Myllykosken taajama:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 21.7.2024)

Anjalankosken kaupunki osaksi Kouvolan kaupunkia 1.1.2009 (Myllykoski).

A) Myllykosken kirkko kuvattuna 8.5.2010 (S&J). Myllykoski oli Anjalankosken kaupungin suurin taajama ~ vehreä noin 5000 asukkaan tehdastaajama Kymijoen rannalla. Myllykosken palveluihin kuuluu nykyisin (osana Kouvolaa) mm. päiväkoteja, kouluja, elintarvike- ja muita kauppoja, ravintola, huoltoasema ja kirjasto. Vapaa-ajanviettoon tarjoavat mahdollisuuksia hiihto- ja ulkoilureitit. Myllykoskea on tunnetuksi tehnyt jalkapallojoukkue MyPa eli Myllykosken pallo, jonka kotistadionilla yleisöä riittää.
Anjalankoski oli Kymenlaakson maakunnassa, Etelä-Suomen läänissä sijainnut kaupunki, joka liitettiin Kouvolaan. Kaupungin maapinta-ala oli 726,6 km² ja asukasluku 16 379.
Kaupungin tärkeimmät taajamat olivat Myllykosken ja Inkeroisten teollisuustaajamat sekä Anjalan kirkonkylä, jotka kaikki sijaitsevat Kymijoen varrella. Kaupungin hallinnollinen keskus oli Keltakangas Myllykosken eteläpuolella.
Vuoden 1743 Turun rauhassa raja Venäjän ja Ruotsin välillä kulki Anjalankoskea halkovalla Kymijoella. Anjalankoski perustettiin vuonna 1975 yhdistämällä Kymijoen länsipuolinen Anjalan ja itäpuolinen Sippolan kunta Anjalankosken kauppalaksi. Kauppala sai kaupunkioikeudet 1977.
Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala liittyivät yhdeksi kaupungiksi vuoden 2009 alussa. Kaupungin nimeksi tuli Kouvola.
Anjalankoskella oli seitsemän asemakaavassa kaavoitettua kaupunginosaa: Myllykoski, Keltakangas, Inkeroinen, Anjala, Ummeljoki, Sippola ja Kaipiainen.
Kyliin kuuluu muun muassa Ahvio, Enäjärvi, Haapala, Hirvelä, Junkkari, Kaukasuo, Liikkala, Muhniemi, Ruotila, Saaramaa ja Takamaa.

Anjalankosken kaupungin alueella alueella kulki Kotkan rata, josta erkani ennen myös Haminan rata Inkeroisten rautatieasemalta.
Myllykoskella ja Inkeroisissa on paperiteollisuutta sekä metalli- ja kemianteollisuutta. Tärkeimmät tuotantolaitokset ovat Inkeroisissa sijaitsevat Stora Enson Anjalan paperitehdas, Inkeroisten kartonkitehdas sekä vesivoimala sekä Myllykoski-yhtiön Myllykosken paperitehdas ja voimala. Lisäksi Kaipiaisissa on Raision tehtaiden rehutehdas. Suurimmat työnantajat ovat Stora Enso, kaupunki, Myllykoski Paper, S-ryhmään kuuluva Ympäristö Yhtymä ja Metso Oyj.
Nähtävyyksiä: Alvar Aallon suunnittelema Inkeroisten Tehtaanmäen asuntoalue, Anjalan kartano, Ankkapurha, Anjalan kirkko, Anjalan Kirkkovuori, Keskikosken silta, Matkustajakoti Rauhala, Myllykosken kirkko, Paperintekijäin patsas, Sippolan hovi (nykyään koulukoti) on Suomen suurin puukartano, Sippolan kirkko, Inkeroisten Tehtaankirkko (Tehtaanmäen kirkko) ja Wreden suvun hautausmaa Anjalan kylässä.

Aivan Myllykosken rautatieaseman kupeessa sijaitsee tämä jo historiallisestikin arvokas 'Matkustajakoti Rauhala', joka on yleisesti nostettu alueen nähtävyyksien joukkoon. Kuvattu 8.5.2010 (S&J).
Matkustajakoti on vanha edullinen majoitusmuoto. Matkustajakotia edelsivät kestikievarit ja majatalot. Anjalankoskella toimi aikoinaan Lauttarannan majatalo Kymijoen varressa. Matkustajakodit ovat tänä päivänä elävää historiaa. Ne ovat perinteisesti olleet ekologisia perheyrityksiä, joissa ympäristöarvot korostuvat.
Kaurismäen elokuvat ovat tuoneet matkustajakodit uuden sukupolven tietoisuuteen. Isovanhempien nostalgiseen historiaan voi tutustua omakohtaisesti yöpymällä perinteisissä matkustajakodeissa. Rauhalassa vierailivat vielä 1950- ja 1960-luvuilla kiertävät teatterit, kuten Punainen Mylly. Tuttuja vieraita olivat ajan rillumarei-muusikot kuten Esa Pakarinen, Tapio Rautavaara ja Olavi Virta.

Tämä kuva on Matkustajakoti Rauhalan nettisivuilta, kuvaajaa ei ole mainittu.

Anjalankosken tunnetuin urheiluseura oli eittämättä menestyksekäs jalkapalloseura Myllykosken Pallo, joka pelasi kotiottelunsa Myllykosken Saviniemessä sijaitsevalla Saviniemen jalkapallostadionilla. Kuvattu 8.5.2010 (S&J) ennen Veikkausliigaottelua MyPa-JJK. MyPa:n pitkä tarina päättyi rathoitusvaikeksiin kaudelle 2015.

Näkymä Myllykosken puretun rautatieaseman ratapihalta kohti kirkkoa, hiljainen on kylätie - 20.4.2015 (S&J).

Myllykosken kirkko:

B) Myllykosken kirkko kuvattuna 8.5.2010 (S&J).

Myllykosken kirkko sijaitsee Kouvolan Myllykoskella. Kirkko kuuluu Kouvolan seurakuntayhtymän Anjalankosken seurakunnan tiloihin.
Vuonna 1929 perustettiin Myllykosken–Viialan pikkukirkkoyhdistys, jonka tavoitteena oli kirkon rakentaminen Myllykoskelle. Myllykosken paperitehtaan johto tarjosi rahoituksen ja tontin. Arkkitehti W. G. Palmqvistin suunnittelma kirkko valmistui 1936. Kirkko muistuttaa sisätiloiltaan Jämsänkosken kirkkoa, jonka Palmqvist oli aiemmin suunnitellut. Palmqvist suunnitteli myös Myllykosken seuratalon, joka valmistui 1937–1938. Kirkossa on noin 500 istumapaikkaa. Alttaritaulu on Martti Ranttilan maalaama. Kirkossa on barokkityyliset urut.

Kaikki ylläolevat kuusi otosta Myllykosken kirkosta ovat lauantailta 8.5.2010 (S&J).

Kuvia Myllykosken taajamasta (8.5.2010):

C) Myllykosken paperitehdas (Myllykoski Paper) on jo vuosia antanut leimansa ympäröivän taajaman elämään. Kun paperialalla ei viimeisten vuosien aikana ole mennyt aivan entiseen malliin hyvin, on matalapaine heijastunut myös tehtaiden ympärille syntyneisiin asutuskeskuksiin. Suruvoittoista apatiaa henkii Myllykoskenkin maisemat nykyisin. Kuvattu 8.5.2010 (S&J).

(Nettisivut, toukokuu 2010): Myllykoski Paper markkinoi, kehittää ja valmistaa korkealaatuisia puupitoisia painopapereita kannattavasti, tehokkaasti ja kilpailukykyisesti. Tuotteemme ovat päällystämättömät, kiillotetut SC-paperit ja päällystetyt MWC-paperit, joita käytetään syväpaino- ja offsetpainotuotteissa: aikakauslehdissä, luetteloissa, mainosliitteissä ja esitteissä.
Myllykoski Paperin vuotuisesta yli 500 000 tonnin tuotannosta menee vientiin 90 prosenttia. Päämarkkina-alueena on Eurooppa, ja paperia viedään myös USA:han, Kaukoitään ja Afrikkaan. Vuonna 2009 liikevaihtomme oli 259 miljoonaa euroa.
Tehtaan historialliset juuret Myllykoskella, Kouvolassa Kymijoen rannalla, ulottuvat yli sadan vuoden päähän. Myllykoskella on tehty paperin raaka-aineena käytettävää hioketta vuodesta 1892 lähtien ja ensimmäiset paperikoneet tulivat heti 1900-luvun alussa. Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä noin 500 henkilöä.

Nämä kaksi ja kaikki muutkin alla tässä kuvaruudussa olevat kuvat Myllykosken keskustasta ovat päivämäärältä 8.5.2010 (S&J).


Kuvista kolme alinta ovat rakennusrryhmästä rautatien itäpuolelta - muut kirkon ja keskusaukion välittömästä lähiympäristöstä. Vuoden 2006 tietämillä kuvissa näkyvän 'Ravintola Räksyn' paikalla taisi toimia 'JP Pub'-niminen kaljabaari Kaikki tämän kuvaruudun kuvat 8.5.2010 (S&J).

Muita kuvia Myllykosken taajamasta :

D) Myllykosken keskustakuva otettu lauantaina 2.10.2010 (S&J).

Nämä kaksi kuvaa Myllykosken keskustasta ovat molemmat päivämäärältä 2.10.2010 (S&J).

Myllykosken rautatieasemalla:

E) Myllykosken töhritty rautatieasema on nykykunnossaan kaikille junaharrastajille surkea ja lohduton näkymä. Alueen paperitehtaiden alasajojenkaan luoma yleinen apatia paikkakunnalla ei riitä puolusteluksi tällaiselle rautatieaseman kohtelulle. Kun ketään ei enää kiinnosta mikään eikä kukaan, käy yhteisesti käyttämillemme paikoille ja asioille näin (8.5.2010 ~ S&J).

Myllykosken rautatieasema on rautatieliikennepaikka Kotkan radan varrella Kouvolan kaupungissa. Sen etäisyys Helsingistä on 203,7 kilometriä.
Asemarakennus on yksinkertainen, vuonna 1970 valmistunut puurakennus. Sitä edelsi vuosina 1890–1970 radan toisella puolella ollut puinen asema. Asemarakennus laajeni reletilalla, akkuhuoneella ja varastolla vuonna 1979. Lipunmyynti ja odotustilan aukiolo lopetettiin 1999 tai 2002, joten kyseessä on lähinnä seisake. Myllykosken aseman ratapiha oli Myllykoski Paperin paperitehtaan käytössä vuoteen 2000 asti, mutta nykyään puu tulee tehtaalle kuorma-autokuljetuksina. Tehtaalle mennyt raide on pääosin purettu 2000-luvun alussa
(Wikipedia, toukokuu 2010).

Kaikki ylläolevat kuvat Myllykosken rautatieasemalta kuvattu 8.5.2010 (S&J).

Jarkko Rokka kuvasi tämän Anjalankosken Keltakankaalla 07.02.2006: H725 kiiruhtaa kohti Myllykoskea ja siitä edelleen Kouvolaan. Kiitos kuvaajalle käyttöluvan antamisesta.

Tuomas Pätäri kuvasi Myllykosken asemalla 27.8.2008 (käyttölupa 2017-1.E, kiitos): "Siirto 1234 Kouvolasta Kotkan satamaan. Dm12 4406 ohittaa Myllykoskea. Asemaparakki ja sivuraiteet ovat poistuneet vuosien saatossa käytöstä. Henkilöliikenne seisakkeella jatkuu edelleen."


Myllykosken häväisty rautatieasema purettiin pois - sen paikalla sorakenttä - kuvattu 19.4.2015 (S&J).

Myllykosken ratapihalta - ilman asemarakennusta ~ 19.4.2015 (S&J).

Myllykosken ratapihalta näkymää kirkkotaajaman suuntaan ~ 19.4.2015 (S&J).

Myllykosken ratapihalta näkymä Kouvolan suuntaan pohjoiseen ~ 19.4.2015 (S&J).

Myllykosken ratapihalta - asemarakennus poistettu ~ 19.4.2015 (S&J).

Suomi-sivuston etusivulle (hakemisto).