|
A)
Kangasniemen kirkonkylää kuvattuna vuoden 1900 aikaan, jolloin kirkonkylän näkymää hallitsivat kolme suurta puurakennusta pääraitin varrella.
Kuva on otettu - harvinaista kyllä - lännestä, eikä idästä Puulaveden puolelta. Kolmesta isosta talosta oikealla on käräjätalo, joka oli juuri v. 1898 muutettu kansakouluksi (Napala).
Keskimmäinen rakennuksista on Ikosen kauppakartano, jonka Matti Ikonen v.1894 oli ostanut kauppakäyttöönsä Iisrael Häkkiseltä.
Vasemmalla kunnantalo, joka oli valmistunut käyttöön v.1897.
1800-luvun lopulla Kangasniemen kunnallishallinnon tärkeimmät elimet olivat kuntakokous ja kunnallislautakunta.
Vuoden 1865 kunnallisasetuksen mukaan ylintä kunnallista valtaa käytti kuntakokous. Siihen saivat osallistua kaikki, joille veroja taksoitettaessa oli määrätty äyrejä eli ääniä. Mitä enemmän maksoi veroja, sitä enemmän sai ääniä. Talollisten äänet määräytyivät manttaalien mukaan ja muiden verotettujen väestöryhmien äänet tulojen perusteella. Valta keskittyi käytännössä mantttaalimiehille eli talollisille.
Vuonna 1898 säädetty uusi kunnallisasetus muutti vero- ja ääniperusteet tyystin. Kunnallisveron pohjaksi määrättiin yksinomaan tulot siten, että yhden äyrin eli äänen saamiseksi tarvittiin vähintään 100 markan ja enintään 300 markan vuositulot. Kangasniemellä otettiin käytäntö, että jokainen tienanntu 100 markkaa antoi yhden äänen. Alle 100 markkaa tienanneiden ei tarvinnut maksaa kunnallisveroa, mutta eivät saaneet äänestääkään. Valta pysyi edelleen tiukasti talollisten käsissä. Vuoden 1865 kunnallisasetus olisi antanut mahdollisuuden valtuustojen perustamiselle, mutta monilla paikkakunnilla Kangasniemen tapaan niitä vieroksuuttiin - pelättiin edustuksen kautta syntyvää harvainvaltaa ja lisäkustannuksia (Kangasniemen historia III, Erkki Laitinen, 2015).
Tämä kunnallishallintomuoto alkoi Kangasniemessä v.1867. Ensimmäisen kuntakokouksen (30.11.1867) puheenjohtajana toimi koulumestari Henrik Laitinen (1867-70) - tuolloin kirkkoherrana toimi Carl Gustav Eklund. Laitisen jälkeen kuntakokouksen esimiehinä jatkoivat Vilhelm Rautian (1870-1885), Emil Edvard Vikman (1886-1891), Karl Fredrik Hellsten (1892-96), Heikki Tissari (1896-1897), Gabriel Kallioinen (1898-1900), S.E.Niiranen (1901-1903), Tobias Valjakka (1904-06), Akseli Viinikainen (1907-15) ja David Kyröläinen (1916-1917).
Kunnallisen itsehallinnon laajentaminen siltä vaatimattomalta asteelta, jota seurakunnan kokoukset ja kirkkoneuvosto olivat aiemmin edustaneet paikkakunnalla (pitäjänkokoukset), oli kangasniemeläisille aluksi outo, ellei jopa vastenmielinen ajatus. Talonpoikaispiirit pelkäsivät kustannusten jatkuvaa nousua raskaan verotaakan lisäksi.
Ensimmäisten kokousten pääteemoja olivat julman kerjäläistulvan kasvamisen pysäyttäminen paikkakunnalla, salapolttokysymys, pitäjän viljamakasiinin velkakirjojen pitävyys ja kuntalaisten epäsiivo käytös kirkossa ja sen lähettyvillä.
Antero Manninen kirjoittaa Kangasniemen historia 2-kirjassaan: Kuntakokouksissa näyttää yleensä vallinneen hyvä järjestys. Vain muutamina ensimmäisinä vuosina eräät isäntämiehet esiintyivät suoranaisina rauhanhäiritsijöinä esittämällä epäkunnioittavia välihuutoja ja pisteliäitä huomautuksia, mutta kun he erehtyivät esittämään lainvastaisuuksia, velmuilemisesta tuli pian loppu, koska kihlakunnanoikeudelta täysin puuttui tämänluontoinen huumorintaju. Kerran sattui myös niin suuri yleinen epäjärjestys, että kokous täytyi kokonaan keskeyttää.
Kunnallislautakunnan tehtävä oli valmistella asioita kuntakokousta varten ja yleensä hoitaa sellaiset juoksevat asiat, joihin kuntakokous oli liian raskassoutuinen. Aikaa myöten kuntalaiset tuntuivat hyväksyvän kuntakokouksen, mutta kunnallislautakunnan jäseniä kohtaan kyläläisten enemmistö osoitti yleensäkin sangen suurta epäsuopeutta. Ylhäältäpäin tyrkytettyä kunnallishallintoa pidettiin vain välttämättömänä pahana, mikä merkittävästi lisäsi kunnan kustannuksia - kunnallislautakunnan jäsenille ei edes suostuttu maksamaan palkkaa. Välillä kuulemma tuntuikin siltä, että kunnallislautakunnan jäsenille keskeisimmäksi työ tavoitteeksi oli muodostunut hyväksyttävän eroamissyyn keksiminen.
Kunnallislautakunta kokoontui aluksi puheenjohtajansa tai jonkun muun jäsenensä luona. Ensimmäiset kunnallislautakunnan puheenjohtajat (=esimiehet) olivat Olof Fredrik Niiranen (1867-68), Benjamin Ikander (1868-69), Fredrik Tissari (1870-71), Paavo Tyrväinen (1871-72), Henrik (Heikki) Partti (1872-85), Heikki Tissari (1886-91) ja Nikodemus Himottu (1892-97).
Vuonna 1873 käytäntö muuttui - kunnallislautakunta sai alkaa pitää kokouksiaan käräjäkartanon porstuan pohjakammarissa. Käräjäkartano sijaitsi tulevan kansakoulun paikalla (Napala), johon myöhemmin rakennettiin Savonseudun rakennus.
1800-luvun loppupuolelle asti käytössä ollut pitäjäntupa sijaitsi nykyisen Anni Swanin puiston kohdalla, liki siellä nyt olevaa Otto Mannisen patsasta. Pitäjäntupa oli tarkoitettu lähinnä pitkämatkaisille kirkkoontulijoille, joille lämmitetty tupa tarjosi lepomahdollisuuden ennen lämmittämättömään kirkkoon menemistä. Jotkut jäivät myös maanantaita vastaavaksi yöksi kirkolle ja nukkuivat pitäjäntuvassa.
Kun pitäjäntupa alkoi olla huonossa kunnossa kaikin puolin samoihin aikoihin, kun kunnallislautakunta kaipasi uusia kokoustiloja, päätettiin v.1894 rakentaa kokonaan uusi rakennus, johon tulisi kokoustilat (=kunnan sali ja kamari), pitäjäntupa ja sen eteinen, vanginvartijan kamari sekä kaksi vankikoppia, keittiö ja ruokahuone.
Paikka rakennukselle löytyi Olof Fredrik Niirasen tontilta - Ikosen kauppakartanon pohjoispuolelta. Rakennus lopulta sijoitettiinkin Niirasen omistaman entisen kestikievarin pohjoispuolelle, jolloin suntion liiteri ja Niirasen ulkohuoneet oli siirrettävä muualle. Niiranenpa ei suostunutkaan mukavuuslaitoksiaan siirtämään ja siitä seurasi kunnalle ja Niiraselle vuosikausien riita.
Kangasniemen kuntakokouksen varhaisia esimiehiä, joiden aikana uusi kunnantalo suunniteltiin ja rakennettiin: (Vas.) Karl Fredrik Hellsten (1892-96) ja Heikki Tissari (1896-1897)
Kunnallishallinnon käynnistyessä kunnanmiehet saattoivat kokoontua kahdessa rakennuksessa: vanhassa pitäjäntuvassa ja käräjäkartanossa. Kumpikin oli 1890-luvulla jo niin rähjäisessä kunnossa, että tarvittiin uudet kokoustilat. Kuntakokous päätti vuonna 1894 rakennuttaa uuden pitäjäntuvan O.F.Niirasen tontille kirkon eteläpuolelle. Paikka on sama, jolla nykyinenkin kunnantalo sijaitsee.
Uusi pitäjäntupa eli kunnantalo valmistui vuonna 1898. Se käsitti pitäjäntuvan, sen eteisen, "kunnansalin" ja kamarin, vanginvartijan kamarin, keittiön, ruokahuoneen ja kaksi vankikoppia. Nimitys pitäjäntupa tarkoitti alkujaan huonetta, joka toimi yleisenä kansan kokoontumispaikkana ja yömajana. Suosittu tupa antoi nimen koko rakennukselle, vaikka siinä oli paljon muitakin tiloja. Nimitys kunnantalo vakiintui käyttöön vasta myöhemmin.
Kunnan velvollisuutena oli pitää yllä paitsi pitäjäntupaa myös käräjäpaikkaa ja kuljetusta odottavien vankien säilytystiloja. Kangasniemen kunnantalolla pidettiin ajoittain myös käräjiä. Manttaalikunnan velvollisuus pitää käräjäkartanoa yllä lopetettiin vuonna 1925. Kunta ryhtyi sen jälkeen vuokraamaan kunnantaloa kevät- ja syyskäräjien aikaan valtiolle, jonka vastuulla oikeuslaitoksen ylläpito taloudellisesti oli muutoksen jälkeen siirtynyt.
Vuonna 1929 kunnantalossa suoritettiin perusteellinen kunnostus. Alakertaan rakennettiin tulenkestävä arkistoholvi ja tilavat kellarit. Remontin yhteydessä kokoustilat väljenivät. Kunnantoimisto ja kaikki kunnan kokoushuoneet saatiin nyt saman katon alle (Kangasniemen historia III, Erkki Laitinen, 2015).
.
.
|