KUSTAVI:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 9.1.2017)

(Wikipedia, 2013): Kustavi (ruots. Gustavs, entinen Kivimaa) on vuonna 1874 perustettu Suomen kunta, joka kuuluu Vakka-Suomen seutukuntaan ja Varsinais-Suomen maakuntaan. Nimensä Kustavi on saanut Kustaa III:lta, joka perusti nimeään kantavan seurakunnan Saaristomeren Suomen puoleiselle reunalle. Rantaviivaa Kustavilla on noin 908 km, ja Kustavissa on noin 3 100 kesäasuntoa.
Kustavin asukasluku yli kymmenkertaistuu kesäisin ja sen vuoksi Kustavi on asukaslukuun nähden Suomen suurin mökkikunta - 2013 Kustavissa oli 885 asukasta. Kustavin pinta-ala on 769,94 km², josta 165,83 km² on maata, 1,88 km² sisävesialueita ja loput 602,23 km² merivesialueita. Kustavin naapurikunnat ovat Brändö, Parainen, Naantali, Taivassalo ja Uusikaupunki.

Kylät: Anavainen, Boda (Puore), Böle (Pyöli), Elmnäs (Elmnäinen), Etelä-Vartsala (Söder Vartsala), Friisilä (Frisby), Viherlahti (Grönvik), Idula, Iso Koiluoto (Stor Malö), Isoluoto (Storskär), Iso-Rahi (Stora Rahi), Kaurissalo, Kevo (Stansholm/Staffansholm), Kiparluoto (Skepparholm), Kivimaa, Koelsuu (Godelsjö), Koivula eli Koila, Kunnarainen (Gunnarais/Gunnarsby), Laupunen (Löpö), Lypertö, Langstet (Långstjärt, Långstjert), Parattula, Pleikilä (Bleknäs), Pohjois-Vartsala (Norr Vartsala), Rahikorpi, Ruola, Ruoni (Strömma), Salminiittu (Sundäng), Siusluoto (Sjusholm), Vähä-Rahi (Lilla Rahi), Västerby eli Westerby ym..

Nähtävyydet: Kustavissa sijaitsevat muun muassa Isokarin majakka, Itätalon talonpoikaiskartano, Suomen sodan muistomerkki, Jeremian luolat ja Vartsalan lossi.
Yritykset: Kustavin suurimpia yrityksiä ovat Kustavin Puu Oy, Kustavin Matkailu Oy, Jannen lohi oy, Kustavin tuhatapu, Oy Pureva Ab, Kustavin Savipaja Oy ja Merineule Oy, Itätalon talonpoikaiskartano, Restaurant Grill sekä Laura Peterzén studio.
Uskonnolliset yhteisöt: Kustavissa toimii evankelisluterilainen Kustavin seurakunta. Kirkon sisäisistä herätysliikkeistä vaikutusta on herännäisyydellä.
Kuuluisia kustavilaisia: Volter Kilpi, kirjailija ~ Eero Kilpi, Suomen kansallisteatterin näyttelijä, Volter Kilven veli ~ August Bernhard Mäkelä, pakinoitsija ~ Hagar Olsson, kirjailija, kirjallisuuskriitikko, näytelmäkirjailija ja kielenkääntäjä ~ Antti Wihuri, laivanvarustaja ja suurlahjoittaja, merenkulkuneuvos.

A) Kustavin kirkko:

Nimimerkki 'Alphaios' kuvasi Kustavin kirkon 7.8.2009 (public domain) ~ kiitos.

B) Vesiliikennettä Kustavissa:

Antti Havukainen kuvasi Vartsalan lossin Kustavissa 27.7.2011 (public domain) ~ kiitos.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.