KIVIJÄRVI:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 29.1.2016)

A) Kivijärvi ~ yleistietoja:

Kivijärvi on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu noin 1 200 henkeä. Sen väkiluku kasvaa kesäisin kolminkertaiseksi kesämökkiläisistä johtuen. Kivijärven naapurikunnat ovat Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kyyjärvi, Perho ja Viitasaari.
Kivijärven pinta-alasta viidennes on vesistöjä. Salamajärven kansallispuisto sijaitsee osittain Kivijärven kunnan alueella ja onkin merkittävä matkailukohde eränkävijöille ja kalastajille. Kansallispuistoon rajoittuva Salamanperän luonnonpuisto on kokonaan Kivijärven kunnan alueella.
Pakolaisuus tuo Kivijärvelle uusia asukkaita. Kunnassa toimii Saarijärven vastaanottokeskuksen alainen yksikkö, johon sijoitetaan ensi vaiheessa, joulukuun alusta 2015 lähtien, 30-60 turvapaikanhakijaa.
Kylät: Kirkonkylä, Tiironkylä, Heitjärvi, Myllyperä, Penttilänkylä, Sompala, Lahdenperä, Risuperä, Hoikanperä, Puralankylä, Talviaislahti ja Lokakylä.
Tunnettuja kivijärveläisiä: Väinö Havas, kirkkoherra ja virsirunoilija * Minna Helle, valtakunnansovittelija * Anne Kalmari, kansanedustaja * Eija Merilä, laulaja * Jukka Sipilä, näyttelijä.

B) Kivijärven kirkko:

Nimimerkki "Kotivalo" kuvasi Kivijärven kirkon tammikuussa 2013 (lisenssi OK: Creative Commons Attribution 3.0 Unported license).

Kivijärven kirkko on Kivijärvellä sijaitseva puinen tasavartinen satulakattoinen ristikirkko, jonka suunnitteli arkkitehti Theodor Decker. Istumapaikkoja kirkossa on 950. Ristikeskuksessa on kookas torni. Erillinen kaksinivelinen tapuli on vuodelta 1824. Kirkon aiemmat 14-äänikertaiset urut oli valmistanut Kangasalan urkutehdas 1960. Alttaritaulun Pietari kieltää Jeesuksen maalasi Carl Bengts 1931. Taulun lahjoittaja tuomari Toivo Anjala määräsi taulun aiheen.
Kivijärven ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 1600-luvulla, toisen puisen ristikirkon rakensi Jaakko Suonperä 1778. Kolmannen eli nykyisen kirkon rakentamista johti ja sisustustöitä teki Jaakko Kuorikoski, joka rakensi kirkon kellotapulin 50 vuotta aikaisemmin. Tapulin vanhempi kello on rakentamisvuodelta 1824, uudempi on särkyneen tilalle vuonna 1996 valettu. Nykyiset 18-äänikertaiset urut ovat Hämeen Urkutehtaan vuonna 1984 valmistamat. Kirkko peruskorjattiin 2000-2002 seinäjokelaisen arkkitehtitoimisto Aulis Jääskeläisen laatiman suunnitelman pohjalta.
Kirkon vaivaisukko kannattelee kylttiä "Joka köyhää holhoo häntä holhoo HERRA pahana päiwänä."

Kivijärven kirkon vaivaisukko - kuvasi kesällä 2013 nimimerkki "MKFI" (lisenssi OK: public domain).

C) Kivijärven kunnan alueella vain 1,3 km rautatieosuus:

Jukka Voudinmäki kuvasi 10.5.2013 Kivijärven ja Viitasaaren rajalla rautatienäkymää (käyttölupa 2015-12-L, kiitos): "Rautatiepitäjä se Kivijärvikin on omalla vaatimattomalla, n. 1,3 ratakilometrin panoksellaan."

Etusivulle.

Suomen sivumme hakemistoon.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)