26) Tori ja satama-alue 70-luvulta alkaen (vuoden 2009 loppuun):
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 18.4.2021)

A) Tämä kuva Kangasniemen satama- ja torialueesta on otettu todennäköisesti 60-luvun loppupuolella, ehkä aivan 1970-luvun alussa. Koska apteekki on kuitenkin vielä torin kulmalla, kuva on ajalta ennen vuotta 1972 varmuudella. Pirtti piharakennuksineen on vielä käyttökunnossaan, tori ja laiturit hoitamattomassa kunnossa ja paloasema alkuperäisessä lyhyemmässä muodossaan. Itse torialueella ei ole siis yhtään pysyväistä rakennelmaa ~ ekelundilainen autius vallitsee entisen apteekkirakennuksen kulmilla edelleenkin, vaikka on aurinkoinen kesän iltapäivähetki.

Tämä kuva on otettu 70-luvun loppupuolella, ehkä 1977-78? Laiturit ovat huonossa kunnossa ja torin pinta hoitamaton. Taustalla Pirtti ja meijerin rakennuksia.

Venla-alus seisoi uskollisesti torisataman laiturissa 70-luvulta aina vuoteen 1986 asti, jolloin se myytiin muihin maisemiin. Tämä otos kuului silloisten lukiolaisten kuvauskoulutehtäviin. Venlan omistajana sen Kangasniemen aikana oli Heikki Partti.

B) MH lähetti tämän Taisto Hänniseltä samaansa kuvan 8.11.2012 seuraavin saatesanoin:
Entisellä Tiilikankadulla (nyk. Puulavedentie) asui monitaituri Frans Toivakka, jolla oli jopa valokuvausliike, jossa hän mm. 1960-luvulla kehitti värivalokuvia. Materiaalit ovat kadonneet johonkin.
Kuvassa on Frans Toivakka ja hänen itse tekemänsä perämoottorivene. Poika laiturilla on Jussi Närväinen naapurista. Olen jutellut kuvasta Erkki Närväisen kanssa. Pojat olivat läheisissä kanssakäymisissä "Ranssin" kanssa. Itse tunsin Tervasedän oikein hyvin. Kuva on FT:n ja hänen vaimonsa Helmin jäämistöstä. Erkki Närväisen mukaan kuva on otettu satamassa. Taustana on Meijerinniemi.
Me penskat kutsuimme Franssia nimellä "Tervasetä", koska hän aina tervasi soutuveneemme. Franssilla oli 1940 -luvulla pikamoottorivene, jossa oli auton moottori. Pääsin veneen kyydissä kirkonkylän satamasta jossain Ruoveden takana pidettyihin häihin.
Franssilla oli paja, jossa hän rakenteli laitteita ja korjasi ihmisten vehkeitä. Koneasiantuntijana hän oli VPK:n tuki ja turva. Tulipalot sammutettiin polttomoottoriruiskuilla. Mitään vesijohtoverkostoahan ei ollut. Ei myöskään ruiskulaitteilla varustettuja paloautoja. Paloautona oli vuoden 1936 Chevrolet kuorma-auto, jonka perään voitiin liittää peräkärry, jossa oli ruisku. Letkulaatikot ja miehet matkustivat lavalla.

(JJ, 9.11.2012): Kuva on otettu ilmeisesti vuoden 1960 tienoilla laskien tunnistetun pojan vuosikertoimista. Kuvassa pikkupoikana mukana ollut Jussi Närväinen muisteli marraskuussa 2012 kuvauspaikan olleen paloaseman vanhan laiturin - nykyisen paloaseman takana, jossa edelleen on hiekkainen luiska veteen. Taustalla kuvassa Meijeriniemi.


Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi etusivullaan 13.1.1972 kuvan kera paloaseman rantaan talkootyönä tehdystä lasten ja nuorten luistinradasta.

C) Kuva on otettu 24.5.1981 (S&J), jolloin torilla toimi Reijo Laitisen Rantagrillin ensimmäinen ruskeahirsinen kioskigrilli. Vihreässä pienemmässä kojussa myytiin kalaruokia. Moottoriveneen nimi "Puula" on perinteinen, olihan ensimmäinen kangasniemeläinen matkustajalaivakin aikoinaan ollut nimeltään juuri Puula. Taustalla entisen apteekin paikalla Toritien alussa kerrostalo (Alko sen liiketiloissa) ja sen takana vielä Pyykkösen puutalo. Tällä sataman paikalla sijaitsivat aikoinaan Ikosen ja Suurosen rantamakasiinit ja niiden laiturit (vrt. sivu 25).

Kesällä 1983 rakennettiin Kangasniemen uutta linja-autoasemaa puretun vanhan matkahuollon tilalle. Linja-autot saivat rakennusajaksi uudeksi kotipaikakseen rantatorin. Kuvassa Turusen linja-auto (Jyväskylään Lievestuoreen kautta) ja Venla-laiva, joka sittemmin myytiin pois Kangasniemeltä. Taustalla paloaseman vieressä Savon Linjan autoja. Kuva: S&J.

Rantatorin grillillä kauppa kävi 11.10.1981 (S&J).

Tämä kuva peräisin vuodelta 1982. Rantatorin ensimmäisen grillirakennelman vierellä on myös Paikkakunnan Kala-apaja-niminen koju. Ilmeisesti molemmat yritykset kuuluivat ainakin Reijo Laitisen ja Heikki Pesosen omistukseen.

Jari Lukkarinen kuvasi rantatorin grillin ympäristöä vuoden 1983 tienoilla (kiitos käyttöluvasta).

Jari Lukkarinen kuvasi rantatoria vuoden 1983 tienoilla (kiitos käyttöluvasta). Matkahuollon rakennustyön vuoksi taksiasema sijaitsi torilla loskan keskellä.


Jari Lukkarinen kuvasi rantatorin laiturien edustan ruoppausta vuoden 1983 tienoilla (kiitos käyttöluvasta).

Jääravit torirannan järvialueella 9.3.1986 (kuvat: S&J):

D) Kangasniemen rantatorin läheisellä järven jäällä (Ruoveden selällä) järjestettiin 9.3.1986 jääravit (S&J). Satamatien ja Toritien risteysalue oli suojasäässä melkoisen vesisohjon vallassa. Taustalla vielä pirtti ja rantagrillin varhaisvaihe.

Rantatori oli varattu jääravien varikkoalueeksi - 9.3.1986 (S&J).

Rantagrillin takainen jääalue oli muutettu jääravien ajaksi markkinapaikaksi - 9.3.1986 (S&J).

Laiturien tienoille oli järjestetty lumiveistoskilpailu pikkuväenkin iloksi - 9.3.1986 (S&J).

Jääravien erikoisuutena oli kunnanjohtaja Osmo Kärkkäisen ja hammaslääkäri Matti Takalan keskinäinen haasteajo - 9.3.1986 (S&J). Rata oli tehty Ruoveden selälle.

Lähikuvassa raviohjastaja, hammaslääkäri Matti Takala - nimikirjaimista päätellen lainapuserossa (9.3.1986 - S&J).

Kangasniemen jääravit rantatorin edustalla - 9.3.1986 (S&J).

Kangasniemen jääravit rantatorin edustalla - 9.3.1986 (S&J). Taustalla näkyy Pirtti, joka oli töhritty kesän 1985 Aino-näyttelyssä. Pirtti purettiin kuvausvuoden 1986 syksyllä.

E) Nämä erikoiset torikuvat, joissa keskellä aukiota onkin iso punainen puutalo, ovat sunnuntailta 15.3.1987 (S&J). Kyseessä on entisen kunnan eläinlääkärin Syrjälän toimitalon siirto ehjänä kahden uuden kerrostalon välistä Puulavedentien järvenpuoleisesta päästä torin poikki jäälle ja edelleen Syvälahteen metsästysmajaksi. Projekti pääsi myös silloisten television kymmenenuutisten loppukevennykseksi kaikessa erikoisuudessaan. Taloa vedettiin traktoreilla pyöröpuiden päällä. Työ onnistui lopulta erittäin hyvin.

F) Reijo Laitisen Rantagrilli on nyt aivan 1980-luvun lopussa otetussa kuvassa (S&J) rakennettu uudeksi baarimuotoisemmaksi versioksi, jossa tilaa varattu myös terassiasiakkaille.

Tämä valokuva torirannasta ja sen grilliterassista on kirjasta Arkkitehtuuri Itä-Suomessa ~ Meijän miljöö (Kirsti Kovanen & Leena Saraste, Rakentajain Kustannus Oy, 1989 ~ kuva: Leena Saraste). Kirjassa on tämän vuonna 1988 otetun valokuvan yhteydessä seuraavaa elettyä tekstiä:
"Järvisuomalainen kirkonkylä suuntautui vanhastaan vesiliikenteen takia järvelle päin ja rakentui sinne viettävälle rinteelle lomittain sijoittuneiden talojen ryhmäksi. Horisonttia hallitsi kirkon torni.
Maantieliikenteen valtakaudella on kirkonkylä kääntänyt selkänsä vesille. Sisävesiliikenteen hiljennyttyä ei kirkonkylän rantaan enää odoteta laivoja. Monet satamat ovat alkaneet rappeutua, rantavarastojen ja venevajojen ympärykset kasvaa ruohoa, ja toiset on jo siivottu puistoiksi."

Reijo Laitisen Rantagrillin laiturikulmalta kuvattu torin suuntaan vuoden 1990 tienoilla (S&J). Laiturialueen kunto alkoi olla lohduton.

Torin laituriosuuden remontti oli käynnissä toukokuussa 1992. Näiden kivien heittelyssä Puulaan on kirkonkylän pikkuväellä riittänyt luovaa toimintaa moniksi vuosiksi (pysäytyskuva videonauhalta - S&J).

Laituri sai kauan kaipaamansa uuden katteen toukokuussa 1992 (pysäytyskuva videonauhalta - S&J).


Kangasniemen perinnetoripäivä 18.7.1992 (S&J). Entisöidyt autot * Haastattelijana Heikki Manninen ~ haastateltavana mm. Seppo Partti.


"Rantagrillin" takana olevalla, nyt jo remontoidulla laiturilla kastetaan 14.6.1997 Pirtinpuiston avajaisjuhlien yhteydessä museolaiva "M/s Sisko", joka tuli palvelemaan kirkonkylän satamarantaan tilausristeilyjä turisteille ja yksityisseurueille. Laivan kapteeni Jukka Seppänen näkyy kuvassa laivansa keulan kohdalla kansallispukuisen kastajan Asta Sarjalan vasemmalla puolella. Takana näkyvässä grillirakennuksessa oli tuolloin terassiasiakkaille puinen lisäosa kuvakoristelluin lasi-ikkunoin.

G) Torin rannasta on pitkän perinteen mukaan alkanut vuotuiset pilkkikilpailut, jonka lopputunnelmissa ollaan tässä 80-luvun lopulla otetussa valokuvassa (S&J).

H) Nämä kaksi torikuvaa ovat 90-luvun jälkipuoliskolta (S&J). Vasemmassa kuvassa silloisella Rantagrillillä on menossa Possujuhlat (Reijo Laitinen) ja oikealla rantalaitureiden seutuville on saapunut tivoli.

I) Sirkka Kuitusen pitämä Torikahvila (kahviteltta) oli ollut tuttu näky Kangasniemen torilla jo muutaman vuosikymmenen ajan. Tämä kuva otettu heinäkuussa 1993 (S&J).

Kirjasta Arkkitehtuuri Itä-Suomessa ~ Meijän miljöö (Kirsti Kovanen & Leena Saraste, Rakentajain Kustannus Oy, 1989):
Arkipäivän arkkitehtuuriin kuuluvat äärimmäisen rationaaliset piirteet ja rakenteet. Torielämän rakenteita hallitsevat teolliset materiaalit, muovi ja metalli. Perinteinen toiminnan ja samalla rakennuksen siirtämismahdollisuus ja tilojen minimointi ovat pysyneet hallitsevina piirteinä kioskien ja myyntikojujen kehityksessä, ja suurissakin myyntirakennelmissa pysyy sitkeästi tilapäisrakennuksen luonne massiivisuutta ja pysyvyyttä tavoittelevasta muodosta huolimatta. Todellisia kaupunkipuistojen ensimmäisten virvokekauppiaiden jälkeläisiä ovat torikaupan yöksi poissiirrettävät myyntivaunut.

J) Rantatorin Burger purjeet pullollaan tarkassa ajassaan. Kuva on otettu vuonna 2000 Kalle Pyyhtisen ja Risto Ylösen kuvaamataidon valokuvausprojektiin - kiitos käyttöluvasta.

Rantatorin Burgerin sisä- ja terassinäkymät. Kalle Pyyhtisen ja Risto Ylösen kuvaamataidon valokuvausprojekti (2000) - kiitos käyttöluvasta.

Rantagrilli Burger (Reijo Laitinen) muuttui 2000-luvun myötä Satamakeitaaksi, jota Risto Valkonen (aluksi A.Kontusen kanssa) piti 16.1.2003 alkaen vuokrattuna venäläisomistajalta (Sergey Kolodyazhny). Sisätilat olivat suurentuneet laajennusremontin myötä jo aiemmin.

Satamakeidas pidettiin suljettuna talvikauden 2006-07 ajan, kunnes vapuksi 2007 Rantagrillinäkin yhä kyläläisten puheissa kulkeva yritys avasi jälleen ovensa.
12.5.2007 (S&J) terassilla ei vielä tarjennut, Kahviteltalla (= Torikahvila) joitakin asiakkaita jo uhmasi koleaa kevätsäätä. Kesäkausi 2007 jäi Satamakeitaan viimeiseksi - kesällä 2008 aukesi Puulaaki-ravintola uusin yrittäjin.

K) Sisko-alus kuvattu laiturissaan 7.10.2006 (S&J) syystuulien tuiverruksessa.

Kangasniemen torinreunan laiturissa menneisyys ja nykyaika kohtaavat alusmalleissa sopuisasti (Sisko taaempana), kuvattu 14.6.2008 (S&J).

Luonto on lähellä Kangasniemen kirkonkylän keskeisimmillä paikoillakin. Joutsenpariskunta uiskenteli lauantaiaamuna 14.6.2008 (S&J) kaikessa rauhassaan Sisko-laivan ympärillä paloaseman laiturin luona.

L) Veneileviä turisteja palvelemaan on torin satamalaiturille pystytetty info-piste. Kojusta löytyy sisältä roskapönttöjä ja torikauppiaiden myyntipöytiä. Paikkakunnan omat, rantalaitureilla kesäisin päivystävät joukkiot ovat keksineet kojulle myös omia luonnollisia käyttötarkoituksiaan. Kuvattu 23.3.2006 (S&J).

Tämä lappu satamalaiturin info- ja varastokopin seinällä 1.3.2009 (S&J) kertoo paikalla ilmenneistä ongelmista.

M) Tämä torikauppias etualalla (Marja-Liisa Hokkanen) tunnettiin uskollisimpana myyjänä Kangasniemen torilla. Läpi talven pakkastenkin hänen leivonnaisiaan (ja muitakin tuotteita) oli torilla kaupan. Kuvattu perjantaina 7.4.2006 klo 12.50 (S&J). Taustalla kenkäkauppiaan tarjontaa.

Torinäkymä kuvattuna 13.7.2006 (S&J).

N) Varma kevään merkki: Sirkka Kuitunen tyttärensä kanssa pystyttämässä kahvitelttaansa perjantaina 5.5.2006 klo 7.00 (S&J) ensimmäistä kertaa kyseisenä keväänä torille.

Kahviteltan asiakkaiden alkukauden keskeisin puheenaihe: jäätilanne - kuvattuna perjantaina 5.5.2006 klo 7.01 (S&J). Torinrannan vapautuminen jäistä on mitattavissa tunneissa ...

Torikauppa käy vielä sukkelaan, vaikka syksy jo taas puskee päälle - kuvattu 7.10.2006 (S&J).

O) Myöhäissyksyn aamu, koululaisilla syysloma ~ torstai 26.10.2006 (S&J).

Satamakeidas on ollut suljettuna koko talvikauden 2006-07, vapuksi ilmoitettu aukeaminen lähestyy kevätauringon jo alkaessa paistella ~ kuvattu 25.3.2007 (S&J). Kesä 2007 jäi Satamakeitaan viimeiseksi.


Ravintola Puulaakin järven puoleisiin ikkunoihin muodostui 12.5.2009 (S&J) mystiset heijastukset - ilmiö herätti huomiota.

Yläasteen valokuvauskurssilaisenkin kameraan tallentui Puulaakin ikkunoiden salamyhkäiset heijastukset - 12.5.2009 (S&J).

P) Lauantaina 9.6.2007 Kangasniemen torille Satamakeitaan kupeeseen kerääntyi moottoripyöräilijöitä kolmisenkymmentä koontumisajoihinsa (Harley-Davidson).

Lauantaiaamun 9.6.2007 torinäkymää kuvattuna Pirtinpuiston suunnalta. Kirpputoritoimintaa ja taustalla pieni keltainen koju, missä myynnissä lappeenrantalaisen J.Rasan voilla leivottuja viipurinrinkeleitä.

Q) Sunnuntaina 1.7.2007 (S&J) Kangasniemen toria lähestyi mustanpuhuva sadekuuro.

Samana sunnuntaina 1.7.2007 (S&J) torilla vieraili myös Zetor-traktorien kulkue, johon kuului myös yhden traktorin vetämä Zetor-sauna.

R) Perjantai ja kolmastoistapäivä ~ 13.7.2007 (S&J) - torilla tapahtuu kuvantäydeltä: Paloautoja ulkoilutetaan, kukkia myydään, torikahvilassa turistaan, Roinilan lihatiskiautolla riittää asiakkaita, Satamakeitaassa istuskellaan ja hengellisessä teltassa valmistaudutaan iltarientoihin.

Torimarkkinapäivänä 18.7.2007 (S&J) tytöillä oli oma arpajais- ja leivonnaismyyntikojunsa.

S) Järvipelastukseen nyt sopeutettu Simpiä-alus odottelee torirannan laiturin kupeessa talviteloille pääsyä - kuvattu 4.11.2007 (S&J). Taustalla näkyvä Satamakeidas-grilli oli siirtynyt jo hyvissä ajoin talviuneensa.

Lauantaina 17.11.2007 (S&J) Simpiä oli jo poistunut, järveen oli muodostunut jäätä - rantalaiturille oli pystytetty suoja-aita, sillä avantouimarien avovesialue pysyy keinotekoisilla virtauksilla sulana läpi talvenkin.

T) Torikauppa kävi vilkkaana lauantaiaamupäivällä 17.11.2007 (S&J).

Torikauppaa ei häirinnyt viikolla satanut ensilumikaan - kuvattu 17.11.2007 (S&J). Torikauppiaille annettiin talvikaudeksi 2007-2008 mahdollisuus siirtyä myyntihommiinsa apteekkia vastapäiselle pysäköintialueelle, varsinainen torialue jäi pakolliseksi vain linja-autotyyppisille myyntipisteille. Kokeilusta eivät kaikki kauppiaat olleet saaneet myönteisiä kokemuksia (lehtitietojen mukaan) .

2.3.2008 ravattiin Kangasniemen rantatorin edustalla Ruoveden selällä perinteiset jääravit (S&J).

U) Venäläisomistuksessa ollut Satamakeidas (kunnan vuokraamalla tontilla) ei enää perinteisesti vappuna (2008) auennutkaan. Paikka oli laitettu myyntiin (lehtitietojen mukaan 200.000 euron hinnasta), myös vuokraaminen uusille yrittäjille tuli kysymykseen. Kuvattu äitienpäivänä 11.5.2008 (S&J).

Toisella kesäkuun viikolla 2008 Satamakeitaan ympäriltä oli saatu jo uusia tietoja, paikan kiinniolo oli ehtinyt ihmetyttää jo monia alkukesän turisteja. Tutuksi käynyt digitaalikello kattopurjeen alaosassa oli uusien tuulien myötä käännetty off-asentoon.
'Kangasniemen Kunnallislehti' kertoi 12.6.2008, että Esa Mäkinen Vaajakoskelta ja Janne Laukkarinen Jämsästä olivat vuokranneet rantaravintolan käyttöönsä ja olivat avaamassa tilat yleisölle heti kun lupa-asiat olivat kunnossa.
"Tarkoituksena on kehittää toimintaa niin, että he voisivat mahdollisesti joskus lunastaa kiinteistön. Ravintolan nimi muuttuu, mutta omistajat eivät vielä halua kertoa uutta nimeä. Perjantaiksi ja lauantaiksi on haettu aukiololupaa yökahteen. Pyrkimyksenä on saada A-oikeudet."
Mäkisen mukaan sisustusta muutetaan vähitellen viihtyisemmäksi, olohuonemaiseksi miljööksi. Ravintolaa pidetään auki talvellakin, jos vain asiakkaita riittää.
Satamakeitaan kiinteistö on venäläisomistuksessa, mutta maapohja on kunnan. Elinkeinoasiamies Seppo Pyyhtinen iloitsee siitä, että tiloihin saatiin toiminnan pyörittäjä. Se on kunnalle jo imagollinenkin kysymys
, kirjoittaa Kunnallislehden jutun tekijä Sirpa Katainen.

Uudeksi nimeksi tuli Ravintola Puulaaki - kuvassa uusi paikka on auki ensimmäistä iltaansa perjantaina 27.6.2008 (S&J).

'Puulaakin' sisätiloista näkymä - kuvattu 14.6.2009 (S&J), jolloin taustalla rannan nurmikkoniemekkeellä oli juuri alkamassa Juhani Saksan tekemän Hiski Salomaan muistopatsaan paljastustilaisuus.

Torin rantalaitureilla aika sujuu mukavassa seurassa kesän pitkinä aurinkoisina päivinä - 19.6.2009 (S&J).

V) Kesä 2008 - torielämä oli paikallisten asiantuntijoiden mukaan alkanut melko hiljaisena. Yhtenä merkittävänä syynä pidettiin yleisesti rantagrillin kiinnioloa, mikä loi koko torialueelle kolkon tunnelman. Uusi rantaravintola Puulaaki aukaisi ovensa kuitenkin perjantaina 27.6.2008. Lauantaina 14.6.2008 (S&J) Roinilan lihatiskiauto ja kahviteltta pitivät torille tulleiden mielenkiintoa yllä.

Tämä kolmikko oli myymässä torilla saunavihtoja (tai -vastoja) 20.6.2008 (S&J).

Tiistaina 29.7.2008 (S&J) kiinnosti torilla vierailevia kesäpäivän viettäjiä kirpputorin vanha gramofoni.

Kansainvälisiä tuulahduksia torin myyntivalikoimissa 13.6.2009 (S&J).

W) Jälleen uusi talvi ja jääpeite sen myötä kehittymässä rantatorin reunustamalle Puulalle - kuvattu 22.11.2008 (S&J).

Marraskuu on kuukausista julmin - näkymä rantatorilta Ruoveden selälle 22.11.2008 (S&J).

Päivälleen tasan vuosi kulunut edellisestä kuvasta - sunnuntaiaamu 22.11.2009 (S&J).

Tori ja paloasema oli hiljentynyt jouluaaton viettoon - torstai 24.12.2009 klo 17.30 (S&J) - kuutamo.

lisäsivulle #26B : Kesätori-2006

seuraavalle sivulle #27

Sivuluettelot

etusivulle