109) Vuojalahti

(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 10.9.2015)


('Vuojalahti', 2012): Vuojalahti sijaitsee 30 minuutin ajomatkan päässä Mikkelistä, Kangasniemen kirkonkylälle ajat 10 minuutissa ja Jyväskylään tunnissa. Vuojalahti sijoittuu kalaisan ja puhtaan Puulaveden rannalle. Vesistö suo kyläläisille ja kesäasukkaille monipuoliset puitteet eri harrastuksille.

('Vuojalahti', 2012): Kylällä on hevosjalostusseuran harjoitusravirata, jonne on talkoilla rakennettu kota kyläläisten käyttöön. Vuojalahdessa on ollut raviharrastusta jo 1930-luvulla, kun Maamiesseura järjesti jääraveja ja kilpa-ajoja maantiellä. Vuojalahdelta pääsee talvisin moottorikelkkauria pitkin vaikka Kuusamoon asti.
Kylällä on myös yritystoimintaa. Kenttäsahuri palvelee monipuolisesti puutavaran tarvitsijoita. Vuojalahdessa on ollut sahaustoimintaa jo 1800-luvun loppupuolelta asti. Lisäksi Vuojalahdesta löytyy puusepän palveluita, seikkailu- ja elämysmatkailutarjontaa sekä ravitalli ratsastusmahdollisuuksineen. Saatavilla on myös vuokramökkejä ja talven perunat saa viljelijältä omalta kylältä. Naapurikylistä Harjunmaasta ja Läsäkoskelta löytyy lisää yrityksiä ja palveluita.
Vuojalahden metsästysseura sekä v. 1965 perustettu Maa- ja kotitalousnaiset toimivat kylällä vilkkaasti.

Vuojalahden koulu


A) Tämä kuva Vuojalahden koulusta löytyy opinahjon nettisivuilta (29.6.2009, Veli-Pekka Hyyryläinen), josta löytyy myös ytimekäs kuvaus koulun toiminnasta:
Koulumme on Kangasniemellä Etelä-Savossa. Se sijaitsee Valtatie 13:n varrella. Matkaa Kangasniemen kirkonkylälle on n. 13 km. Matkaa Jyväskylään on 77 km, Mikkeliin 40 km.
Koulussamme opetetaan alakoululaisia eskareista 6.-luokkalaisiin. Oppilaita on tällä hetkellä 26 ja luokkia kaksi. Koulussa työskentelee kaksi luokanopettajaa ja kaksi koulunkäyntiavustajaa. Kouluruoka tulee Kirkonkylän keskuskeittiöstä. Koulukyydit hoidetaan koulutakseilla. Koulun pitkäaikaisena opettajana on toiminut vuodesta 1977 asti Veli-Pekka Hyyryläinen.
Koulu on rakennettu v.1950 ja peruskorjattiin v.2007. Koulun yhteydessä toimii myös ryhmäperhepäivähoitopiste.

('Vuojalahti, 2012): Kylällä sijaitsee v.1950 rakennettu ja 2007 peruskorjattu koulu, jossa oppilaat saavat opetusta esikoulusta kuutosluokkaan asti. Koulun johtajana 33 vuotta toiminut Veli-Pekka Hyyryläinen jäi ansaitulle eläkkeelle keväällä 2010 ja nyt koulua luotsaa Pekka Romo. Oppilaita on 27 ja koululla toimii myös ryhmäperhepäivähoito.


Länsi-Savo julkaisi tämän kuvan 10.12.2010 - kuvaajan nimeä ei mainittu. Juttu oli seuraava:

Vuojalahdessa on aluekoulun paikka: Vuojalahden kyläläiset Kangasniemellä eivät suosiolla aio luopua koulustaan. Heidän mielestään on täysin järjetöntä lakkauttaa vastaremontoitu, hyväkuntoinen koulu.
–Koulun remonttiin on käytetty noin 130 000 euroa, eikä rakennus kaipaa vuosiin remonttia. Luokkatilojen lisäksi koululla on tarvittavat päivähoitotilat, toteaa koulun johtokunnan puheenjohtaja Nina Kohvakka.
Koulussa on tällä hetkellä 18 oppilasta. Kuntalaisten kuulemistilaisuus Vuojalahden koululla tänään perjantaina. . Kangasniemen kunnanvaltuusto käsittelee koulujen lakkauttamisia ensi maanantain kokouksessaan.


Koulurakennuksessa havaittiin vuoden 2011 tienoilla vakavia sisäilmaongelmia (homevaurioita).

(Kangasniemen Kunnallislehti, Arja Reinikainen, 1.12.2011): Vuojalahden koululla sisäilmaongelmia:
Vuojalahden koulun kellaritiloissa on havaittu kosteutta.
–Kellarin seinät ovat alaosasta märkiä ja paikoin on selvää mikrobikasvua. Ovien karmit ja listat ovat alaosasta tummuneet ja selvästi homevaurioisia. Lattialla on pahveja jotka ovat märkiä ja homeisia, todetaan tarkastusraportissa.
Homeitiöitä on kulkeutunut kellarista yläpuolella sijaitsevan ryhmäperhepäivähoidon tiloihin, jonka seurauksena kaksi lasta on saanut vaikeita allergisia oireita. Itiöitä on todennäköisesti kulkeutunut myös koulun luokkahuoneiden puolelle ja aiheuttanut oireita henkilökunnalle. Ongelmista on tiedotettu oppilaiden vanhemmille.
–Tilanne on nyt saatu hallintaan ja kellarista ei ole akuuttia vaaraa koulussa ja päiväkodissa oleskeleville. Rakennuksen käyttö jatkuu normaalisti, vakuuttaa terveystarkastaja Jarno Laitinen. Kellaritiloista on otettu homenäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikon aikana.

(Länsi-Savo, 8.2.2012): Vuojalahden päiväkoti suljetaan homeen takia:
Kangasniemen Vuojalahden kyläkoulun yhteydessä sijaitseva päiväkoti suljetaan homevaurioiden vuoksi. Hometta löytyi päiväkodin lattiasta, jonka vuoksi päiväkoti suljetaan tänään torstaina.
Päivähoidossa olevat lapset siirtyvät aluksi Kalliolan päiväkotiin ja sen jälkeen Beckerin koulun tiloihin myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Vuojalahden päiväkodissa on tällä hetkellä hoidossa 15 lasta, joista osa on osapäivähoidossa.
–Lapsista 12 siirtyy Kalliolan päiväkotiin tänään ja huomenna. Loput eivät vanhempien mukaan tässä vaiheessa tarvitse päivähoitoa. Vanhemmat olivat tyytyväisiä, kun lapset pääsevät samaan paikkaan ja tutut hoitajat tulevat mukana, päivähoidon vastaava ohjaaja Riitta Häyrynen kertoo.


(Keskisuomalainen, 19.8.2015): Kangasniemen sivistyslautakunta päätti keskiviikkona käynnistää prosessin, jossa selvitetään Hokan Otto Mannisen koulun mahdollista lakkauttamista 1.8.2016 alkaen. Alkuperäisen esityksen mukaan selvityksessä olisivat olleet mukana myös Koittilan, Vuojalahden ja Äkryn kyläkoulut, joiden mahdollinen lakkauttaminen olisi ollut vuorossa 1.8.2017 alkaen. Kokouksessa tehtiin vastaehdotus, jossa selvitys rajattiin koskemaan vain Otto Mannisen koulua. Päätös tehtiin 4–3 päättyneen äänestyksen jälkeen.

Vuojalahden kauppiaita:


B) Kuvassa on Vuojalahden sahan kauppias Eino Koivumäki (1953). Kuva on Vihaven perinnekirjasta (1984 - I.Miettinen).
Vuojalahden myllyn kaupalla toimi ensimmäisenä kauppiaana Otto Lund. Eino Koivumäen sekatavarakauppa oli ruukinhuoneistossa 1910-20. Vihavelaisetkin käyttivät paljon tätä kauppaa.
Viimeinen kauppias myllyllä oli Saima Veck (Vehmala). Hän piti myös aittakauppaa samassa talossa myyden Vilho Pylvänäisen kaupan tavaroita valmiina pakkauksina - mm. sokeria, kahvia, suolaa, tupakkaa ja pilsneriä.

(MS, sähköposti 28.4.2013): Olisiko jollakin tietoa, mihin kauppiaat Eino Koivumäki, Otto Lund ja Saima Vehmala muuttivat Kangasniemeltä? Heitä ei löydy Kangasniemen hautausmailta. Edellä mainitut Vuojalahden kauppiaat olivat sukua toisilleen.
Eino Koivumäki (ennen Jung) s. 1893 oli Reinikkalan kartanon herran Carl Gustaf Jungin ja Heta Lundin 10. lapsi. Eino ja veljensä Erik muuttivat sukunimensä 1906 Koivumäeksi. Einon vaimo oli Liisa Pitkänen. Kauppias Otto Lund s. 1873 oli edellä mainitun Heta Lundin veli. Oton vaimo oli Ida Thorberg.
Oton ja Hetan sisar Hilma Lund miehen veli Hiski Tulla oli naimisissa Hilma Vehmalan (ennen Weckin s. 1873) kanssa. Saima Vehmala (ennen Veck) s. 1918 oli Hilman tytär.Helvi Ojala uutisoi 14.10.1981 Savon Sanomissa Vuojalahden kylämyymälän 'vallanvaihdosta'.

Vuojalahden kaupparakennus:


C) Noin kymmenen kilometriä Kangasniemen kirkonkylältä Mikkeliin päin sijaitsee tämä Vuojalahden risteyksen entinen kaupparakennus. Kuvattu 25.7.2009 ('S&J').Neljä ylläolevaa kuvaa Vuojalahden entisen kaupan ympäristöstä kuvattu 25.7.2009 ('S&J').

Vuojalahti-aiheisia kirjoitelmia:

D) Nimettömänä pysyttelevä blogi-kirjoittaja: sunnuntai, 29. toukokuuta 2011;
Karhu liikkeellä Vuojalahden kylällä: Äitini soitti mummolasta. Kyseli, josko ensi vuoden yhdeksäsluokkalaista poikaa hotsittaisi tulla mummolaan kesärengiksi. Mummo kertoi puhelimessa myös mahtavan jutun! Reilun kilometrin päässä olevan naapurin pihaan Kangasniemen Vuojalahden kylällä oli eilen tullut tallustelemaan mukavan kokoinen karhu. Koko talon väki oli saanut ihastella vierasta pitkän tovin ja maantiellä ohikulkevalle rekalle oli karhu esitellyt mahtavuuttaan nousemalla takajaloilleen. Minähän olin ihan riemusta revetä, kun ei ihan joka vuosi niillä kulmilla karhuja tapaa.
Silloin kun mummolla ja papalla oli vielä karjalankarhukoira Eetu, oli pellonreunassa kuljeskellut karhu saanut Eetun aitauksessaan ihan pois tolaltaan. Jäljet varmistivat kävijän, kun mummo oli käynyt ihmettelemässä ensin, mikä koiraparalle oikein tuli.
Tänä aamuna mummoa ja pappaa oli ihastuttanut takaoven viereisessä heinikossa äännellyt fasaani. Fasaani on niillä korkeuksilla ymmärtääkseni ihan viime vuosien tulija, koska en muista lapsuudestani koskaan edes puhutun fasaaneista.

Sivuluettelo 1-109

etusivulle