vuoden 1743 Turun rauhassa raja Venäjän ja Ruotsin välillä kulki Anjalankoskea halkovalla Kymijoella. Anjalankoski perustettiin vuonna 1975 yhdistämällä Kymijoen länsipuolinen Anjalan ja itäpuolinen Sippolan kunta Anjalankosken kauppalaksi. Kauppala sai kaupunkioikeudet 1977.
Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala liittyivät yhdeksi kaupungiksi vuoden 2009 alussa. Kaupungin nimeksi tuli Kouvola.
Anjalankoskella oli seitsemän asemakaavassa kaavoitettua kaupunginosaa: Myllykoski, Keltakangas, Inkeroinen, Anjala, Ummeljoki, Sippola ja Kaipiainen.
Kyliin kuuluu muun muassa Ahvio, Enäjärvi, Haapala, Hirvelä, Junkkari, Kaukasuo, Liikkala, Muhniemi, Ruotila, Saaramaa ja Takamaa.
Anjalankosken kaupungin alueella alueella kulki Kotkan rata, josta erkani ennen myös Haminan rata Inkeroisten rautatieasemalta.
Myllykoskella ja Inkeroisissa on paperiteollisuutta sekä metalli- ja kemianteollisuutta. Tärkeimmät tuotantolaitokset ovat Inkeroisissa sijaitsevat Stora Enson Anjalan paperitehdas, Inkeroisten kartonkitehdas sekä vesivoimala sekä Myllykoski-yhtiön Myllykosken paperitehdas ja voimala. Lisäksi Kaipiaisissa on Raision tehtaiden rehutehdas. Suurimmat työnantajat ovat Stora Enso, kaupunki, Myllykoski Paper, S-ryhmään kuuluva Ympäristö Yhtymä ja Metso Oyj.
Nähtävyyksiä:
Alvar Aallon suunnittelema Inkeroisten Tehtaanmäen asuntoalue,
Anjalan kartano,
Ankkapurha,
Anjalan kirkko,
Anjalan Kirkkovuori,
Keskikosken silta,
Matkustajakoti Rauhala,
Myllykosken kirkko,
Paperintekijäin patsas,
Sippolan hovi (nykyään koulukoti) on Suomen suurin puukartano,
Sippolan kirkko,
Inkeroisten Tehtaankirkko (Tehtaanmäen kirkko) ja
Wreden suvun hautausmaa Anjalan kylässä.
Aivan Myllykosken rautatieaseman kupeessa sijaitsee tämä jo historiallisestikin arvokas 'Matkustajakoti Rauhala', joka on yleisesti nostettu alueen nähtävyyksien joukkoon. Kuvattu 8.5.2010 (S&J).
Matkustajakoti on vanha edullinen majoitusmuoto. Matkustajakotia edelsivät kestikievarit ja majatalot. Anjalankoskella toimi aikoinaan Lauttarannan majatalo Kymijoen varressa. Matkustajakodit ovat tänä päivänä elävää historiaa. Ne ovat perinteisesti olleet ekologisia perheyrityksiä, joissa ympäristöarvot korostuvat.
Kaurismäen elokuvat ovat tuoneet matkustajakodit uuden sukupolven tietoisuuteen. Isovanhempien nostalgiseen historiaan voi tutustua omakohtaisesti yöpymällä perinteisissä matkustajakodeissa. Rauhalassa vierailivat vielä 1950- ja 1960-luvuilla kiertävät teatterit, kuten Punainen Mylly. Tuttuja vieraita olivat ajan rillumarei-muusikot kuten Esa Pakarinen, Tapio Rautavaara ja Olavi Virta.
Tämä kuva on Matkustajakoti Rauhalan nettisivuilta, kuvaajaa ei ole mainittu.
Anjalankosken tunnetuin urheiluseura oli eittämättä menestyksekäs jalkapalloseura Myllykosken Pallo, joka pelasi kotiottelunsa Myllykosken Saviniemessä sijaitsevalla Saviniemen jalkapallostadionilla. Kuvattu 8.5.2010 (S&J) ennen Veikkausliigaottelua MyPa-JJK. MyPa:n pitkä tarina päättyi rathoitusvaikeksiin kaudelle 2015.
Näkymä Myllykosken puretun rautatieaseman ratapihalta kohti kirkkoa, hiljainen on kylätie - 20.4.2015 (S&J).
|