Kemin jalkapallohistoriikkia:

(Jukka Joutsi * viimeiset muutokset: 3.5.2021).

PS Kemi:

(Viralliset nettisivut)

(Wikipedia)

PS Kemi ~ Perustaminen: 1999: PS Kemi syntyi 21. lokakuuta 1999, kun Kemin Palloseura, Kemin Pallotoverit ja Visan Pallo yhdistyivät. Edustusjoukkueet sekä A- ja B-juniorit liitettiin uuden Palloseura Kemi Kingsin alaisuuteen. Perustajaseurat jatkoivat puolestaan toimintaansa nuorempien juniorien kasvattajina. Liitosseuroista KPT-85 oli pelannut kaudella 1999 Ykkösessä, Visa ja KePS Kakkosessa.
Ensimmäiset sarjakaudet: 2000–2007: PS Kemi aloitti toimintansa KPT-85:n paikalla Ykkösessä kaudella 2000. Kausi oli seuralle suuri pettymys. Kemiläisten historian ensimmäinen sarjaottelu päättyi FF Jaron vieraana 0–5-tappioon, ja putoaminen Kakkoseen varmistui kauan ennen sarjan päättymistä. Joukkue voitti kauden aikana vain kaksi peliä ja saavutti yhteensä kymmenen pistettä.
Kakkosessa PS Kemi pelasi kaudet 2001–2007. Kaudeksi 2001 päävalmentajaksi tuli edelliskaudella A-junioreita valmentanut Seppo Hosio, ja joukkueen ringistä puolet oli A-junioreita tai nuorempia. Sijoitus oli tasaisessa keskikastissa kuudes.


1950:

Kemin Palloseura (KePS) ~ Maakuntasarjan pohjoislohkossa (ryhmä A).

KePS (1950): puheenjohtaja: K.Pirhonen, huoltaja: M.Aitto-oja, pelipaita punainen ~ housut valkoiset.


Karihaaran Pallo-Pojat (Kemi) ~ Lapin piirinsarjassa (neljäs sarjataso).

Kemin Hukat ~ Lapin piirinsarjassa (neljäs sarjataso).

1958:

Karihaaran Tenho (Kemi) Maakuntasarjassa ~ nousi Suomensarjaan.

(Wikipedia, 2012): Karihaara on Kemin kaupunginosa, joka on kasvanut Kemi Oy:n sellutehtaan (nykyisin Metsä-Botnia) ympärille. Suurin osa kaupunginosan pinta-alasta onkin tehdasaluetta. Kaupunginosa sijaitsee Koivuharjun suuralueella pohjoiseen Koivuharjun kaupunginosasta. Lännessä kaupunginosa rajautuu Paattion kaupunginosaan.
Alueella sijaitsee Kemi Oy:n vanha tehdasyhdyskunta, jonka hyvin säilynyt rakennuskanta on sekä kulttuurihistoriallisesti että rakennustaiteellisesti arvokas jopa valtakunnallisesti.

1959:

Karihaaran Tenho (Kemi) ~ nousijana Suomensarjan pohjoislohkossa ~ 3. sijalle.

Tenhon puheenjohtaja (1959): P.Jokinen, valmentaja E.Siekkinen, pelipaita vihreä - housut valkoiset.


Kemin Into ~ Maakuntasarjan lohkossa #9.

Puheenjohtaja (1959): A.Kotiranta, valmentaja R.Vuori, pelipaita punavihreä - housut valkoiset.

Kemin Palloseura (KePS) ~ Maakuntasarjan lohkossa #9.

Puheenjohtaja (1959): I.Tuomela, valmentaja V.Kanon, pelipaita punainen - housut valkoiset.


Karihaaran Työväen Palloilijat (Kemi) ~ Aluesarjan lohkossa #18.

Veitsiluodon Vastus (Kemi) ~ Aluesarjan lohkossa #18.

1960:

Karihaaran Tenho Suomensarjan pohjoislohkossa ~ jäi 9. sijalle (säilyi).

Kuva kirjasta: TPV - mestarien kasvattaja 1930-2000, Olli Helen. Tenhon pelaajat edessä valkopaidoissaan - heidän nimiään ei kirjassa mainittu.

1969:

Karihaaran Tenho ja Kemin Into Suomensarjan pohjoislohkossa:

Kemin Into nousi karsinnoista Mestaruussarjaan kaudelle 1970:

KEMIN INTO (Into): puh.johtaja Kaarlo Salmi, sihteeri Kalevi Heikkinen, valmentaja Veli Pietarila ~ pelipaita ja housut valkoiset.

Karihaaran Tenho sijoittui neljänneksi Suomensarjan pohjoislohkossa.

KARIHAARAN TENHO (Tenho): puheenjohtaja Antti Matinlassi, sihteeri ja valmentaja Eino Pukari - paita keltamusta, housut mustat.

2000:

Uusi seura PS Kemi Kings aloitti 1. divisioonassa ~ putosi heti 2. divisioonaan.

PS Kemin 'alkuhistoria': (Pentti Puro, 12.2. 2000): Kemissä tehtiin 21.10.1999 paikallista - ja toivottavasti vaikutuksiltaan ennen pitkää valtakunnallistakin - jalkapallohistoriaa eli lajin miehet, liki 30 luvultaan, perustivat uuden jalkapalloseuran PS Kemi Kings. Kysymys ei ollut tavanomaisesta seurafuusiosta, sillä Kemin Palloseura, Kemin Pallotoverit-85 ja Visan Pallo jatkavat toimintaansa, mutta puhtaasti juniorityöhön keskittyen. Edustusjoukkueiden toiminta lopetettiin ja niiden pelaaajat siirtyivät, mikäli eivät muualle lähteneet tai lopettaneet, uuden seuran riveihin. Edelleen sovittiin tulevaisuuden varmistamiseksi, että myös kemiläiset A- ja B-juniorit palloilevat täst´edes Kingseinä ja perusseurat huolehtivat puolestaan heitä nuoremmista "junnuista". Näin halutaan säilyttää mahdollisimman moni kemiläispoika lajin parissa ja taata heille harrastamisen ja menestymisen mahdollisuus myös nuorukaisiässä. Jotta näin pitkälle päästiin seuratoiminnan osalta liki seitsenkymmenvuotisen kemiläisen jalkapalloilun taipaleella, tarvittiin taustaksi sekä kansainvälisyyttä (ns. Bosman-"direktiivi") että paikallista intohimojen ja muiden tunteiden tasoittumista.
Kemihän on tunnettu etenkin sotien jälkeiseltä historialtaan Suomen ehkä värikkäimpänä kaupunkina, jossa politiikka on ollut vahvasti mukana myös jalkapalloilun kuvioissa. Jo 1970-luvulta lähtien on kuitenkin itse laji saanut yhä enemmän painoarvoa ja sekä mielialat ja -piteet ovat asettuneet siinä määrin, että pyrkimys yhteisen kaupunkijoukkueen perustamiseen johti lopulta tulokseen. Kun lisäksi kutistuneen kaupungin ja sen yritysten sekä asujamiston taloudelliset voimavarat eivät näyttäneet riittävän kolmen ns. pääsarjatasoisen joukkueen ylläpitoon - olihan seuroissa lisäksi turvauduttu ulkomaisiin ja naapurikaupungeista oleviin pelaajiin - kypsyi ratkaisu sitä ennen vuosia käydyn keskustelun jälkeen loppuvaiheessa nopeasti. Esimerkiksi henkilökysymykset uuden seuran johtoa varten ratkesivat vaivattomasti. Laajan kentän osalta toki ristikkäisiäkin mielipiteitä vieläkin kuullaan, mutta varsinaiset palloilumiehet nähnevät aivan "laitaluvulta" saavutetun ratkaisun mielekkyyden. Ei kai tarvitse muuta kuin kysyä, mistä olisi "puhallettu" kasaan kolme joukkuetta taustavoimineen ja -varoineen? Lisäksi voidaan osoittaa, että on saatu kootuksi menestymään valmiit A- ja B-junioreiden joukkueet, joista varsin nopeasti voidaan edustusjoukkueeseen nostaa todella kyvykkäitä pelaajia, joille omien ikäluokkiensa puitteissa on voitu tarjota riittävästi pelejä sekä onnistumisen luomaa motivaatiota. Lopuksi on syytä vielä todeta, että lähivuosina tarvitaan toisaalta runsaasti raakaa työtä, toisaalta malttia tuloksia odoteltaessa. Kaupungin puolelta toivotaan panostusta olosuhteiden edelleen kehittämiseen, lähinnä Sauvosaaren kentän katsomotilojen kunnostamiseen. Myös lämmitettävän pelialustan rakentaminen on pidettävä mielessä, pelikausien jatkaminen molemmista päistä kun kuuluu valtakunnallisiin tavoitteisiin. Kemihän on edelleen jalkapallokaupunki - toivottavasti myös niiden aatelia!

(PS Kemin nettisivut, Pentti Puro - PS Kemi Kingsin ensimmäisen kauden 2000 jälkeen): Uuden seuran ensimmäinen sarjakausi oli kaikkinensa melkoista taaperrusta: jo seuran historian ensimmäinen virallinen sarjaottelu Pietarsaaren Jaroa vastaan päättyi rökäletappioon 0-5. Ensimmäinen kotiottelu nosti vielä toiveita, kun joukkue pystyi kaatamaan Pallo-Iirot 2-0. Kukapa olisi tuossa vaiheessa arvannut, että seuraavaa voittoa saataisiin odottaa syyskuun lopulle saakka.
Runkosarjan 18 ottelusta joukkue sai kasaan masentavat 5(!) sarjapistettä, ja "taistelu tuulimyllyjä vastaan" jatkui alemmassa loppusarjassa. Kaikkiaan sarjakausi ei kemiläisille jalkapallojännäreille moniakaan ilonaiheita tarjonnut: putoaminen Kakkoseen varmistui jo varhaisessa vaiheessa. Joukkueen kunniaksi on mainittava, että toivottomista asetelmista huolimatta se jaksoi(muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) yrittää pelata ja haastaa vastustajat. Välillä kyllä vaikutti, että jopa korkeammat voimat olivat kemiläisiä vastassa, kun pistetili ei karttunut hyvilläkään peliesityksillä.
Kaiken kaikkiaan PS Kemi Kingsin ensimmäinen kausi oli valtava pettymys. Vaikka huippumenestystä kentillä ei varmaan monikaan ollut uskaltanut edes toivoa, monen muun kentän ulkopuolisen asian olisi suonut loksahtavan paremmin kohdalleen. Seurajohtoa voidaan tietysti moittia siitä, ettei se saanut kasattua kilpailukykyistä ryhmää, mutta taloudelliset realiteetit huomioon ottaen vaihtoehtoja ei varmaankaan juuri ollut. Enemmän ihmetyttääkin tukijoiden ja yleisön kaikkoaminen, "tuen" määrään nähden parempaa menestystä olisi tuskin edes ansaittu!

2001:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - sarjataso pysyi ennallaan.

2002:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - sarjataso pysyi ennallaan.

Jukka Ikäläinen PS Kemi Kingsin valmentajaksi.

2003:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - lohkovoitto, karsinnoista katkera tappio.

IFK Mariehamn esti viime hetken maalillaan kemiläisten sarjanousun.

2004:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - sarjataso pysyi ennallaan.

Tämän kirjoittaja oli katsomassa 2.6.2004 Kemin Sauvosaaren kentällä 2. divisioonan pohjoislohkon ottelun PS Kemi Kings - Rio Grande (Rovaniemi). Kotijoukkue voitti 2-0.
PS Kemi Kings pelasi tuolloin seuraavassa kokoonpanossa: (mv) Sami Mäkipörhölä, Joonas Ikäläinen, Jani Hyvärinen (Ville Himanka), Joni Mäkitalo, Matti Palosaari, Lari Ruokamo, Arto Hakala, Mika Kurkela, Jarkko Seppälä, Antti Uimaniemi ja Esa Savolainen.
Joukkueen kokoonpanossa oli ohjelmalehtisen mukaan tuolloin lisäksi: (mv) Lauri Rönkkö, Jukka Hyvärinen, Juha-Petri Mäkelä, Henri Niemelä, Mika Ravander, Jari Moisanen, Ville Paakkari, Miko Uimonen ja Juha-Pekka Uimonen. Joukkuetta valmensi Seppo Hosio - Jukka Ikäläisen lähdettyä kauden 2003 katkerien nousupelitakaiskujen jälkeen Ruotsiin 'toipumaan'.
Tuon näkemäni ottelun pelaajista erottuu Antti Uimaniemi, joka sittemmin pelasi Veikkausliigaa MyPa:ssa.

2005:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - sarjataso pysyi ennallaan.

2006:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - sarjataso pysyi ennallaan.

2007:

PS Kemi Kings 2. divisioonassa - onnistui nousemaan 1. divisioonaan .

2008:

PS Kemi ('Palloseura Kemi Kings') nousijana 1. divisioonassa 8. sijalla.

2009:

1. divisioona: PS Kemi ('Palloseura Kemi Kings') seitsemäntenä.

(PS Kemin nettisivut, kauden 2009 jälkeen): Jukka Ikäläinen palasi PS Kemin peräsimeen viiden vuoden tauon jälkeen ja sai käsiinsä lähes muuttumattomana pysyneen joukkueen. Ainoa merkittävämpi muutos tuli keskikentälle: brassi Ethien korvaajaksi tuli kotikaupunkinsa joukkueeseen palannut Jaakko Isteri.
Sarja käynnistyi lopulta jopa ennakko-odotuksia paremmin, kun nihkeästi sujuneen avausottelun jälkeen tilille kuittaantui kaksi tärkeää voittoa kotikentältä. Helsinkiläisvieraat Viikingit ja Atlantis poistuivat molemmat 1-2 -tappion kärsineinä Junkohallin uudenkarhealta tekonurmelta.
Suomen Cupissa matka katkesi tällä kertaa heti alkuunsa, kun joukkue hävisi Nelosessa(!) pelanneelle KAIK/TePa:lle rangaistuspotkukilpailuun venyneen ottelun jälkeen. Sarjassa PS Kemi ei juuri tasapelejä pelaillut, ja kun voittoja kertyi tilille enemmän kuin tappioita niin heinäkuun alussa joukkue oli vain kaksi pistettä sarjajohtajaa jäljessä. Heinäkuun helteetkö sitten pehmittivät joukkueen, mutta murskatappiot kotikentällä FC PoPalle ja heti seuraavassa vierasottelussa AC Oululle yhteismaalein 0-10 hillitsivät "hieman" innokkaimpien fanien nousu-unelmia. Pelaajat kuitenkin ryhdistäytyivät hienosti ja pystyivät nollaamaan em. rökäletappiot.
Hieman erikoisesti laaditun sarjaohjelman mukaisesti seuraavat kaksi ottelua pelattiin samoja vastustajia vastaan, ja niissä joukkue oli kuin uudestisyntynyt. Oulun pelin karmeiden 0-6 -numeroiden jälkeen Kings venyi hienoon 3-2 -kotivoittoon sarjajohtajasta. Jatkoa seurasi viikkoa myöhemmin, kun joukkue haki revanssin ja kolme pistettä Porista. Samaan syssyyn kaatui vielä Meri-Lapin hegemoniakamppailussa rakas vihollinen TP-47, ja sarjan kärkisijat olivat jälleen käden ulottuvilla. KPV:tä vastaan jouduttiin kuitenkin tyytymään tasatulokseen, ja seuraavan kierroksen tappio TPV:lle enteili jo kärkijoukkueiden karkaamista.
Syyskuu oli joukkueen kannalta synkkä: se hävisi kaikki neljä pelaamaansa ottelua, vaikka peräti kolme niistä pelattiin Sauvosaaressa! Sarjan päätteeksi pystyttiin kuitenkin onneksi vielä voittoihinkin, kun Atlantis ja PK-35 kaatuivat kemiläisten käsittelyssä. PK-35 -peli oli samalla seuran 10-vuotisjuhlaottelu.
Kauden päätyttyä joukkueen voitiin katsoa täyttäneen sille ennen kauden alkua asetetut tavoitteet: sarjapaikka varmistettiin jo hyvissä ajoin, pisteitä kertyi enemmän kuin edelliskaudella ja sarjasijoituskin koheni pykälän verran. Kritiikkiä voidaan antaa ainakin otteiden ailahtelevaisuudesta, hyvän ja huonon päivän välinen ero oli välillä järkyttävän suuri.
Seuraavaa kautta jäämme odottelemaan mielenkiinnolla, sillä joukkueessa tullaan näkemään enemmän muutoksia kuin aikoihin. Valmentaja Ikäläisen saappaisiin astui jo pitkään alueella vaikuttanut valmentajavelho Oleg Eprintsev, ja kun pelaajapuolella tulijoiden joukossa ovat mm. entiset liigapelaajat Tuomo Könönen ja Joonas Ikäläinen, niin odotukset ovat korkealla.

2010:

1. divisioona: PS Kemi ('Palloseura Kemi Kings') yhdeksäntenä.

'PS Kemin' joukkuekuva 2010 ('Kemin Kuvaamo').

Maalivahdit: Sami Mäkipörhölä ja Jusa Impiö.
Puolustajat: Matti Palosaari, Sami Hyvärinen, Erkka Pätsi, Ozeias Fernando Graciano, Joonas Ikäläinen, Jari Moisanen, Aleksi Uimaniemi ja Jukka Yrjänheikki.
Keskikenttäpelaajat: Tommy Torvikoski, Jaakko Isteri, Tuomas Tyystälä, Tuomo Könönen, Henri Louste, Jani Kokkila, Aleksi Räihä ja Arto Hakala.
Hyökkääjät: Mikko Barsk, Denis Santos, Jaakko Paavilainen, Keijo Huusko ja Tommi Siekkinen.
Taustajoukot: Kalle Huusko (valmentaja), Arto Hakala (valmentaja), Markku Impiö (mv-valmentaja), Markku Kalermo (valmentaja), Jukka Kuusisto (manageri), Jouni Rauta (joukkueenjohtaja) ja Juha Lammi (huoltaja).

(PS Kemin nettisivut, kauden 2010 jälkeen): PS Kemi lähti kauteen suurin odotuksin: paluumuuttajat Tuomo Könönen ja Joonas Ikäläinen toivat kaivattua liigakokemusta, ja pienen tuuletuksen pelaajamateriaalissa toivottiin aiheuttavan positiisia tuloksia. "Uusvanhan" valmentajan Oleg Eprintsevin johdolla kausi lähtikin liikkelle tuloksellisesti hyvin, vaikka peliesitykset eivät aina välttämättä hurmanneetkaan. Alkuhuuman jälkeen joukkue joutui yhdeksän voitottoman ottelun putkeen, ja sarjasijoitus vaihtui kakkossijalta 10:ksi.
Heinäkuun puolivälissä seurajohto teki rohkean päätöksen ja vaihtoi valmentajatiimiksi nuoren ja sangen kokemattoman parivaljakon: Kalle Huusko tukenaan entinen Kings-peluri Arto Hakala. Kaksikko sai kuin saikin nostettua joukkueen pahimmasta suosta, ja Ykkösen sarjapaikka kaudelle 2011 varmistui lopullisesti edellistä viimeisellä kierroksella - sekin muiden ottelujen tulosten ansiosta.


Kolmonen (Pohjois-Suomi):

PS Kemi/2 ~ toista peräkkäistä kautta Kolmosessa.


Nelonen (Pohjois-Suomi):

FC-88 (FC Kemi) ~ aloitti Nelosessa.

SARJAKAUSI 2010 (FC Kemin nettisivut): FC-88 Kemi aloitti edustusjoukkuetoiminnan useamman vuoden tauon jälkeen, ja liikkeelle lähdettiin Miesten Nelos-divisioonasta. Edustusjoukkue näki päivänvalon vuoden 2010 alusta, hieman sen jälkeen kun seuramme toimihenkilökaarti vahvistui Huuskon veljeksillä. Kalle ja Keijo kokivat aiheellisemmaksi keskittyä junioritoiminnan kehittämiseen, ja pyysivät Edustusjoukkueen puuhamieheksi Tuomas Isteriä. Tuomas lähti rakentamaan edustusjoukkuetta managerin roolissa.
Kauden joukkue koostui noin 30 pelaajasta, joista osalla oli aiempaa kokemusta ylemmistäkin sarjatasoista, mutta joukossa oli myös pelaajia joille nelos-divisioona tarjosi enemmän haastetta. Pelaajien tasoerot toivat mukaan omat haasteensa, joita pyrittiin tasoittamaan joukkueen harjoituksissa. Harjoitukset alkoivat tammikuun alusta kerran viikossa ja kevään jälkeen harjoitusten määrä kasvoi kolmeen kertaan viikko. Pelejä joukkueelle kertyi kauden aikana yhteensä vajaat 30 kpl. Suurin osa peleistä tuli kuitenkin joukkueen osallistuttua Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen piirin järjestämään miesten nelos-divisioonaan. Suomen Cupissa joukkue ehti taistella kaksi kertaa, ja harjoituspelejä pelattiin sekä Kemissä, että laajemmallakin alueella.
Tuloksellista menestystä joukkue nautti suurimman osan kaudesta, sekä harjoituspeleissä, että sarjapeleissä. Sarjasijoituksena hopea jäi historiankirjojen lehdille. Kaudelle 2011 joukkue valmistautuu pelaamaan miesten kolmos-divisioonassa paikkaa, joka heille avautui seuran solmiessa Farmisopimuksen PS Kemin kanssa. Joukkueen valmennuksesta vastasi Tuomo Oksala ja Arto Hakala. Managerina toimi Tuomas Isteri ja huoltajana Niki Niskanen.

2011:

1. divisioona: PS Kemi ( Palloseura Kemi Kings ).

Ykkönen 2011: PS Kemi jäi 10. sijalle ja putosi Kakkoseen..


PS Kemi Kingsin pelaajat valmiina vierasotteluun Kotkassa 9.7.2011 (kuva: 'S&J').

____________________________

(9.7.2011): PS Kemi Kings hävisi Kotkassa 1-3 pitkän bussimatkan päätteeksi.

PS Kemi Kings pystyi vielä toisella jaksolla tasoittamaan kotkalaisten ensimmäisellä jaksolla hankkiman yhden maalin johtoaseman, mutta sitten FC KooTeePee meni vastustamattomasti menojaan.
Pitkä bussimatka ja ilmassa ollut ukkoshelle ilmeisesti uuvuttivat pitkämatkalaiset ja niin PS Kemi Kings joutui poistumaan pisteittä kentältä. Sarjataulukon kannalta tällä pelillä oli kemiläisille eräänlainen vedenjakajan merkitys - tappio tiesi punapaitojen nyt jäävän sarjan loppupään kahinoihin ja kun sarjasta on putoamassa peräti neljä joukkuetta, olo alkaa käydä tukalaksi. Voitto olisi nostanut Kemin kuninkaat turvallisempaan keskikastiin. Sarjakärki on tällä kaudella jo karannut tavoittamattomiin.


PS Kemi Kings aloituskokoonpanon miehiä alkuesittelyssä valkoisissa mainospaidoissa - vasemmalta: Adriano (30), mv. Sami Mäkipörhölä (79), Henri Louste (17), Daniel Stevens (15), Aleksi Räihä (20), Jan Berg (7), Tuomas Tyystälä (14) ja Joonas Ikäläinen (8) - kuva: 'S&J'.

PS Kemi Kings pelasi seuraavassa kokoonpanossa Kotkassa: Sami Mäkipörhölä (mv) - Jan Berg, Joonas Ikäläinen, Faith Friday Obillor, Sami Hyvärinen - Daniel Stevens, Henri Louste, Tuomas Tyystälä, Aleksi Räihä - Adriano, Tommy Torvikoski.
Vaihtoja olivat ainakin: Joona Veteli (Räihä) ja Jani Kokkila (Hyvärinen). Penkillä olivat ainakin Juho Luukkonen (mv), Teemu Pähtilä ja Jukka Yrjänheikki.

PS Kemi Kingsin olin ennen tätä Kotkan peliä nähnyt pelaavan vain kerran aikaisemmin - kaudella 2004 Kemissä 2. divisioonan ottelussa Rio Grandea vastaan.
Tästä Kotkassa näkemästäni kokoonpanosta tunsin ennalta vain kolme pelaajaa: Adriano, Joonas Ikäläinen ja ent. 'Vintiö'-puolustaja Jan Berg.


Tällä bussilla PS Kemi Kings oli tehnyt Kotkaan pitkän bussimatkan - tulo oli kestänyt kuulemma 10½ tuntia (S&J).


PS Kemi Kings oli tehnyt kaudelle 2011 mielenkiintoisen pelaajakaappauksen, kun brasilialainen Adriano saapui paluumuuttajana Norjasta Suomeen ja Kemiin. Adriano saapui Suomeen kaudelle 1999 silloin 1. divisioonassa pelanneen Atlantis-seuran maalintekijäksi. Kaudelle 2002 hän siirtyi Vantaan Allianssiin seuravallankumousten myötä ja kauden 2005 alkuun Adriano muutti MyPa:n joukkueeseen, missä hän oli tärkeä lenkki myllykoskelaisten voittaessa SM-kultaa. Adriano anoi tässä vaiheessa Suomen kansalaisuuttakin, mutta hakemukseen tuli kielteinen päätös, mikä varmasti oli osaltaan vaikuttamassa hänen siirtymiseensä Norjan Sandefjord-seuraan kauden 2006 aikana.

('SP', sähköposti 10.7.2011): Adriano teki pahan taktisen virheen Suomen kansalaisuuden anomisprosessinsa aikana. Kun anomusprosessi oli vielä kesken, hän meni televisiohaastattelussa möläyttämään, että hän hakee Suomen kansalaisuutta lähinnä vain siksi, että Suomen passin avulla hänen on helpompi päästä rahakkaampiin sopimuksiin EU-maissa myöhemmällä urallaan. Ei tuollaista oman edun tavoittelua katsottu hyvällä siellä, missä kyseinen kielteinen päätös sitten tehtiin. Olisi ennemmin lausunut, että hän on aina Brasiliassa ollessaan - pikkupojasta asti - halunnut päästä joskus pelaamaan Suomen maajoukkueeseen. Se olisi kaikessa epäuskottavuudesaankin saattanut muuttaa päätöstä.


PS Kemi Kingsin valmentaja Kalle Huusko (Kotkassa 9.7.2011 - S&J).

Lisää kuvia ottelusta FC KooTeePee-PS Kemi Kings 3-1.


(9.8.2011): PS Kemi Kings vaihtoi valmentajaa: Himanka ja Ikäläinen kehiin - Huuskolle potkut.

(9.8.2011): PS Kemi vaihtaa valmentajaa : PS Kemin johtokunta on tänään tehnyt päätöksen vaihtaa joukkueen päävalmentajaa. Vetovastuun seurassa ottaa pitkän linjan kemiläinen futisvaikuttaja ja ex-maajoukkuepelaaja Juhani Himanka. Hänen aisaparikseen valmennukseen tulee ex-maajoukkuevalmentaja Jukka Ikäläinen.
Johtokunta toivoo hyvää jatkoa Kalle Huuskolle urallaan ja kiittää häntä tehdystä työstä joukkueen ja kemiläisen jalkapallon hyväksi.
Seura ei missään nimessä pidä valmentajaa yksin syyllisenä syntyneeseen tilanteeseen, mutta toivoo tämän toimivan tarvittavana herätyksenä joukkueelle.


Kolmonen (Pohjois-Suomi):

FC-88 (FC Kemi) ~ jatkoi nyt KOlmosessa PS Kemin farmiseurana * PS Kemi/2 lopetti toimintansa.

SARJAKAUSI 2011 (FC Kemin nettisivut): FC-88 Kemin Edustusjoukkue solmi kaudelle 2011 farmi- sekä yhteistyösopimuksen 1. divisioonassa pelaavan PS Kemin kanssa. Sopimuksen myötä tarjoitui FC-88 Kemille mahdollisuus nousta 3 divisioonaan, josta PS Kemi/2 oli halukas luopumaan. Joukkue koostui noin 30 pelaajasta, osa jo edellisenä kautena mukana olleita, osa uusia kasvoja, osa seuran omia junioreita ja osa farmisopimuksen turvin PS Kemistä tulleita. Sarjakauden vähimmäistavoitteena oli säilyä sarjassa. Tavoite toteutui, vaikka kausi menikin alakanttiin. Kolmos -divarin lisäksi pelattiin kauden aikana harjoituspelejä, sekä Suomen Cupia. Positiivista kaudessa oli kuitenkin useiden junioreiden pelaaminen edustusjoukkueessa. Joukkueen valmennuksesta ison osan kautta vastasi Jari Åhman, mutta loppukaudesta manageri Tuomas Isteri pyöritti palettia lähes täysin yhden miehen orkesterina. Seuraavalle kaudelle asettiinkin tavoitteeksi joukkueen taustaorganisaation kasvattaminen.


PS Kemi/2 ~ lopetti toimintansa, kun FC-88 ryhtyi PS Kemin farmiseuraksi.

2012:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) pudonneena 2. divisioonassa: sijoitus 3/9.


3. divisioona (Pohjois-Suomi):
FC Kemi (edelliskaudella nimenä vielä FC-88) ~ nyt yhteistyössä Tornion suuntaan.

SARJAKAUSI 2012 (FC Kemin nettisivut): Sarjakaudella 2012 FC-88 Kemi opittiin tuntemaan nimellä FC Kemi. Sarjakauden 2011 jälkeen PS Kemi tippui kakkoseen, ja tämän myötä päätettiin yhteispalaverissa PS Kemin kanssa luopua farmisopimuksesta ja näin ollen molemmat seurat lähtivät tahoillaan haistelemaan uusia tuulahduksia. FC-88 Kemin osalta tämä tarkoitti pitkäaikaisen yhteistyön aloittamista TP-47 kanssa. Yhteistyöseurasopimus kakkos-divarissa pelaavan TP:n kanssa mahdollisti junioreiden vapaan liikkumisen seurojen välillä. Siirrettiimpä kauden aikana muutama aikuinenkin pelaaja seurasta toiseen.
Nousutavoitteita ei lähdetty asettamaan, joten neljäs sija sarjasijoituksena vastasi kaikkia odotuksia. Kauden aikana junioreita nähtiin otteluiden kokoonpanoissa entistä enemmän. Edellisen kauden lopussa asetettu tavoite kasvattaa taustaorganisaatiota toteutui odotetulla tavalla; Joukkueen valmentajaksi saatiin Markku Kalermo, huoltajiksi Kyösti Kähkönen ja Jukka Pallas, Joukkueenjohtajana toimi Mikko Berg ja Tuomas Isteri jatkoi managerina.

2013:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) toista kautta 2. divisioonassa:

PS Kemi voitti lohkonsa, mutta hävisi nousukarsinnoissa molemmat pelit HIFK:lle maalein 0-1.


3. divisioona (Pohjois-Suomi):
FC Kemi.

SARJAKAUSI 2013 (FC Kemin nettisivut): Sarjakaudella 2013 FC Kemin edustusjoukkue vahvisti entisestään asemia kolmos-divarissa, siitäkin huolimatta että juniorit valtasivat entistä suurempaa jalansijaa joukkueen kokoonpanoissa. Yhteistyö TP-47 kanssa jatkui hyvässä yhteisymmärryksessä. Joukkueen taustoissa jatkoi tutut kasvot: Markku Kalermo valmentajana, Kyösti Kähkönen joukkueenjohtajana ja Tuomas Isteri managerina.

2014:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) kolmatta kautta 2. divisioonassa:

PS Kemi voitti lohkonsa ja voitti nousukarsinnoissa VIFK:n 1-0 ja 3-0 ~ nousi Ykköseen.


3. divisioona (Pohjois-Suomi):
FC Kemi.

SARJAKAUSI 2014 (FC Kemin nettisivut): Yhteistyöseurasopimus TP-47: n kanssa jatkui edelleen hyvässä yhteisymmärryksessä. Juniorit ottivat jälleen entistä suurempaa roolia Edustusjoukkueessa. Alkukauden tavoitteeksi asetettin sarjassa säilyminen, mutta tilanne muuttui kauden puolivälin aikoihin, jolloin huomattiin että meillä voisi olla jopa mahdollisuuksia nousta kakkos-divariin kaudelle 2015. Loppukaudelle asetettiinkin varovainen tavoite nousun suhteen, nimenomaisella ajatuksella, että jos nousu tulee se otetaan vastaan, jos ei tule niin silloin jatkamme nöyrää tekemistä ja seuraavalle kaudelle valmistaudutaan pelaamaan jälleen kolmos-divaria. Mielenkiintoiseksi loppukausi menikin ja sarjan kolmas sija jätti joukkueemme vain kolmen pisteen päähän kärkisijasta.
Joukkueen taustoissa jatkoivat edelleen tutut kasvot: Markku Kalermo valmennuksessa, Kyösti Kähkönen joukkueenjohtajana ja Tuomas Isteri managerina.

2015:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) nousijana Ykkösessä (kolmen kauden tauon jälkeen) ~ nousi Veikkausliigaan:


PS Kemin nettisivulta 29.3.2015.


PS Kemin kokeneinta kaartia - vasemmalta Aleksi Räihä ja Tuomas Tyystälä (kuvat: Teemu Kvist).


3. divisioona (Pohjois-Suomi):
FC Kemi.

SARJAKAUSI 2014 (FC Kemin nettisivut): Yhteistyöseurasopimus TP-47: n kanssa jatkui edelleen hyvässä yhteisymmärryksessä, ja yhteistyötä tiivistettiin myös edustusjoukkuetasolla solmimalla farmisopimus joukkueiden välille. Juniorit täyttivät kauden aikana entistä enemmän edustusjoukkueen pelaajaluetteloita. Alkukauden tavoitteeksi ei asetettu suoranaista nousua kakkoseen, mutta valmistauduttiin kuitenkin nousuun, jos tulisi mahdolliseksi. Lopullinen sarjasijoitus oli kolmas, mutta Rollon Poikien estyessä nousemasta, jäimme noususta toiselle sijalla JS Herculeksen juhliessa nousua.
Sarjakauteen 2016 joukkue valmistautuu jälleen uusin odotuksin, ja tällä erää solmimalla kolmivuotisen farmisopimuksen pitkäaikaisen haaveen liiga-paikasta saavuttaneen PS Kemin kanssa.
Joukkueen taustoissa jatkoivat edelleen tutut kasvot: Markku Kalermo valmennuksessa, Kyösti Kähkönen joukkueenjohtajana ja Tuomas Isteri managerina.

2016:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) nousijana Veikkausliigassa ~ sijoitus: 9/12.


Kolmonen (Pohjois-Suomi):

FC Kemi ~ kuudes peräkkäinen kausi Kolmosessa.

FC Kemin pelaajat 2016: Alajärvi Eetu, Alalahti Eetu, Angeria Ville, Berg Juho-Teppo, Do Khupeh, Haase Eino, Huusko Keijo, Impiö Jusa, Jokinen Paavo, Jussila Konsta, Järvinen Ville, Kokkila Jani, Kolehmainen Olli, Korkeamäki Henri, Kreivi Niko, Kuukasjärvi Niko-Petteri, Könönen Tuomo, Laguerre Luyi, Lehosmaa Joni, Lepojärvi Kaapo, Lepojärvi -?-, Lilja Vesa, Louste Henri, Montonen Henri, Musikatan Vaiyakorn, Mäki Nico, Parind Marcus, Pikkarainen Tuukka, Taimi Kalle, Uimaniemi Ville, Vainionpää Valtteri, Valtonen Miikka, Vilmunen Mikko, Wiena Topias ja Winchester Rundell.

2017:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) toista peräkkäistä kautta Veikkausliigassa ~ sijoitus: 10/12.

PS KEMI (Veikkausliigan alkukierrokset, huhtikuu 2017): Valmentaja: Jari Åhman - maalivahdit: Oskari Forsman ja Mikko Vilmunen.
Puolustajat: Abdoulie Mansally, Juuso Laitinen, Aubrey David, Marek Kiljumäe, Henri Louste, Niko-Petteri Kuukasjärvi, Edward Zea, Lassi Nurmos ja Aleksi Räihä.
Keskikenttä: Aleksi Gullsten, Reza Heidari, Justus Lehto, Samuel Mahlamäki, Omar Jama, Abdulkadir Said Ahmed, Ryan Cilligan, Paavo Jokinen, Joni Lehosmaa ja Matias Ojala.
Hyökkääjät: Rasmus Karjalainen, Jussi Aalto, Filip Valencic, Sneyder Munoz, Edwin Salazar, Topias Wiena ja Momoudou Ceesay.


PS Kemi Kings (seuran viralliset nettisivut).

PS Kemi Kings (Wikipedia).Kolmonen (Pohjois-Suomi):

FC Kemi ~ seitsemäs peräkkäinen kausi Kolmosessa.


FC KEMI ~ edustusjoukkue 2017.

Tuomo Könönen ja Jaakko Isteri FC Kemin valmentajat jalkapallokaudelle 2017:
(FC Kemin nettisivut, joulukuu 2016): FC Kemin viime kausi oli pienoinen ulospuhallus sitten kun edustusjoukkue uudestaan perustettiin 2010. Viime kaudellakin taisteltiin noususta II-divisioonaan, mutta kun se karkasi käsistä, tiputtiin lopuksi sarjan hännille. Tulevalle kaudelle lähdetäänkin ihan eri lähtökohdista, kun valmennusvastuun ottavat kaksi kemiläistä pitkän linjan veikkausliiga sekä maajoukkue kokemusta omaavaa jalkapalloilijaa. Rehellisesti sanottuna parempaa kaksikkoa ei olisi voinut edes toivoa, kun puhutaan jalkapallo tietämyksestä, kokemuksesta ja harjoittelemisesta.
FC Kemillä on farmisopimus PS Kemin kanssa, ja olisi tärkeä saada joukkue nostettua II-divisioonaan, joka silloin palvelisi PS Kemiä sekä alueen nuoria pelaajia paremmin.

Tuomo Könösen ura pähkinäkuoressa:
- Visan Pallon kasvatti.
- Reilu 300 pääsarja ottelua kahden maan pääsarjoissa (Suomi, Norja), A-maajoukkueessa vuosina 2004 - 2008. Yhteensä yli 500 miesten ottelua vuodesta 1993 lähtien. Ensimmäinen pääsarja ottelu 1998 ja tällä hetkellä viimeinen PS Kemin paidassa 2016.
- Pelaajana suomenmestaruus hopea 2002, kultaa 2005, Suomencup mestaruus 2004, Ykkösen mestaruus 2012.
- Pelaajavalmentajana Suomencup mestaruus 2013, Ykkösen mestaruus 2015.

Jaakko Isterin ura pähkinänkuoressa:
- FC Kemin kasvatti.
- Varsinanen pelaajana ura alkoi 17-vuotiaana TP-47 Miesten joukkueessa sekä 1-divisoonaa että veikkausliigaa, ja jatkui Pietarsaaren Jarossa. Uran jo kertaalleen lopetettuaan edusti lähes kylmiltään vuonna 2011 vajaan kauden RoPSin väreissä. Yhteensä vajaa 100 veikkausliigaottelua sekä U21-maajoukkue otteluita vuosina 2004-2005, joista osa EM-karsintaotteluita. Uran Jaakko joutui valitettavasti lopettamaan jo 26-27-vuotiaana pitkäaikaisten jalkavaivojen takia.
- Valmentajana aloitti 2016 FC Kemin peräsimessä.


2018:

PS Kemi (Palloseura Kemi Kings) kolmatta peräkkäistä kautta Veikkausliigassa.


(15.4.2018 * Veikkausliiga): PS Kemi-FC Inter 2-4 (pelattiin Rovaniemellä).

(PS Kemi * 15.4.2018): (mv) Oskari Forsman - Kristian Heinolainen, Marek Kaljumäe, Victor Shevchenko, Jacob Esposito (Juho Mäkelä), Kosta Manev, Kevin Mombilo (Maksim Lipin), Keaton Isaksson, Julian Guevara Munoz, Kevin Tano (Justus Lehto) ja Hakeem Araba. Vaihdossa: (mv) Mikko Vilmunen, Ville Moilanen, Iiro Vanha ja Adam Vidjeskog. Maalit: Araba (rp) ja Isaksson. Päävalmentaja: Jari Åhman - apuvalmentajat: Tuomo Könönen-Jari Pyykölä.


(22.4.2018 * Veikkausliiga * 4. kierros): RoPS -PS Kemi 3-0.

(PS Kemi * 22.4.2018): (mv) Mikko Vilmunen - Kristian Heinolainen (Marek Kaljumäe), Victor Shevchenko, Aliyu Audu Abubakr, Kosta Manev, Kevin Mombilo (Ville Moilanen), Keaton Isaksson, Adam Vidjeskog (Iiro Vanha), Julian Guevara Munoz, Kevin Tano ja Juho Mäkelä. Vaihdossa: (mv) Oskari Forsman, Maksim Lipin ja Justus Lehto. Päävalmentaja: Jari Åhman - apuvalmentajat: Tuomo Könönen-Jari Pyykölä.Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.