Kokkolan jalkapallohistoriaa:

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 2.9.2020).

Kokkolan Palloveikot eli KPV on perinteikäs, vuonna 1930 perustettu kokkolalainen jalkapalloseura. Se pelaa kotiottelunsa Kokkolan keskuskentällä. Seuran paikallisvastustaja on kaupungin ruotsinkielinen joukkue GBK.
Kokkolan Pallo-Veikot perustettiin lokakuussa 1930 Isollakadulla sijainneessa Maxim-kahvilassa kokkolalaisten nuorten miesten toimesta. He halusivat silloisessa Kokkolassa vähemmistönä olleille suomenkielisille pojille luoda mahdollisuuden purkaa energiaansa oman seuran puolesta.
Ensimmäinen vuosikymmen sujui Pallo-Veikoilla oman asemansa hakemisessa ja perustaa rakennettaessa. Merkittävää oli silloisissa olosuhteissa, että jo 1938 KPV:lla ol junioritoiminta ohjelmassa.
1940-luku oli sotien vuosikymmen ja niiden haavojen paikkaamista. KPV keskittyi paljolti vain junioritoimintaan. Ennen 20. toimintavuotta oli saatu jalkeille jo sellainen joukkue, että KPV tunnettiin etelässäkin ja pääkaupungin seurat olivat kiinnostuneita sen pelaajista. Joukkue taisteli sen aikaisen Suomisarjan kärkipaikoista
Seuraavan vuosikymmenen toimintaa voi kuvata tasapaksuksi. Oli alamäkeä ja käytiin aina maakuntasarjassa saakka, mutta hyviä yksilöitäkin oli joukossa. Hannu Vainio ehkä nimekkäimpänä lukeutui maajoukkuepelaajien rinkiin. Vuosikymmenen loppupuolella alkoi nuorisotyö tuottaa tulosta valtakunnan tasolla, kun A-juniorit 1956 saavuttivat ensimmäiset SM-mitalit, pronssiset, Kokkolaan.
KPV:lle menestyksekästä aikaa oli 60-luvun loppu ja 70-luvun alku. KPV saavutti 1969-1975 välisenä aikana 1xSM-kultaa, 1xSM-hopeaa ja 2xSM-pronssia. Kahteen otteeseen KPV on käynyt pelaamassa Euroopassa, kausien 1970-1971 ja 1974-1975 europeleissä. Celtic voitti ottelunsa KPV:tä vastaan lukemin 9-0 ja 5-0. FC Köln oli myös liian kova vastus ja voitti KPV:n Kokkolassa 4-1 ja kotonaan 5-1.
1980-luku oli puurtamista I-divisioonan ja mestaruussarjan välillä. Siirryttiin toiminnanjohtajan aikakauteen. Vuosikymmenen opetus oli muualla kuin vihreällä veralla ja siitä maksettiin kova hinta seuraavalla vuosikymmenellä. Seura ajautui talousvaikeuksiin monen tekijän summana. Ilonaiheita tuotti kuitenkin nuorisotyö, joka piti joukkueita vuodesta toiseen valtakunnan eturintamassa.
Seuran nimeen tuli j-kirjain virallisiin papereihin velkasaneerauksen seurauksena 1990-luvulla. Juniorivalmentajien joukko kantoi tässä vaiheessa suuren vastuun ja työ sai kaikesta tapahtuneesta oikeastaan vain tervetullutta piristystä. Edustusjoukkue taisteli I- ja II-divisioonissa.
Vuoden 2000 lopulla saatettiin kuitenkin juhlia tulevaisuuden uskoa pursuten seuran 70 vaiherikasta vuotta. Vuonna 2001 KPV otti käyttöön ensimmäiset nettisivunsa. Palloliitto myönsi KPV:lle talenttiakatemian vuonna 2002. Vuonna 2003 seura aloitti toiminnan jälleen naisjalkapallon saralla. Samana vuonna pojissa seuran B-juniorit ottivat Suomenmestaruus pronssimitalit. Edustusjoukkueen nousu kaudeksi 2005 takaisin ykköseen oli merkki hyvin tehdystä työstä. Sijoittuminen tulokaskaudella neljänneksi valmentaja Antti Ylimäen johdolla oli kelpo suoritus.
Saavutukset: Suomen mestari: 1969 ~ SM-hopeaa: 1973 ~ SM-pronssia: 1971 ja 1975.
Suomen Cupin finaalissa: 1982 FC Haka - KPV 3-2 ja 2006 HJK - KPV 1-0.

GBK eli Gamlakarleby Bollklubb on vuonna 1924 perustettu kokkolalainen jalkapalloseura. Joukkue pelasi kaudella 2007 Ykkösessä voitettuaan vuonna 2006 oman Kakkosen lohkonsa. Joukkue putosi kuitenkin takaisin Kakkoseen kaudeksi 2008 sijoituttuaan kaudella 2007 Ykkösessä 12. sijalle.
GBK:n koti-ottelut pelataan Kokkolan keskuskentällä, jonka yleisökapasiteetti on noin 3 000 henkilöä.
GBK perustettiin vuonna 1924 ja se on näin ollen yksi Suomen vanhimmista jalkapalloseuroista. GBK:n toiminta keskittyy nykyään jalkapalloon, mutta seuralla on myös ollut jääpallo- ja jääkiekkotoimintaa 1950-luvulle saakka.
Jääkiekkojoukkue Kokkolan Hermes, (nyk. Hermes HT) perustettiin 1953, kun GBK:n ja KPV:n jääkiekkoilijat yhdistivät toimintansa.
GBK on pelannut viime vuodet Kakkosessa, mutta joukkueella on pitkät perinteet myös Ykkösessä. Joukkue varmisti oman lohkonsa voiton II-divisioonassa syyskuussa 2006 ja palasi näin ollen I-divisioonaan kaudeksi 2007. GBK on pelannut myös korkeimmalla sarjatasolla useaan eri otteeseen 50-, 60- ja 70-luvuilla (ei kuitenkaan nykyisessä Veikkausliigassa).
GBK:lla on nykyään, yli 80 vuotta seuran perustamisen jälkeen, hyvin laajamittaista jalkapallotoimintaa. Seuran toiminta on kaksikielistä ja se koostuu muun muassa valiojalkapallosta, naisjalkapallosta, reservijoukkuejalkapallosta, nuorisojalkapallosta, nappulajalkapallokoulusta, turnaustoiminnasta ja jalkapalloleireistä. Seuralla on kokonaisuudessaan noin 30 joukkuetta mukana eri sarjoissa. Rekisteröityjen pelaajien määrä on noin 600.

Kokkolan legendaarinen Kalahallin kenttä:

Jos Rovaniemellä oli vierasjoukkueiden vihaama pieni hiekkakenttä ('Lapinaukea') kevään alkukierroksille ja Porissa vastaavasti 'Pallokenttä', niin Kokkolassa oli tarjota alkukierroksen vierasvastustajille eksoottinen kokemus pienellä 'Kalahallin' kentällä.
Kenttä oli saanut nimensä toriaukean reunalla vieläkin pystyssä olevasta kalahallista (nykyään kai vain turisti-infoa tarjolla turskien sijasta).

(MK, 29.7.2011): Kuvassa kalahalli - taustalla näkyvä rakennus on kaupungintalo (osoite Kauppatori 5), joka rakennettiin siis osittain kentän paikalle. Kentän toinen pääty oli muutaman kymmenen metrin päässä Kalahallin rakennuksesta ja kenttä oli pituussuunnassa samansuuntainen vieressä virtaavaan Sunti-"jokeen" nähden. Kalahalli oli todellakin aikanaan vanhan ajan kaloja myyvä kauppahalli. Itsekin olen joskus lapsena (syntynyt 1954) sisällä käynyt, mutta vuosilukuja en mene arvailemaan, milloinka se on toiminnassa ollut.


Terho Vuorela (nuorempana pelaaja Vaasassa ja myöhemmin erotuomari itsekin - s. 1941) lähetti 23.8.2013 seuraavan tarinan: Olisikohan tämä ihan tositapaus Kokkolasta. Siellä oli erityisen lihava, mutta hyvä erotuomari Pentti Leivo Vaasasta mestaruussarjaottelussa. Joku rouva oli ensimmäisen kerran peliä katsomassa ja häneltä kysyttiin, ymmärsikö hän pelistä mitään. Rouva sanoi ymmärtävänsä, että keltapaitaiset kuopiolaiset yrittivät palloa toiseen ja raitapaitaiset kokkolalaiset toiseen maaliin, mutta sitä hän ei ymmärtänyt, miksei se mustapukuinen lihava mies saanut poistua keskiympyrästä.

Sotavuodet Kokkolassa:

GBK ja saksalaissotilaat (oikealla) valmistautumassa otteluun kesällä 1942.

Kokkolassa jalkapallon ensimmäiset kehitysaskeleet alkoivat jo v. 1906, kun skotlantilainen urheilumies Geo W. Easton muutti kaupunkiin. 1920-luvun alussa huolintaliikkeen johtaja August Kyntzell sai Suomen maajoukkuetta valmentaneen Jarl Öhmanin Kokkolaan täihin ja valmentajaksi. jollojn kaupungin jalkapalloilijat alkoivat tuntea tarvetta perustaa erikoisseuroja - yleisseuroissa Kokkolassa ei jalkapalloijat olleet saaneet kaipaamaansa huomiota.

Kokkolassa oli ryhdytty pelaamaan puulaakisarjaa jo 1920-luvulla. GBK perustettiin vuonna 1924 ja tunnettiin ruotsinkielisenä joukkueena. Suomenkieliset GBK-jäsenet tunsivat jäävänsä seurassa syrjityiksi ja perustivat v. 1930 oman suomenkielisen seuran Kokkolan Pallo-Veikot (KPV). Kaupungin jalkapalloherruudesta on näiden kahden seuran välillä kilvoiteltu noista päivistä saakka, mutta kielikysymys on sittemmin jäänyt taka-alalle.
Kokkolan satama-alueelle oli jo vuonna 1921 perustettu Ykspihlajan Reima, joka oli Työväen urheiluliiton alainen seura ja keräsi lähinnä työläisperheiden poikia riveihinsä. Reima lakkautettiin 1931 ns. kommunistilakien perusteella, mutta seura jatkoi toimintaansa uudella nimellä. Kokkolan Jymy oli perustettu jo 1919 ja sen jäsenet suosivat sosialidemokraattista aatemaailmaa.

Vuonna 1933 GBK:n joukkue teki ensimmäisen pelivierailunsa Ruotsiin (Skellefteå) ja siitä muodostui sittemmin jokavuotinen traditio. Kun Kokkolaan sijoitettiin jatkosodan aikana saksalasisotilaita, heidän parakkinsa rakennettiin (1941) Kokkolan urheilukentän viereen. Kokkolaiset pikkupojat vohkivat saksalaisilta kaupungin ensimmäisiä oikeita nahkaisia jalkapalloja ja GBK alkoi pelata saksalaisten kanssa hyväntekeväisyysotteluita.
GBK hyötyi vielä 1950-luvulla saksalaissuhteistaan, sillä kaupungin vireä nahkateollisuus (Hagforsin nahkatehdas työllisti 1960-luvulla yli 600 ihmistä Kokkolassa) sai nahan valmistamisessa välttämättä tarvitsemansa kemikalit suoraan Saksasta edullisesti. Nahkateollisuussuhteilla Kokkolaan saatiin v. 1958 Leverkusenin legendaarinen 40-luvun pelaajatähti Richard Job valmentajaksi (lempinimeltään Kuningas Richard). GBK nousi heti kauden 1958 päätteeksi SM-sarjaan.

Suomisarja - pohjoislohko 1948:

GBK neljäntenä ~ KPV kuudes - samassa Suomisarjan lohkossa.

KuPS voitti suomisarjan 15 joukkueen pohjoislohkon ja nousi SM-sarjaan kaudeksi 1949. GBK oli neljäs ja KPV kuudes.

1950:

Kokkolan Pallo-Veikot ~ Suomensarjan länsilohkossa - sijoittui neljänneksi:

KPV (1950): puheenjohtaja J.Hannula, huoltaja: V.Paavolainen, pelipaita valkoinen vihreällä pujoliivillä - housut valkoiset.


GBK ~ Maakuntasarjan pohjoislohkossa (ryhmä A).

GBK (1950): puheenjohtaja G.Saarukka, huoltaja: S.Dahlström, pelipaita valkopunaraitainen - housut valkoiset.

1958:

GBK Suomensarjassa ~ nousi SM-sarjaan.

GBK hyötyi 1950-luvulla sotavuosien saksalaissuhteistaan, sillä kaupungin vireä nahkateollisuus (Hagforsin nahkatehdas) sai nahan valmistamisessa välttämättä tarvitsemansa kemikaalit suoraan Saksasta edullisesti. Nahkateollisuussuhteilla Kokkolaan saatiin v. 1958 Leverkusenin legendaarinen 40-luvun pelaajatähti Richard Job valmentajaksi (lempinimeltään Kuningas Richard). GBK nousi heti kauden 1958 päätteeksi SM-sarjaan (IS/Urheilulehti * huhtikuu 2019).

Nämä miehet kuvassa nostivat GBK:n kauden 1958 päätteeksi SM-sarjaan Suomensarjan pohjoislohkosta.


1959:

GBK nousijana SM-sarjassa - jäi viimeiseksi ja putosi takaisin Suomensarjaan.

GBK: puheenjohtaja (1959): Nils Anderson, valmentaja: R.Casén, pelipaita puna-valkoraitainen - housut valkoiset.

(IS/Urheilulehti * huhtikuu 2019).


Kokkolan Palloveikot (KPV) Maakuntasarjan lohkossa #8 ~ nousi Suomensarjaan.

KPV: puheenjohtaja (1959): O.Telimaa, valmentaja: B.Dahlström, pelipaita vihreä-valkoraitainen - housut valkoiset.

Friska Viljor-47 (Kaarlela) Maakuntasarjan lohkossa #8.

Friska Viljor-47: puheenjohtaja (1959): H.Backlund, valmentaja: J.-E. Vikström, pelipaita punainen - housut valkoiset.

(Wikipedia, 2012): Kaarlela (ruots. Karleby, vuoteen 1927 asti Kokkolan maalaiskunta) oli Keski-Pohjanmaalla sijainnut Suomen kunta. Kaarlela liitettiin vuonna 1977 Kokkolaan.


Ykspihlajan Reima (Kokkola) Aluesarjan lohkossa #16.

(Wikipedia, 2012): Ykspihlaja (ruots. Yxpila) on vanha Kokkolan työläiskaupunginosa. Siellä sijaitsee mm. Kokkolan satama, joka kuuluu Pohjoismaiden suurimpiin.

Kaarlelan Kunto (Kokkola) Aluesarjan lohkossa #16.

Kokkolan Jymy Aluesarjan lohkossa #16.

1960:

GBK pudonneena Suomensarjan pohjoislohkossa ~ jäi toiselle sijalle:

KPV nousijana Suomensarjan pohjoislohkossa ~ jäi 8. sijalle.


1966:

GBK SM-sarjassa - kolmatta peräkkäistä kautta ~ putosi Suomensarjaan.


KPV seitsemättä peräkkäistä kautta Suomensarjassa ~ nousi SM-sarjaan.


1967:

KPV nousijana SM-sarjassa - sijoitus 7/12.


GBK pudonneena Suomensarjan pohjoislohkossa - sijoitus 8/12.

1968:

KPV toista peräkkäistä kautta SM-sarjassa - sijoitus 5/12.

KPV * 1968 (aakkosjärjestyksessä): Risto Hautala, (mv) Gunnar Isosaari, Reijo Jalava, Väinö Kallio, Sakari Kankainen, Mikko Koivisto, Esa Korhonen, Arvo Lamberg, Hannu Lamberg, Erik Mäkelä, Seppo Mäkelä, Kai Mäkinen, Juhani Paavolainen, Olli Peltoniemi, Jorma Pönkänen, Kari Raatikainen, Tapio Raatikainen, Asko Rintapää ja Alpo Sallinen (Jalkapallokirja 1968).


GBK toista peräkkäistä kautta Suomensarjan pohjoislohkossa - sijoitus 4/10.

1969:

KPV kolmatta peräkkäistä kautta SM-sarjassa - voitti Suomen mestaruuden!

Mestaruussarja 1969 (erikoissivullemme).


GBK kolmatta peräkkäistä kautta Suomensarjan pohjoislohkossa - sijoitus 5/10.

Suomensarja 1969 (erikoissivullemme).

1970:

KPV neljättä peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1971:

KPV viidettä peräkkäistä kautta SM-sarjassa - pronssimitalit (edellä TPS ja HIFK).

KPV:n pronssimiehistö kaudelta 1971 ~ kuva seuraavan kauden Jalkapallokirjasta.


1972:

KPV kuudetta peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1973:

KPV seitsemättä peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


KAUDELLE 1973 oli SPL kehitellyt uuden 1. divisioonan SM-sarjan ja 2. divisioonan väliin.


1974:

KPV kahdeksatta peräkkäistä kautta SM-sarjassa.

1974 * Vasemmalta KPV:n Esa Korhonen, Rainer Wiklund, Arvo "Kippari" Lamberg. Henry Bergström ja Olavi "Olle" Paavolainen.


1975:

KPV yhdeksättä peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1976:

KPV 10. peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1977:

KPV 11. peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1977:

KPV 12. peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1978:

KPV 13. peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1979:

KPV 14. peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1980:

KPV ~ 15. peräkkäistä kautta SM-sarjassa ~ putosi 1. divisioonaan.


1981:

KPV ~ pudonneena 1. divisioonassa (toinen sarjataso) ~ nousi heti takaisin SM-sarjaan.


1982:

KPV ~ nousijana SM-sarjassa.


1983:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1984:

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta SM-sarjassa.


1985:

KPV ~ neljättä peräkkäistä kautta SM-sarjassa.
Putosi 1. divisioonaan (toinen sarjataso).


1986:

KPV ~ pudonneena 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1987:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1988:

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1989:

KPV ~ neljättä peräkkäistä kautta 1. divisioonassa (toinen sarjataso).
Nousi uuteen Futisliigaan (ylin sarjataso).


1990:

KPV ~ nousijana uudessa Futisliigassa (ylin sarjataso).
Putosi heti takaisin 1. divisioonaan (toinen sarjataso).


1991:

KPV ~ pudonneena 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1992:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1993:

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta 1. divisioonassa (toinen sarjataso).


1994:

KPV ~ neljättä peräkkäistä kautta toisella sarjatasolla.
Nimitys "1. divisioona" muuttui muotoon "Ykkönen" .


1995:

KPV ~ viidettä peräkkäistä kautta toisella sarjatasolla (Ykkönen).
Putosi kolmannelle sarjatasolle (Kakkonen).


1996:

KPV ~ pudonneena kolmannella sarjatasolla (Kakkonen).


1997:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta kolmannella sarjatasolla (Kakkonen).


1998:

KPV ~ nousijana toisella sarjatasolla (Ykkönen).


1999:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta Ykkösessä.
Putosi Kakkoseen (kolmas sarjataso).


GBK ~ Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2000:

KPV ~ pudonneena Kakkosessa (kolmas sarjataso).

GBK ~ Kakkosessa.

2001:

GBK ~ Kakkosessa - nousi Ykköseen.

KPV ~ toista peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2002:

GBK ~ nousijana Ykkösessä (toinen sarjataso).


KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2003:

GBK ~ toista peräkkäistä kautta Ykkösessä ~ piti jo pudota, mutta säilyi kuitenkin.


KPV ~ neljättä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2004:

GBK ~ kolmatta peräkkäistä kautta Ykkösessä ~ putosi Kakkoseen (kolmannelle sarjatasolle).


KPV ~ viidettä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso) ~ nousi Ykköseen (toiselle sarjatasolle).

2005:

KPV ~ nousijana Ykkösessä (toinen sarjataso).


GBK ~ pudonneena Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2006:

KPV ~ toista peräkkäistä kautta Ykkösessä (toinen sarjataso).


GBK ~ toista peräkkäistä kautta Kakkosessa ~ nousi Ykköseen.

2007:

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta Ykkösessä (toinen sarjataso) ~ sijoittui vaatimattomasti kymmenenneksi.

GBK ~ nousijana Ykkösessä ~ putosi heti takaisin Kakkoseen (kolmannelle sarjatasolle).

2008:

KPV ~ neljättä peräkkäistä kautta Ykkösessä (toinen sarjataso) - kauden päätteeksi sijoitus kuudes.


GBK ~ pudonneena Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2009:

KPV ~ viidettä peräkkäistä kautta Ykkösessä (toinen sarjataso):
Kauden päätteeksi karsimaan JJK:n kanssa liigapaikasta - ei noussut:

(27.10.2009) JJK säilytti sarjapaikkansa voittamalla KPV:n yhteismaalein 5-3:
JJK Jyväskylä säilytti debyyttikautensa jälkeen paikkansa Veikkausliigassa voittamalla kaksiosaisessa karsintaottelussa KPV:n ensiksi Kokkolassa maalein 3-2 ja toisessa osaottelussa kotonaan Harjulla 2-1 (yhteismaalit 5-3).


GBK ~ toista peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso) ~ sijoittui kuudenneksi.

2010:

KPV ~ Kuudetta peräkkäistä kautta Ykkösessä (toinen sarjataso) - kauden päätteeksi sijoitus neljäs.

(1.6.2010) KPV kuuden kierroksen jälkeen toisena RoPS:n jälkeen.

Kauden 2010 alku on KPV:n kohdalla sujunut hyvin. Joukkue on Ykkösen sarjataulukossa 1.6.2010 toisena kolme pistettä RoPS:n perässä. KPV oli kauden aluksi voittanut kuudesta pelistään neljä, pelannut yhden tasan ja hävinnyt yhden (FC Espoolle kotonaan 1-2).

KPV:n kauden 2010 pelaajia vasemmalta: Olli-Pekka Itälä, Tom Melarti, Tarmo Koivuranta ja Irakli Sirbiladze (Georgia).

KPV:n miehistö kaudella 2010 pelinumeroineen:
1 Johannes Wentin, 2 Juhani Koponen, 4 Jukka Hakala, 6 Jussi Laakso, 7 Jussi Roiko, 9 Tuomo Paavolainen, 10 Olli-Pekka Itälä, 11 Ville Luokkala, 14 Tommi Halonen, 15 Konsta Tastula, 16 Irakli Sirbiladze, 18 Tom Melarti, 20 Aki Sipilä, 21 Oskari Hinkkanen, 22 Harri Hujanen, 23 Tarmo Koivuranta, 24 Kim Palosaari, 25 Janne Hosio, 26 Niko Kalliokoski, 28 Aleksi Paavolainen, 30 Samu Laitinen, 35 Aki Lyyski ja 90 Patrick Byskata.
Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

GBK ~ kolmatta peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso) ~ sijalle 7/14.

(1.6.2010) GBK viiden kierroksen jälkeen neljäntenä .

Kauden 2010 alku on sujunut GBK:lta kohtalaisesti - neljäntenä, mutta vain kaksi pistettä johtavaa rovaniemeläisseura FC Santa Clausia perässä. GBK oli saavuttanut kolme voittoa, yhden tasapelin ja yhden häviön kesäkuun 2010 alkuun mennessä.
GBK:n vastuuvalmentaja kaudella 2010: Reijo Timonen ~ valmentaja: Arto Halonen.

(20.3.2010): Lawrence Smith vahvistaa GBK:ta:

Lawrence Smith edustaa GBK:ta kaudella 2010. Osapuolet kirjoittivat sopimuksen lauantaina. Sopimuksessa on myös optio kaudesta 2011, eli 1+1.
Viime kaudella Smith edusti liigajoukkue Vaasan Palloseuraa, jossa pelasi 20 ottelua ja teki niissä kolme maalia. Kaudet 2007 ja 2008 hän edusti KPV:tä Ykkösessä. Sitä ennen Smith pelasi yhden kauden Jamaican pääsarjassa.
Smith on 25 vuotias ja syntymäpaikka on Charlston Amerikassa. Smith on pelannut sekä hyökkääjänä, että myös topparina.
- Hän on monipuolinen pelaaja, GBK:n manageri Tom Engberg toteaa. GBK:lla on nyt 11 pelaajasopimusta sekä kaksi akatemia-sopimusta (Max Åström ja Petteri Jokihaara).

2011:

KPV ~ seitsemättä peräkkäistä kautta Ykkösessä - jäi 12. sijalle ja putosi Kakkoseen.


GBK ~ neljättä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2012:

KPV ~ pudonneena Kakkosessa (kolmas sarjataso).

GBK ~ viidettä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

2013:

Kakkonen (kolmas sarjataso):

KPV ~ toista peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).

GBK ~ kuudetta peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso).


GBK/2 ~ toista peräkkäistä kautta 3. divisioonassa.


KPV/Akatemia ~ 4. divisioonassa.

Sääripotku ~ 4. divisioonassa.

No Stars ~ 4. divisioonassa.

Såka ~ 4. divisioonassa.

Lohtajan Veikot (LoVe) ~ 4. divisioonassa.

Lohtajan, Kälviän ja Ullavan valtuustot päättivät kuntaliitoksesta Kokkolan kanssa 3.12.2007, ja liitos astui voimaan 1.1.2009. Uuden kaupungin nimeksi tuli Kokkola.


Kokkolan Palloseura (KPS) ~ 5. divisioonassa.

Rytimäen Pallokerho (RyPK-84) ~ 5. divisioonassa.

Friska Viljor ~ 5. divisioonassa.


GBK/3 ~ 6. divisioonassa.

Ykspihlajan Reima (Reima) ~ 6. divisioonassa.

Kälviän Tarmo (Tarmo) ~ 6. divisioonassa.

Kälviä liittyi Lohtajan ja Ullavan kera Kokkolaan 1.1.2009.

2014:

Kakkonen (kolmas sarjataso):

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso) (Pohjoinen).

GBK ~ seitsemättä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso). (Pohjoinen).

2015:

Kakkonen (kolmas sarjataso):

KPV ~ Neljättä peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso)(Pohjoinen) ~ nousi Ykköseen (toiselle sarjatasolle).

GBK ~ Kahdeksatta peräkkäistä kautta Kakkosessa (kolmas sarjataso) (Pohjoinen).

2016:

Ykkönen (toinen sarjataso):

KPV ~ Nousijana Ykkösessä.


Kakkonen (kolmas sarjataso):

GBK ~ yhdeksättä peräkkäistä kautta Kakkosessa (lohko C).


Kolmonen (Keski-Pohjanmaan ja Vaasan piirien yhteinen):

KPV-Akatemia jatkoi 3. divisioonassa.

Kokkolan Palloseura (KPS) ~ nousijana 3. divisioonassa.


Nelonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

GBK/2 ~ 4. divisioonassa (ed. kaudella nimenä "GBK/Rödsön Veikot").

No Stars ~ jatkoi 4. divisioonassa.

Sääripotku ~ jatkoi 4. divisioonassa.


Viitonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

Rytimäen Pallo-Kerho (RyPK-84) ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Kälviän Tarmo (Tarmo) ~ nousijana 5. divisioonassa.

Friska Viljor ~ jatkoi 5. divisioonassa.

Lohtajan Veikot (LoVe) ~ pudonneena 5. divisioonassa.


Kuutonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

Puerto Deportivo De La Kokkola (DEPO) ~ jatkoi 6. divisioonassa.

Såka Fotball (Såka) ~ jatkoi 6. divisioonassa.

Ykspihlajan Reima (Reima) ~ jatkoi 6. divisioonassa.


Seiska (Keski-Pohjanmaan piiri) * Järjestettin ensimmäisen kerran:

GBK/Rödsön Veikot ~ 7. divisioonassa.

Kokkolan Palloseura/2 (KPS/2) ~ aloitti 7. divisioonassa.

2017:

Ykkönen (toinen sarjataso):

KPV ~ toista peräkkäistä kautta Ykkösessä.


Kakkonen (lohko C):

GBK ~ 10. peräkkäistä kautta Kakkosessa (lohko C).


Kolmonen (Keski-Pohjanmaan ja Vaasan piirien yhteinen):

Kokkolan Palloseura (KPS) ~ toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.


Nelonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

KPV-Akatemia pudonneena Nelosessa.

GBK/2 ~ 4. divisioonassa (ed. kaudella nimenä "GBK/Rödsön Veikot").

No Stars ~ jatkoi Nelosessa.

Sääripotku ~ jatkoi Nelosessa.

Rytimäen Pallo-Kerho (RyPK-84) ~ nousijana Nelosessa.


Vitonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

Puerto Deportivo De La Kokkola (DEPO) ~ nousijana Vitosessa.

Kälviän Tarmo (Tarmo) ~ jatkoi Vitosessa.

Friska Viljor ~ jatkoi Vitosessa.

Ykspihlajan Reima (Reima) ~ nousijana Vitosessa.

Lohtajan Veikot (LoVe) ~ jatkoi Vitosessa.


Kutonen (Keski-Pohjanmaan piiri):

Såka Fotball (Såka) ~ jatkoi Kutosessa.

Kokkolan Palloseura/2 (KPS/2) ~ nousijana Kutosessa.


Seiska (Keski-Pohjanmaan piiri) * Järjestettin toisen kerran:

Ei joukkueita Kokkolasta.

2018:

Ykkönen (toinen sarjataso):

KPV ~ kolmatta peräkkäistä kautta Ykkösessä ~ valmentajana jatkoi Jarmo Korhonen.
Sijoitus 2/10 - ja nousi Veikkausliigaan TPS-karsintapeleistä!

______________________

(Ykkönen * 20.10.2018): HIFK-KPV 2-1.

(KPV * 20.10.2018): (mv) Teppo Marttinen - Ville Koskimaa, Cesar Hinestroza, Milos Josimov, M. Zhychykov, Charalampos Chantzopoulos, Patrick Poutiainen (Harri Heiermannn), Sebastian Mannström (Henri Myntti), Patrick Byskata, Pavel Marin (Reza Karmollachaeb) ja Kalle Multanen. Vaihdossa: (mv) Joonas Myllymäki, Teemu Mäki, Joonas Nissinen ja Ville Huuhka. Maali: Multanen. Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

KPV sijoittui Ykkösessä toiseksi HIFK:n taakse ja pääsi nousukarsintaan Veikkausliigan toiseksiviimeisen joukkueen kanssa: KPV-TPS 0-0 ja TPS-KPV 1-1. KPV nousi vierasmaalisäännöllä Veikkausliigaan.


Kakkonen :

GBK ~ 11. peräkkäistä kautta Kakkosessa.


2019:

Veikkausliiga:

KPV nousijana Veikkausliigassa - Futisliigassa 1990 edellisen kerran pääsarjatasolla.

KPV jäi Veikkausliigassa sijalle 11/12 - joutui karsimaan ja hävisi TPS:lle yhteismaalein 0-3 - putosi takaisin Ykköseen.

______________________

(Suomen Cup * 15.3.2019 * Myyrmäen halli): VJS Vantaa-KPV 0-3.

(KPV * 15.3.2019): (mv) Teppo Marttinen - Ville Koskimaa, Milos Josipov, Juhani Pikkarainen, Juri Kinnunen, Sebastian Mannström (Harri Heiermann), Isaac Telly Shaze (Adam Vidjeskog), Hendrik Helmke, Joni Mäkelä (Maksim Gussev), Enoch Banza ja Simo Roiha. Vaihdossa: (mv) Joonas Myllymäki, Yessy Mena Palacios ja Benno Hanslian. Maalit: Mäkelä, Roiha, Banza. Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

(Veikkausliiga * 7.4.2019 * Avauspeli - Seinäjoella): KPV-Ilves 0-2.

(KPV * 7.4.2019): (mv) Teppo Marttinen - Ville Koskimaa, Milos Josipov, Juhani Pikkarainen, Juri Kinnunen, Sebastian Mannström, Isaac Telly Shaze, Hendrik Helmke (Harri Heiermann), Joni Mäkelä (Maksim Gussev), Enoch Banza (Yessy Mena Palacios) ja Simo Roiha. Vaihdossa: (mv) Joonas Myllymäki, Timo Rauhala, Adam Vidjeskog ja Elhadji Gana Kane. Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

(Urheilulehti/IS * Veikkausliigan 2019 kausiopas).

(Veikkausliiga * 14.4.2019 * 2. kierros - Seinäjoella): KPV-RoPS 0-1.

(KPV * 14.4.2019): (mv) Teppo Marttinen - Ville Koskimaa, Milos Josipov, Elhadji Gana Kane, Juri Kinnunen, Sebastian Mannström, Isaac Telly Shaze (Harri Heiermann), Hendrik Helmke, Joni Mäkelä (Maksim Gussev), Enoch Banza (Filip Ivanovski) ja Simo Roiha. Vaihdossa: (mv) Joonas Myllymäki, Timo Rauhala, Adam Vidjeskog ja Yessy Mena Palacios. Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

(Veikkausliiga * 25.4.2019 * Seinäjoella): KPV-IFKM 0-4.

(KPV * 25.4.2019): (mv) Joonas Myllymäki - Juhani Pikkarainen, Milos Josipov (Timo Rauhala), Elhadji Gana Kane, Juri Kinnunen, Sebastian Mannström, Adam Vidjeskog (Patrick Poutiainen), Harri Heiermann , Hendrik Helmke, Yessy Mena Palacios (Enoch Banza) ja Filip Ivanovski. Vaihdossa: (mv) Teppo Marttinen, Joni Mäkelä, Maksim Gussev ja Benno Hanslian. Päävalmentaja: Jarmo Korhonen.

______________________

(29.5.2019): KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen sai potkut - hommia jatkaa toistaiseksi Niko Kalliokoski.

______________________

(22.7.2019): Jani Uotinen nimitettiin KPV:n uudeksi päävalmentajaksi.

(KPV:n nettisivut, 22.7.2019): KPV ja Jani Uotinen ovat solmineet valmentajasopimuksen. Uotinen aloittaa Pallo-Veikkojen päävalmentajana välittömästi ja sopimus kattaa kuluvan kauden lisäksi myös kauden 2020. Uotinen tulee Kokkolaan Seinäjoelta, missä hän on toiminut SJK:n U23 -joukkueen vastuuvalmentajana sekä seuran Akatemian johtajana.
Uotinen, 41, on toiminut valmentajana vuodesta 2009 saakka, jolloin hän valmensi Vaasassa ja toimi mm. VPS:n organisaatiossa ja Palloliiton Vaasan piirin piirijoukkueen valmentajana. Lisäksi hän on valmentanut FC Jazzin edustusjoukkuetta ja toiminut porilaisseuran valmennuspäällikkönä. UEFA PRO -valmentajatutkinnon Uotinen on suorittanut vuonna 2014. Pelaajaurallaan Uotinen pelasi yli 100 ottelua Veikkausliigassa ja edusti mm. VPS:a, MyPa:a sekä skotlantilaista Greenock Mortonia. Niko Kalliokoski jatkaa KPV.n valmennustiimissä valmentajana sekä joukkueenjohtajana.

(Veikkausliiga * 18.8.2019): KPV-HJK 2-1!

(KPV * 18.8.2019): (mv) Joonas Myllymäki - Ville Koskimaa, Milos Josipov, Juri Kinnunen (Stefan Umjenovic), Patrick Byskata (Adam Vidjeskog), Telly Shaze, Hysen Memolla, Ishmael Yartey, Hendrik Helmke, Joni Mäkelä (Yessy Mena Palacios) ja Simo Roiha. Vaihdossa: (mv) Teppo Marttinen, Juhani Pikkarainen, Timo Rauhala ja Filip Ivanovski. Maalit: Memolla ja Yartey. Päävalmentaja: Jani Uotinen.

KPV karsi kaksiosaisessa ottelussa Ykkösen toiseksi sijoittuneen TPS:n kanssa Veikkausliigapaikalsta kaudelle 2020: (24.10.2019) TPS-KPV 0-0 ja (27.10.2019) KPV-TPS 0-3 * KPV putosi Ykköseen.

2020:

YKKÖNEN:

LINKKI: KPV * YKKÖNEN 2020 (erikoissivullemme).

______________________

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.