2) Elsa ja Vilho Svalan mökki (Kirkkoniementie 9)

(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 22.4.2020)

A) Seurakunnan entistä puutarhatonttia vastapäätä Kirkkoniementien eteläpuolella sijaitsee nykyisin tämä Svala-Jokisten perheen omakotitalo (kuvattu 5.12.2005 - S&J). Rakennukseen tehtiin uusien omistajien toimesta vuonna 1991 laajennusremontti. Talo oli aiemmin kuulunut Elsa ja Vilho Svalalle.

Tässä kuvassa vielä Svalan suvun kaksi ensimmäistä rakennusta. Kuvassa oikealla oleva on sama kuin ylemmässä nykyisessä Svala-Jokisten talokuvassa.
Vilho ja Elsa Svala olivat muuttaneet kuvassa vasemmalla näkyvään rakennukseen lapsineen 30-luvun puolivälissä. Talon oli aiemmin 30-luvulla rakentanut kirvesmies ja urakoitsija Gabriel Halttunen. Rakennus oli sittemmin siirtynyt Virosta muutaneen leskirouva Mynttisen omistukseen. Vilho Svala oli ostanut huutokaupassa rakennuksen ja tontin vuoden 1935 tietämillä (Antti Tossavaisen kanssa huutotilanteessa yhteistyötä tehden) .

Vilho Manninen kuvailee edellä mainittua rouva Mynttisen järvenrantahuvilaa kirjassaan Kotipuolen raitit seuraavasti:
(Vilho Manninen, 1978): Rouva Mynttinen asui leskenä järvenrantahuvilassa. Hän oli muuttanut Virosta, jossa oli ollut maanviljelijä. Leski kertoi siellä syötävän runsaasti perunaa. Syöjien eteen pöydälle kasautui isoja läjiä perunankuoria. Virossa oli aina ollut peruna lähes pääviljelylaji. Perunoista valmistettiin myös paljon pirtua, josta suomalaiset saivat osansa ja mieliharmeja, etenkin kieltolain aikaan.

Vuonna 1939 Vilhon äiti Amanda Svala alkoi rakennuttaa Vilhon talon länsipuoliselle tontille (kuvassa siis oikealle puolelle) omaa taloa, mutta heikentyneen terveydentilansa vuoksi hän muuttikin suunnitelmiaan niin, että uuden talon saivat käyttöönsä Vilho ja Elsa sillä perimäsopimuksella, että Amanda saisi talossa asua Elsan hoitaessa häntä ja huushollia yleensäkin - talo siirtyisi aikanaan sitten Vilhon ja Elsan omistukseen.
Vanhempaan mökkiin sijoittuivat talvisotaa Viipurista paenneet Räkköläiset (vanhapari, joiden tytär oli oman pienen tyttärensä kanssa mukana). Amandan talon rakentajana toimi Otto Savolainen. Amanda eli sairastellen viimeiset vuotensa Elsan hoitaessa häntä omien lapsiensa ohella. Amanda kuoli tammikuussa 1950 (86-vuotiaana).

Vilho antoi vanhan mökin myöhemminkin vuokralle. Talossa asuivat (Jussi Svalan muistamina) vuokralaisina vuosina 1939-65 ainakin Ursin-mummo, Maija ja Toivo Hurri, Lindgren, Alina ja Helmi Pylvänäinen ja Terttu Viinikainen.
Vuonna 1931 syntynyt Jussi kertoo itsekin nuorukaisena asustelleensa kyseisessä talossa, missä kaveriporukan samanikäisistä viikareista mm. Seppo Saksa ja Paavo Manninen viettivät myös paljon aikaansa.

Jussin mentyä naimisiin v.1952 (Sirkka os. Blomqvist), pariskunta otti asuinpaikakseen kyseisen kuvassa vasemmalla näkyvän vanhan mökin. Vuonna 1965 Jussi purki talon ja rakensi kymmenisen metriä lähemmäksi rantaa uuden talon, missä pariskunta asui vuoteen 2015 asti.

Kyseinen valokuva on otettu siis vanhan mökin aikaan 1939-1965, tarkempaa ajoitusta kuvalle on vaikea määritellä.Marja Svala antoi helmikuussa 2015 tämän kuvan käyttöömme:Koti Kangasniemellä. Kuvaajasta ja/tai ajankohdasta ei ole tietoa.


B) Katsotaan tällä sivulla vielä hieman tarkemmin Elsa ja Vilho Svalan historiaa: Anders ja Amanda Svalan poika Vilho varttui Ikosen kaupassa monitoimimiehen hommissa alkaen sittemmin ajaa kuorma-autoa. 1920-luvun loppupuoliskossa Vilho meni naimisiin Elsan kanssa (os. Ollikainen), joka oli tullut Juvalta suojeluskuntajohtaja Suhosen huusholliin kotiapulaiseksi. Näissä kuvissa Vilho nuorukaisena ja avioliittoon astuneena.

(Kangasniemen historia 3, Erkki Laitinen * 2015): "Ensimmäisen limonaditehtaan Kangasniemelle perusti värjäri Vilhelm Markkanen 1900-luvun ensi vuosikymmenillä. Se toimi 1920-luvulle asti. Vuoden 1923 teollisuuskalenterissa Markkanen ilmoitti tehtaansa päätuotteeksi erilaiset kivennäisvedet. Ilmeisesti ne olivat kuitenkin limonadia.
Toisen virvoitusjuomatehtaan perusti kauppias Viljo J. Ikonen vuonna 1912. Ikosen tehtaan limonadimestarina toimi pitkään Vilho Svala ja hänen jälkeensä Anni Seppänen. Juomien pullottajana ja pullojen pesijänä toimi Anni Reinikainen. Pääosa tehtaan tuotannosta myytiin Ikosen omassa kaupassa ja kauppakartanon päähän rakennetussa kioskissa. Kirkonkylässä toimi maailmansotien välisenä aikana kaksi muutakin virvoitusjuomatehdasta. Niiden perustajat olivat Eemil Seppänen ja Akeks Purhonen.
".


Elsa ja Vilho asuivat avioliittonsa jälkeen Amandan kanssa kangaskaupan talossa, josta tämä ylläoleva kuva on (pihapuolelta) otettu. Elsa pesee pyykkiä ja taustalla näkyy postinkantaja Albin Luokkanen, joka jakoi mm. sen aikaista sanomalehteä Mikkelin Sanomia. Elsalle ja Vilholle syntyi neljä lasta: Esko, Jussi, Eeva-Liisa ja Marja-Leena. Pojat syntyivät kyseisessä kangaskaupan talossa, mistä perhe muutti ensin Singerin-Oskarin taloon (nykyisen Anni Swanin puiston alueella) ja sitten 30-luvun puolivälissä Kirkkoniementielle Gabriel Halttusen rakentamaan taloon, mikä tontteineen oli ollut huutokaupattavana.
Amanda eli sairastellen viimeiset vuotensa Elsan hoitaessa häntä viereisessä, uudessa mökissä (1939) omien lapsiensa ohella. Amanda kuoli tammikuussa 1950 (86-vuotiaana). Vilhon sisko Sirkku oli myös v.1939 uuteen taloon muuttamisen jälkeen ollut Elsan hoidettavana vuodepotilaana - Sirkulla oli ollut kuolio jalassa, minkä seurauksiin hän vielä vuonna 1939 kuoli 42-vuotiaana. Vilhon Aino-sisko oli kuollut jo helmikuussa 1921 munuaistautiin vain 20-vuotiaana.
Elsa Svalan suorittama työmäärä hoitaessaan uudessa mökissä vuodesta 1939 alkaen (sotavuosina Vilho oli kaiken lisäksi poissa siellä jossakin automiehenä) pyyteettömästi ja nurkumatta omaa perhettään ja aviomiehensä äitiä ja siskoa ansaitsee näin vuosikymmentenkin jälkeen vielä erityisen kunnianosoituksen.Vasemmalla Jussi (s.1931) - oikealla Esko (s.1929).


Vasemmalla Esko (s.1929) ja oikealla Jussi (s.1931) Svala. Veljekset olivat vuoden 1932 aikoihin istuneet kunnanhuoneen portailla ja joku ohikulkija oli heiltä kysynyt, ovatko pojat kaksosia. Esko oli vastannut: Ei olla, tuo toinenhan on vielä ihan tunnoton!.


Tämä perhekuva on sotavuodelta 1941, jolloin Vilho Svala (takana asepuvussa) on ollut käymässä kotilomalla. Kuva on otettu heidän asuntonsa järven puoleisella pihaseinustalla ja taustalla näkyy Svalan vanhempi mökki. Keskirivissä vasemmalta Elsa , Esko, Jussi ja Amanda Svala. Eturivissä vasemmalta Eeva(-Liisa) ja Marja(-Leena).


C) Vilho Svalan 50-vuotispäivä 30.7.1948 - kuvasi ilmeisesti valokuvaaja Rauha Tarjanti naapurista.

Mielenkiintoisen näkökulman Vilho Svalan tuttavapiiriin tarjoaa hänelle kyseisiin 50-vuotisjuhliin (30.7.1948) lahjana ostettu vieraskirja, johon hänen syntymäpäivävieraansa ovat kirjoittaneet nimensä. Vieraiden määrä on melkoinen ja tuosta vieraiden joukosta saa erinomaisen näkökulman Kangasniemen kirkonkylän arkisiin vaikuttajiin 1940-luvun loppupuolelta. Aikaa on kyseisistä syntymäpäiväjuhlista kulunut jo sen verran paljon, että juhlavieraiden luettelossa on todella merkittävää paikallishistorian havinaa.
Seuraavassa listattuna Vilho Svalan 50-vuotisjuhlien vieraat - nimet suoraan Elsa ja Vilho Svalan vieraskirjasta, mikä työryhmän hallussa kirjoitushetkellä. Kaikki vieraat ovat läsnäolonsa vahvistaneet omakätisellä nimikirjoituksella:

"Menestystä onnen vuotta ~ emme toivottane suotta" ~ 30.7.1948 (nimet tässä järjestyksessä ja 'muodossa'):
Olga Makkonen, Bertta Pylvänäinen, Elli Moilanen, Anna Nyman, Mirjam Niinineva, Rauha Tarjanti, Elin Topelius, Amanda Siitari, Irja Siitari + Merja, Tuulikki Miettinen, Taimi Rusanen, Matti Rusanen, Aino Niemimaa, Ilma Selin, Lempi Peljo, Maire Ikonen, Airi Kotkatsaari, Tauno Niemimaa, S.A.Selin, A.V.Peljo, Elis Himottu, Anni Halttunen, Marjatta Halttunen, Laina ja Virpi Ikonen, Hilja Jung, Roope (?) Laitinen, Vilho Laitinen, Helena Berg, Milma Ikonen, Lassi Kauppinen, Tyyne Kauppinen, Toivo Pynnönen, Elvi Pöyry, Tyyne Tullinen, Adi Tullinen, Eero Pyykkönen, Mauri Siikanen, Bruuno O. Virtanen, Pentti Siitari, L.Hirvikoski, Alma Hirvikoski, Siiri ja Reino Makkonen, Eva Valkonen, Elsa Tenhola, --- (?), Kerttu Tenhola, J.Moilanen, Lennart Manninen, Eelis (?) Nykänen, Sirkka Nykänen, Taimi Siitari, Eila Sisko Jung, Jaakko Jung, Leo Halttunen, Otto Savolainen, Jalmari Pyykkönen, Viktori Kuitunen, Frans Toivakka, Vilho J. Ikonen, Elvi (?) Manninen, Erkki Valjakka, Emil Hämäläinen, Vilho Pyykkönen, Aarne Husso, Elis Pynnönen, Väinö Manninen, Väinö Pylvänäinen, Toini Pyykkönen, Maire Rasmus, Helmi Toivakka, Iida Pyykkönen, Tyyne Penttinen, Lyyli Hämäläinen, O.Lindgren, Saimi Lindgren, Matti Pyykkönen, Kyllikki Manninen, Toini (?) Manninen, Leila (Manninen), Mandi Husso, Hertta Husso, Aino Pyykkönen, Lyyli Pynnönen, Maija Alanärä, Aune Rantanen, Alma Huiskonen, Sylvi Reinikainen, Albin Reinikainen, Maija Hurri, Toivo Hurri, Arma ja Vihtori Kuitunen, --- (?), Linda ja Aati Tissari, Iida ja Aarne Parkkinen, Ritva Suhonen, Esko Luhanko, Tyyne Luhanko, Terttu Sundberg, Sirkka Marttinen, Hilma Partti, Jenny Virtanen, Hilja Sutka, Unto Alanärä, Aino ja Tytti Käyhty, Armas Nyman, Hanna Manninen, Amanda Penttinen, Tuulikki Rusanen, Anni Suhonen, Vilho Suhonen, Aili Laitinen.

Pitkälti toista sataa vierasta. Muutamien nimikirjoituksiet ovat hieman vaikealukuisia. Useimmat nimet (=henkilöt) on muistettu kyselyissämme, muutamia epävarmempia ja pari toistaiseksi tuntemattomaksi jäänyttä. Hieno ajankuva Kangasniemen kylän vuoteen 1948.


Vilho Svalan syntymäpäiväjuhlien (1948) vieraskirjan ensimmäiset nimet.Marja Svala antoi helmikuussa 2015 tämän perhekuvan käyttöömme. Edessä Vilho ja Elsa, takana (vasemmalta) Esko, Marja, Jussi ja Eeva. Kuvausvuodeksi merkitty 1951 tai 1952.Nämä kaksi kuvaa käyttöömme antoi Esko Svala (lokakuu 2006). Kuvissa Vilho Svala esittää polkupyörällään taitoajoa selkä menosuuntaan kotitalonsa edustalla Kirkkoniementiellä. Esko muistaa kuvauspäivänä olleen Vilhon isommat syntymäpäivät, jolloin hän olisi täyttänyt pyöreitä vuosia. Vilhon syntymävuosi oli 1898, joten olisikohan kyseessä ollut 60-vuotispäivä 30.7.1958?

Olavi Marttinen, joka asui vuoteen 1953 asti Kangasniemellä Kiertokalliontien varrella, muisteli (kysyttäessä toukokuussa 2008) kanssakäymisiään silloisen Svalan perheen kanssa seuraavasti:
(Olavi Marttinen, sähköposti 27.5.2008): "Tunsin Svalan perheestä Eskon, koska pikkupoikaa autot kiinnosti - muistanenko oikein, heillä Ford k-a - ehkä vm. 39-40?"


Vilho ja Elsa Svala vasemmalla, heidän poikansa Jussi oikealla Sirkka-vaimonsa kanssa - kyseessä Jussin Anne-tyttären ristiäiset vuonna 1955 Elsan ja Vilhon kotona. Kuvaajana saattoi olla Rauha Tarjanti naapurista.


Jussin Anne-tyttären ristiäiset Elsa ja Vilho Svalan kodissa vuonna 1955. Oikealla Jussi ja Sirkka-vaimo, kummeina Pentti Telatie ja Eeva-Liisa Svala (myöh. Paalanen). Vasemmalla Ossi Alanne virkatehtävissä.Elsa ja Vilho Svala vuoden 1958 aikoihin - lapsenlapsista vasemmalla Jussin tytär Anne ja oikealla Eeva-Liisan tytär Päivi.Vilho Svala kasvimaansa kevätmuokkaustöissä 1970-luvun alkupuolella. Taustalla vasemmalla saunamökki ja vaalea kotitalo. Rakennusten välistä pilkistää hiukan seurakunnan puutarhan ansarin kulmaa. (kuvannut: Anne Wartiovaara, os. Svala).


Elsa ja Vilho Svala kuvattuna piharuusujen luona 80-luvun alkupuolella (S&J).


Elsa Svala kuvattuna kotipihallaan puutarhatöissä 80-luvun alkupuolella (S&J).

D) Vilho Svala kotipihallaan kesäkuussa 1983 (S&J). Hänen pyöräpotkurinsa oli Kangasniemen ensimmäinen - kaikkien nykyrollaattorien äiti.
Nähtyään sellaisen jollakin matkallaan hän tilasi vastaavanlaisen laitteen itselleen Kangasniemen terveyskeskuksen kautta.
Lääkäri Tuhkunen oli kutsunut noina aikoina terveyskeskuksessa työskennelleen Vilhon pojantyttären kahvipöytäänsä ja kysellyt ihmeissään, mikä pyöräpotkurivimma kirkonkylällä on alkanut, kun joka toinen asiakas kertoo haluavansa saada samanlaisen ajopelin kuin Svalan Vilholla jo on. Kangasniemen Kunnallislehtikin uutisoi Vilhon uudesta kulkupelistä.

Esson kahviossa myöhäkeväällä istuneen miesköörin nähdessä tupakansavunsa ja puheensorinan lomitse ensi kertaa Vilhon pyyhkäisevän pyöräpotkurilla alamäkilaskua paikan ohi, oli nurkkapöydästä kuulunut ihmettelyä: "Onkos viime yönä sitten pitänyt vielä noin kovaa pakkasta...!".

Laskettuaan pyöräpotkurillaan postinmäeltä jyrkän alamäen Puulankoneen suuntaan, Vilho kaatui ja joutui terveyskeskuksessa paikkailemaan saamiaan vammoja. Kun hän pääsi terveyskeskuksesta kotiin, hän meni ja laski samaisen mäen pyöräpotkurillaan heti uudelleen. "Akka piti tappaa", oli Vilho kommentoinut vaimolleen uusinta-ajoaan jälkeenpäin tarkoittaen, ettei epäonnistunut lasku saanut jäädä mieltä päällimmäisenä painamaan.

Vilho Svala täytti 30.7.1983 juhlallisesti 85-vuotta. Tässä kuvassa vietetään syntymäpäiviä hänen kotonaan. Kahvipöydässä vieraina talousneuvos Oskari Kyröläinen ja Aili Laitinen Satamatieltä (S&J).

Vilho Svala vastaanottamassa onnitteluja puhelimitse 85-vuotissyntymäpäivänään 30.7.1983 (S&J).

Elsa Svala vieraineen Vilhon 85-vuotissyntymäpäivänä 30.7.1983 (S&J). Vasemmalta Elma Laitinen, Elsa Svala, Kirsti Rahikainen ja Aino Käyhty.

Elsa ja Vilho Svala jutustelevat talousneuvos Oskari Kyröläisen kanssa 30.7.1983 (S&J).

Tämä kuva on otettu Elsa Svalan syntymäpäivillä (S&J), mutta ainakin toistaiseksi on jäänyt epäselväksi, mitä lukuja tuona päivävä iloisesti juhlittiin - Elsa (os. Ollikainen) oli syntynyt 13.11.1906. Kättelyvuorossa on Alina Vornanen (vasemmalla) ja taustalla hymyilee Vilho Pyykkösen Aili-vaimo.

E) Vilho Svala kuoli Kangasniemen terveyskeskuksessa 29.4.1985 ollessaan 86-vuotias. Elsa Svala jatkoi Vilho-miehensä kuoltua huhtikuussa 1985 asumista talossaan. Näissä kuvissa Elsa istumassa kotitalonsa pihakaivolla toukokuussa 1988 (S&J).

(Hertta Ericsson, os. Husso, 4.8.2014): Elsa oli minun kummitätini. Minulla on täällä Ruotsissa vielä jäljellä hopealusikka, jonka hän toi minulle kun täytin viisi vuotta.


Elsa Svala kuvattuna istumassa pihakaivonsa kannella toukokuussa 1988. Hän kuoli kotonaan 5.3.1990 ollessaan 83-vuotias (S&J).

80-luvun loppupuolella kuvattu pihamaanäkymä kirkolle päin. Punainen piharakennus on liiteri ja sauna.

Elsa Svala piti kuistiaan kukkaloistossa. Tämä kuva on otettu toukokuussa 1990 (S&J) - Elsa oli kuollut 5.3.1990.


Svala-suvun hauta Kangasniemen vanhalla hautausmaalla (8.6.2009 ~ S&J). Valokuvia ja tietoja Vilho Svalan vanhemmista löytyy vielä erilliseltä sivulta:

AMANDA ja ANDERS SVALA

F Rakennuksen (Svala-Jokinen) itäpäätyä kuvattuna 3.6.2007 (S&J)


Samainen asuintalo kuvattuna 5.12.2005 (S&J).


Kalliolantien ja Kirkkoniementien risteysaluetta kuvattuna 17.12.2009 (S&J).

seuraavalle sivulle #3

Sivuluettelo 1-107

etusivulle