KUOPIO jalkapallokaupunkina (historiikkia eri kausilta):

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 14.4.2019).

"KuPS kuuluu Suomen jalkapallohistorian klassisiin suurseuroihin. Savon keltamustia värejä kantava joukkue pelasi vuosina 1949–1992 mestaruussarjatasolla yhtäjaksoisesti 44 kautta, pitempään kuin mikään muu seura.
Ensimmäisen viidestä Suomen mestaruudestaan KuPS voitti 1956. Taitopelin ”naatiskelusta” tuli kuopiolaisen jalkapallon tavaramerkki. KuPSin ohella sitä ovat SM-sarjatasolla edustaneet Kuopion Pallo-Toverit (KPT eli Koparit) ja Elo, vuonna 1982 jopa kaikki kolme yhtä aikaa. Koparit ja Elo sortuivat elon tiellä 1991, ja taakse olivat siinä vaiheessa jääneet myös KuPSin parhaat päivät.
Toistaiseksi viimeisen mestaruutensa KuPS on voittanut 1976, hopeamitalit 2010. Vuoden 1989 SM-sarjassa joukkue sijoittui seitsemänneksi, mutta voitti kylläkin Suomen cupin."

Tämän sivun tiedoista erityiskiitos kirjan Kuopion Palloseura 1923-2004 tekijöille - Markus Karjalaiselle ja Jouni Huttuselle.

(Viralliset nettisivut)

(Wikipedia)

1900-1909: Jalkapallo saapui Kuopion kansakoulujen pihoille:

Ensimmäiset tiedot Kuopiossa pelatusta jalkapallo-ottelusta ovat vuodelta 1908. Tuon vuoden syksyllä Kuopion kansakoulujen pihoille oli saapunut uusi 'harrastus' eli nahkapallon potkiminen. Vähitellen koulupojat itse organisoivat myös välituntipelien innoittamina myös koulupäivän jälkeen pelattuja 'ankaria otteluita'.
Koulujen liikuntatuntien ohjelmaan jalkapallo ei vielä suinkaan kelvannut, mutta Suomen Palloliiton arkistoihin on kuitenkin jäänyt syksyltä 1908 Kuopiosta ensimmäinen merkintä, jossa mainitaan 'kansakoululaisten pelaama keskinäinen jalkapallo-ottelu'.
Kuopiolaiset urheiluseurat eivät vielä kuitenkaan lämmenneet asialle - jalkapalloa ei seurakuvioissa vielä pelattu. 'Suomen Palloliitto' (SPL) oli perustettu kuitenkin 'etelässä' jo vuonna 1907.

Mainittakoon, että arkistojen kätköistä on löytynyt dokumentteja (Rudolf Peranderin jäämistöstä Helsingissä 1930-luvun alussa), joiden mukaan Helsingissä opiskelleet kuopiolaiset olivat perustaneet Helsingissä v. 1872 seuran 'Bollskällskapet i Kuopio'. Suomennoksena dokumenttipapereista löytyy sattumoisin nimimuoto 'Kuopion Palloseura'.
Jäseniä seurassa on paperien mukaan ollut n. 50 ja lajeina ovat olleet kuningaspallo (ei siis jalkapallo), miekkailu, kriketti ja voimistelu. Seura lopetti virallisesti toimintansa jo v.1877 ja lahjoitti varansa Kuopion Uimaseuralle. Tällä varhaisella 'Kuopion Palloseuralla' ei siis ole ollut mitään yhteyksiä tai tekemisiä myöhemmän, meidän tunteman KuPS:in kanssa.

1910-luku: Jalkapallo kuopiolaisten seurojenkin ohjelmistoon:

Vuonna 1915 kaksi kuopiolaista urheiluseuraa otti ensimmäisinä jalkapallon ohjelmaansa. Kyseessä olivat Kuopion Riento ja Kuopion Reipas. Koulujen pihoilta peli oli siirtynyt nyt myös kotipihoille.
Muita 1910-luvulla jalkapalloa pelanneita seuroja olivat vapaapalokunnan 'Osmon Pojat ja vuodesta 1919 alkaen myös 'Männistön Elo'.

Ensimmäinen kuopiolainen jalkapallon 'merkkihenkilö' oli Armas Taipale, joka oli kunnostautunut jo Tukholman Olympialaisissa v.1912 kiekonheiton kultamitalistina. Taipale jäi SPL:n aikakirjoihin ensimmäisenä kuopiolaisedustajana, kun hän Kuopion Riennon edustajana osallistui SPL:n vuosikokoukseen.
190-senttinen Taipale opiskeli lakia Helsingissä, mutta edusti kuitenkin Riennon jalkapallo-osastoa mainitussa kokouksessa. Taipaleen kerrotaan omistaneen aikanaan Suomen ennätyksen 'pituuspotkussa' (tulos ei ole säilynyt aikakirjoissa).

1920-luku: KuPS perustettiin 16.3.1923:

1920-luvulla jalkapallo saavutti entistä suurempaa suosiota Kuopissa. Entisten seurojen lisäksi perustettiin vuonna 1920 Kuopion Urheilu-Veikot ja vuonna 1923 Savon Sisu.

Merkittävä historiallinen päivämäärä on 16.3.1923, joilloin perustettiin Kuopion Palloseura - aluksi lyhenne oli 'KPS' (myöhemmin tietenkin 'KuPS').

Tämä joukkuekuva lienee ensimmäinen 'virallinen yhteispotretti' uuden 'K(u)PS'-seuran pelaajista kesältä 1923. Pelipaidan raitojen värit olivat vihreä ja musta.Joukkueen pelaajia olivat: Lenni Savolainen, Niilo Väänänen, Väinö Sirola, Eelis Lyytikäinen, Martti Markkanen, Mikko Miettinen, Aarne Hirvonen, Lauri Backman (Pakoma), Lauri Lind ja Kusti Väänänen.

Riento, Elo ja Kisa-Veikot olivat yleisseuroina TUL:n jäseniä ja ne eivät 1920-luvun kireän poliittisen ilmapiirin vuoksi osallistuneet lainkaan Palloliiton toimintaan. Urheilu-Veikoissa ja Sisussa jalkapallolla oli vain pieni innokas 'sivujaosto', joille ei pikkuseurojen budjeteista voimavaroja riittänyt kunnon toimintaan jalkapallon parissa.
Kuopion Reipas oli isompi seura, mutta sielläkin oli jalkapalloa kohtaan 'ristiveto' niin voimakas, ettei Reippaan jalkapallosta kiinnostuneet jäsenet olleet tyytyväisiä. Paine oman SPL:n alaisen erikoisseuran perustamiseen jalkapalloilijoille oli kasvanut niin suureksi, että 7.3.1923 Kuopion Seurahuoneella pidettiin valmisteleva kokous uuden seuran perustamisesta (puheenjohtajana varatuomari Lauri Backman).
Jo 16.3.1923 ripeästi hoidettu toiminta johti uuden seuran perustamiseen 25 henkilön läsnäollessa. Lauri Backman toimi puheenjohtajana ja Aarne Hirvonen piti pöytäkirjaa (molemmat innokkaita pelaajia itsekin). Ensimmäisen johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Ali Rautakorpi.
Uusi seura hyväksyttiin Palloliiton jäseneksi 28.6.1923 nimellä Kuopion Palloseura (aluksi 'KPS' tai jopa 'K.P.S.', parissa vuodessa lyhenne sai lopullisen muotonsa 'KuPS'). KuPS:n perustamiskirjassa mainitaan seuran muina lajeina myös verkkopallo (tennis), pesäpallo ja jääpallo. Tennis ja pesäpallo jäivät käytännössä kuitenkin kuolleiksi ajatuksiksi. KuPS käytännössä vain hoiti kaupungin tenniskenttää ja pesäpallon puolella KuPS pelasi dokumenttien mukaan vain v.1930 yhden pelin Suonenjokea vastaan - sen jälkeen pesäpallo siirtyi suojeluskunnan ja Urheilu-Veikkojen vastuulle.

SPL:n 'Savon piiri' perustettiin Kuopiossa 2.5.1926:

SPL:n alainen 'Savon piiri' perustettiin Kuopiossa 2.5.1926. Piirin perustajäsenseuroja löytyi viisi: Kuopion Palloseura, Osmon Pojat, Kajaanin Palloilijat, Varkauden Palloilijat ja Iisalmen Palloilijat.

Tässä kuvassa pelaavat KuPS ja HJK Väinölänniemellä kesällä 1926. Takana näkyy vielä puinen katsomopaviljonki. Kuvassa vasemmalta KuPS-pelaajat Väinö Sirola, Tatu Heikkinen, Ali Rautakorpi, Aarne Hirvonen ja maalivahti Martti Markkanen.

KuPS:n perustamisen aikoihin Kuopiossa oli jalkapalloilijoille sen ajan tyypillisiä ongelmia: ei ollut kunnon kenttää, niukasti pelivarusteita, ei tunnettu sääntöjä kunnolla, eikä valmennukseenkaan riittänyt asiantuntemusta.
KuPS pelasi historiansa ensimmäinen virallisen ottelun 20.5.1923 - paikallisvastustajana oli vapaapalokuntalaisten 'Osmon Pojat'. Peli pelattiin hiekkaisella ja 'alamittaisella' Väinölänniemellä ja KuPS voitti 5-2. Peliä mainostettiin ennakolta näyttävästi paikallisissa sanomalehdissä.
Ensimmäisen kesän 1923 todellinen pääkohde oli KuPS:n cup-ottelu - vastaan tuli HJK Helsingistä. Etelän 'herrojen' ja savolaisten harrastelijoiden ero oli vielä suuri, HJK voitti 8-0.

Kesällä 1924 KuPS sai vielä rajumpaa kyytiä cup-taipaleellaan, kun KIF saapui Kuopioon ja rökitti KuPS:n lukemin 1-12. Samana kesänä 1924 nähtiin Kuopiossa historiallisesti myös ensimmäinen kansainvälinen ottelu, kun puolalainen 'Vilja'-seura pelasi KUPS:n kanssa tasapelin 2-2.

Väinöläniemen pelikenttä oli eriskummallinen, sillä pelialueen reunat ulottuivat kentän keskustaa kiertäville juoksuradoille asti. Kuopiossa laitahyökkääjillä omat kalkkiviivat hiilimurskalla, kirjoitti ongelmasta jokin etelän lehti noina vuosina (ongelma taisi jatkua kyllä pitkään 1950-luvulle asti). Kuopion kaupungin herrat eivät halunneet antaa lupaa Väinöläniemen urheilukenttäalueen suurentamiseen, sillä siinähän mienisi niemessä oleva kaunis puistoalue kokonaan pilalle.

1920-luvun lopulla Savon piiri käynnisti oman toimintansa. KuPS voitti ensimmäisen piirin mestaruutensa kuitenkin vasta v.1930, jonka avulla paikka SPL:n B-sarjaankin sitten aukesi.

1930: Suomessa alkoi uusi sarjajärjestelmä - KuPS B-sarjaan:

Suomen jalkapalloilussa siirryttiin sarjajärjestelmään vuonna 1930. A-sarjaan (nimitystä 'Suomen sarja' käytettiin myös) pääsi kahdeksan joukkuetta ja sen alapuolelle perustettiin B-sarja.
Nämä sarjojen nimitykset muuttuivat vuonna 1936. A-sarjasta tuli Mestaruussarja ja B-sarjasta ensin Itä-Läns'-sarja (sen nimi muuttui v. 1943 'Suomen sarjaksi').

KuPS pelasi vastaperustetussa B-sarjassa (pääsi Savon piirin mestarina):

Uusi B-sarja pelattiin raakasti suoraan cup-kilpailumuodossa - KuPS voitti ensin Kotkan Palloseuran 8-1, mutta toisella kierroksella tuli noutaja - Viipurin Sudet voittivat KuPS:in 3-1.

1931: KuPS B-sarjassa:

Kauden aluksi pelattiin piirikohtaiset sarjat, joiden voittajat saivat paikkansa kunkin kauden B-sarjassa. KuPS voitti piirisarjan 1931 puhtaalla pelillä:

Piirinsarjan voittajana B-sarjaan päässyt KuPS kohtasi cup-muotoisena pelatussa sarjassa edellisvuoden malliin ensimmäisellä kierroksella Kotkan Palloseuran ja voitti nyt 3-0.
Edelleen edellisvuoden tapaan KuPS putosi nousukahinoista toisella kierroksella hävittyään nyt jatkoajalla Helsingin Tovereille (HT) 3-5.

Kesän 1931 tapaus oli Tallinnan Kalevin vierailu Väinölänniemellä 28.7.1931. KuPS voitti 2-1 ja tappiosta muodostui virolaisille heidän pitkän Suomen kiertueensa ainoa tappio. KuPS:n maalintekijät olivat Tauno Antikainen ja Aaro Heikkinen.

Kauden 1931 KuPS-kokoonpanossa olivat Tauno Widkopp, Väinö Heikkinen, Patrik Henriksson, Kalle Hiltunen, Reino Antikainen, Eino Eskelinen, Aaro Heikkinen, Aaro Heikkinen, Erkki Mecklin, Hannes Hiltunen, Onni Kröger (Kaitokari), Tauno Antikainen, Eelis Lyytikäinen ja Hannes Poikonen.
KuPS-lyhenne tuli käyttöön vasta 1935, vihreämustat pelipaidat vaihtuivat nykyisiin keltaisiin myös samoihin aikoihin.

Kuopion Pallo-Toverit (KPT) perustettiin 18.10.1931:

Kauden 1931 päätteeksi osa KuPS:nkin pelaajista oli perustamassa toista jalkapalloilun erikoisseuraa Kuopioon - syntyi Kuopion Pallo-Toverit (KPT) eli Koparit.

1932: KuPS voitti piirisarjan ja pääsi B-sarjaan (viimeinen sija):

Savon piiri oli perustettu v. 1926. Kuopiolaisi piirin jäsenseuroja olivat vuoden 1933 Jalkapallokirjan mukaan vain KuPS ja KPT. Vuoden 1932 Savon piirin mestaruuden voittaneen KuPS:n (silloin vielä KPS) kuva mainitusta Jalkapallokirjasta (1933).
Samasta Jalkapallokirjasta (1933) ovat myös seuratiedot, jotka toimittaja Hugo Valpas oli koonnut lähes 'kauden 1932' pohjalta.
KuPS:n peliasu oli tuolloin vielä mustavihreä raitapaita, valkoiset housut ja mustat sukat. Valokuvassa on mukavana yksityiskohtana maskottinalle päässyt voittopotrettiin mukaan.

Savon piirisarjassa pelasivat Kuopion ulkopuolisilta paikkakunnilta: Kajaanin Palloilijat (KP, KajP ja useimmin KaPa), Iisalmen Palloilijat (IP), Varkauden Urheilijat (VU), VPK:n Urheilijat (Varkaus), Savonlinnan Pallo-Kerho (SaPKo), Savonlinnan Riento, Pieksämäen Palloilijat (PP), Mikkelin Palloilijat (MP), Jyväskylän Palloilijat ja Jyväskylän Kisa-Toverit (JKT).

Kauden aluksi pelattiin piirikohtaiset sarjat, joiden voittajat saivat paikkansa kunkin kauden B-sarjassa. KuPS voitti piirisarjan 1932 vain yhden tasapelin rasittamana.
B-sarja eli valtakunnallinen toisen tason sarja ei enää mennyt yhtä hyvin, kuuden joukkueen yksinkertaisessa sarjassa KuPS jäi viimeiseksi yhdellä voitollaan.

Kuopion Pallo-Toverit oli myös mukana piirisarjassa, mutta sijoittui vasta viidenneksi. Peliasu jo tuolloin vihreä paita ja valkoiset housut.

KuPS yhteispotretissa Viipurin Reippaan pelaajien kanssa Viipurin pelimatkalla 1930-luvulla. KuPS:lla valkoiset housut. Kuopiolaisten maskottinallekin oli päässyt mukaan Viipurin reissulle.

1933: KuPS voitti piirisarjan ja pääsi B-sarjaan (viimeinen sija):

Kauden aluksi pelattiin piirikohtaiset sarjat, joiden voittajat saivat paikkansa kunkin kauden B-sarjassa. KuPS voitti piirisarjan 1933 vain kahden tasapelin rasittamana.
B-sarja eli valtakunnallinen toisen tason sarja ei enää (edelliskauden malliin) mennyt yhtä hyvin, kuuden joukkueen yksinkertaisessa sarjassa KuPS jäi viimeiseksi yhdellä tasapelillään.

Kuopion Pallo-Toverit oli myös mukana piirisarjassa, mutta sijoittui viimeiseksi.

1934: KuPS ja KPT pääsivät piirisarjasta mukaan B-sarjan itälohkoon:

Kauden aluksi pelattiin piirikohtaiset sarjat, joiden kaksi parasta saivat paikkansa kunkin kauden B-sarjassa. KuPS voitti piirisarjan 1934 puhtaalla pelillä.
KPT sijoittui piirisarjassa KuPS:n jälkeen toiseksi ja pääsi myös mukaan kesän 1934 B-sarjan itälohkoon KuPS:n kanssa.
B-sarjan itälohkossa KuPS sijoittui kolmanneksi ja KPT neljänneksi - A-sarjaan nousivat Viipurin Palloseura ja Viipurin Reipas

1935: KuPS ja KPT pääsivät piirisarjasta mukaan B-sarjan itälohkoon:

Kauden aluksi pelattiin piirikohtaiset sarjat, joiden kaksi parasta saivat paikkansa kunkin kauden B-sarjassa. KPT voitti Savon piirisarjan 1935 puhtaalla pelillä.
KuPS sijoittui piirisarjassa KPT:n jälkeen toiseksi ja pääsi myös mukaan kesän 1935 B-sarjan itälohkoon KPT:n kanssa.
B-sarjan itälohkossa KuPS sijoittui toiseksi ja KPT jäi kolmanneksi - KuPS pääsi kahden lohkon parhaiden loppusarjaan (neljä joukkuetta), jossa KuPS kuitenkin jäi viimeiseksi. Seuraavan kauden ylimmälle sarjatasolle (jota v.1936 alettiin virallisesti kutsua 'mestaruussarjaksi ja 'sm-sarjaksi) nousivat lopulta TPS ja IF Drott (Pietarsaari).

KuPS karsi mestaruussarjapaikasta jo vuonna 1935, mutta silloin ei vielä onnistuttu. Kuvassa KuPS:n joukkue, joka pelasi Drottia vastaan karsintaottelusta. Raitapaidasta oli siirrytty yksiväriseen paitaan.

1936: KPT ja KuPS Itä-Länsi-sarjan Itäsarjassa (toinen sarjataso - ent. B-sarja).

KPT voitti Itäsarjan ja pääsi mestaruussarjan karsintasarjaan - ei noussut.

KPT voitti uuden toisen sarjatason 'Itä-Länsi'-sarjan Itäsarjan lohkonsa ja pääsi neljän joukkueen karsintasarjaan noususta mestaruussarjaan. Loppusarjasta nousivat kuitenkin VIFK ja Turun Urheiluliitto. KPT:n ohella Viipurin Reipas jäi edelleen toiselle sarjatasolle.

KuPS jäi samaisessa KPT:n voittamassa Itä-Länsi-sarjan lohkossa viidenneksi, eikä päässyt karsintasarjaan - säilytti kuitenkin sarjapaikkansa.

1937: KPT ja KuPS Itä-Länsi-sarjan Itäsarjassa (toinen sarjataso).

KPT voitti Itäsarjan ja nousi karsintasarjan kautta mestaruussarjaan kaudeksi 1938.

KPT voitti kuuden joukkueen kaksinkertaisen 'Itä-Länsi'-sarjan Itäsarjan voitettuaan kymmenestä pelistä yhtä tasapeliä lukuunottamatta kaikki pelinsä.
Karsintasarjasta KPT:n onnistui VPS:n kanssa nousta seuraavalle kaudelle 1938 nousta mestaruussarjaan.

KuPS jäi 'Itä-Länsi'-sarjan lohkossa kolmanneksi ja säilytti sarjapaikkansa.

Kesän 1937 päätteeksi pelattiin vielä Kuopion jalkapalloherruudesta. Mestaruussarjaan nousunsa varmistanut KPT kohtasi piirisarjan finaalissa KuPS:n. Ottelun merkitystä Kuopiossa kuvaa se seikka, että peliin hankittiin erotuomari Helsingistä saakka ((E.Lundström).
KuPS voitti 'hegemoniaottelun' Kurre Miettisen maalilla 1-0. KPT:n tuolloinen kantava voima, Onni Kaitokari kertoili myöhemmin vuoden 1984 haastattelussaan, että KPT oli tahallaan hävinnyt KuPS:lle, koska KuPS ei ollut sinä kesänä voittanut mitään. Kaitokari oli itse ottelun loppuhetkillä ampunut rankkarin ylärimaan, joten 'kaupunkilegenda' oli valmis.

1938: KPT nousijana mestaruussarjassa: säilytti sarjapaikkansa

KPT pelasi kauden 1938 ensi kertaa SM-sarjassa. Kahdeksan joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa KPT jäi seitsemänneksi eli toiseksi vimmeiseksi. Kuopiolaisten onnistui kuitenkin kolmen pisteen turvin säilyttää sarjapaikkansa ennen Kouvolan Susia.

KuPS säilytti sarjapaikkansa 'Itä-Länsi'-sarjassa.

KuPS pelasi 'Itä-Länsi'-sarjan Itäsarjassa ja päätyi kolmanneksi viiden joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa. KuPS säilytti sarjapaikkansa.

1939-40 ~ Talvisodan aikaa:

KPT mestaruussarjassa, joka jäi vähän kesken: KPT pudotettiin lopulta.

Vuoden 1939 mestaruussarja jäi muutamia pelikierroksia myöten kesken, kun talvisota alkoi. Vuoden 1940 puolella sarjasysteemejä ei saatu käyntiin juuri lainkaan ja kun uutta mestaruussarjaa 1940/1941 aloiteltiin, oli KPT (Reippaan kera) päätetty pudottaa toiselle sarjatasolle kesken jääneen 1939 sarjan 'lopputaulukon' mukaan.

KuPS voitti 'Itä-Länsi'-sarjansa * hävisi karsintapeleissä Susille.

KuPS pelasi 'Itä-Länsi'-sarjan Itäsarjassa (pohjoinen) ja voitti sarjan kärsien vain yhden tappion 10 ottelussa. KuPS kohtasi Itäsarjan sarjalohkojen voittajien välisessä kaksiosaisessa karsintaottelussa Viipurin Sudet. Ensimmäinen osaottelu ehdittiin pelata normaalisti Viipurissa - Sudet voitti 1-0. Toista osaottelua Kuopiossa ei enää sodan vuoksi ehditty pelata, vaan ratkaisupeli siirtyi juhannukseen 1940, jolloin Väinölänniemellä Sudet voitti KuPS:n peräti 7-2 ja nousi KIF:n kanssa SM-sarjaan, jonka aloittamisesta ei kuitenkaan tuolloin varmuutta vielä ollut.

KuPS:n pelaajamiehistön rungon muodostivat talvisotaa edeltäneenä kesänä 1939 seuraavat pelaajat: Armas Mönkkönen, Reino Antikainen, Tauno Timonen, Kauko Pitkänen, Tauno Ahonen, Veikko Savolainen, Pentti Niskanen, Reino Miettinen, Martti Pirinen, Aaro Heikkinen ja Tauno Korhonen.

('Kuopion Palloseura 1923-2004'-kirja): KuPS:n alkuvuosien paras pelaaja oli Aaro Heikkinen, joka uurasti vuodesta vuoteen KuPS:n kaikissa mahdollisissa tehtävissä. Heikkinen pelasi, teki seuratyötä, opiskeli valmentajaksi ja ideoi nuorisotoimintaa.

Välirauhan kesänä 1940 Kuopiossa pelattiin kaupunkiottelu Kuopio-Helsinki, joka päättyi 'etelän herrojen' yllätykseksi tasapeliin 1-1. Väinölänniemellä oli peliä seuraamassa n.2000 katsojaa ja pääsylipputulot (15000mk) luovutettiin sotainvalideille. Kuopion joukkueessa pelasi kahdeksan KPT-pelaajaa ja kolme KuPS-pelaajaa, mikä kertoo tuon ajan kuopiolaisjoukkueiden voimasuhteistakin ehkä jotakin. Yleinen mielipide oli, että yhdistettyä kuopiolaisjoukkuetta olisi ollut tuolloin vaikea voittaa mestaruussarjassa.

Välirauhan aikaan - niinkin myöhään syystalvella kuin 17.11.1940 KuPS ja KPT pelasivat 'ystävyysottelun' lumisissa olosuhteissa - peli päättyi 0-0. Kuvasta päätellen kilpailevien seurojen pelaajat tulivat noina päivinä keskenään hyvin toimeen - olikohan siinä mukana sitä kuuluisaa 'talvisodan henkeä'?

1941-45 Jatkosodan aikaa:

Mestaruussarjaa ei saatu vuonna 1940 siis lainkaan käyntiin, mutta 1941 yritettiin - KPT oli pudotettuna toiselle sarjatasolle. Vuoden 1941 SM-sarjakin jäi kesken.
Kausilla 1942 ja 1943 ei SM-sarjaa pelattu.

KPT pudotettuna mukana Itä-Länsi-sarjassa (B-sarja) 1940-41 ~ sai nousuoikeuden.

Vuosina 1940-41 onnistuttiin ('välirauhan aikana') pelailla Itä-Länsi-sarjaa kahdeksalla joukkueella (kaksinkertainen sarja). Kolme peliä jäi sarjasta pelaamatta, kun jatkosota keskeytti palloilut.
KPT oli keskeytyshetkellä sarjassa VIFK:n jälkeen toisena, joten molemmille seuroille annettiin nousuoikeus seuraavaan SM-sarjaan, jonka aloittamisesta ei tietenkään ollut mitään tietoa.

Berliinin kaupunginjoukkue pelasi Kuopion kaupungin joukkuetta vastaan Väinölänniemellä jatkosodan aikana 1943. Avajaistilaisuudessa selin Alvar Harlin ja taustalla Väinö Heikkinen.

KPT mestaruussarjassa 1944, osa keskeytti - KPT sarjan viimeinen.

Kaudella 1944 SM-sarja laitettiin taas käyntiin, mutta osa seuroista keskeytti. Sarjatilanne saatiin kuitenkin loppuun asti pelanneiden kesken muodostettua ja KPT jäi sarjan viimeiseksi 'jumbona'.
KPT ei kuitenkaan varsinaisesti SM-sarjasta pudonnut, sillä v.1945 pelattiinkin 64 joukkueen SM-cup. Molemmista liitoista pääsi mukaan 32 joukkuetta. Kuopiolaisjoukkueita ei kahdeksan parhaan joukossa nähty.

KuPS mukana Itä-Länsi-sarjassa (B-sarja) 1940-41 ~ jäi kolmanneksi.

Vuosina 1940-41 onnistuttiin ('välirauhan aikana') pelailla Itä-Länsi-sarjaa kahdeksalla joukkueella (kaksinkertainen sarja). Sarja jäi kesken, mutta KuPS jäi kolmanneksi ja samalla nousurajan alle (KPT nousi VIFK:n kanssa).

KuPS ei osallistunut Suomen sarjaan (entinen 'Itä-Länsi'-sarja) vuosien 1943-44 pelaajavaikeuksien vuoksi lainkaan.

1945 ja 1946:

Sodan jälkeen kaudella 1945 pelattiin SPL:n ja TUL:n yhteinen 64 joukkueen SM-turnaus cup-muodossa. Molemmista liitoista otettiin mukaan 32 joukkuetta. Kuopiolaisia joukkueita ei päässyt kahdeksan parhaan joukkoon eli puolivälieriin. Mestaruus ratkaistiin finaalissa VPS-HPS 2-0.

KuPS mukana vuosien 1945/1946 Suomisarjassa:

Kevätkesällä 1945 SPL aloitti oman liittonsa 'sisäisen karsintasarjan', jonka lohkossa #2 pelasi kahdeksan joukkuetta - yksi niistä oli KuPS. Ideana oli saada kahdeksasta joukkueesta kaksi parasta joukkuetta jatkamaan toisella sarjatasolla eli uudella 'Suomen sarja'-nimellä kutsutussa sarjassa. Yksinkertaisen sarjan voitti KuPS puhtaalla pelillä (maaliero huikea 37-13) ja toiseksi tuli PoPa Porista - näille kahdelle seuralle tuli oikeus jatkaa uudessa Suomen sarjassa, muut kuusi joukkuetta jatkoivat uudessa kolmannen tason sarjassa eli 'Maakuntasarjassa'.

Varsinaisessa Suomisarjassa pelasi kahdeksan joukkuetta kaksinkertaisen sarjan. KuPS jäi toiseksi viimeiseksi ja joutui karsintapeliin sarjapaikastaan Helsingin Pallo-Poikia vastaan. Karsintapelin KuPS voitti komeasti 7-0 ja sai jatkaa seuraavallakin kaudella Suomisarjassa. KuPS:n valmentajana toimi Aaro Heikkinen.

KuPS:n A-nuorten piirinmestarit vuodelta 1945. Takana vasemmalta Kalle Reinikainen, Erkki Rissanen, Aulis Rytkönen, Ensio Vainikainen, Urho Väänänen, Aulis Heiskanen ja valmentaja Tauno Saarela. Keskirivissä (vas.) Pentti Jormalainen, Heikki Niskanen ja Jorma Kauhanen. Eturvissä (vas.) Pentti Tuppurainen, maalivahti Veikko Pehkonen ja Pentti Laukkanen. Huomionarvoista on, miten siistit hiusmallit näillä nuorukaisilla noina vuosina oli.

('Kuopion Palloseura 1923-2004'-kirja): Syksyllä 1946 Heikkisen valmentama KuPS oli päässyt oivaan kuntoon. Kauden suuri palloilutapahtuma oli Väinölänniemellä paikallisottelu Kopareita vastaan. Se houkutteli yleisöä 1700 maksanutta eli kaksinkertaisesti normaalin määrän. Jännittävä ja vaihteleva ottelu päättyi KuPS:n voittoon maalein 4-3, ja ottelun paras pelaaja oli KuPS:n Aulis Rytkönen. Tekninen ja taitava Rytkönen näytti, että uusi tähti on syntynyt. Rytkönen oli noussut kesällä 1945 KuPS:n edustusjoukkueeseen, ja nuoren miehen tie vei nopeasti kansalliselle huipulle ja suomensarjassa pelanneesta joukkueestaan Suomen A-maajoukkueeseen. Suomensarjan pohjoislohko, joka oli aloitettu loppukesällä 1946 pelattiin loppuun keväällä 1947.

1947:

Suomen mestaruus ratkaistiin kaudella 1947 siten, että molempien liittojen (SPL ja TUL) kaksi parasta joukkuetta pelasivat keskenään neljän joukkueen sarjan. Loppusarjaan ei mahtunut kuopiolaisjoukkueita. Mestaruuden voitti HIFK, joka uusintaottelussa voitti TuTo:n 3-2.

KuPS mukana vuosien 1946/1947 Suomisarjassa ja nousi mestaruussarjaan:

Loppukesällä 1946 aloitettiin SPL:n Suomensarjan pohjoislohko, jossa oli mukana kahdeksan joukkuetta (kaksinkertainen sarja). Kaksi parasta joukkuetta tuli pääsemään toisen lohkon kahden parhaan kanssa karsimaan noususta mestaruussarjaan.
KuPS voitti pohjoislohkon - vain kaksi tasapeliä kahdentoista voiton lisäksi. KPT pelasi samassa pohjoislohkossa ja jäi kolmanneksi - säilytti paikkansa Suomisarjassa.

Karsintasarjassa kesäkuussa 1947 KuPS selviytyi Kotkan Jäntevän taakse sarjan kakkoseksi ja nousi ensi kertaa historiansa aikana seuraavaan SM-sarjaan, joka alkoi jo elokuussa 1947 ja pelattiin loppuun kesällä 1948.

KuPS:ssa pelasi 1940-luvulla kolmen veljeksen sarja - Paavo, Martti ja Ilmari Pirinen. Kuvassa heistä kaksi, vasemmalla Paavo ja oikealla ilmeisesti Martti.
Paavo Pirisen (s.1919) pelaajauran viimeinen kausi oli 1947/48. Martti Pirinen (s.1921) pelasi KuPS:ssa kauteen 1951 asti ja Ilmari Pirinen (s.1925) pelasi KuPS:ssa kauteen 1954 asti ja päätti uransa v.1955 Kopareissa.

Noustessaan KuPS:n edustusjoukkueeseen Aulis Rytkönen oli vielä melko hontelon oloinen nuorukainen, mutta korvasi taidoillaan nuoren iän tuomat puutteet.

('Suomen Urheilulehti', 1947): Aulis Rytkönen ("Alis"), oikea välihyökkääjä, 18-vuotias liikeapulainen. Yksi kuopiolaisen jalkapalloilun parhaita poikia. Saisi olla hiukan rumempi miehen alku, että kuvansa katumainoksissa ilman likkalasten niitä poistamatta. Jääpalloa edustusjoukkueessa samalla paikalla ja yhtä hyvällä menestyksellä.

1940-luvun KuPS-pelaajia - vasemmalta Pentti Heiskanen, maalivahti Veikko Pehkonen vanhassa KPS-paidassaan ja myöhemmin arvostettuna valmentajana tunnettu Martti Kosma.
Martti Kosma (s.1927) siirtyi vuosiksi 1951-53 Kajaanin Palloilijoihin, mutta palasi KuPS-paitaan vielä pelaajana kaudeksi 1954. Maalivahti Veikko Pehkonen (s.1928) pelasi KuPS:ssa koko uransa - vuoteen 1957 asti. Pentti Heiskanen (s.1926) pelasi junnuvuotensa Aulis Rytkösen tapaan paikallisessa KTU:ssa, mutta pelasi sittemmin koko aikuisuransa KuPS-paidassa (1945-1952).

1948:

KuPS ensi kertaa mestaruussarjassa 1947-48 ~ putosi takaisin Suomisarjaan:

Elokuussa 1947 aloitettiin 'Mestaruussarja 1947-48', jossa oli ensi kertaa mukana KuPS. Kahdeksan joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa KuPS jäi toiseksi viimeiseksi - pisteen VPS:n taakse - ja putosi takaisin kauden 1948 Suomisarjaan. SM-sarja päättyi kesällä 1948.

KuPS-historian ensimmäinen pääsarjatason ottelu pelattiin 2.8.1947 Kuopiossa - erikoislentokoneella Kuopioon saapunut HIFK voitti sarjatulokkaat 2-0. Toisella kierroksella Turussa KuPS saalisti TPS:n vieraana yhden pisteen (1-1) . Seuran historian ensimmäisen pääsarjamaalin teki ottelussa Martti 'Putte' Turunen.

('Kuopion Palloseura 1923-2004'-kirja): Avauskausi pääsarjassa 1947-48 päättyi kuitenkin putoamiseen, mutta kuopiolainen pelitapa löi jo läpi. Kupsilainen kokonaisuus oli voimaa, eteenpäin pyrkivä peli takasi puolustuksenkin, syöttöpeli oli huoliteltua eivätkä pelaajat olleet itsekkäitä pallon kanssa. Valmentaja Heikkisen ja unkarilaisen valmentajan Imre Nagyn opit lyhytsyöttöpelistä ja kaverin auttamisesta olivat luettavissa ja tarkimmat lajin seuraajat ymmärsivät nähneensä KuPS:ssa aineksia tulevaisuuden joukkueeksi. KuPS:n riistäessä Olympiastadionilla yllätyspisteen HPS:ltä esiintyi edukseen Aulis Rytkönen, joka nousi taitoniekkana esiin.

KuPS 1948 Suomisarjassa pudonneena ~ nousi takaisin SM-sarjaan:

Suomisarjan pohjoislohko aloitettiin 16 joukkueen voimin lähes heti eli heinäkuussa 1948 (yksinkertaisena sarjana) ja saatiin loppumaan vielä lokakuussa 1948. KuPS voitti sarjan ja nousi takaisin mestaruussarjaan kaudeksi 1949.
KPT pelasi samassa pohjoislohkossa ja sijoittui viidenneksi. Kuopion Elo pelasi myös samassa lohkossa ja alunperin 16 joukkueen lohkossa sijoittui vaatimattomasti 14. sijalle.

Tästä lähtien SPL:n sarjoissa siirryttiin selkeämpään systeemiin, missä sarjakausia ei enää jaettu kahden eri vuoden ajalle, vaan kaudet pelattiin kerralla loppuun keväästä syksyyn (kuten nykyisinkin).

Tällä miehistöllä KuPS pystyi kaudella 1948 varmistamaan nousun suomisarjan pohjoislohkosta SM-sarjaan seuraavaksi kaudeksi.
Edessä vasemmalta: Pentti Heiskanen, Erkki Hartikainen, Thure Leskinen, Paavo Pirinen ja Reino Miettinen.
Takarivissä vasemmalta: valmentaja Aaro Heikkinen, Veijo Kurikka, Aulis Rytkönen, Yrjö Pulkkinen, Martti Pirinen, Ilmari Pirinen ja unkarilainen kakkosvalmentaja Imre Nagy. Kuvasta puuttuu Ilmari Turunen.

Kuvassa maalivahti Thure Leskisellä on päällään veryttelyasu, jossa seuran nimi on vielä muodossa 'KPS'.
Varhaisimmissa sarjataulukoissa 1930-35 seura esiintyi virallisesti juuri lyhenteellä 'KPS', mutta vuodesta 1936 käyttöön otettiin yleisesti nykyinen muoto 'KuPS'.

SM-sarja 1949:

('Kuopion Palloseura 1923-2004'-kirja): Keväällä 1949 KuPS pääsi aloittamaan nousijana mestaruussarjassa. Joukkue oli nyt saanut kokemusta ja kovuuttakin. Vuodesta 1949 alkoi KuPS:n kulta-aika, sillä seura pelasi mestaruussarjaa ja liigaa yhtäjaksoisesti syksyyn 1992 saakka, jolloin KuPS putosi ensimmäiseen divisioonaan.

KuPS säilytti SM-sarjapaikkansa kolmen pisteen turvin (sijalla 8/12). Koska SM-sarjan joukkuemäärää oltiin pudottamassa kauden 1949 kahdestatoista seuraavalle kaudelle kymmeneen, pudotettiin vuoden 1949 mestaruussarjasta peräti neljä joukkuetta. KuPS:n takaa pudotettiin kerralla kolme helsinkiläisjoukkuetta (HIFK, HJK ja HPS) sekä TuTo.

Kauden 1949 aluksi (18.4.1949) MP ja KuPS pelasivat ystävyysottelun ja ennen peliä molemmat joukkueet kokoontuivat yhteiseen ryhmäkuvaan. Kuva MP:n 50-vuotisjuhlakirjasta 'MP:n tarina'.

1950:

KuPS mestaruussarjassa ~ hopeamitalit:

Ensimmäisen mitalin Kuopioon mestaruussarjasta toi vuoden 1950 KuPS, joka sai hopeaa. Seisomassa vasemmalta: valmentaja Aaro Heikkinen, Veijo Kurikka, Aulis Rytkönen, Ilmari Pirinen, Kalevi Falck, Kyösti Reinikainen, Ilmari Turunen, Martti Pirinen ja Urho Väänänen. Alarivissä vasemmalta Erkki Hartikainen, mv. Veikko Pehkonen ja Heikki Niskanen.

Kauden 1950 alkuun KuPS keräsi lehdistön mielestä 'yllätysvoittoja', mutta kun KuPS peräjälkeen voitti edellisten lähikausien mestarit TPS:n ja VIFK:n molemmat selvästi 4-2, KuPS alkoi yleisesti nousta 'mestariehdokkaitten' joukkoon.
Kuopiossa vallitsi tuolloin jo todellinen jalkapallokuume. TPS ja VIFK olivat houkutelleet Keskuskentälle kumpikin jo yli 3000 katsojaa, mutta kun kolme kierrosta ennen sarjan loppua KuPS kohtasi keskuskentällä toisen mestaruutta jahtaavan seuran eli Ilves-Kissat, ottelua tuli seuraamaan huikeat 4764 maksanutta katselijaa. Ilves-Kissat voitti kotiyleisön pettymykseksi kiistattomasti 3-0 ja mestaruus meni Tampereelle.
Ilves-Kissojen mestaruus oli ensimmäinen Suomessa, mikä meni rannikon ulkopuolelle. KuPS:n ratkaiseva kotiottelu Ilves-Kissoja vastaan jäi myös sikäli jalkapallohistoriaan, että se oli ensimmäinen suorana radioitu mestaruussarjaottelu Suomessa. Ottelun selosti legendaarinen radioääni Martti Jukola.

KuPS:n hopeamitalijoukkueen 1950 peruskokoonpano oli seuraava: maalivahti Veikko Pehkonen, Erkki Hartikainen, Ilmari Turunen, Veikko Kurikka, Martti Pirinen, Martti Kosma, Aulis Rytkönen, Pauli Kauppinen, Olavi Vanninen, Kalevi Falck ja Urho Väänänen.


Kuopion Pallo-Toverit (KPT) ~ Suomensarjan Itälohkossa: 4. sijalla.

KPT (1950): puhenjohtaja Y.Laitinen, huoltaja: P.Heikkinen, palipaita vihreä - housut valkoiset.


Kalevan Pallo (KalPa) ~ Maakuntasarjan Itälohkon ryhmässä 'B': 4. sijalla.

KalPa (1950): puhenjohtaja K.Saijets, pelipaita valkoinen - housut mustat.

1951:

KuPS mestaruussarjassa ~ 5. sijalla:

Aulis Rytkönen oli noussut 22-vuotiaana KuPS-pelaajana jo niin suuren kuuluisuuteen, että hän pääsi maajoukkuepaidassa poseeraamaan silloisen ykkösurheilulehden 'Urheilun Kuva-aitan' (1950-67) kansikuvaan.
Rytkönen siirtyi ammattilaiseksi Ranskaan Toulousen joukkueeseen syksyllä 1952 ja palasi Suomeen vasta v.1960 (HJK).

1952:

KuPS mestaruussarjassa ~ 5. sijalla:

Aulis Rytkönen lähti kauden jälkeen ammattilaiseksi Ranskaan (Toulouse):

Aulis Rytkönen (s. 5.1.1929) oli noussut KuPS:n edustusmiehistöön Mölymäen pihapölykentiltä (KTU) jo sotavuosien loppuvaiheessa kaudella 1945-46. Kauden 1952 jälkeen hän lähti Ranskaan ammattilaiseksi Toulouse-seuraan, missä hän pelasi kauden 1959-60 loppuun asti.
Keväällä 1960 Aulis Rytkönen oli palaamassa Suomeen 'vasta' 31-vuotiaana, mutta kaikkien hämmästykseksi hän ei saanut neuvotelluksi siirtoa kotoisen KuPS:nsa kanssa, vaan hän siirtyi HJK:n sinivalkopaitaan ja pelasi vielä kesällä 1969 viimeisen SM-sarja-ottelunsa. A-maaotteluja Rytköselle ehti kertyä 36.

1953:

KuPS mestaruussarjassa ~ pronssimitalit:

Aulis Rytkösen 'korvaajaksi' (tämän lähdettyä Toulouseen, Ranskaan ammattilaiseksi) KuPS hankki Joensuun Palloseurasta edelliskaudella 1952 16 maalia tehneen Seppo Pelkosen (s.13.2.1930). Pelkonen päätti uransa kausilla 1959-60 SM-sarjassa RU-38:n keltamustapaidassa.

KPT Suomensarjassa * nousi SM-sarjaan.

1954:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ensi kertaa yhtä aikaa:
KuPS:lle hopeamitalit, KPT viimeinen ja putosi Suomensarjaan:

KuPS:n Seppo Pelkonen teki hattutempun KuPS:n ja KPT:n ensimmäisessä SM-sarjaottelussa, kun KuPS voitti kilpailijansa numeroin 4-0.
KuPS:n sotien jälkeinen voimakas juniorityö toi tulosta ja seura voitti ensimmäisen A-nuorten SM-kultamitalinsa kesällä 1954.

1955:

KuPS mestaruussarjassa ~ 4. sijalla:

KuPS:n A-nuoret ottivat toisen peräkkäisen SM-kultamitalinsa kesällä 1955.

KPT pudonneena Suomensarjassa.

SM-sarja 1956 ~ KuPS:n ensimmäinen Suomen mestaruus:

Kuopion ensimmäisen Suomen mestaruuden tuonut KuPS:n joukkue kuvattuna v.1956 ('Keskuskentällä' - nykyisen 'Magnum'-areenan sijoilla).
Eturivissä vasemmalta: Kauko Hakkarainen, Gunnar Boman, Ilkka Heikkinen, Veikko Pehkonen, valmentaja Aaro Heikkinen, maalivahti Keijo Hurri, Paavo Korhonen ja Sakari Kukkonen.
Takarivissä vasemmalta Kauko Laurikainen, Keijo Voutilainen, Timo Iivarinen, Mauno Repo, Seppo Pelkonen, Aarne Miettinen ja Kalle Hämäläinen.

Vuoden 1956 mestarit viikkolehti Kuva-Aitan valokuvassa. Vasemmalta: varapj. Lennart Tapola, siht. Erkki Holopainen, johtokunnan jäsen Armas af Hällström, puh.joht. Väinö Heikkinen, Eero Laurikainen, Ilkka Heikkinen, Mauno Repo, Keijo Voutilainen, Gunnar Boman, Sakari Kukkonen, valmentaja Aaro Heikkinen, Aarne Miettinen, Timo Iivarinen, Veikko Pehkonen, Paavo Korhonen, Kauko Hakkarainen ja Keijo Hurri.

Vuonna 1996, kun Kuva-Aitan juhlapotretin ottamisesta oli ehtinyt kulua 40 vuotta, osa kuvassa olleista kokoontui Kuopion torille muistelemaan vanhoja. 50-luvun pallotaiturit sijoittuivat 'uuteen' juhlakuvaan Kuva-Aitassa olleen 'aidon' kuvan sijoituspaikkoja ja asentoja jäljitellen. Hieno idea kaikin puolin. Kuvasi Jussi Pohjakallio.

'Kuopion Palloseura 1923-2004'-historiikkikirja (Markus Karjalainen-Jouni Huttunen ~ 2005):
KuPS varmisti (1956) kultamitalinsa jo kolme kierrosta ennen sarjan päättymistä lyöden ratkaisevaksi osoittautuneessa ottelussa Olympiastadionilla HPS:n 0-2. Silloin oli luotu pohja legendalle, että stadion on KuPS:n toinen kotikenttä. Niin paljon kannustusta KuPS sai silloin Helsingissä ja on saanut sen jälkeenkin. Ja peräti kolmesti KuPS on varmistanutkin mestaruutensa juuri Olympiastadionin nurmella.

1957:

KuPS mestaruussarjassa ~ 4. sijalla:

KuPS lähdössä ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen Kuopion rautatieasemalta. Matka suuntautui eri puolille Neuvostoliittoa 29.7.-10.8.1957. Kuvaaja Mauno Hämäläinen.
Vasemmassa reunassa seisoo Keijo Voutilainen (s.1936), joka pelasi KuPS:ssa vuodet 1954-59 (myöhemmin LPM 1960, Reipas 1961-65, Akilles 1966-67 ja Hollandia, Australia 1968).

1958:

KuPS mestaruussarjassa ~ toinen Suomen mestaruus Kuopioon:

KuPS päätyi kauden 1958 SM-sarjassa lopulta jakamaan voittosijaa samoilla pisteillä HPS:n kanssa. Tarvittiin uusintaottelu, jonka KuPS voitti 1-0. KuPS oli voittanut Suomen mestaruuden toisen kerran historiansa aikana.

Savon Sanomat kertoi uusintaottelun jälkeisenä aamuna 2.11.1958 KuPS:n toisesta mestaruudesta, kun HPS oli kaatunut uusintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla 1-0 Antero Kostilaisen maalilla jatkoajan toisella puoliajalla.

Suomen mestarit 1958 Väinölänniemellä. Takarivissä vasemmalta: Matti Hiltunen, Sulo Holopainen, Kauko Hakkarainen, Gunnar Boman, Antero Kostilainen, Paavo Korhonen, Timo Iivarinen ja Keijo Voutilainen. Alarivissä vasemmalta Pekka Tirkkonen, (mv) Keijo Hurri ja Martti Hyvärinen.
Lisäksi KuPS-pelaajia kaudella 1958 olivat Ilkka Heikkinen, Sakari Kukkonen, Pentti Pirskanen, Kalle Hämäläinen ja Väinö Heiskanen.

KuPS:n legendaarinen eturivi eli hyökkäysviisikko mestaruusvuodelta 1958 poseeraamassa Keskuskentällä (kuva: Mauno Hämäläinen). Vasemmalta: Matti 'Hilma' Hiltunen, Sulo Holopainen, Antero Kostilainen, Timo Iivarinen ja Keijo Voutilainen.
Tämän kirjoittaja (s.1953) aloitti oman jalkapallon seuraamisensa Porin Herralahdessa mestaruussarjan otteluissa (RU-38) kaudella 1959. Hajanaisia muistikuvia noista SM-sarjan otteluista on jäänyt mieleen, mutta varmuudella en muista, mitkä pelit isäni kanssa olin paikalla ja mitkä en. Sen verran jalkapallo iski pikkupojan tajuntaan, että ajan pelaajien nimistä monet ovat yhä 'kiveen hakattuina' mielessäni.

Kuvan muiden miesten peliuran perustietoja:
Matti Hiltunen (s.1933): 1948-55 ja 1957 KPT, 1956 Kiffen, 1958-65 KuPS (20 A-maaottelua).
Antero Kostilainen (s.1936): 1955-70 KuPS (1 B-maaottelu).
Timo Iivarinen (s.1936): 1954-59 ja 1963-64 KuPS, 1960-62 Kiffen ja 1965 Elo (1 A-maaottelu).
Keijo Voutilainen (s.1936) 1954-59 KuPS, LPM 1960, Reipas 1961-65, Akilles 1966-67 ja Hollandia, Australia 1968 (5 A-maaottelua).

Suomen mestaruuden 1958 voittanut KuPS:n miehistö - takarivissä vasemmalta: Martti Kosma, Matti Hiltunen, Sulo Holopainen, Antero Kostilainen, Timo Iivarinen, Keijo Voutilainen ja Ilkka Heikkinen. Keskellä vasemmalta: Kauko Hakkarainen, Gunnar Boman ja Jaakko Korhonen. Edessä vasemmalta Pekka Tirkkonen, Keijo Hurri ja Martti Hyvärinen.


Kuopion Pallotoverit (KPT) Suomensarjan pohjoislohkossa ~ 2. sijalla:


Kuopion Elo Maakuntasarjassa ~ nousi Suomensarjaan:

Nämä Kuopion Elon pelaajat nostivat seuransa Suomensarjaan kauden 1958 päätteeksi.


1959:

KuPS mestaruussarjassa ~ 4. sijalla:


KPT Suomensarjan pohjoislohkossa ~ 2. sijalla:

Puheenjohtaja (1959): P.Kaitokari, valmentaja: J.Korhonen, pelipaita vihreä - housut valkoiset.

Elo (Kuopio) nousijana Suomensarjan pohjoislohkossa ~ 8. sijalla:

Puheenjohtaja (1959): P.Räisänen valmentaja: M.Räsänen, pelipaita kirkkaan sininen - housut mustat (myöhemmin muistan Elon kyllä pelanneen punaisissa paidoissa ja valkoisissa housuissa).


Kuopion Pallo-48 (KP-48) Maakuntasarjan lohkossa #7:

Puheenjohtaja (1959): V.Pasanen, valmentaja: O.Savolainen, pelipaita punakeltainen - housut valkoiset.


Kuhasen Kiri-54 (Kuopio) Aluesarjan lohkossa #13:

1960:

KuPS mestaruussarjassa ~ 6. sijalla:


KPT Suomensarjan itälohkossa - viides sija.

Elo Suomensarjan itälohkossa - kymmenes sija ~ putosi Maakuntasarjaan.


1961:

KuPS mestaruussarjassa ~ 9. sijalla:

1962:

KuPS mestaruussarjassa ~ 5. sijalla:

1963:

KuPS mestaruussarjassa ~ 6. sijalla:

1964:

KuPS mestaruussarjassa ~ hopeamitalit:

1965:

KuPS mestaruussarjassa ~ 6. sijalla:

SM-sarja 1966 ~ KuPS voitti Suomen mestaruuden:

Tässä Kuopion perinteikkäällä Väinölänniemen areenalla vuonna 1966 otetussa ryhmäkuvassa on yhteenpakattuna paljon kuopiolaista jalkapallohistoriaa ja -osaamista.
Takarivissä seisovat mustissa veryttelypuseroissaan kesän 1966 Suomen mestaruuden voittaneet pelaajat, heidän edessään keltapaidoissaan A-nuorten pronssimitalit voittaneet lupaavat juniorit ja edessä nappuloiden Suomen mestaruuden voittaneet pikkukoltiaiset.

Kuopion Palloseura 1923-2004-historiikkikirja (Markus Karjalainen-Jouni Huttunen ~ 2005) kuvailee mielenkiintoisesti tuota KuPS:n vuoden 1966 mestaruussjoukkuetta:
Maalivahtina Pertti Hänninen oli Suomen huippua, vaikka hän ei pienikokoisena kuulunutkaan maajoukkueen valitsijoiden suosikkeihin. Puolustuksessa oli voimakas pelaajavalmentaja Gunnar Boman, vastustajille inhottava vartioija ja katkoja Matti Väänänen sekä taitavat puolustajat Hannu Raatikainen ja Veikko Jokinen.
Hyökkäyspelin rakentelussa akselina toimivat ystävykset Markku Hyvärinen ja Bo Sjöstedt. Hyvärinen nousi 16 täysosumallaan sarjan maalikuninkaaksi ja maajoukkueeseen. Suurimman osan maaleista pohjusti syötöillään Sjöstedt. 'Buije' syötti ja 'Hyyre' puski pallot heittäytyen verkkoon, siinä oli ilmiömäinen kuvio.
Eteenpäin peliä veivät Antero Kostilainen, Pekka Louesola, Keijo Koistinen ja Ari Savolainen. Isokokoinen Pekka Patrikainen oli hyvä kärki ja myös Risto Pyykkö Täytti paikkansa. Kokoonpanossa olivat mukana myös Reijo Partanen, Flinkin veljekset Turo ja Jarmo, Seppo Kettunen, Pentti Santala, Aulis Rautio, Seppo Kortelainen ja Jaakko Marttila.
"Elä laakase - naatitaan", se oli 1966 joukkuetta kuvaava tunnuslause.

Tämän kirjoittaja muistaa aikalaisena tästä kuvasta erityisesti silloisesta porilaisesta näkövinkkelistä katsottuna pelaajat Keijo Koistinen ja Pekka Patrikainen.
Keijo Koistinen pelasi Porissa jääkiekkoa (mestaruus v.1965 Porin Karhuissa) ja Porin Ässissä jalkapalloa SM-sarjassa kesällä 1968, jolloin hän kuitenkin juhannuksena hukkui Kuopion reissullaan.
Isokokoinen Pekka Patrikainen vieraili Porissa PPT:n riveissä kesällä 1971. Uransa huipulla hän oli kuitenkin kesät 1967-69: Lahden Reipas (1967), Jämsänkosken Ilves (1968) ja Ilves-Kissat, Tampere (1969). Hänen veljensä Pekka oli Lahden Reippaan maalivahti vuosina 1966-73.
A-junioreista kolmas vasemmalta on kuvassa Jouko Suomalainen, joka pelasi KuPS:ssa kaudet 1967-70 ja Kopareissa 1971-80 ja 1984. Kesät 1982-83 menivät Kuopion Elon punapaidoissa. Melkoinen kuopiolaisen jalkapallohistorian edustaja siis!

KuPS:in kauden 1966 Suomen mestaruuden voittanut joukkue kuvattuna Vaasassa VPS-pelin yhteydessä.

1967:

KuPS mestaruussarjassa ~ hopeamitalit:


1968:

KuPS mestaruussarjassa ~ 4. sijalla:

KuPS * 1968 (aakkosjärjestyksessä): Pentti Antikainen, Tapani Hämäläinen, Pertti Hänninen, Veikko Jokinen, Seppo Kettunen, Teuvo Korpinen, Antero Kostilainen, Pekka Louesolan, Pekka Mäkelä, Jukka Pasanen, Viljo Pelkonen, Juhani Pirskanen, Veli Pohjolainen, Risto Pyykkö, Hannu Raatikainen, Eero Rissanen, Ari Savolainen, Jouko Suomalainen, Matti Terästö, Heikki Tirkkonen, Matti Tirkkonen ja Matti Väänänen (Jalkapallokirja 1968).


Kuopion Elo nousi Suomensarjasta SM-sarjaan kaudeksi 1969.

1969:

KuPS ja Elo mestaruussarjassa ~ KuPS hopealla, Elo 9. sijalla (säilyi):

1970:

KuPS ja Elo mestaruussarjassa ~KuPS 4. sijalla, Elo putosi jumbosijalta:

1971:

KuPS mestaruussarjassa ~ 7. sijalla:

KuPS-TPV-otteluun järjestettiin Keskuskentän hiekkakentän laidalle lisäkatsomot 6.5.1971. Yleisöä oli niin paljon, että innokkaita riitti katsomaan peliä aidankin takaa (kuva ja teksti: 'Kuopion Palloseura 1923-2004'-kirja).

Tuona sarjakautena 1971 KuPS sijoittui 14 joukkueen sarjassa 7. sijalle, mainittu TPV putosi SM-sarjasta karsintasarjan kautta.

KPT (Kuopio) nousi karsintasarjasta SM-sarjaan kaudeksi 1972.

1972:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS 4. sijalla , KPT 7. sijalla.

1973:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS 4. sijalla , KPT 6. sijalla.

1974:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS SM-mestaruus , KPT 5. sijalla.

1975:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS hopeamitalit , KPT 5. sijalla.

1976:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS SM-mestaruus , KPT putosi jumbosijalta.

KuPS voitti Suomen mestaruuden vuonna 1976 tällä miehistöllä:
Takarivi vasemmalta: Kari Kesti, lääkäri Juhani Lahtinen, maalivahtivalmentaja Risto Pyykkö, valmentaja Martti Räsänen, Matti Koskinen, Matti Eskelinen, Seppo Törnroos, Kari Kröger, manageri Markku Hyvärinen ja huoltaja Juhani Väisänen.
Keskirivi vasemmalta: Ilkka Lappalainen, Ossi Loikkanen, Kari Marttila, Esa Heiskanen, Leo Houtsonen, Ari Heikkinen ja Olavi Rissanen.
Eturivi vasemmalta: Pauli Koponen, Pekka Parviainen, mv. Markku Mönkkönen, mv. Kari Leskinen, Pekka Vepsäläinen ja Arvo Rautio.

'Kuopion Palloseura 1923-2004'-historiikkikirja (Markus Karjalainen-Jouni Huttunen ~ 2005):
KuPS oli ansainnut mestaruutensa jälleen hyökkäävällä suoraviivaisella pelillään, mikä ratkaisi kultamitalin jo toiseksi viimeisellä kierroksella. Väinölänniemellä tuli vastaan HJK. Asetelmat olivat selvät: KuPS tarvitsi enää pisteen ollakseen varma mestari.
Räsäsen yllätys 4800 maksaneen katsojan seuraamassa ottelussa oli se, että KuPS lähti turvaamaan mestaruuteen tarvittavaa tasapeliä.
"Mitteehän se Make meinoo?", mietittiin porukalla, kun railakkaaseen hyökkäämiseen tottunut yleisö oli hetken ihmeissään puolustavasta ryhmityksestä, mutta pelin juoni ymmärrettiin. Räsänen ei halunnut riskejä, ja nyt riittää nollanollakin. Näin kävi, riskejä ei otettu, eikä maaleja nähty. 0-0 tiesi, että kauden päätökseen Kokkolaan voitiin varata kunnon juhlaeväät mukaan.
Kokkolassa viimeisen pelin suurin puheenaihe oli se, että Olli Rissanen heittäytyi sanasotasille vanhan kiistakumppaninsa KPV:n maalivahti Gunnar Isosaaren kanssa. Olli sai punaisen kortin ja katsoi viimeiset minuutit kentän laidalta mestaruuteen päättyneen kauden viimeistä peliä.

Jalkapallon vuoden 1976 SM-joukkue KuPS kannattajiensa ympäröimänä - valmentajat vasemmassa reunassa Markku Hyvärinen ja Martti Räsänen (Lehtikuva).

1977:

KuPS mestaruussarjassa ~ hopeamitalit:

KPT pudonneena 2. divisioonassa (toisen sarjataso), nousi heti takaisin SM-sarjaan kaudelle 1978:

1978:

KPT ja KuPS mestaruussarjassa ~ KPT (nousijana) hopealla - KuPS 7. sijalla:

1979:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS hopeamitalit, KPT 4. sijalla:

Mestaruuden vei 'KuPS-vahvisteinen' OPS:

OPS voitti Suomen mestaruuden 12 joukkueen SM-sarjassa yhden pisteen erotuksella KuPS:aan - pronssia sai HJK.
Pudonneiden (=Turun Pyrkivä ja Mikkelin Pallo-Kissat) tilalle nousivat karsintasarjan jälkeen Sepsi-78 (Seinäjoki) ja OTP (Oulu).

Kuopion suunnalla (erityisesti KuPS:n leirissä) ei välttämättä suurella riemulla otettu OPS:n mestaruusjuhliin osaa, sillä mestaruusmiehistön 1979 runkopelaajista olivat Kuopiosta (KuPS) hankittuja pelaajia Ari Heikkinen, Pekka Parviainen, Leo Houtsonen, Matti Eskelinen ja Eero Rissanen.

1980:

KuPS ja KPT mestaruussarjassa ~ KuPS 8.sijalla, KPT säilyi karsintasarjan kautta:

OPS voitti toisen perättäisen Suomen mestaruuden 12 joukkueen SM-sarjassa kolmen pisteen erotuksella TPS:aan - pronssia sai HJK. OPS oli edelleen hyvin 'KuPS'-lähtöinen.
Karsintasarjan jälkeen sarjasta putosivat OTP, Lahden Reipas ja KPV. Niiden tilalle 1. divisioonasta nousivat RoPS, MP ja MiPK (Mikkelin Pallo-Kissat). Kahdeksan joukkueen karsintasarjassa KPT (Kuopio) säilytti SM-sarjapaikkansa.

1981:

KPT ja KuPS mestaruussarjassa ~ KPT hopealla - KuPS 7. sijalla:

Olin seuraamassa paikan päällä SM-sarjan avauskierroksen ottelua MP-KuPS Mikkelin Urskilla 26.4.1981 alkaen klo 13 (kuva: S&J). Vierailija KuPS voitti aika talvisissa olosuhteissa pelatun ottelun 2-0 ja kausi jatkui MP:n kohdalta yhtä mollivoittoisena. Katsojia oli 1286.

Kuopion Elo nousi 1. divisioonasta SM-sarjaan kaudelle 1982:

1982:

Koparit (ent.KPT), KuPS ja Elo kaikki yhtä aikaa mestaruussarjassa!
Koparit 5. sijalla - KuPS 8. sijalla - Elo putosi karsintojen kautta 1. divisioonaan kaudelle 1983:

Kesä 1982 oli historiallinen Kuopiossa, jalkapallon SM-sarjan runkosarjassa pelasi tuolloin ensimmäisen ja (ainakin toistaiseksi) viimeisen kerran kolme joukkuetta Kuopiosta: Koparit päätyi viidenneksi, KuPS kahdeksanneksi (loppusarjassa molemmat) ja Kuopion Elo putosi sarjan viimeiseltä sijalta (ja sen oikeuttamasta karsintasarjasta) alemmalle sarjatasolle.

1983:

Koparit ja KuPS mestaruussarjassa ~ Koparit 7.sijalla - KuPS säilyi karsintasarjan voittajana:

Kuopion Elo pudonneena 1. divisioonassa:

1984:

KuPS ja Koparit mestaruussarjassa ~ KuPS 8. sijalla - Koparit 10. sijalla (säilyi):

Koparit tarvitsi uusintaottelun Kokkolan Palloveikkoja vastaan, sillä molemmat päätyivät tasapisteisiin sijoille 10-11. Koparit voitti 10. sijasta pelatun uusintaottelun 2-1 ja säästyi jatkokarsinnoilta.

Kuopion Elo pääsi 1. divisioonasta karsimaan SM-sarjapaikasta - ei noussut:

11. sijalle SM-sarjassa jäänyt KPV joutui pelaamaan 1. divisioonassa toiseksi tulleen Kuopion Elon kanssa kaksiosaisen karsintaottelun SM-sarjapaikasta kaudelle 1985. Kuopiossa Elo voitti KPV:n 2-1, mutta hävisi toisen osaottelun Kokkolassa luvuin 0-2. KPV säilyi SM-sarjassa ja Elo jatkoi 1. divisioonassa kaudella 1985.

1985:

KuPS ja Koparit mestaruussarjassa;
KuPS 6. sijalla, Koparit säilyi SM-sarjassa karsintapelien kautta

Kuopion Elo 1. divisioonassa.

1986:

Koparit ja KuPS mestaruussarjassa;
Koparit 9. sijalla - KuPS 10. sijalla (säilyivät).

1987:

KuPS ja Koparit mestaruussarjassa;
KuPS 8. sijalla - Koparit viimeisenä (12.) ja putosi.

(Jalkapallokirja 1988): "Yrjö Happonen, Koparit - pelasi viime kaudella (1987) jo neljä ottelua nuoresta iästään (16) huolimatta. Yhteensä viisi SM-sarjaottelua.".
Yrjö Happosen (s. 1970) ura sittemmin: 1986-88 Koparit, 1989-90 KuPS, 1991-93 MyPa, 1994 KuPS, 1995-96 RoPS, 1997 Santa Claus, 1997-2003 KuPS ja 2004-05 Kiffen. Olympiajoukkueessa kolme peliä, nuorten maajoukkueessa kaksi ja poikien maajoukkueessa 20 peliä.

1988:

KuPS mestaruussarjassa:
säilyi loppusarjan 11. sijalta MyPa-karsintapeleissä.

Koparit pudonneena 1. divisioonassa:

1989:

KuPS mestaruussarjassa - paras alemmassa loppusarjassa (7. sijalla).

1990:

KuPS Futisliigassa (ent. SM-sarja)
putosi pudotuspelien puolivälierissä Reippaalle.

1991:

KuPS Futisliigassa (ylin sarjataso)
10. sijalla (säilyi suoraan).

1992:

KuPS Veikkausliigassa (ent. Futisliiga)
putosi suoraan viimeiseltä (12.) sijalta 1. divisioonaan.

1993:

KuPS Ykkösessä pudonneena:
voitti runkosarjan ja nousisi karsintasarjasta Veikkausliigaan 1994.

1994:

KuPS Veikkausliigassa nousijana:
jäi viimeiseksi (14.) ja putosi suoraan 1. divisioonaan.

1995:

KuPS Ykkösessä pudonneena:
jäi juuri putoamisviivan yläpuolelle (12. sijalla) ja säilyi.

1996:

KuPS Ykkösessä:
jäi juuri putoamisviivan yläpuolelle (7. sijalla) ja säilyi.

1997:

KuPS Ykkösessä (pohjoislohko):
jäi alemmassa loppusarjassa karsintasarjapaikalle ja putosi Kakkoseen.

1998:

KuPS Kakkosessa (pohjoislohko) pudonneena - Kings SC (Kuopio) samassa lohkossa:

KuPS voitti lohkon ja nousi Ykköseen.

Kings SC (Kuopio) toiseksi, hävisi nousukarsintapelit Kraftille.

1999:

KuPS Ykkösessa (etelälohko) nousijana - jäi ylemmässä loppusarjassa 7. sijalle:

2000:

KuPS Ykkösessa (pohjoislohko) - voitti ylemmän loppusarjan ja nousi Veikkausliigaan 2001:

2001:

KuPS nousijana Veikkausliigassa - 8. sijalle:

2002:

KuPS Veikkausliigassa - 9. sijalta karsintasarjaan, jonka voitti ja säilyi:

2003:

KuPS Veikkausliigassa - viimeisellä sijalla (14.) ja putosi Ykköseen:

2004:

KuPS Ykkösessä - voitti sarjan ja nousi takaisin Veikkausliigaan:

2005:

KuPS nousijana Veikkausliigassa - säilyi 10. sijalla:

KuPS:n loistoajat olivat 2000-luvulle tultaessa jo historian puolella, taloudelliset vaikeudet olivat pistäneet KuPS:n ottamaan lukua ja seuraamaan vierestä, miten KalPan menestykset jääkiekon puolella olivat siirtämässä sponsorien rajallisia rahavirtoja kaupungissa jääkiekon puolelle ja miten nyt nuoret lahjakkuudet kaupungissa sovittelivatkin 'etunokassa' luistimia nappulakenkien sijasta jalkoihinsa.
Uuden tekonurmistadionin valmistumista juhlittiin 'Magnum'-areenan vihkiäisottelussa sunnuntaina 3.7.2005 (KuPS-Haka 0-0) ja tämänkin kirjoittaja oli paikalla uutta isoa katsomorakennelmaa ihmettelemässä. Valmentaja Juha Malisen tuon ajan suuret 'visiot' eivät sitten kuitenkaan koskaan toteutuneet.

2006:

KuPS Veikkausliigassa - viimeisellä 13. sijalla - putosi Ykköseen.


3. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit 3. divisioonassa ~ voitti sarjan, muttei noussut karsinnoista.

2007:

KuPS pudonneena Ykkösessä - voitti sarjan ja palasi Veikkausliigaan.


3. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit 3. divisioonassa ~ voitti taas sarjan, muttei nytkään noussut karsinnoista.

2008:

KuPS nousijana Veikkausliigassa - 13. sijalta säilyi karsintapeleistä (Viikingit).


3. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit jatkoivat edelleen 3. divisioonassa ~ sarjataso pysyi ennallaan.

Olin katsomassa Kuopion Magnum-areenalla perjantai-iltana 6.6.2008 (alkoi klo 20.00!) 3. divisioonan ottelua Zulimanit-Riverball (Joensuu). Peli päättyi erittäin kylmässä kesäillassa ympäripyöreästi 0-0. Toisen jakson alussa nähtiin erittäin paha loukkaantuminen, kun Zulimanien Aki Turusen sääri- ja pohjeluu katkesivat tasavahvassa pallontavoittelutilanteessa.

SC ZULIMANIT (2008): (mv) Marko Ryhänen, (mv) Jani Bergström, Petri Mattila, Tuomas Hippi, Antti Tiirikainen, Timo Koponen, Juha Rannanheimo, Tommo Toroi, Teemu Honkonen, Aki Turunen, Petteri Ovaska, Janne Pieviläinen, Jani Turunen, Ville Pesonen, Henri Miettinen, Kalle Ryynänen, Kalle Hirvonen, Roope Kekäläinen, Jarmo Kauppinen, Jari Partanen, Sami hassinen, Lauri Tulla, Jaakko Pulkkinen, Jouni Matjuss, Anssi Neuvonen, Samuli Kokkonen ja Ollipekka Ojala. Valmentajina Jaakko Pulkkinen, Juha Rannanheimo ja Kalle Hirvonen. Joukkueenjohtaja: Kari Timonen.

2009:

KuPS Veikkausliigassa - säilyi 12. sijalla (14 joukkuetta)

(14.6.2009) Esa Pekonen KuPSin päävalmentajaksi ~ Kai Nyyssöselle potkut.

Kuopion Palloseura on irtisanonut päävalmentaja Kai Nyyssösen. Vetovastuun joukkueesta ottaa Esa Pekonen, joka on toiminut seuran urheilutoimenjohtajana.
KuPSin alkukausi on ollut murheellinen. Kymmenestä pelistä joukkue on kerännyt kasaan vain neljä pistettä. Kuopiolaiset ovat hävinneet viisi edellistä peliään tekemättä yhtään maalia. Lauantaina KuPS hävisi kotikentällään MYPAlle maalein 0-2.
Uusi päävalmentaja Esa Pekonen on toiminut alkukauden seuran urheilutoimenjohtajana. Pekonen on valmentanut KuPSia aiemminkin. Lahtelaislähtöinen entinen maajoukkuepelaaja oli KuPSin peräsimessä kausilla 2000 ja 2001.
Kaudelta 2001 on paras KuPS Oy:n aikainen liigasijoitus, kun Pekonen ohjasti keltapaidat kahdeksanneksi.

Kuvia VÄINÖLÄNNIEMELTÄ.

(23.6.2009) Petteri Pennanen ja Tuomas Rannankari siirtyvät KuPSista Hollantiin.

Kuopion Palloseuran lahjakkaat keskikenttäpelaajat Petteri Pennanen (18) ja Tuomas Rannankari (18) siirtyvät KuPS:sta hollantilaisen huippuseuran FC Twente Enscheden riveihin. Seurojen väliset sopimukset siirrosta on allekirjoitettu.

(12.7.2009) KuPS-HJK 0-3 ~ KuPS ei käyttänyt omia mahdollisuuksiaan pelin alussa..

Nämä kolme kuvaa ovat 12.7.2009 Magnum-areenalla pelatusta ottelusta KuPS-HJK 0-3 (kaikki kuvat: S&J).

KuPS:n kokoonpano kyseisessä ottelussa: 1) IISKOLA Ville, 3) REINIKAINEN Janne, 4) TURUNEN Patrik, 7) TURUNEN Miikka, 8) TAIPALE Tero, 9) BALOGH Balazs, 10) VENÄLÄINEN Ilja, 11) KOLJONEN Pele, 15) OLLO, 20) ILO Miikka ja 27) IKUDEHINBU Segun.
Vaihtopelaajat: 12) PÖNTINEN Joonas, 13) ALIJU Betim, 14) YLÖNEN Harri, 18) STRANDMAN Ville, 22) JUVONEN Jyrki ja 23) SAVOLAINEN Jussi-Pekka.
Pelin aikana KuPS vaihtoi avauskokoonpanostaan pois numerot 15 ja 20, tilalle 13 ja 23.

(5.8.2009) KuPS sai ensimmäisen Veikkausliigan vierasvoittonsa lähes kolmeen vuoteen:
Kamerunin Ollo puski taululle luvut: JJK-KuPS 1-2 (1-1)
.

Patrice Ollo on juuri puskenut toisen maalinsa ja siirtänyt KuPS:in 2-1 johtoon Jyväskylän Harjun Stadionilla 5.8.2009. Pelaajat vasemmalta Raphael Udah, Segun Ikudehinbu (#27), Patrice Ollo ja Dickson Nwakaeme (#26). Maali jäi pelin voittomaaliksi - KuPS sai ensimmäisen vierasvoittonsa Veikkausliigassa lähes kolmeen vuoteen.
Voitto tuli kriittisellä hetkellä, sillä JJK olisi KuPS:in hävitessä karannut jo seitsemän pisteen päähän. Nyt eroa jäi KuPS:n ja JJK:n välille vain yksi ja RoPS jäi sarjan viimeiselle (suoran putoajan paikalle) kaksi pistettä KuPS:n taakse (kuva: S&J).

KuPS:n avauskentällinen alkuesittelyssä: Pöntinen-Reinikainen-Balogh-Ollo-Taipale-Turunen-Ikudehimbu-Udah-Venäläinen-Nwakaeme-Koljonen (kuva: S&J).

KuPS:in Banzai-faneja oli saapunut Harjulle kolmatta sataa ja aurinkokatsomon puolella riittikin keltaista riemua. Kuvassa pelin alkuhetket, KuPS:n afrikkalaiset Raphael Udah (#28) ja Patrice Ollo (#15) pitävät palaveria. Kyseessä oli Udahin ensimmäinen peli avauskokoonpanossa (kuva: S&J).

KuPS:n saatua 2-1 johtonsa aikaiseksi toisen jakson alkupuolella Nigerian Segun Ikudehimbu pisti pelin vielä jännäksi hankkimalla suoran punaisen kortin silmittömällä taklauksellaan, jonka kohteeksi joutui JJK:n Christian Sund. Kuvassa Ikudehimbu marssimassa suihkuun nähtyään punaista (kuva: S&J).

KuPS hyökkäili toisen jakson alussa vaarallisesti (Ikudehimbun ulosajoon asti) ja toppari Ollo (#15) oli jatkuvasti hyvänä pääpelaajana haistelemassa maalipaikkoja JJK:n maalivahdin Mihaly Szerovayn (#30) reviirillä. JJK:n #9 on Mika Lahtinen (kuva: S&J).

KuPS-pelaajat mietteissään Jyväskylässä 5.8.2009 (kuva: S&J).

KuPS välttyi seitsemän pisteen turvin karsijanpaikalta - 12. sija lopulta.

(23.10.2009) Pekonen jatkaa KuPSin päävalmentajana.

Esa Pekonen jatkaa Kuopion Palloseuran Veikkausliigajoukkueen päävalmentajana. KuPS ja kesällä valmennusvastuun ottanut Pekonen ovat allekirjoittaneet kaksivuotisen jatkosopimuksen, joka kattaa sarjakaudet 2010 - 2011.
Pekosen mukaan jatkosopimus syntyi lopulta helposti.
- Ei ollut kovin vaikeaa kääntää tätä sopimusyhtälöä kasaan, osaset asettuivat paikoilleen lopulta helposti. Ensi kaudella tavoitteenamme on jatkaa joukkueen pelin kehittämistä samaan suuntaan kuin tähänkin asti on tehty, Pekonen tiivistää.

2010:

KuPS Veikkausliigassa - voitti yllätyksellisesti hopeamitalit.

Veikkausliigan 2010 avausottelu 16.4.2010: KuPS-HJK 0-5.

KuPS-vapari - tämäkin osattiin taidolla sössiä turhuuksiin (kuva: S&J).

Eipä juuri huonommin olisi voinut kuopiolaisittain alkaa Veikkausliigakausi 2010 - HJK tuli ja voitti 5-0 kotijoukkueen myötämielisellä avustuksella. Talven aikana KuPS teki runsaasti uusia pelaajasopimuksia, mutta silti uuden kauden ensimmäisen avauskokoonpanoon mahtui viime kausien ikiepäonnistujia, jotka eivät millään mittapuilla enää kuulu ylimmälle sarjatasolle.
Eivätkä myöskään maalivahti Joonas Pöntinen ja puolustaja Juho Nykänen tätä peliä varmasti hevillä unohda.
23 minuuttia ja taululla 0-3 vieraille. Oma tulosveto '0-3' jonkinlaisin kertoimin - senkin piti vielä kaatua 10 minuuttia ennen pelin loppua.

0-1 Fowler (6min), 0-2 Nykänen (om) (11min), 0-3 Mäkelä (23min), 0-4 Mäkelä (80min) ja 0-5 Kamara (=Medo) (90min).
KuPS-vaihdot: Vilmunen (Pöntinen), Kaivonurmi (Oravainen) ja Paananen (Nwakaeme).
HJK-vaihdot: Hoesen (Zeneli), Westö (Sorsa) ja Magnusson (Kärkkäinen).

Välillä kolahtelivat päät yhteen suomalaiskansallisesti ottelussa KuPS-HJK (kuva S&J - 16.4.2010).


(26.5.2010) KuPS Suomen Cupissa 8 parhaan joukkoon - MP kaatui Mikkelissä 2-0:

KuPS:in Petri Oravainen on vienyt joukkueensa 1-0 johtoon Mikkelissä (kuva: S&J).

KuPS:n kokoonpano: mv. 12 Joonas Pöntinen, 8 Tero Taipale, 9 Balazsl Balogh, 10 Olajide Williams, 11.Petri Oravainen, 15 Juho Nykänen, 16 Samuli Kaivonurmi (46.Raphael Udah), 22 Jerome Ogbuefi, 23 Patrice Ollo, 24 Atte Hoivala ja 27 Ilja Venäläinen.

Balazs Balogh on juuri tehnyt joukkueensa toisen maalin Petri Oravaisen erinomaisesta esityöstä (S&J).


(13.6.2010) KuPS sortui FC Hongan erikoiseen kulmapotkutaktiikkaan:

FC Honka käytti Kuopiossa erikoista kulmapotkujen sumputtamistaktiikkaa (kuva: S&J).

FC Hongan valmentaja Mika Lehkosuo oli kehittänyt erikoisen kulmapotkusysteemin. Viisi tai kuusi miestä tunki itsensä Hongan kulmapotkuissa KuPS:n maaliviivalle yhteen rypäleeseen ja espoolaisten molemmat maalit syntyivätkin juuri näiden ruuhkapajatsojen päätteeksi.

(14.6.2010) Pekonen: Bensa loppui: Kuopion Palloseura pelasi sunnuntaina hyvää jalkapalloa tämän kauden ennätysyleisönsä edessä. Väkevää taistelua ei palkittu maalien tai pisteiden muodossa Hongan pitäessä oman maalinsa puhtaana kovan taistelun jälkeen. Kuopiolaisten tämän kauden ennätysyleisö (3156) sai nähdä joka tapauksessa erittäin hyvätasoisen ja laadukkaan jalkapallo-ottelun kahden kärkijoukkueen välillä.
”Ensi jaksolla pelimme oli ihan hyvää. Me olemme pelanneet paljon samalla kokoonpanolla ja se näkyi toisella jaksolla bensan loppuessa. Honka liikkuu paljon ja liikuttaa palloa nopeasti kuten mekin. Meiltä loppuivat paukut, eikä siitä voi syyttää pelaajia”, KuPS-valmentaja Esa Pekonen painotti.
Honka hallitsi ensi jakson alkupuolikasta. Kotijoukkue alkoi saada jälkipuolikkaalla hyvää otetta luoden muutamia vaarallisia maalipaikkoja. Pallo kävi kertaalleen Hongan maaliviivalla ja maalivahti Tuomas Peltonen peitti pari pahaa kuopiolaisvetoa.
”Ensi jaksolla pelattiin hyvää jalkapalloa molemmin puolin. Me ei itse tehty maalia omista erikoistilanteistamme, Honka teki sen sijaan maalin omastaan. 0-2 oli enää kosmetiikkaa, me ei saatu loppukiriä aikaiseksi ja voimat eivät enää vaan riittäneet. Pelaajat selviytyivät kuitenkin erittäin hyvin ottelun loppua lukuunottamatta. Ottelut ratkeavat pieniin asioihin”, KuPS-valmentaja arvioi.

KuPS-Honka 0-2 (0-1) , 45. Juuso Simpanen (Rasmus Schüller) 0-1 ja 90. Hermanni Vuorinen 0-2.
Erotuomari: Vesa Hätilä. Yleisöä: 3156.

KuPS: Pietari Holopainen, Tero Taipale, Balazs Balogh (v), Atte Hoivala, Raphael Udah, Petri Oravainen, Juho Nykänen, Miikka Ilo (71. Samuli Kaivonurmi), Olajide Williams ja Dickson Nwakaeme.

Etualalla KuPS:n #10 Olajide Williams - erotuomarin luona #6 Raphael Udah (kuva: S&J).


(30.6.2010) KuPS aivan hurjassa vireessä - Tampere United murskattiin 6-2 (2-0):

KuPS:n aloitusmiehistö esittelyssä ennen huikeaa Tampere United-ottelua 30..6.2010 (kuva: S&J).

KuPS-kokoonpano 30.6.2011: (mv.) 30. Mikko Vilmunen, 3. Pietari Holopainen, 6. Raphael Udah, 8. Tero Taipale, 9. Balazs Balogh, 10. Olajide Williams (22. Jerome Ogbuefi 87min.), 15. Juho Nykänen, 20. Miikka Ilo (7. Miikka Turunen 78min, 23. Patrice Ollo, 24. Atte Hoivala ja 26. Dickson Nwakaeme (16. Samuli Kaivonurmi 85min).

Maalit: 1-0 Miikka Ilo (29min), 2-0 Dickson Nwakaeme (34min), 3-0 Raphael Udah (47min), 3-1 Jonne Hjelm (55min), 3-2 Aleksei Kangaskolkka (56min), 4-2 Raphael Udah (58min), 5-2 Raphael Udah (71min) ja 6-2 Miikka Turunen (81min).

KuPS siirtyi toisen jakson alussa jo turvallisentuntuiseen 3-0 johtoon, mutta Tampere United kavensi 55. ja 56. minuuttien kohdilla tekemillään kahdella maalilla, mutta Udah rauhoitti taas nopeasti tilanteen kotijoukkueelle - hän täydensi hattutemppunsa 58. ja 71. minuuttien maaleillaan.

2011:

KuPS Veikkausliigassa ~ kuudentena:

(9.6.2011) KuPS voitti jumbofinaalissa MyPa:n 2-0 ja nousi keskikastiin

KuPS:in aloituskokoonpano 9.6.2011 voittoisassa MyPa-ottelussa (kuva: S&J).

KuPS:in kausi 2011 oli alkanut vaisusti. Seitsemästä ensimmäisestä ottelusta oli kertynyt vain 7 pistettä ja sijoituksena oli toiseksi viimeinen. Torstai-illan helteessä 9.6.2011 KuPS kohtasi Keskuskentällään kauden vielä vaisummin aloittaneen MyPa:n, jolle pisteitä oli kertynyt vain neljä ja sijoituksena kirkkaasti viimeinen.
Vaisujen joukkueiden pelissä KuPS oli sen verran parempi maalipaikoissaan, että voitti pelin lukemin 2-0.

Aloituskokoonpanot KuPS: 30 VILMUNEN Mikko, 4 TAIPALE Tero, 14 BALOGH Balazs 6 KÄRKKÄINEN Pyry, 7 HYNYNEN Antti, 10 WILLIAMS Olajide, 14 BALOGH Balazs, 15 NYKÄNEN Juho, 20 ILO Miikka, 26 NWAKAEME Dickson, 27 VENÄLÄINEN Ilja ja 28 UDAH Raphael.
Vaihtopelaajat: (mv) 12 PÖNTINEN Joonas, 9 JOENMÄKI Markus, 11 ORAVAINEN Petri, 13 PAANANEN Aleksi, 16 KAIVONURMI Samuli ja 17 KOLARI Jussi.

1-0 Dickson Nwakaeme (12min) ja 2-0 Olajide Williams (41min).
KuPS-vaihdot: 81min Oravainen (Williams), 89min Kaivonurmi (Nwakaeme) ja 90min Joenmäki (Ilo).

KuPS-hyökkääjät tiiviissä MyPa-vartioinnissa ottelussa KuPS-MyPa (kuva S&J - 9.6.2011).

KuPS-hyökkääjä Dickson Nwakaeme (26) ja MyPa:n Ville Oksanen (15) (S&J - 9.6.2011).


(9.9.2011) KuPS voitti FC Interin 2-1 ~ Dickson Nwakaeme riehaantui.

Tässä Dickson Nwakaeme vielä normaalissa mielentilassa ottelun KuPS-FC Inter alkuesittelyssä Kuopiossa 9.9.2011 (S&J). Pelin 65. minuutin kohdalla mies sai kuitenkin suoran punaisen kortin huitaistuaan Interin Joni Kaukoa ilmeisen tarkoituksellisesti kasvoihin. Erotuomari Pohjoismäki ei tilannetta itse nähnyt, mutta tarkistettuaan avustavien erotuomarien näkemykset asiasta pillimies näytti punaista korttia Dicksonille, jolta meni itsekontrolli tilanteessa täysin. Hän yritti raivoisasti päästä erotuomarin 'kimppuun', mutta onnekseen pelikaverit pitivät häntä painista tutuilla vyötäröotteilla kiinni.
Dickson Nwakaeme on hyvinä hetkinään erinomainen pelaaja, joka kuitenkin pilaa omaa peliesitystään loputtomilla harhautuskikoillaan, jotka onnistuessaankaan eivät johda mihinkään - lisäksi hänen tapoihinsa kuuluvat dramaattiset 'filmaukset' ja jatkuva valitusvirsien esittely tuomarille. Useimmat muut pelaajat olisivat tämänkin ulosajotuomion hyväksyneet sellaisenaan, nyt hän provosoi kannattajiaan teatraalisesti 'järjestysvaltaa' vastaan.

KuPS:in puolustus pääsi säikähdyksellä tästä Timo Furuholmin maalintekopaikasta - 9.9.2011 (S&J).


SC KuFu-98 ja Zulimanit jatkoivat 3. divisioonassa (neljäs sarjataso):

(26.7.2011) SC KuFu-98 voitti Kangasniemellä 2-1 vaikeuksien kautta:


Näin tarkkaan SC KuFu-98:n puolustus piti KaPa-51:n kärkimies Mikko Erjavaa vierasottelussa 26.7.2011 (S&J).

3. divisioonan ottelun 26.7.2011 Kangasniemellä 'piti' ennakolta olla kuopiolaisille helpohkon jutun - olihan KaPa-51 sarjassa viimeisellä sijalla ja SC KuFu-98 vastaavasti keikkui kakkosena nousukarsintoja kärkkyen.
Kangasniemeläiset eivät kuitenkaan antaneet mitään ilmaiseksi - KaPa-51 siirtyi ensimmäisellä jaksolla johtoon 1-0 rangaistuspotkusta, mikä jäikin taukotilanteeksi.
Vierailijat lisäsivät höyryä toiselle jaksolle, mutta KaPa-51:n maalivahti Jarno Reinikainen teki toistuvasti loistopelastuksia ja piti maalinsa puhtaana. Lopulta vierailevat sinipaidat pääsivät rankkarin kautta tasoihin ja noin 10 minuuttia ennen loppua Ali Koljonen ampui toisella yrittämällä vieraat voittoon (2-1). Muuten Koljosen esitys oli kangasniemeläiselle kotiyleisölle pettymys.
SC KuFu-98:n kokoonpanossa olivat ainakin: (mv) Juho Kauppinen (64), Ossi Voutilainen (6), Riku Venäläinen (8), Janne Pasanen (5), Aaro Teittinen (14), Jussi Kolehmainen (7), Petri Luhio (23), Joona Kemppainen (22), Ali Koljonen (94) ja Heikki Hartikainen (17). Pelaajanumero 3:n nimi jäi epäselväksi - hänen tilalleen vaihdettiin Sami Leskinen (11). Puoliajalla Shodeinde #26 korvasi Jussi Kolehmaisen (7).

Vasemmalla Ali Koljonen ja oikealla SC KuFu-98:n valmentaja Kimmo Pöyhönen (26.7.2011 - S&J).

SC KuFu-98:n valmentaja Kimmo Pöyhönen (s.1968) ehti pelaajaurallaan nähdä paljon - pääsarjatasollakin viisi kautta: 1985-1990 Koparit, 1991 KuPS ja PK-37, 1992 JiiPee, 1993 KuPS, 1994 FC Kuopio, 1995 PK-35, 1996 FinnPa, 1996-97 NP-H, 1998-99 KuPS, 1999 PK-37, 2000 Kings ja 2001 Koparit.

2012:

KuPS viidettä kautta peräkkäin Veikkausliigassa ~ sijoitus vasta 10/12.

Esa Pekonen jatkoi KuPS:n valmentajana - apulaisenaan Harri Ylönen. Pekonen aloitti KuPS-peräsimessä kesken kautta 2009.

Kaudelle 2012 KuPS sai seuraavat uudet pelaajat: Ats Purje (Eesti), Ali Koljonen (FC KuFu/SiPS), Paul Obiefule, Etchu Tabe (RoPS), Chris James, Vjatseslav Zahovaiko ja Sander Puri (Larissa, Kreikka).
Poislähtijöitä: Mikko Vilmunen (RoPS), Balazs Balogh (Unkari), Petri Oravainen (PK-35 Vantaa), Samuli Kaivonurmi (FC KooTeePee), Juho Nykänen (FC KooteePee), Olajide Williams, Dickson Nwakaeme ja Raphael Udah.

(22.4.2012) KuPS pelasi kolmannen tasapelinsä kauden alkuun (KuPS-TPS 1-1).

KuPS:n ja TPS:n pelaajat alkukättelyssä Keskuskentällä 22.4.2012 (S&J).

KuPS-kokoonpano TPS-ottelussa (22.4.2012): (mv) Mika Hilander, Tero Taipale, Pietari Holopainen, Pyry Kärkkäinen, Jerry Voutilainen, Chris James, Ali Koljonen, Paul Obiefule, Atte Hoivala , Aleksi Paananen ja Ats Purje.
Vaihtoon joutui Voutilainen , jonka tilalle tuli Sami Räsänen. Penkille jäivät peliä katseella seuraamaan (mv) Joonas Pöntinen ja Juuso Kupiainen. Pelikiellossa oli Vjatseslav Zahovaiko. Loukkaantumisten vuoksi olivat poissa ainakin Miikka Ilo, Antti Hynynen ja Ilja Venäläinen. Poissa olivat myös Nissinen, Joenmäki, Tabe, Berg ja Puri.

Tämän kirjoittajan tulosveto (1-1) osui kohdalleen kertoimella 7,70. KuPS:lla oli pelissä 4-5 erinomaista maalintekopaikkaa, osa todella selkeitä tilaisuuksia, mutta käsittämättömästi ne sössittiin - mainitun tulosveikkauksen kannalta riemukkaasti.

2013:

KuPS kuudetta kautta peräkkäin Veikkausliigassa ~ sijoitus: 7/12.

KuPS:n päävalmentajana toimi neljättä kauttaan peräkkäin Esa Pekonen (oli aiemmin jo 2000-01).

Esa Pekonen.


3. divisioona (Itä-Suomen piiri):

SC KUFU-98 (Soccer Club Kuopio Futis-98) 3. divisioonassa ~ kymmettä peräkkäistä kautta ~ nousi 2. divisioonaan.


4. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Liitosalueen Pallo, Kuopio (LiPa) 4. divisioonassa ~ (ainakin) kymmenettä peräkkäistä kautta.

Kurkimäen Kisa (KuKi) 4. divisioonassa ~ yhdeksättä peräkkäistä kautta.

Kings SC (Juniorit-Kings SC) 4. divisioonassa ~ nousijoina.


5. divisioona (Itä-Suomen piiri):

SC Zulimanit ~ 5. divisioonassa - pudotettuna suoraan 3. divisioonasta.

Kuopion Elo ~ toista kautta paluun jälkeen 5. divisioonassa.

Manhattan Project (MPR).

Puijon Pallo (PuPa).

FC Tarzan.

AC Barca/1.

AC Barca/2.

Kuopion Jalkapalloklubi (KJK)

AS KallaWesj (AS KaWe)

Karttulan Tennisseura (KarTe)
Karttula liitettiin Kuopioon 1.1.2011.


Edelliskaudella 2012 vielä 5. divisioonassa pelannut ZSKA (Kuopio) ei enää kaudella 2013 ollut mukana.

Edelliskaudella 2012 vielä 5. divisioonassa pelannut Zulimanit/PappaZulut ei enää kaudella 2013 ollut mukana.


NILSIÄ LIITETTIN KUOPIOON 1.1.2013:

Nilsiän Pallo-Haukat jatkoi kaudella 2013 Itä-Suomen piirin 5. divisioonassa.

2014:

KuPS seitsemättä kautta peräkkäin Veikkausliigassa ~ sijoitus 7/12.

Päävalmentaja: Esa Pekonen, valmentaja: Harri Ylönen, pelaajavalmentaja: Tero Taipale.

Marko Rajamäki korvasi Pekosen KuPS-valmentajana kesken kauden 2014.


2. divisioona (itälohko):

SC KUFU-98 (Soccer Club Kuopio Futis-98) nousijana (ensi kertaa) 2. divisioonassa (itälohko) ~ putosi takaisin 3. divisioonaan.

2015:

KuPS kahdeksatta kautta peräkkäin Veikkausliigassa - heikosti meni - sijoitus: 9/12.


Uudet pelaajat: Dani Hatakka (FC Honka), Stephen McCarthy (New England Revolution, USA), Reetu Räsänen (KuPs A), Aatu Laatikainen (KuPS A), Urho Nissilä (KuPS A), Babacar Diallo (Rochester Rhinos, USA), Hamed Coulibaly (Norsunluurannikko), Petteri Pennanen (RoPS), Patrick Poutiainen (Haka), Irakli Sirbiladze (FC Inter) ja Freddy Adu (FK Jagodina, Serbia).

Seurasta poistuneet: O. Colley (Djurgården, Ruotsi), Jussi Kujala (Ilves), A.Pennanen (FC Lahti), A.Purje (Nömme Kalju, Viro), L.Samateh (NK Bostra, Kroatia), J.Voutilainen (VPS), P.Pöyhönen (SC KuFu-98), M.Pitkänen (FC KuFu-98), J.Ojantie (SC KuFu-98), A.Al-Musawi (SC KuFu-98), J.Mahanen (SC KuFu-98), J.Nissinen (KuPS A), M. Cox (?), J.Kemppainen (?) ja A. Catovic (?).

KuPS voitti avauspelissään KTP:n 1-0 (Myllykoskella):

(KuPS * 19.4.2015 - Myllykoskella): (mv) Tomi Maanoja - Babacar Diallo, Toni Markic, Dani hatakka, Tuomas Rannankari, Petteri Pennanen, Patrick Poutiainen, Ebrima Sohna, Irakli Sirbiladze, Freddy Adu (Charles Trafford) ja Miikka Ilo. Vaihdossa: (mv) Jonne Uronen, Hamed Coulibaly, Tero Taipale, Joel Vartiainen, Urho Nissilä ja Juho Hakola. Valmentaja: Marko Rajamäki.

FC KTP - KuPS alkamassa Myllykosken Saviniemen kentällä 19.4.2015 (S&J) ~ KuPS pelasi "jostakin syystä" mustissa paidoissaan - erotuomareilla oli KuPS:n keltamustat värit.

LINKKI: Lisää kuvia ottelusta FC KTP-KuPS.


3. divisioona (Itä-Suomen piiri):

SC KUFU-98 (Soccer Club Kuopio Futis-98) pudonneena 3. divisioonassa.

Kings SC ~ nousijana 3. divisioonassa.


4. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Liitosalueen Pallo, Kuopio (LiPa) ~ jatkoi 4. divisioonassa.

Kurkimäen Kisa, Kuopio (KuKi) ~ jatkoi 4. divisioonassa.


5. divisioona (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit ~ jatkoi 5. divisioonassa.

AC Barca, Kuopio ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Kuopion Elo ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Kuopion Jalkapallokerho (KJK) ~ jatkoi 5. divisioonassa.

FC Tarzan ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Yhdistelmäjoukkue: PuPa/MPR (Puijon Pallo/Manhattan Project, Kuopio) ~ aloitti tässä muodossa 5. divisioonassa.

Nilsiän Pallo-Haukat (NP-H) ~ jatkoi 5. divisioonassa.

2016:

Veikkausliiga:

KuPS yhdeksättä kautta peräkkäin Veikkausliigassa ~ sijoitus keskitasoa (7/12).

KuPS joukkuekuvassa 2016 (seuran nettisivulta, kiitos).

(3.7.2016) KuPS pelasi maalittoman tasapelin FC Lahden kanssa vieraissa:

(KuPS * 3.7.2016 - Lahdessa): (mv) Craig Hill - Joona Lautamaja, Babacar Diallo, Azubulke Egwuekwe, Atte Hoivala (Aliyu Abubakar) - Paul Onobi, Petteri Pennanen (Urho Nissilä), Patrick Poutiainen - Mika Ääritalo (Juho Hakola), Gbolahan Salami, Ilmari Niskanen. Vaihdossa: (mv) Johannes Kreidl, Tuomas Rannankari, Patrik Alaharjula ja Tijan Jaiteh.

FC Lahti - KuPS alkamassa Lahden Stadionilla 3.7.2016 (S&J) ~ KuPS:n avausmiehistö hengen nostatuksessa.


Kakkonen (lohko A):

SC KUFU-98 (Soccer Club Kuopio Futis-98) * nousijana 2. divisioonassa.


Kolmonen (Itä- ja Keski-Suomen yhteinen):

Kings SC ~ toista peräkkäistä kautta 3. divisioonassa.


Nelonen (Itä-Suomen piiri):

Liitosalueen Pallo, Kuopio (LiPa) ~ jatkoi 4. divisioonassa.

Kurkimäen Kisa, Kuopio (KuKi) ~ jatkoi 4. divisioonassa.

Kuopion Elo ~ nousijana 4. divisioonassa.


Vitonen (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit ~ jatkoi 5. divisioonassa.

AC Barca, Kuopio ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Kuopion Jalkapallokerho (KJK) ~ jatkoi 5. divisioonassa.

FC Tarzan ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Puijon Pallo (PuPa) ~ jatkoi (ilman MPR-yhteistyötä) 5. divisioonassa.

Nilsiän Pallo-Haukat (NP-H) ~ jatkoi 5. divisioonassa.

2017:

Veikkausliiga:

KuPS kymmenettä kautta peräkkäin Veikkausliigassa ~ managerina HIFK:n hylkäämä Jani Honkavaara ~ KuPS voitti hopamitalit (2/12).


Kakkonen (lohko C):

SC KUFU-98 (Soccer Club Kuopio Futis-98) * toista peräkkäistä kautta Kakkosessa.


Kolmonen (Itä- ja Keski-Suomen yhteinen):

Kurkimäen Kisa, Kuopio (KuKi) ~ nousijana Kolmosessa.

KuKi joukkuekuvassa 2017 (seuran nettisivulta, kiitos).

KuKin miesten edustusjoukkue kaudella 2017: 1 (mv) Joonas Partanen, 12 (mv) Juuso Kyttä, Eetu Manninen, Aatu Moilanen, Teemu Tirkkonen, Miikka Pasanen, Roni Helmi, Henri Lehijoki, Jesse Voutilainen, Paavo Niskanen, Juuso Hartikainen, Toni Kouvalainen, Sami Räsänen, Henri Antikainen, Tino Helmi, Jarno Lauronen, Jukka Janhonen, Pekka Pentikäinen, Petri Hippi, Joona Kemppainen, Jere Roivainen, Niko Lehijoki, Jari Haapea, Marko Kurikka, Jere Jäntti ja Lauri Lommi. Marko Kurikka, valmentaja ja Tarmo Savolainen, joukkueenjohtaja.

(9.6.2017): FC Vaajakoski-Kurkimäen Kisa, Kuopio (KuKi) 5-1.

Kurkimäen Kisa (9.6.2017): (mv) Joonas Partanen, Miikka Pasanen, Jesse Voutilainen (Henri Antikainen), Teemu Tirkkonen, Tino Helmi (Jere Jäntti), Jukka Janhonen, Jarno Lauronen, Juuso Hartikainen, Henri Lehijoki, Pekka Pentikäinen (Marko Kurikka) ja Joona Kemppainen. Vaihdossa vain (mv) Juuso Kyttä. Valmentaja Marko Kurikka.

KuKi:n aloitusmiehistö Vaajakoskella 9.6.2017 (S&J). KuKi:n oli käytettävä mustia varapaitoja, koska FCV:n maalivahdilla oli vain yksi, oranssi pelipaita. Vasemmalta: (C) Joona Kemppainen (80.), 1. (mv) Joonas Partanen, 3. Jesse Voutilainen, 17. Jarno Lauronen, 2. Miikka Pasanen, 30. Pekka Pentikäinen, 21 Juuso Hartikainen, 13. Jukka Janhonen, 25. Henri Lehijoki, 15. Tino Helmi ja 4. Teemu Tirkkonen.


Nelonen (Itä-Suomen piiri):

Kings SC ~ pudonneena Nelosessa.

Liitosalueen Pallo, Kuopio (LiPa) ~ jatkoi Nelosessa.

Kuopion Elo ~ jatkoi Nelosessa.

Kuopion Palloseura/2 ~ (KuPS/2) aloitti suoraan piirin täydennysmenettelyllä Nelosessa.

Nilsiän Pallo-Haukat (NP-H) ~ nousijana Nelosessa.


Vitonen (Itä-Suomen piiri):

Zulimanit ~ jatkoi Vitosessa.

AC Barca, Kuopio ~ jatkoi Vitosessa.

Kuopion Jalkapallokerho (KJK) ~ jatkoi Vitosessa.

FC Tarzan ~ jatkoi Vitosessa.

Puijon Pallo (PuPa) ~ jatkoi (ilman MPR-yhteistyötä) Vitosessa.

Juankosken Pyrkivä (JuPy) ~ aloitti taas Vitosessa muutamien vuosien tauon jälkeen (liitetty Kuopioon 1.1.2017).

2018:

Veikkausliiga:

KuPS 11. peräkkäistä kautta Veikkausliigassa ~ pronssimitalit (3/12).
Jani Honkavaara jatkoi päävalmentajana.

(15.4.2018 * Veikkausliiga): FC Ilves-KuPS 2-1 (pelattiin Helsingissä).

(KuPS * 14.4.2018): (mv) Otso Virtanen - Hamed Coulibaly, Henri Toivomäki, Jiri Nissinen (Deivydas Matulevicius), Luis Carlos Murillo, Abdalah El Said, Petteri Pennanen, Ville Saxman, Urho Nissilä, Ats Purje (Saku Savolainen) ja Rasmus Karjalainen (Ilmari Niskanen). Vaihdossa: (mv) Miika Töyräs, Mikko Pitkänen, Jere Hiltunen ja Kum Rexhepi. Lainamies: El Said (Egypti). Päävalmentaja: Jani Honkavaara.

Vasemmalta: (p) Henri Toivomäki, (p) Hamed Coulibaly (Norsunluurannikko) ja (h) Ats Purje (Viro).


(21.4.2018 * Veikkausliiga * 4. kierros): Menikin vastoin sarjatilanteen antamia ennakko-odotuksia: HJK-KuPS 1-2!

(KuPS * 21.4.2018): (mv) Otso Virtanen - Jiri Nissinen (Hamed Coulibaly), Lum Rexhepi, Henri Toivomäki, Luis Carlos Murillo, Abdalah El Said, Petteri Pennanen (Urho Nissilä), Ville Saxman, Saku Savolainen, Ats Purje ja Rasmus Karjalainen (Ilmari Niskanen). Vaihdossa: (mv) Miika Töyräs, Mikko Pitkänen, Joni Mäkelä ja Deivydas Matulevicius. Maalit: Savolainen ja Niskanen. Lainamies: El Said (Egypti). Päävalmentaja: Jani Honkavaara.


(25.4.2018 * Veikkausliiga): IFKM-KuPS 1-4 ~ Petteri Pennanen teki kaikki KuPS:n neljä maalia.

(KuPS * 25.4.2018): (mv) Otso Virtanen - Hamed Coulibaly, Lum Rexhepi, Henri Toivomäki, Luis Carlos Murillo, Abdalah El Said, Petteri Pennanen (Stiwar Garcia), Ville Saxman, Saku Savolainen (Deivydas Matulevicius), Ilmari Niskanen (Urho Nissilä) ja Ats Purje. Vaihdossa: (mv) Mika Töyräs, Mikko Pitkänen, Sharp Räsänen ja Joni Mäkelä. Maalit: Pennanen 4!. Lainamies: El Said (Egypti). Päävalmentaja: Jani Honkavaara.

Egyptin MM-joukkueeseen mukaan kärkkyvä KuPS-pelaaja (k) Abdallah El Said.


(29.4.2018 * Veikkausliiga): KuPS-FC Lahti 1-1.

(KuPS * 29.4.2018): (mv) Mika Töyräs - Hamed Coulibaly, Lum Rexhepi, Henri Toivomäki, Luis Carlos Murillo, Abdalah El Said, Petteri Pennanen, Ville Saxman, Saku Savolainen (Urho Nissilä), Ilmari Niskanen ja Ats Purje (Deivydas Matulevicius). Vaihdossa: (mv) Otso Virtanen, Mikko Pitkänen, Rasmus Karjalainen, Stiwar Garcia ja Joni Mäkelä. Maali: Pennanen. Lainamies: El Said (Egypti). Päävalmentaja: Jani Honkavaara.


(7.5.2018 * Veikkausliiga): KuPS:n kauden kolmen ensimmäisen huonon pelin jälkeen kurssi kääntynyt ~ KuPS-FC Inter 5-1 ~

(KuPS * 29.4.2018): (mv) Mika Töyräs, Mikko Pitkänen, Lum Rexhepi, Henri Toivomäki (Hamed Coulibaly), Luis Carlos Murillo, Urho Nissilä, Petteri Pennanen (Reuben Gabriel), Ville Saxman, Saku Savolainen, Ilmari Niskanen ja Rasmus Karjalainen (Ats Purje). Vaihdossa: (mv) Aleksi Honka-Hallila, Stiwar Garcia, Joni Mäkelä ja Deivydas Matulevicius. Maalit: Karjalainen 3, Purje ja vastustaja. Päävalmentaja: Jani Honkavaara.

Vasemmalta: (k) Petteri Pennanen, (h) Rasmus Karjalainen ja (h) Saku Savolainen.

2019:

Veikkausliiga:

KuPS 12. peräkkäistä kautta Veikkausliigassa.
Jani Honkavaara jatkoi päävalmentajana.


(3.4.2019 * Veikkausliiga * 1. kierros): KuPS-RoPS 2-2 (RoPS tasoitti viime hetkillä).

(KuPS * 3.4.2019): (mv) Otso Virtanen - Vinko Soldo (Luis Carlos Murillo), Babacar Diallo, Juho Pirttijoki, Saku Savolainen, Tommi Jyry (Rasmus Karjalainen), Ville Saxman (Ats Purje), Ilmari Niskanen, Reuben Ayarna, Petteri Pennanen, ja Lucas Rangel Nunes Goncalves. Vaihdossa: (mv) Miika Töyräs, Eetu Pellikka, Tabi Manga ja Eetu Rissanen. Maalit: Pennanen ja Lucas Rangel. Päävalmentaja: Jani Honkavaara.


(7.4.2019 * Veikkausliiga * 2. kierros): FC Lahti-KuPS 3-3 (0-3) (KuPS menetti nyt kolmen maalin johtonsa).

(KuPS * 7.4.2019): (mv) Otso Virtanen - Luis Carlos Murillo, Babacar Diallo, Juho Pirttijoki, Saku Savolainen, Ville Saxman, Ilmari Niskanen, Reuben Ayarna, Petteri Pennanen, Rasmus Karjalainen (Vinko Soldo) ja Lucas Rangel Nunes Goncalves (Ats Purje). Vaihdossa: (mv) Miika Töyräs, Eetu Pellikka, Tabi Manga, Eetu Rissanen ja Jere Hiltunen. Maalit: Karjalainen 2 ja Saxman. Päävalmentaja: Jani Honkavaara.

Vasemmalta: (mv) Otso Virtanen (-17 * Hibernian), (p) Juho Pirttijoki (-18 * HIFK), (p) Babacar Diallo (Senegal * -18 * palasi Itävallasta) ja (k-h) Ilmari Niskanen.

(13.4.2019 * Veikkausliiga * 3. kierros): KuPS-HJK 0-0.

(KuPS * 13.4.2019): (mv) Otso Virtanen - Luis Carlos Murillo, Babacar Diallo, Juho Pirttijoki, Saku Savolainen (Kalle Taimi), Ville Saxman, Ilmari Niskanen, Reuben Ayarna, Petteri Pennanen, Rasmus Karjalainen ja Ats Purje (Tommi Jyry) . Vaihdossa: (mv) Miika Töyräs, Eetu Pellikka, Eetu Rissanen ja Jere Hiltunen. Päävalmentaja: Jani Honkavaara.

Jalkapallosivustomme ETUSIVULLE.

KUOPION kaupunkisivullemme.