|
Kirkon luoteispuolella (Chiewitzinkatu ja Sibeliuksenkatu):
B)
Loviisan kirkko kuvattuna luoteesta Chiewitzinkadun suunnalta ~ 26.10.2011 (S&J).
Loviisan ensimmäisen pormestarin Jacob Forsellin muistopatsas Chiewitzinkadun puistossa kirkon läheisyydessä - 26.10.2011 (S&J).
(Biografiakeskus / SKS, 2011): Kauppaneuvos Jacob af Forselles (1696–1768) - ruukinpatruuna, kauppias, sahanomistaja:
Venäjälle 1743 menetetyn Haminan porvarina vaurastunut Jacob Forsell rakensi ensimmäisen talon uuteen rajakaupunkiin Degerbyhyn eli Loviisaan. Kasvavan Loviisan pitkäaikaisena pormestarina Forsell onnistui hankkimaan kaupungille valtiolta taloudellisia etuja. Hänelle myönnettiin kauppaneuvoksen arvonimi ja hänet korotettiin aatelisarvoon nimellä af Forselles.
Vehkalahden raatimiehen poika Jacob Forsell joutui aikuistumaan varhain, sillä hänen nuoruusvuosiaan varjosti venäläismiehityksen aika, jolloin hän toimi venäläisiä vastaan sissijoukoissa. Uudenkaupungin rauhan myötä nuorukainen asettui vanhaan kotikaupunkiinsa saaden sieltä porvarisoikeudet jo 1721. Forsellin muodollinen ja käytännöllinen oppiaika kauppiaaksi jäi väistämättä lyhyeksi, mikä ei kuitenkaan haitannut suoraviivaista murroskausien miestä.
Hattujen sodan (1741–1743) ja Turun rauhan (1743) jälkeen tilanne muuttui jälleen, kun Ruotsi joutui luovuttamaan Haminan ja paljon muutakin Venäjälle. Samalla haminalaisten jo aiemmin rakoillut yhteistyö katkesi, kun tärkeimmät yrittäjät hajaantuivat kuka minnekin. Forsell oli ainoa, joka valitsi kokonaan uuden toimintaympäristön. Forsellista tuli Degerbyn (vuodesta 1752 Loviisa) ensimmäinen pormestari, ja hän oli tärkeä uuden tapulikaupungin rakentamisvaiheessa.
Forsellin ura lähti todelliseen nousuun hattujen sodan jälkeen. Hän oli osoittanut sekä uhrimieltä sodan aikana että kärsinyt tuntuvia taloudellisia menetyksiä sodan seurauksena. Forsell tutustui sodan vielä jatkuessa entistä paremmin pääkaupungin virkakoneiston ja valtiopäivien toimintaan. Pian päättäjät Tukholmassa ja lääninhallinnossa oppivat tuntemaan ilmeisen hiomattoman, mutta vastaansanomattomia argumentteja puheissaan ja varsinkin kuninkaalliselle majesteetille osoitetuissa anomuksissaan viljelleen entisen haminalaisen. Aluksi Forsell ajoi lähinnä omia taloudellisia intressejään, mutta jo 1740-luvun puolimaissa hän osasi asettaa sanansa niin, että hän vaikutti olevan kaikkien kodeistaan lähtemään joutuneiden haminalaisten asialla.
Forsellin panos oli merkittävä Loviisan paikkaa valittaessa ja kaupunkia perustettaessa. Siten oli luonnollista, että hänet nimitettiin keväällä 1747 kaupungin ensimmäiseksi pormestariksi, vaikka muodollinen pätevyys jättikin toivomisen varaa. Forsell oli kuitenkin käytännössä osoittanut kyvykkyytensä toimeenpanijana ja saavuttanut arvostusta sekä Suomen rajaläänissä että Tukholmassa.
Forsellilla oli runsaasti ideoita, joiden toteuttamisessa auttoi suuresti se, että valtiovalta tarjosi Turun rauhan jälkeen avokätisesti resursseja talouselämän vahvistamiseen. Kuluneen sanonnan mukaisesti hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Vuosisadan puoliväliin tultaessa Forsellin liike oli kasvanut Suomessa suureksi. Hän kokosi valtavan omaisuuden sotaa seuranneen neljännesvuosisadan aikana. Samalla vanhat perustoiminnot jäivät taka-alalle. Tervakaupasta Forsell pyrki kokonaan eroon, sillä viimeistään uuden itärajan myötä siitä oli tullut kannattamatonta Viipurin ja jossain määrin jopa Haminan vahvuuden vuoksi. Tuottoisa, mutta riskialtis merenkulku ja laivanrakennuskin vähenivät: Loviisan pienissä oloissa riskien jakaminen ei onnistunut Haminan tapaan.
Pormestari ei ollut erityisen aktiivinen tonniston omistaja, vaikka toki mukana kaikissa kaupunkilaisten omistamissa aluksissa. Tilalle nousi rautateollisuus, ja sahaliikettä vahvistettiin entisestään. Forsell omisti 1750-luvun lopulla Suomen suurimmat sahat ja oli tuolloin ainoa suomalainen rautaruukin osaomistaja valtakunnan itäisessä osassa, sillä muut ruukit olivat tukholmalaisten kauppahuoneiden ja ruukinpatruunoiden hallussa.
Forsell ja ruukininspehtori Anders Nohrström (1713–1758) ostivat 1744 Petjärven isovihan ajoista autiona olleen ruukin, joka sai omistajiensa mukaan uudeksi nimekseen Strömfors. Ajan tapaan kumppanukset anoivat kuninkaalta verovapauksia laitoksen kehittämiseksi. Alkuvaiheessa ongelmana oli ruukin sijainti uudella raja-alueella: pitkään oli epävarmaa, jäisikö tehdas lainkaan Ruotsin puolelle. Osakkaat olivat vakuuttuneita asiastaan, ja riskinotto kannatti.
Vaikka Strömforsin kapasiteetti oli sangen vaatimaton, niin se oli strategisestikin merkittävä, kun Suomen puoleisen itärajan kehittäminen alkoi 1740-luvun jälkipuoliskolla. Tässä yhteydessä aloitettiin linnoitustyöt Viaporissa ja Helsingissä sekä Loviisassa ja Svartholman saarella. Näissä rakennustöissä tarvittiin runsaasti muun muassa rautatuotteita, joita ruukki toimitti. Forsell oli sopivasti valittu 1747 niin sanottuun Degerbyn linnoitusdeputaatioon, jonka yhteydessä hän tutustui moniin aikakauden keskeisiin sotalaitoksen edustajiin.
Forsellin omat muut teollisuusyritykset tukivat osaltaan rakennustoimintaa. Hän perusti muun muassa useita sahoja, joista merkittävimmät olivat jo varhemmin rakennettu Naarkoski sekä Forsellin voimakkaan painostuksen jälkeen perustamisprivilegionsa saanut Ummeljoki. Nämä kaksi sahaa olivat vuosisadan puolimaissa Suomen suurimmat.
Forsell oli jo Haminassa ollut kiinnostunut tupakkateollisuudesta ja näki Loviisassa valmisteen merkityksen sisäänheittotuotteena talonpoikaiskaupan ohjaamiseksi kaupunkiin. Turun rauhan jälkeen tilanne oli epäsuotuisa Ruotsin Suomen puoleiselle alan kaupalle, koska Viipurissa ja Haminassa myytiin edullisesti hollantilaista tupakkaa. Forsell hankki kuninkaalta kaupungille 1740-luvun jälkipuoliskolla valtakunnallisesti aivan poikkeukselliset erioikeudet, joiden ansiosta porvaristo sai tuoda Hollannista isoja eriä korkealuokkaista tupakkaa. Etu oli voimassa vuoden 1752 loppuun saakka, kunnes hollantilaisen tupakan tuonti Ruotsin valtakuntaan kiellettiin täysin. Forsell oli perustamassa kaupunkiin omaa tupakkamanufaktuuria 1753.
Forsell oli faktisesti valtakunnan rajaseudun ruhtinas vuoden 1760 tienoilla. Edellä mainittujen yritysten lisäksi Forsellilla oli muun muassa osuuksia tiiliruukissa ja 1758 toimintansa aloittaneessa Kiskon Orijärven rusthollin kuparikaivoksessa.
Forsell oli yksi harvoja suomalaisia yritysjohtajia, jotka hankkivat 1700-luvulla suuria maaomaisuuksia. Hän osti 1767 Elimäeltä Wrede-suvulta yli puolella miljoonalla kuparitaalerilla 40 000 tynnyrinalan rälssimaaomaisuuden. Ostohetkellä Forsell oli vastikään saanut 1700-luvun porvaristoon kuuluneelle poikkeuksellisesti myönnetyn aatelisarvon, mikä poisti kaupan muodollisena esteenä olleen kiellon myydä rälssimaata aatelittomalle. Jo ennen suurkauppaa hän oli hankkinut runsaasti maaomaisuutta Strömforsin ruukin tarpeisiin.
Forsell osallistui kolme kertaa valtiopäiville, joilla tuli joka kerta valituksi päätöksenteon ja taloudellisesti tärkeimmän tiedonsaannin kannalta keskeisimpään elimeen eli salaiseen valiokuntaan. Hän vaikutti aktiivisesti siihen, että Loviisalle myönnettiin poikkeuksellisen laajat privilegiot ja pitkäaikainen verovapaus. Forsell onnistui haalimaan myös itselleen monenlaisia erioikeuksia hankkeidensa toteuttamiseen, minkä lisäksi kotikaupunkinsa ainoana varteenotettavana kauppiaana hän hyötyi maksimaalisesti Loviisalle kollektiivisesti myönnetyistä erityiseduista.
Forsellin kielenkäyttö erilaisissa valtiopäiville jätetyissä anomuksissa muistutti usein enemmän painostusta kuin aikakaudelle tyypillistä nöyrää toiveiden esittämistä. Forsell käytti kaikissa anomuksissaan hyväkseen suomalaisuuttaan ja "venäjänkorttia", millä olikin vaikutusta anomusten läpimenoon. Kirjelmissä toistuivat sinänsä vastaansanomattomat ilmaukset sotien runteleman Suomen aseman hankaluudesta ja Venäjän rajan läheisyydestä.
Aikalaiset väittivät toistuvasti ja ilmeisen perustellusti Forsellin tavoitelleen taloudellisilla anomuksillaan omaa etuaan. Itse hän korosti viisaasti pyrkimystään edistää "yhteistä etua". Joka tapauksessa pormestari ei kainostellut pyytää tukea ja suosionosoituksia. Paras esimerkki viimeksi mainitusta lienee, kun pormestari pyysi vuoden 1764 lopulla yhtä aikaa sekä eroa pormestarin virasta että itselleen kauppaneuvoksen arvonimeä. Kummatkin myönnettiin, ja Forsellista tuli tiettävästi ensimmäinen kauppaneuvos, jonka koko työura perustui toimintaan Suomessa.
Kauppaneuvos oli tietoinen omasta arvostaan, sillä jo vuosia ennen aatelissäätyyn korottamista hän kutsui kirjeissään esimerkiksi Svartholman ja Loviisan linnoitustöissä ansioitunutta, sittemmin kenraaliksi ylennettyä vapaaherra Fabian Casimir Wredeä (1724–1795) "rehdiksi ystäväksi ja suureksi suosijaksi". Forsell osti Elimäen maaomaisuuden aikanaan juuri samalta Wrede-suvun jäseneltä.
Loviisan pormestarina ja kauppiaana Forsell lienee tuntenut olevansa suuri mies pienessä kaupungissa. Varsinaisesti häntä ei voi pitää kotipaikkansa rakennetusta ympäristöstä huolehtivana "isänä" tai vaikkapa kaupungin hallinnon ja oikeudenhoidon kehittäjänä. Jo hänen virkakautensa aikana valitettiin, tosin ilman vaikutusta, että Loviisaa ei edistetty suurpiirteisten ja asukkaille edullisten kaupunkiprivilegioiden mahdollistamalla tavalla. Esimerkiksi veron- ja tullinkannon kannalta tärkeiden rakennusten ja organisaatioiden luominen olivat pahasti retuperällä, sillä tällaiset seikat eivät olleet kovin korkealla kauppaneuvoksen muistilistalla.
Jacob af Forselles oli 1700-luvun puolimaissa mukana käytännössä kaikissa valtakunnan itärajan tuntuman merkittävissä taloudellisissa hankkeissa. Hän yhdisti politiikan ja talouden loistavasti ja oli yksi aikakautensa menestyksekkäimpiä valtiollisten tukien ja oman liiketoiminnan yhdistämisessä kunnostautuneita yritysjohtajia. Af Forselles kuoli 1768 eikä ehtinyt nähdä, miten hänen kolme poikaansa jatkoivat isänsä yhteiskunnallista nousua: esikoinen Jacob (1753–1835) eteni sotaneuvokseksi ja kuopus Samuel (1757–1814) Oulun läänin maaherraksi. Strömforsin johtoon noussut Henric Johan af Forselles sai vuorineuvoksen arvonimen 1784.
Näkymä Chiewitzinkadun kirkonpuoleista päästä - 26.10.2011 (S&J).
Sibeliuksenkatua - talojen välissä Jacob Forsellinkadun risteys ~ 26.10.2011 (S&J). Kirkosta länteen n. 100 metriä.
|