KANNONKOSKI
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 27.1.2016)

A) Kannonkoski ~ rautatiepaikkana:

Kannonkosken rautatieasema - kuvattu 1.8.2010 (S&J). Nykyisin ilmeisesti yksityisasuntona.

('Radan varrella', 2009): Rata Saarijärven suunnalta Kannonkoskelle avattiin maaliskuussa 1959 ja sieltä pohjoiseen tammikuussa 1960. Asemarakennus valmistui 1962.
Loivakattoisen lautarakennuksen takasivuilla oli asemapäällikön asunto. Asema sijoittui pienen kirkonkylän keskelle. Radan henkilöliikenne lopetettiin kuitenkin jo 1968. Kannonkoski muutettiin miehittämättömäksi liikennepaikaksi 1985, mutta puutavaraliikenne jatkuu edelleen (Nummelin 1985-86).

Kaikki ALEMPANA tässä kuvaruudussa olevat otokset Kannonkosken rautatieasemalta ja sen ratapihalta kuvattu 10.10.2010 (S&J):

Edellä kaksi ratapihanäkymää etelään Saarijärven suuntaan.

Kaksi ratapihanäkymää Kannonkoskelta pohjoiseen Pihtiputaan ja Haapajärven suuntaan (kaikki 10.10.2010 -S&J).

Kannonkosken tasoristeysturma 22.2.1971:

Kannonkosken tasoristeysturmassa koululaisia kuljettanut pienoisbussi ja ratakuorma-auto törmäsivät toisiinsa 22. helmikuuta 1971. Kannonkosken onnettomuudessa kuoli kuusi iältään 8–15 -vuotiasta koululaista.
Ford Transit -pienoisbussi (tilataksi) ajoi Palomäen kylätietä pitkin Kannonkosken kirkolle päin. Kyydissä oli kuljettajan lisäksi kahdeksan kirkonkylän kansakoulun, kansalaiskoulun ja keskikoulun oppilasta sekä yhden koululaisen äiti. Sää oli aamulla kello 8:45 aurinkoinen, mutta paikoin sumuinen.
Neljän kilometrin päässä Kannonkosken asemalta pohjoiseen tie ylittää rautatien. Henkilöliikenne Jyväskylä–Haapajärvi -radalla oli lopetettu ja säännöllisesti rataa pitkin kulki yksi tavarajuna päivässä. Epäsäännöllisesti rataa käyttivät Valtionrautateiden työkoneet. Onnettomuusaamuna rataa pitkin kulki lumenauraustyössä ollut ratakuorma-auto. Törmäyshetkellä se peruutti nopeudella 50–60 km/h.
Koululaisbussin kuljettaja ajoi joka arkiaamu tietä pitkin radan yli ja oli tottunut siihen, ettei siihen aikaan kulje junia. Auto ajoi hiljaa, mutta pysähtymättä radalle. Sen vaihde oli ykkösellä. Ratakuorma-auto antoi äänimerkin ja ehti jarruttaa. Silti se työnsi pienoisbussia 93,5 metriä edellään. Transitin 51-vuotias kuljettaja ja kaksi koululaista sinkoutuivat ulos. Auto romuttui täysin.
Kolme koululaista kuoli onnettomuuspaikalla, kolme sairaalassa tai matkalla sinne. Kuljettaja ja kyydissä ollut 54-vuotias emäntä loukkaantuivat, samoin kuin yksi jaloistaan jäännöksiin juuttunut koululainen. Vain yksi koululainen selviytyi loukkaantumatta. Koska yksi oppilas oli jäänyt kuumeen takia kotiin, jäi Palomäen suunnalle henkiin kaksi koululaista.
Ratakuorma-autossa ei ollut radiopuhelinta, eivätkä sen kuljettaja ja apumies osanneet etsiä lähintä puhelinta. Kuljettaja juoksi päätielle, jossa pysäytti henkilöauton. Sen mukana tieto onnettomuudesta saatiin kirkonkylän kunnanlääkärille. Samalla saatiin hälytettyä myös poliisi ja keskeytettyä rautatieliikenne.
Lääkäri ehti onnettomuuspaikalle noin 25 minuuttia kolarin jälkeen. Lähin ambulanssi oli 33 kilometrin päässä Kivijärvellä. Siksi nopeimmin paikalle saatiin toinen koululaiskuljetuksissa käytetty pienoisbussi. Lääkäri vei kaksi potilasta omalla pakettiautollaan sairaalaan. Osa loukkaantuneista vietiin Kivijärven sairaalaan, vaikeimmin loukkaantuneet Keski-Suomen keskussairaalaan Jyväskylään.
( Lähteet : Helsingin Sanomat 23.2.1971, 24.2.1971 ja 25.2.1971, Hufvudstadsbladet 23.2.1971 ja Uusi Suomi 23.2.1971 ja 24.2.1971).

Kannonkosken kirkko:

Kannonkosken kirkko - molemmat kuvattu 10.10.2010 (S&J).

(Wikipedia, lokakuu 2010): Kannonkoski on Suomen kunta, joka sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa. Kunnassa asuu noin 1 600 asukasta, joten se on väkiluvultaan pieni: vain kuudesosassa kaikista kunnista on asukkaita vähemmän kuin Kannonkoskella. Vuonna 2006 asukasluku on tosin ollut lievässä kasvussa.
Kannonkosken rajanaapureita ovat Karstula, Kivijärvi, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski.
Kannonkoski on muodostettu vuonna 1934 Kivijärven pitäjän eteläisistä ja itäisistä sekä Viitasaaren pitäjän läntisistä kylistä. Kannonkosken kautta kulkevat Jyväskylä–Haapajärvi-rata, kantatie 77 (Sininen tie) sekä seututie 648.
Kannonkoski sijaitsee Kymijoen vesistön latvoilla. Kunnan alueella suurimpia järviä ovat Kivijärvi, Vuosjärvi, Kannonjärvi eli Kannonselkä, Pudasjärvi sekä Enonjärvi.
Kannonkosken kirkko on valmistunut vuonna 1938 ja on muodoltaan yksi puhtaimmista funktionalismin edustajista suomalaisessa kirkkorakentamisessa. Sen on suunnitellut arkkitehti Pauli E. Blomstedt. Työn viimeistelivät suunnittelijan kuoltua arkkitehdit Märta Blomstedt ja Matti Lampèn.
Rakennus muodoltaan päätytornillinen pitkäkirkko. Se on rakennettu punatiilestä ja rapattu vaaleaksi ulko- ja sisäpuolelta. Vesikatto on valettu rautabetonipalkiston varaan. Kirkon pinta-ala on 265 m² ja istumapaikkoja on 420. Kirkossa ei ole alttaritaulua. Sen korvaa puinen krusifiksi, joka on Hannes Autereen veistämä.

Kannonkosken kirkon edustalle on katoksen alle tallennettu vanha kirkkovene - kuvattu 10.10.2010 (S&J).

Kannonkosken kirkkoon menijöitä on muistettu myös mietelauseilla - kuvattu 10.10.2010 (S&J).

Etusivulle.

Suomen sivumme hakemistoon.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)