|
KOTKA * 1908-29:
1900- ja 1910-luvut:
Kotkan Riento perustettiin v.1906
Kotkassa ei aluksi otettu jalkapalloa vakavasti urheilulajina. Englantilaismerimiehet pelailivat sataman ahtaajia vastaan ja kyselivät mahdollisuutta kohdata myös paikallisia palloseuroja - joita ei siis ollut.
Kotkan suomalaisessa yhteiskoulussa (myöh. lyseo) pantiin kuitenkin jo v.1899 toimeen jalkapalloleikkikokeilu, joka herätti koulupoikien innostusta outoa lajia kohtaan.
Ensimmäinen Kotkan jalkapalloilijoiden nurmialue oli silloinen Collinin tarha (sittemmin tunnettu nimillä Kisakenttä ja Sibeliuksen puisto) ja Vappukenttä uimalan lähellä - molemmat alueet sopivat hyvin lasten palloleikkeihin.
Kotkalaista jalkapallohistoriaa tässä kuvassa - linja-autoaseman nykyisellä laiturialueella eli Katariinan torilla ihasteltiin 1910-luvulla kotkalaisen jalkapalloilun ensimmäisten pioneerien potkuja. Kuvattu 10.6.2010 (S&J).
Kun Katariinan tori (bussiasema) v.1910 tasattiin, palloilijat alkoivat käyttää sitä innoissaan. Torikivet, kaivo, heinävaaka, virtsakoppi ja toripäivät eivät kotkalaisia jalkapallon pioneereita juurikaan häirinneet.
Seuratoiminta saavutti Kotkassakin jalkapallon ja 1910-luvun alussa tasapäisiä seuroja oli kolme: Riento, Into ja IFK. Pelityylille kuvaavaa oli, että Riennon tähtipelaaja oli tuleva painin olympiavoittaja Kaarlo Koskelo. Riennon palloilijoita johti ensin Eetu Heimola, jonka jälkeen Kotkan jalkapallon isä Axel Andersson jakoi Riennon potkijoille Englannissa ammentamiaan tietotaitoja. Myöhemmin Azel Andersson siityi KTP:n pelaajien valmennukseen.
Kotkan Into aloitti virallisesti jalkapallon vuonna 1912 ja Start-seura siirsi sille omaisuutensa. Innon kapteenina pelasi ensin Lennart Salomaa, sitten Vilho Malinen. Into hankki v. 1917 virallisiksi peliasuikseen mustavalkoraidalliset paidat.
Ensimmäisen kerran pelattiin Kotkan seudun piirimestaruudesta jo vuonna 1913. Katariinan kentällä Riento voitti Innon 2-1. Into hautoi hylätystä maalista protestia.
Vuosina 1913-15 pelattiin kolmen kiinnityksen kiertopalkinnosta Kotkan jalkapalloseurojen kesken - Into voitti sen hyllyynsä suoraan kolmessa vuodessa.
Edellistä tarkempaa tietoa kirjasta Kotkan urheilun historia (Hannu Eklund, 2001). Start mainitaan tekstissä Kotkan ensimmäiseksi palloiluseuraksi.
* * * * *
Urheilumieliset työväenliikkeen aktivistit olivat perustaneet v.1906 Kotkan punaisen kaartin voimistelu- ja urheiluseura Riennon.
Tukholman olympialaisista (1912) Riennon Kaarlo Koskelo oli tuonut painin kultamitalin ja into oli Kotkassa huipussaan. Riennossa oli jäseniä v.1913 jo 430. Paljon pienemmäksi oli jäänyt Kotkan Into, johon oli siirtynyt Riennosta erityisesti voimistelijoita.
Jalkapallo sai Tukholman olympialaisten (1912) myötä lisävauhtia maassamme, kun Suomi voitti jatkoajalla Italian 3-2 ja emämaansa Venäjän 2-1.
Vuoden 1918 sota iski rajusti Kotkan Rientoon. Kotkan seudun urheilijoita kuoli vuoden 1918 sodassa (taisteluissa, teloituksissa ja vankileireillä) yli sata urheilumiestä - heistä yli 20 Riennon riveistä.
Kaarlo Koskelo pakeni Venäjän kautta ja Kiinan kautta USA:han ja perusti siellä vaimonsa kanssa saunakylpylän. Rientolaiset taistelivat sodassa erityisesti ankarissa Savitaipaleen ja Mäntyharjun taisteluissa.
Vuoden 1918 jälkeen punaiset häädettiin pois valtakunnallisesta SVUL-liitosta ja häädetyt seurat perustivat v.1919 Työväen Urheiluliiton (TUL).
Kotkasta TUL-seuroja olivat tuolloin Riento, Veikot, Pyrintö, Toverit, Alku ja Paino.
IFK (Kotka) oli Kotkan Hiihtoseurasta eronneiden ruotsinkielisten perustama seura, johon Svenska samskolan nuoret innolla olivat liittyneet - heillä oli jopa oma IFK-päähine - tummansininen matala lippalakki, jonka päälaella oli valkoinen tähti. IFK oli mukana 1913-15 yhtenä kolmesta kilpailemassa IFK:n naisten lahjoittamasta pokaalista - muut kaksi seuraa olivat Riento ja Into. IFK kuoli Kotkassa jo 20-luvulla ohjaajapulaan.
Painijasaaren Tiutisen Pyrintö tunnettiin jalkapallossa erityisesti kovista otteistaan ja pärjäsi kotikentällään hyvin. Ensimmäinen potkupallo oli hankittu kolehtikeräyksellä v.1919. Kauppias K.F.Lindqvist oli sittemmin Tiutisen palloilijoiden tärkeä tausta hahmo.
Urheilutoiminnan keskukseksi alkoi vähitellen muodostua Katariinan kenttä, joka nykyisinkin on toiminnassa nimellä Puistolan kenttä.
1920-1926:
Vuodesta 1920 alkaen Kotkan Riento alkoi osallistua TUL:n jalkapallon mestaruuskirpailuihin. Finaaliin Riento pääsi vain kerran - v.1921 Helsingin Kullervo voitti Riennon loppuottelussa luvuin 3-1. Kotkassa kävi 1923 ja 1925 isäntien kutsumana Rientolaisille näyttämässä pelaamisen mallia taidokas neuvostovenäläinen joukkue.
V.1926 Pekka Puupää-hahmon luoja Ola Fogelberg kirjoitti Työväen Urheilulehdessä Kotkan Riennon jalkapallokehityksestä:
Joukkue tuntuu edistyneen, mutta edelleen antaa väkivaltainen pelitapa aihetta muistutukseen.
Samainen lehti moitti myös Riennon kannattajia yleisön joukossa - osa yleisöstä huuteli räikeitä tyhjänpäiväisyyksiä.
Kotkan Riennossa pelasivat vuoden 1921 finaaliottelussa Eino Laine, Toivo Penttilä, Hugo Harju, U.Lepistö, Axel Andersson, Arvi Rannisto, Väinö Penttilä, Einari Suikkala, T.Paavilainen, Väinö Heimola ja Arvi Kristo.
Kaudella 1923 Riennon kokoonpanossa pelasivat mv. Yrjö Pulkkinen, Kalle Lehtonen, Toivo Penttilä, Hugo Harju, Arvi Kristo, Väinö Heimola, Axel Andersson, Vihtor Hollander, Heikki Penttilä, Arvi Rannisto ja Johan Hollander.
Syksyllä 1922 Kotkaan syntyi Kotkan Palloseura-Bollklubb (KoPS), jonka perustivat Innon ja IFK:n pelaajat, jotka eivät tunteneet itseään palloilijoina enää tyytyväisiksi yleisseuroissaan.
Uusi seura KoPS peri Innolta mustavalkoiset raitapaidat ja IFK:lta punaiset housut (Kotkan IFK oli hiipumassa jo kokonaan). Seuran päämies oli Aarne Salovaara - Eino Aaltonen vaikutti seurassa erittäin kauan erilaisissa tehtävissä.
KoPS voitti juhannuksena 1924 tanskalaisen parkkilaiva Köbenhavnin miehistön 10-0 ystävyysottelussa - samainen laiva tuhoutui miehineen v.1928 Montevideon ja Melbournen välillä.
1927:
Kotkan Työväen Palloilijat (KTP) perustettiin 22.9.1927:
Kotkan Työväen Palloilijat sai alkunsa vuonna 1927, kun ryhmä Kotkan Riennosta eronneita palloilijoita olivat kyllästyneet kohteluunsa seurassa. Riennon jalkapalloilijoilta oli kielletty seuran johdon toimesta pelimatka Mikkeliin sikäläistä Vauhtia vastaan rahavaikeuksien vuoksi - se oli riittänyt viimeiseksi niitiksi oman seuran luomiselle. Aikalaistodistajien vanhoista haastatteluista on poimittavissa taustalla leijuneista poliittisistakin syistä: Ero oli osittain poliittinen, koska kommunisteilla oli Riennossa niin paljon valtaa (Paavo Janatuinen, s. 1908).
Palloiluun erikoistunut Työväen Palloilijat perustettiin Kotkan työväentalolla 22.9.1927. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Axel Andersson, joka oli ehtinyt aiemmin toimia Riennossa pelaajana ja kapteenina yli 20 vuotta. Andersson oli v.1909 viettänyt liikeasioillaan pari vuotta Englannissa ja nähnyt siellä jalkapallo-otteluita Lontoossa, Hullissa ja Cardiffissa. Noista peleistä oli peräisin hänen usein joukkuetovereilleen antama ohje: ole etukumarassa - kyttäysasennossa!
Axel Andersson
Jo heti alussa uuden seuran ykköslajiksi nousi jalkapallo. Seura käytti alussa yleisesti nimeä Työväen Palloilijat - nimilyhennettä KTP ei heti otettu käyttöön (vasta 30-luvulla alkoi lyhenne KTP yleistyä). Rientoonkin jäi kuitenkin jalkapalloilijoita - erityisesti uuteen seuraan olisi kaivattu Onni Kunnarinkin mukaantuloa. Kun raastuvanoikeus lakkautti Kotkan Riennon toiminnan kommunistisuudesta syytettynä 15.4.1931, Onni Kunnari siirtyi veljensä Veikon kanssa Kotkan Palloseuraan - ei Työväen Palloilijoihin.
Vain muutama päivä ennen Työväen Palloilijoiden perustamista uuden tulevan seuran pelaajat olivat pelanneet vielä Riennon väreissä Helsingissä Kalervoa vastaan ja hävineet 1-3. Eteenpäin-lehden mukaan kotkalaiset vieraat olivat vierastaneet sateen kastelemaa nurmikenttää.
Työväen Palloilijat ottivat heti alusta asti seuransa jalkapallopeliasuksi vihreä-valkoisen raitapaidan (vihreä kaulus) ja mustat housut. Asu oli väritykseltään omaleimainen ja vain harvojen suomalaisseurojen myöhemminkään omakseen valitsema.
Kotkan jalkapallotapaus kaudella 1927 oli kuitenkin puulaakisarjan huipentuma - ottelu speditöörit vastaan ei-speditöörit (speditöörit olivat satamahuolitsijoita).
Puulaakipeleissä eri liittojen pelaajat temmelsivät yhdessä ja ko. ottelussa oli Etelä-Suomen mukaan (11.10.1927) yleisöä kotkalaisiin oloihin nähden runsaasti, mukana metsästystorvia, jänisräikkiä ym. puhaltimia.
1928:
Uuden Työväen Palloilijat-seuran puheenjohtaja Axel Andersson joutui siviiliammatissaan v.1928 satamalakossa työnantajana pahaan välikäteen - satamatyöläisten lakkoillessa paikalle tuotiin pahamaineisen Pihkalan kaartin rikkureita.
Anderssonin asema kävi satamatyöläisten silmissä niin tukalaksi, että hän ei voinut enää jatkaa seuran puheenjohtajana. Andersson oli kuitenkin vuoden 1918 ollut punaisten toiminnassa mukana ja vangittukin. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Toivo Penttilä, jonka toimikausista muodostuikin erityisen pitkät: 1928-1945 ja 1948-1954.
Anderssonin firma joutui 30-luvun alun raskaassa lama-ajassa Englannista ostetun suuren hiililastin kanssa konkurssiin, mutta pystyi myöhemmin palaamaan menestykselliseen liikemiehen elämäänsä. Hän kuoli 70-vuotiaana vuonna 1960.
Työväen Palloilijat aluksi mukana Kotkansaaren ympärijuoksu-viestikisoissa:
Uuden Työväen Palloilijoiden ensimmäinen urheilutoimi oli (ennen ensimmäistäkään virallista jalkapallo-ottelua) osallistuminen vuotuiseen Kotkansaaren ympärijuoksu-viestiin. 17.5.1928 Työväen Palloilijoiden 13-miehisessä viestijuoksujoukkueessa olivat (karsintojen jälkeen) yhdellä varamiehellä vahvistettuna:
H.Horttanainen, R.Savander, T.Suortti, L.Råhman, Y.Tissari, S.Paananen, O.Laine, M.Peltonen, R.Andersson, T.Penttilä, K.Lehtonen, A.Rannisto, J.Tissari ja F.Nikkinen.
'Työväen Palloilijat' jäi juoksussa kuudenneksi, kun joukkueita kaikkiaan oli yhdeksän. Riennon ykkösjoukkue voitti.
Työväen Palloilijat ilmoitti kauden 1928 ensimmäisen virallisen jalkapallon edustusjoukkueensa kokoonpanoksi seuraavan (vrt. ylempänä olevan valokuvan ryhmitystä):
Maalivahti Yrjö Pulkkinen, puolustajat Toivo Penttinen ja Kalle Lehtonen, tukimiehet Arvi Rannisto, Axel Andersson ja Frans Nikkinen, eturivi Yrjö Tissari, Arvi Hiironen, Johan Hollander, Eino Hiironen ja Leo Råhman.
Varamiehiä ei noina aikoina käytetty - vaihto-oikeus tuli vasta 50-luvulla.
(Tapani Hiironen, sähköposti 10.1.2012):
Minua jäi kiinnostamaan yllä oleva valokuva KTP:n ensimmäisestä edustusjoukkueesta vuodelta 1928. Joukkueeseen kuuluivat mm. Arvi ja Eino Hiironen. Arvista olisi tullut vaarini ja Einosta setäni, jos olisin syntynyt aikaisemmin. Molemmat vei kuitenkin keuhkotauti - Arvin -36 ja Einon -32. Olisin kiinnostunut teetättämään tämän kuvan alkuperäisestä paperikopiosta version sukulaistemme iloksi.
Varsinaisen jalkapallotoimintansa Työväen Palloilijat aloitti TUL:n Kymenlaakson piirin puitteissa. TUL-joukkueita oli yhteensä kolme (lisäksi Riento ja Tiutisen Pyrintö) ja liittojohto halusi niidenkin selvittävän oman mestaruutensa cup-menetelmällä (häviöstä ulos). Virallisia pelejä tuli siis kaudelle todella vähän, eikä vierasmatkaotteluja tullut, ellei itse järjestetty jotakin tempausta.
Kesän 1928 aikana Työväen Palloilijat saivat Helsingistä vieraita - Helsingin Vesa kävi pelaamassa tutustumisottelun Katariinan kentällä, joka oli juuri kunnostustöiden alaisena. Kotkalaiset voittivat vieraansa yllättäen peräti 7-1. Keskushyökkääjä Johan Hollander teki neljä tai viisi maalia (tiedot vaihtelevat).
Kotkassa kävi Työväen Palloilijoita vastaan pelaamassa heinäkuussa 1928 myös Saksan työläisurheiluliiton koottu joukkue. Lehtitiedot pelin jälkeisenä aamuna olivat puutteellisia, koska jostain syystä lehden toimittaja ei ollutkaan saapunut pelipaikalle edellisiltana lainkaan. Saksalaiset olivat pelin kuitenkin voittaneet 3-5 ja nyt jo 38-vuotiaan Axel Anderssonin tilalle oli pelannut Einari Suikkala.
Kesäkuussa 1928 Työväen Palloilijat saivat tempaistua vieraspelimatkan Viipuriin asti, missä kohdattiin ykkös- ja kakkosjoukkuein Viipurin Toverit peräkkäisinä päivinä. Ensimmäisen pelin kotkalaiset voittivat 2-0 (kakkosmiehistöt) ja toisen 3-2 (edustusjoukkueet).
1929:
Kotkan Kisailijat perustettiin - ydinjoukkona Riennosta eronneet.
Kotkan Riennosta erkani sosialidemokraatit, jotka perustivat uuden seuran Kotkan Kisailijat. Uuden seuran perustajien mielestä kommunistit olivat vallanneet Riennon likaisella pelillä.
Kotkan Palloseura oli keskeisessä roolissa SPL:n Kymenlaakson piirin perustamisessa (TUL:n seurat eivät ennen 1950-lukua kuuluneet Palloliittoon). Piirin perustamistilaisuuteen oli kuitenkin vaivautunut vain kolme seuraa: KoPS, Voikkaan Urheilu-Veikot ja Kouvolan Urheilijain Palloilijat (K.U.P.).
Piirin omat mestaruusturnaukset eivät innostaneet yleisöä - eikä pelaajia. Ensimmäisen piirinmestaruuden voitti KoPS - Voikkaa kaatui 4-0. Jopa Kotkan puulaakipeleissä oli kuitenkin enemmän yleisöä kuin piirin sarjapeleissä.
Työväen Palloilijat : TUL:n piirisarjaa ja cup-turnausta:
Kuvassa Työväen Palloilijoiden Kotkansaaren ympärijuoksujoukkue vuodelta 1929 - toki nämä miehet olivat kuitenkin siis varsinaisesti jalkapalloilijoita .
Kuvan miehistö sijoittui viidenneksi (kaikkiaan kahdeksan joukkuetta). Ympärijuoksujen kaikki alkuperäiset tilastodokumentit tuhoituivat 6.7.1941 Kotkan työväentalon pommituksessa, kaikki säilyneet tiedonmuruset ovat peräisin satunnaisista lehtijutuista tai muistitiedoista.
'Työväen Palloilijoiden' jalkapalloilijat kuvattuna harjoituksissaan v.1929.
Töölön Vesa pudotti Työväen Palloilijat heti ensimmäisessä TUL-cupin ottelussa Helsingissä (10.6.1929) luvuin 3-1. Tie nousi ko. cupissa siis heti pystyyn.
Kesäkuussa 1929 Kotkassa vieraili viipurilaisjoukkue Toverit ykkös- ja kakkosjoukkueillaan, mutta suuremman huomion sai TUL-mestarin Helsingin Kullervon vierailu 2.8.1929. Kullervo voitti 1-0. Tunnelma oli ollut korkealla, vaikka nähtävästi Katariinan torille tullut tivoli uutuutena oli vienyt suuren osan katsojista.
Työväen Palloilijoiden kokoonpano oli kyseisessä pelissä ollut seuraava: mv. Yrjö Pulkkinen, puolustajat Toivo Penttilä ja Kaarlo Lehtonen, tukimiehet Valkonen, Frans Nikkinen ja Blomqvist, välihyökkääjät Otto Heiskanen ja Einari Suikkala, hyökkääjät Sulo Paananen, Johan Hollander ja Leo Råhman.
Nyt lehtitiedoissa mainittiin myös varamiehet :Väinö Tissari, Hugo Muuri ja Arvi Koponen.. Varamiehet tarkoittivat kuitenkin vain sitä, että heitä sai käyttää, jos joku pelaajista ei ilmaantunut pelipaikalle lainkaan - pelin aikana ei vaihtoja sallittu kuin vasta 50-luvulla.
Heinäkuussa 1929 Kotkassa pelattiin poliittinen ystävyysottelu Kotka-Venäjä, johon TUL ei liittona ollut antanut lupaa (TUL oli jo v.1922 jäädyttänyt kilpasuhteet itänaapurin kanssa ns. spartakiadiriidan takia).
TUL erotti liitostaan peliin osallistuneet pelaajat ja toimitsijat. Rientolaisia oli kentällä ollut kahdeksan ja Työväen Palloilijoiden edustajia kolme: A., E. ja K.Hiironen.
Kotkan Riento oli seurana saanut TUL:lta kuuden kuukauden toimintakiellon (Riento seuraa uskollisesti Moskovan määräyksiä ja Helsingin Jyryä).
Syyskuussa 1929 Porvoon Veikot vieraili Kotkassa ja voitti Työväen Palloilijoiden kakkosjoukkueen luvuin 3-0.
Reservijoukkueessa pelasivat: Sulo Kokkola, B.Blomqvist, E.Valkonen, Niilo Puonti, Hugo Muuri, Sulo Tirronen, Sulo Paananen, Uuno Taipale, Otto Heiskanen, Arvi Koponen ja Riku Savander (varalla Jaakko Tissari, Väinö Parkkinen ja Axel Andersson).
Työväen Palloilijat järjestivät rahankeruutempauksena juhannuksena ja elokuussa joka viikonloppu tanssiaset Elisabetissa (=nykyinen Varissaari).
.
|