MERIKARVIA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 24.10.2021)

Merikarvian kirkko:

A) Merikarvian hautausmaata ja kirkkotapuli. Kuva on kirjasta Jumalan puistot (WSOY, 1927).

Merikarvian kirkko (kuva: maisa.fi).

(maisa.fi, 2011): Pohjoismaiden suurin ympärivuotisessa käytössä oleva kaunis puukirkko vuodelta 1899. Sen on suunnitellut arkkitehti Johan Nordstrand. Kirkon rakentamiseen tarvittavat puut saatiin pääasiassa seurakunnan omista metsistä, mutta myös talolliset lahjoittivat paljon puutavaraa. Puutavarakauppias Norrgård sanoi antavansa puuta niin paljon, ettei seurakuntalaisten tarvitse kärsiä ahtaudesta kirkossa. Vaikka edelliset kirkot oli purettu juuri ahtauden takia, uusi kirkko ei ole koskaan käynyt liian ahtaaksi merikarvialaiselle kirkkokansalle. Puukirkossa on penkkejä 979 metrin verran, ja istumapaikkoja riittää noin 2400 hengelle.

Siunaustilaisuus Merikarvian kirkossa - kuvausajankohta ei tiedossa (Disa).

Kirkkokansaa Merikarvian kirkossa. Saarnatuolissa rovasti Raitala (Disa).

Merikarvianjoki:

B) Merikarvianjoki - kuvannut nimimerkki Hamartolos 28.6.2009 (public domain).

Pyykinpesua jokirannassa - Uudentalon riihi ja saha (Disa).

Vuoden 1918 sodan valkoisten uhrien muistokiven paljastustilaisuus:

C) Muistomerkin paljastustilaisuus Merikarvian kirkkomaalla vapaussodan uhreille vuodelta 1918. Kaatuneet: Pirttijärven taistelussa Toivo Vuorenmaa, Mouhijärven taistelussa A.N. Pohjola, F.J. Nordlund ja Eero Huhtinen. Murhatut Pirttijärjellä: J.W. Södergård, A.A. Tornikokski ja V.J. Mäntylä ('Disa').

Merikarvian limonaditehtaalla:

D) Merikarvialla toimi aikoinaan limonaditehdas - tarkemmat tiedot valitettavasti puuttuvat ('Disa').

Merikarvian mielenkiintoisia rakennuksia:

E) Tämän rakennuskuvan lähetti 17.3.2012 T.Raatikainen - hänen mukaansa tämä rakennus on toiminut ennen 'kunnanhuoneena' ja SOK:n liiketiloina.

Tämänkin rakennuskuvan lähetti 17.3.2012 T.Raatikainen: Laulujuhlaportti juhla-areenalle. Taustalla rakennus, jolla on ollut monta nimeä: Suojeluskuntatalo, Seurojentalo, Palokunnantalo, nykyään Mieslaulajientalo.


Kunnassa toimivat kansakoulut ovat saaneet oman koulutalon seuraavassa järjestyksessä: Ylikylän koulu 1897, Alakylän koulu 1902, Köörtilän koulu 1904, Riispyyn koulu 1907, Honkajärven koulu 1908, Lauttijärven koulu 1910, Lammelan koulu 1914, Tuorilan koulu 1918, Sataman koulu 1924, Kasalan koulu 1930, Koittankosken koulu 1934, Kuvaskanaan koulu 1939, Peipun koulu oli 1956 vuokratiloissa.

F) Merikarvian shakkielämää 1950-luvulta:

(Pärske, Merikarvian kunnallislehti 1957):

Shakkikerho perustettiin (1956) Ylikylässä ravintola Kajavassa, jossa aloitettiin pitää peli-iltoja maanantaisin.

Shakkiottelu 11.5.1956 Siikainen-Merikarvia päättyi tasatulokseen 5-5. Merikarvialaisista voitti Pertti Kohvakka ja U. Uusitalo ja Esko Cajander. Tasapeliin yltivät A. Viertola, R. Vuorela ja Robert Kohvakka ja Tauno Hallikainen.

Shakkiottelu Merikarvia-Siikainen pelattiin 6.1.1957 Siikaisten uudessa keskuskoulussa 10-miehisin joukkuein, joista viisi ensimmäistä pöytää kisasi samalla karsintasarjaottelun mestaruussarjaan pääsystä. Merikarvian shakkikerho voitti pitäjäottelun 6-4 ja karsintasarjan 3-2 ja nousi siis ensi syksynä alkavaan mestaruussarjaan. Pertti Kohvakka voitti Joonas Talasterän 1-0. Jouko Stenvall voitti niinikään J. Mikkolan 1-0. M. Lähteenmäki voitti H. Vanhatalon 1-0.

Merikarvian shakkikerhon vuosikokous pidettiin Ravintola Kajavassa 27.1.1957, jonka puheenjohtajaksi valittiin apulaisnimismies Tauno Hallikainen. Peli-illat ovat olleet maanantai-iltaisin. Seuran puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Hallikainen ja johtokuntaan R. Kohvakka, R. Vuorela, M. Lähteenmäki, P. Salmi ja Kuvaskankaan edustajana A. Ahola. Jaettiin syysturnauksen palkinnot. A-sarjan paras oli Pertti Kohvakka 7 pisteellä, toinen Robert Kohvakka ja M. Lähteenmäki 6 pist. ja seuraavina A. Viertola ja T. Hallikainen. B-sarjan paras oli Matti Koskenkorva 9 pist., toinen H. Henriksson 8 ja kolmas Eira Koskenniemi 7,5. Kuvaskankaan sarjan paras oli A. Ahola 7 pist., toinen Pauli Peltola 6,5 pist., kolmas R. Palomäki ja neljäs J. Kunnasmaa.

Shakkiottelu Merikarvian- Kankaanpää välillä oteltiin 16.12.1957 9-miehisin joukkuein, joista viisi ensimmäistä pöytää pelasivat karsintaottelun samalla Satakunnan mestaruussarjaan pääsystä. Lähes viisituntisen kamppailun jälkeen Merikarvia voitti pistein 6,5,-2,5 ja karsintasarjankin 3-2. P. Kohvakan ja L. Kuutin välillä, joka päättyi kokeneemman Kuutin voittoon 62 siirtoisessa loppuun saakka tasaväkisessä ottelussa. Jouko Stenvall puolestaan 2. pöydässä voitti A. Niemelän.

Merikarvian shakkikerhon vuosikokous pidettiin ravintola Kajavassa 26.1.1958. Kerhon puheenjohtajaksi valittiin Tauno Hallikainen ja sihteeriksi Erkki Näsi sekä varapuheenjohtajaksi Robert Kohvakka ja rahastonhoitajaksi Eira Koskenniemi.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.