|
Heiskasen eli Kumpulan talo (1920-luvulla):

M)
Tämä 1920-luvun historiallinen kuva on otettu silloiselta Hokantieltä eli nykyiseltä Otto Mannisen tieltä etelään Heiskasen eli Kumpulan talon kohdalta. Nykyisin tällä kohdalla on kaksi toisiinsa nähden erisuuntaista kerrostaloa Helvi Ojalan ja Laitisten omakotitalojen välissä.
Reino Makkosen kokoelmista saadussa kuvassa on alkuperäisen kuvatekstin mukaan vasemmalla Otto Reinikaisen talo, keskellä haudankaivaja Vihtori Heiskasen talo ja oikeassa reunassa näkyy hiukan Pitkä kurjuus-nimellä tunnettua työläisten rivitaloasumusta. Henkilöiden nimistä ei valitettavasti ole tietoa.

Kuvassa Heiskasen talo ilmeisesti 1920-luvulla. Ritva Peltola lähetti kuvan 11.9.2011.
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 11.9.2011): Tämä varhainen kuva on Heiskasen talosta. Kuvaa suurennettuani olen tunnistavinani tätini Hilman ja setäni Fabianin, jolloin vanha nainen olisi isoäitini Iita Heiskanen. Kuva saattaisi olla varhaisilta 20-luvun vuosilta. Isoisäni Vihtori tuli alunperin Kangasniemelle Leivonmäeltä Ikosen sahalle töihin. Oletettavasti talo olisi alkuaan sahan asukkaita varten rakennettu.
Heiskasen eli Kumpulan talo (1940-luvulla):

Arvi Heiskasen tytär Ritva (myöh. Peltola) lähetti käyttöömme 8.9.2008 melkoisen kuva- ja tietopaketin tämän kyseisen rakennuksen tiimoilta. Annetaan hänelle puheenvuoro:
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 8.9.2008): Haudankaivaja Vihtori Heiskanen osti Sahanmäellä olleen talon perheelleen 1910-20-luvun taitteessa. Talon aiemmasta omistajasta ei ole tietoa. Talossa on asuttu hieman eri kokoonpanoilla, mutta aina suurperheenä.
Lapsia oli runsaasti: Aino (Attenberg); Hanna (Koutonen), muutti varhain Yhdysvaltoihin; Martta (Hokkanen) asui myös perheineen muutaman vuoden Yhdysvalloissa; Hilma (Kumpula) asui avioiduttuaan jonkin aikaa pääkaupunkiseudulla; Fabian muutti satamatöihin Kotkaan ja perusti siellä perheen; nuorimmainen Arvi, josta tuli 50-luvun vaihteessa palopäällikkö.
Ainon kuoltua talossa asuivat isovanhempien hoidossa veljekset Paavo, Veikko ja Hannes vielä sotavuosinakin. Hilma muutti kotitaloon miehensä kuoltua poikansa Hanneksen kanssa.
Arvi avioitui Siiri Mannisen kanssa 1940 ja he asuivat talon peräkammarissa paloaseman valmistumiseen saakka. Hannes avioitui Maija Pienimaan kanssa ja asettui perheineen talon keskikammariin. Tupa jaettiin muiden kesken. Yläkerrassa oli yksi huone, joka oli etupäässä mummon hallussa.
Hannes ja Maija sekä pojat Jorma, Pertti ja Timo asuivat Hilman kanssa talossa 60-luvun alkupuolelle, jolloin he muuttivat Kinttuniemeen kauppiaiksi. Sieltä he muuttivat 70-luvun alussa Etelä-Ruotsiin. Poika Jorma oli muuttanut Australiaan 1969. Tätini Hilma Kumpula jäi Kangasniemelle Hanneksen perheineen muutettua Ruotsiin. Hilma asui aluksi Pyykkösen Villen talossa Meijerinniemessä ja sitten kuolemaansa saakka Halmeslahden talossa.
Talon etelänurkka maantien puolella oli suosittu valokuvauspaikka. Kuvassa kaivon kannella istuvat nuoret miniät Siiri ja Maija. Seppo-poika on ehkä 6/7-vuotias.
Piharakennuksessa, mikä näkyy taustalla, oli navetta ja liiteri. Eteläpäädyssä kanala, pohjoispäädyssä huussi.
Eteläpäädyssä muistan olleen myös kurkkulavan.

(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 8.9.2008):
Tässä kuvassa miniät Siiri (äitini siis - oikealla) ja Maija kantavat vettä tien toisella puolella olevaan saunaan (ylempi Ylösen talo kyseisen saunan paikalla).

(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 8.9.2008):
Juuri kyseisen, tien toisella puolella (Ylösen talon paikalla) olleen saunan kohdalla Savonlinjan kuljettaja menetti loivassa mäessä autonsa hallinnan, jolloi auto sananmukaisesti meni saunaan.

(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 8.9.2008):
Tässä kuvassa näkyy sahan työväestölle rakennettu ns. pitkä kurjuus melko uuden näköisenä. Olisikohan kuva otettu 1920-luvun puolivälissä, isäni oli näet syntynyt 1915. Kuvassa Heiskasen pihalla takarivissä Aino Attenberg, Aili ja Fabian Heiskanen Kotkasta, Hilma Kumpula, Aatu ja Martta Hokkanen, jotka vaatteista päätellen ovat juuri palanneet Ameriikasta. He asettuivat Vuojalahdelle.
Edessä veljekset Paavo, Hannes ja Veikko Attenberg, Ida Heiskanen, Aili Hokkanen (Marttinen avioiduttuaan), Vihtori sylissään Hannes Kumpula ja Arvi Heiskanen.
Asuntolan eli Pitkän kurjuuden asukkaista muistetaan mm. sellaiset nimet kuin Poikulainen, ompelija Liisa Savinen, Manta Punta ja Otto Salmelainen.
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 9.9.2008):
Pitkän kurjuuden tienpuoleisessa päässä asuivat ainakin Kauliot ja olikohan niin, että toisessa päässä Haapsaaret.
Raikas Juvonen rakensi samalle paikalle oman talonsa. Juvosen aikaan kävimme paloasemalta saunassa Ruukintuvassa. Paloasemalla ei ollut saunaa. Aiemmin kävimme saunomassa yleisessä saunassa Satamatiellä.
Saunareissut muistan hyvin romanttisessa valossa - ehkä ne eivät aina yhtä romanttisia todellisuudessa olleet. Tie kulki aivan rannassa. Matkaa teimme jalkapatikassa, pyörällä tai potkukelkoilla. Talvisaikaan pimeässä tähtitaivaan alla kulkeminen jäi mieleeni erityisen mukavana kokemuksena. Syksyiset lepakkojen viuhtomiset edestakaisin taas tuntuivat pelottavilta.
Vilho Manninen 20-30-lukujen muisteluissaan (1978): Oltiin niin sanotun pruukin kasarmialueen läheisyydessä. Osalle henkilökuntaa sahaa omistava liikkeen johto oli rakennuttanut muutamia asuntoja, esimerkiksi yhden 16 asuntoa käsittävän pitkän yksikerroksisen punaiseksi maalatun kasarmimaisen asuinrakennuksen. Rakennus oli saanut lempinimiä kuten Pitkä kurjuus, Öykkälä ja Möykkälä.
Talossa oli huoneen ja kahden huoneistoja, joiden välillä olivat läpikulkukäytävät poikkisuuntaan talouskaappeineen. Talossa asui muutamia tuttaviani, joista eräs oli Väinö Halttunen. Joitakin asuintaloja olivat työläiset rakentaneet itse lähialueille.
Taloa ja taloja asuivat useat köyhät ja lapsirikkaat perheet. Työnantajilla, johtajilla ja muilla ammattienharjoittajilla olivat paremmat mahdollisuudet asumiseen ja rakentamiseen. Työläisten asumarakennuksessa näytti olevan asuminen kasarmimaisen karua. Asuinympäristöön ei ollut sopinut viherkasvillisuutta, puita eikä pensaita lukuun ottamatta muutamaa käkkärämäntyä, joita näkyi hiekkakentällä. Oli kuitenkin pieniä perunamaita joidenkin mökkien läheisyydessä.
Vuodenaikoja ajatellen kasarmin käymälät, joihin oli yhdistetty asujien puusuojat, olivat kaukana ja talvella kylmiä. Vinttikaivo oli sentään kohtuullisen lähellä. Pruukin yhteinen sauna oli sekin kaukana Hokan maantien toisella puolella. Saunaa lähellä sijaitsi miilunpolttohauta (rimahelvetti), jossa aina kyti ja savusi. Siitä levisi nokea ja savua laajalle ympäristöön.
Mannisen mainitsema Pruukin yhteinen sauna on ollut eri sauna kuin piharakennuksessa sijainnut Pitkän kurjuuden asukkaiden sauna.

(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 8.9.2008): Ritva Heiskanen ja Jorma Kumpula istuskelevat kantojen nokassa. Taustalla pätkä pitkää kurjuutta ja tien toisella puolella Nestori Hokkasen mökki.
Tien toisella puolella olevilla pelloilla viljelivät siirtolaiset perunaa ja pellavaa aina niihin aikoihin, kun alettiin jakaa rintamamiestontteja.

Kuvassa Ruukintuvan leipomopääty. Ritva Peltola lähetti kuvan 11.9.2011.
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 11.9.2011): Kuvassa näkyy Ruukintuvan leipomonpuoleinen ovi rappusineen. Keitä rapuilla istuu, ei ole tietoa. Edustalla ovat Siiri ja Seppo Heiskanen.

Kuvassa Ruukintupa Hokan tien eli nykyisen Otto Mannisen tien puolelta kuvattuna. Ritva Peltola lähetti kuvan 11.9.2011.
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 11.9.2011): Kuva on otettu Hokan tieltä päin Heiskasen pihassa. Niin ikään näkyy leipomopääty. Kuvassa ovat eturivissä Maija ja Jorma Kumpula, Siiri ja Ritva Heiskanen.
Keskirivissä Hanna Koutonen (os. Heiskanen), tuntematon Amerikan vieras, Hilma Laakso (os.Manninen) ja Hilma Kumpula (os. Heiskanen).
Takarivissä Henry Laakso ja Arvi Heiskanen. Hilma Laakso oli Siirin täti ja vierailulla USA:sta miehensä kanssa yhdessä Hanna Koutosen (Arvin sisar) ja tuntemattomaksi jääneen rouvan kanssa.
Ruukin tupa oli sahan työläisten käytettävissä. Leipomon tiloissa kutoivat Maija Kumpula ja Siiri Heiskanen 50-luvun alkupuolella Ruusupolku -sidoksisia mattoja. (Yksi matto on minulla vielä muistona.) Rannan puoleisessa päädyssä oli sauna, jossa mekin kävimme saunomassa paloasemalla asuessamme.

Kumpulan ja Heiskasen perhettä ulkorakennuksensa edessä lähdössä kyläilemään sukulaisiin Hirvensalmelle. Kuvan lähetti Ritva Peltola 21.9.2011.
(Ritva Peltola, o.s. Heiskanen, sähköposti 21.9.2011): Auto on todennäköisesti vuokrattu, mutta keneltä, ei tietoa. Onko koko porukka mahtunut kyytiin, tuntuu epätodennäköiseltä, mutta paljon mahdollistakin.
Kuvassa Seppo Heiskanen, Hilma ja Maija Kumpula, Siiri ja Arvi Heiskanen. Konepellillä istuvat Ritva Heiskanen ja Jorma Kumpula.
|