Kouvolan rautatieasema:

E)
Kouvolan yhdistetty rautatie- ja linja-autoasema sijaitsee keskeisellä paikalla - tämä kuva otettu 2.8.2006 (S&J) läheisen Cumulus-hotellin ikkunasta.

Tämä laatta rautatieaseman seinässä kertoo aseman perustamisvuodeksi niinkin varhaisen ajankohdan kuin 1875. Kuvattu 3.6.2009 (S&J).

Tässä vanhassa postikortissa, mikä on päivätty vuonna 1903 näkyy Kouvolan ensimmäinen rautatieasema 1890-luvun kunnossaan. Asemarakennukset rakennettiin tuolloin enimmäkseen puusta, tyylilajeina olivat empire, kannakselainen pitsiarkkitehtuuri ja kaikki mahdollinen siltä väliltä.
Tähän kohtaan Kouvolan rautatieaiheista historiikkia sopii liittää Kouvolan asuttamisen alkuaikoihin liittyvä muistelma, minkä vuonna 1882 syntynyt veturinkuljettaja Jalmari Elo kirjoitti ylös vuonna 1963 julkaistua kirjaa 'Radoilta ja ratojen varsilta' varten (Kansanelämän kuvauksia 1, Suomen kirjallisuuden seura - toimittaja Ilmar Talve):
Jalmari Elo: 'Kun isäni rakensi Kouvolan ensimmäisen talon v.1873'.

Tämä postikortti, jonka kuvassa on Kouvolan rautatieasema, on postimerkeiltään leimattu 3.4.1926 "Pvaunussa" ja 5.4.1926 Kangasniemellä - kortti on lähetetty Amanda Svalalle Kangasniemelle. Kirjoituksessa mm. 'Olen nyt matkalla Mikkeliin'.

Tämä postikortti (sarjassaan No.3713) Kouvolan rautatieasemalta on peräisin 1940-luvulta. Tämä asema rakennettiin vuonna 1889 ja purettiin uuden tieltä vuonna 1960. Vasemmalla kuvassa näkyy tilapäinen ravintolaparakki, joka toimi vuosina 1940-60 alkuperäisen, talvisodan pommituksissa helmikuussa 1940 tuhoutuneen asemaravintolan paikalla.
Sotavuosien kokemus oli ollut harmaa ja pakattu. Suomisen Ollia esittänyt ja tuolloin luultavasti suosituin suomalainen Lasse Pöysti on muistellut noiden vuosien junamatkoja 'Sininen laulu'-teoksen haastatteluissa:
Ja tietysti kaikki ne junamatkat, siis sillon sota-aikana, siis junathan liikku sillon kun liikkui. Ne olivat täynnä rintamalle meneviä sotilaita eikä mitään tilaa ollut, vaunut olivat tupaten täynnä. Muistan että nukuin ylhäällä jonne matkalaukut pantiin, siis verkolla siellä. Suurin herkku, jota kaikki jonottivat, oli Kouvolan aseman graham-leipä ja sen päällä perunamuusia ja anjovista. Ja niin hienoa ei ollut missään muualla asemalla.
Aina kun Kouvolaan tultiin, niin kaikki vaunun portaat olivat jo täynnä siis muutamaa kilometriä ennen, sitten kaikki juoksivat kiireesti, että ehtivät saada näitä herkkuja. Hyvinkään Ahjossa oli myös aika hyviä grahamleipiä. Se oli hyvin merkillistä matkustamista, mutta siellä olin joka viikonloppu (Peter von Baghin kirjasta 'Junassa', 2011).

Kouvolan asemalla 1967 - kuvaaja: P. Joutsi.

Yksinäinen matkailija odottamassa junaa, johon nousta. Kuvattu 3.8.2006 (S&J), jolloin Kouvolan asemalaiturin suurta remonttia ei oltu vielä aloitettu. Laiturialueelta poistettiin (vuodeksi 2009) valtaisat betonikatokset, jotka eivät kuitenkaan tässä kuvassa näy.

Timo-Pekka Heima antoi (30.6.2009) käyttöömme erityisen mielenkiintoisia valokuviaan Kouvolan rautatieasemalta ajalta ennen matkustajalaitureiden betonikatosten remonttia (2009). Näistä hänen kuvistaan vanha miljöö näkyy erityisen hyvin.Tämä kuva saa jokaisen rautateiden ja junien ystävän sydämen sykkimään.
Asemarakennus ja erityisesti betoniset katossiivekkeet erottuvat hyvin kuvan vasemmassa reunassa.
Timo-Pekka Heima (kuva ja teksti): Kouvolan aseman ratapihaa etelään lähdettäessä - kuvattu viimeisen vaunun takaikkunasta. Junamatka Joensuusta (n. 16:15) Pieksämäen kautta Helsinkiin (22.00) toukokuun viimeisenä päivänä 2008.

Timo-Pekka Heima (kuva ja teksti): InterCityjuna 71 Helsingistä Iisalmeen Kouvolan asemalla elokuussa 2006.

Timo-Pekka Heima (kuva ja teksti): Yöjuna Helsingistä Kuopion kautta Ouluun Kouvolan asemalla lokakuussa 2005. Kouvolassa juna pysähtyi keskiyöllä.

Kouvolan rautatieasema - 6.4.2014 (S&J).
Lisää kuvia ja tietoja Kouvolan rautatieasemalta.
|