Kangasniemen jalkapallohistoriikkia: - sivu # 1/2:
Aikojen alusta ~ kauteen 2011 asti.

(Jukka Joutsi ~ viimeiset muutokset: 29.8.2020).

Kangasniemen jalkapallosivullemme # 2/2 (jatkuen kaudesta 2012)..

1950- ja 60-luvut:

Kangasniemen Palloilijat-51 rahoitti alkuaikojen toimintaansa Pirtillä järjestetyillä tansseilla:

Kangasniemen Palloilijat-51 (KaPa-51) rahoitti perustamisensa jälkeen toimintaansa järjestämällä Pirtillä tansseja. Tämä ilmoistus oli Kangasniemen Kunnallislehden historiallisessa ensimmäisessä numerossa 14.10.1953. Kovin vähän on toistaiseksi tietoja saatavilla Kangasniemen Palloilijoiden 50- ja 60-luvun toiminnasta. Kaikki tiedonjyväsetkin kiinnostaisivat. Mitä lajeja seuran piirissä harjoitettiin - missä - ja keiden toimesta? Kuka oli innokkain jalkapallopuolen vetäjä 50-luvulla? Perustajajäsenien nimilistakin olisi mielenkiintoista saada nähtäväksi.

KaPa-51:ssa pelattiin alkuvuosikymmeninä virallisissa sarjaympyröissä ainakin koripalloa ja pesäpalloa (ilmeisesti myös virallisissa sarjapeleissä). KaPa-51:n jalkapallo- ja jääkiekkotoiminta on 80-luvulta alkaen ollut juniorijoukkueita myöten vilkasta, mutta KaPa-51:n jalkapalloilijat liittyivät SPL:n silloisen Saimaan piirin jäseniksi vasta vuonna 1975. Seuran perustamisesta oli kulunut tuolloin jo 24 vuotta.


Keväällä 2015 olin yhteydessä Pentti Pöyhöseen, joka silloisena Kangasniemen yhteiskoululaisena (asui Jussinkujalla tuolloin) oli pelannut vuosina 1961-62 Kangasniemen Palloilijoissa koripalloa. Muiden asioiden ohessa tulin ihmetelleekseni ääneen, ettei KaPa-51:n jalkapallotoiminnasta ole ollut saatavilla juuri mitään tietoja 1950- ja 1960-luvuilta. Pentti Pöyhönen muisteli aikansa KaPa-51:n jalkapallotoiminnasta seuraavaa.
(Pentti Pöyhönen, sähköposti 8.4.2015): Minulla ei valitettavasti ole minkäänlaista muistikuvaa jalkapallon "järjestäytyneestä" pelaamisesta Kangasniemellä tuolloin. Mitä nyt satunnaisesti potkittiin palloa ja pelattiin lentopalloa vanhalla urheilukentällä silloin, kun porukkaa sattui paikalle. Itse puuhastelin ahkerasti yleisurheilun ja koripallon parissa pääasiassa.

Ismo Vaittinen muisteli (25.5.2016), miten Mikkelin Pallo-Kissat (MiPK) oli ennen KaPa-51:n jalkapallon virallisen toiminnan alkua parikin kertaa käynyt Kangasniemen silloisella pienellä hiekkakentällä herättelemässä paikkakunnan nuorisoa jalkapallon pariin. MiPK oli järjestänyt halukkaille ja innokkaille myös jonkinlaista leiritystoimintaa - valmennusoppia ja vastaavaa. Grillinpitäjänä Kangasniemellä myöhemmin kunnostautunut Reijo Laitinen oli ainakin ollut yksi kyseisissä tilaisuuksissa mukana ollut paikkakunnan nuori.

Heimo Romo muisteli (27.5.2016) olleensa mukana em. Mikkelissä pidetyissä jonkinlaisissa apuvalmentajan luentokoulutuksissa, jotka liittyivät MiPK:n vierailuihin Kangasniemellä. Hän muisteli, miten koulutuksesta vastanneiden mikkeliläisten joukossa oli ollut MP:n Raimo Marttisen ja MiPK:n edustajien välillä jonkinlaista poliittista jännitettäkin (eri liitot).
KaPa-51:n jalkapalloilijoiden toiminnasta ennen SPL:n sarjoihin osallistumista Heimo Romo kertoi, että paikkakunnan nuorissa oli ollut silloin sen verran paljon jalkapallosta kiinnostuneita, että joukolla kokoonnuttiin pelailemaan keskenään. Hänkin oli polkenut kirkolle pelaamaan Harjunmaalta asti. Kun sarjoihin ei osallistuttu, pelailtiin erilaisia ystävyysotteluita eri paikoissa (kylilläkin) - eri vastustajaryhmiä vastaan. Jonkinlaista puulaakijoukkueidenkin pelailua oli ollut käynnissä. Innokkaita palloilijoita oli kutsunut kokoon ja hiukan kai "valmentanutkin" Länsi-Savon toimittajana tunnettu Teuvo Nojonen, joka Kangasniemellä henkiin heränneestä jalkapallon harrastamisesta teki säännöllisesti lehtijuttujakin. Heimo Romo mainitsi myös Reijo Laitisen ensimmäisten puuhamiesten joukkoon kuuluneena. Ensimmäiseen "ikäluokkaan" kuuluneista pelaajista Heimo mainitsi mm. Kyröläiset ja Hämäläisten veljessarjan. Ismo Vaittisen osuutta Heimo myös korosti erityisesti, mestaruussarjatason maalivahdin mukaantulo oli tuonut uskoa ja uskottavuutta koko toimintaan.
Pienen hiekkakentän tuomia kommelluksia Heimo myös muisteli hymyssä suin vielä lähes 40 vuotta myöhemminkin. Mainittakoon, että Heimon poika Janne pelaa kirjoitushetkellä (2016) KaPa-51:n edustusjoukkueessa ja sen verran paikkakunnalla on muistia jalkapallokulttuurinkin alalta, että poika on saanut fanien kannustushuutoihin isänsä lempinimen eli "Hemi".

1974:

KaPa-51 ei kuulunut vielä SPL:n Saimaan piirin joukkueisiin.

SPL:n toimintakertomus 1974 kertoo, että Kangasniemen Palloilijat-51 ei ollut kaudella 1974 vielä mukana silloisen SPL:n Saimaan piirin toiminnassa. Seura ei ollut piirin seuraluettelossa (KaPa-51 hyväksyttiin SPL:n jäsenseuraksi Saimaan piiriin seuraavana vuonna 16.3.1975).

1975:

KaPa-51 kuului nyt SPL:n Saimaan piiriin:

SPL:n toimintakertomus 1975 kertoo, että Kangasniemen Palloilijat-51 oli kaudelle 1975 ilmoittautunut silloiseen SPL:n Saimaan piiriin, jonka alue kattoi Kangasniemen luoteisääripäästä Mikkelin kautta Savonlinnaan ja aina Imatralle ja Lappeenrantaan asti.
Kangasniemen Palloilijat-51 oli hyväksytty uutena seurana (SPL:n Saimaan piiriin) Helsingin Hotelli Haagassa 16.3.1975 pidetyssä SPL:n liittokokouksessa.

KaPa-51 ei pelannut kaudella 1975 4. divisioonassa - piirinsarjoihin osallistumisesta ei ole toistaiseksi tietoa. KaPa-51 ei osallistunut Suomen cup-kilpailuun.


KaPa-51 herätettiin taas henkiin 1.4.1975 pidetyssä kokouksessa:

Kangasniemen Kunnallislehti julkaisi 3.4.1975 uutisen Kangasniemen Palloilijoiden henkiin heräämisestä. Kolmisenkymmentä palloilu harrastajaa oli kokoontunut tiistaina 1.4.1975 ja seura herätettiin takaisin toimintaan 7-8 vuoden toimimattomuudesta. KaPa-51:n puheenjohtajaksi valittiin Tapio Kärkkäinen ja varapuheenjohtajaksi Matti Hoviniemi. Sihteerinä toimii Reijo Laitinen ja johtokunnan jäseniksi valittiin; Matti Vitikainen, Pauli Mikkonen ja Juhani Romo - varajäseninään Erki Paatola, Jukka Ikonen ja Teuvo Nojonen. Tilintarkastajiksi valittiin Reijo Väisänen ja Tuure Äikäs ~ varalle Lassi Tiihonen ja Vilho Kyröläinen.
Seuran lajeiksi määriteltiin (ainakin aluksi) jalkapallo, lentopallo ja jääkiekko. Kaikkiin lajeihin oli tarkoitus aloittaa välittömästi toiminnan jatkuvuuden kannalta elintärkeä junioritoiminta. Uuden peruskoulurakennuksen liikuntasalin valmistumisessa nähtiin loistavat edellytykset virkeään lentopallotoimintaan lähitulevaisuudessa. Kunnan päättäjille oli tarkoitus toimittaa pikaisesti nootti erityisesti jalkapallon ja jääkiekon pelikenttien heikoista olosuhteista. Jalkapalloa potkittiin lähinnä Kankaistentien viereisellä pienellä hiekkakentällä.
Jäsenmaksuiksi päätettiin alle 15-vuotiaille viisi markkaa ja sitä vanhemmille 10mk. Jäseniä pyrittiin värväämään lisää, sillä seuran alkavien toimintojen rahoittamiseen ei aluksi ollut jäsenmaksujen lisäksi muita tulolähteitä.

* Mainittakoon, että vuoden 1975 aikana Kangasniemen Kunnallislehden uutisissa ja Kangasniemen Palloilijoiden omissa ilmoituksissa käytettiin seurasta lyhennettä "KPa". Palloliiton vuotuinen Jalkapallokirja käytti vuodesta 1979 alkaen (kun seura ilmestyi liiton virallisiin sarjoihin) lyhennettä "KanPa". Luontaista "KaPa"-lyhennettä välteltiin varmaankin siitä syystä, että pohjoisempana oli Kajaanin Palloilijat esiintynyt ylemmillä sarjatasoilla pitkään lyhenteellä "KaPa". Myöhemmin asiaan tuli vielä lisäongelmia, kun liiton sarjoihin ilmestyi "Kankaanpään Pallo"-niminen seura, joka suoraviivaisesti otti käyttöön lyhenteen "KaPa". Jossakin vaiheessa Kangasniemellä havahduttiin ongelmallisiin lyhennesekaannuksiin ja käyttöön otettiin nykyinen virallinen käytössä oleva lyhenne "KaPa-51" alkuperäisen perustamisvuoden mukaan. Tällä sivulla käytetään omissa kommenteissa lyhennettä "KaPa-51" selkeyden vuoksi jo alkuvuosilta asti.


Kangasniemen Kunnallislehti julkaisi 19.6.1975 nimimerkki "Ikon" (=Jukka Ikonen) kirjoittaman jutun Kangasniemen Palloilijoiden alkaneesta toiminnasta. Jutussa mainitaan KaPa-51:n toiminnan sen varsinaisen perustamisen jälkeen v. 1951 suuntautuneen lähinnä pesäpalloon. Toiminta oli uinahtanut melko nopeasti - kuten myös toisen myöhemmän seura heräämisen jälkeen 60-luvulla.
1.4.1975 aloitettu kolmas toimintakausi tuli keskittymään kolmeen lajiin: jalkapallo, jääkiekko ja lentopallo. Jalkapalloilijoille oli jo järjestetty kahtena iltana viikossa harjoituksia, mukana oli ollut myös junioripoikia ja -tyttöjä. Kuntopalloilijoidenkin toimintaa mimmijoukkueen ohella oltiin viritelty, joskin rohkeuden puutteesta johtuen osaanottajia ei vielä ollut kentällä näkynyt liiaksi asti ainakaan.
KaPa-51:n edustusjoukkue jalkapallossa oli ehtinyt jo pelata ensimmäisen harjoitusottelunsa sunnuntaina 15.6.1975, jolloin Hirvensalmella oli kohdattu sikäläinen joukkue. Tasainen ottelu oli päättynyt lukemiin 2-2.
Keskiviikkona 18.6.1975 oli luvassa toinen harjoitusottelu - nyt kirkonkylän omalla pallokentällä. Vastustajaksi oli tulossa Jyväskylän Moottoripyöräilijät (!).
Jalkapallojunioreille oli luvattu mahdollisuus (linja-autokuljetus) päästä mukaan Mikkelin Pallo-Kissojen järjestämään jalkapallokouluun. Kangasniemen Palloilijat olivat 4.6.1975 järjestäneet Mikkelin Pallo-Kissojen koko edustusmiehistölle harjoitustilaisuuden Kangasniemen omalla kentällä. Tarkoitus oli näyttää kyläläisille ja KaPa:n edustuspelaajille ja -junioreille, miltä oikeat huipputason edustusjoukkueen harjoitukset näyttävät.

KaPa:n lentopallojoukkue oli jo edelliskaudella ehtinyt mukaan 4. sarjaan - kuitenkin tuolloin vielä Kangasniemen Kalskeen lipun alla. Kyseinen joukkue on nyt siirtynyt lähes kokonaisuudessaan KaPa:n tunnuksien alle aloittamaan uutta sarjakautta. Lentopalloilijat olivat löytäneet ulkoharjoituspaikakseen kesäisen jääkiekkokaukalon. Laitoihin oli saatu tukipuilla verkko kiinnitettyä oikealle korkeudelle ja harjoituspelailut onnistuivat hyvin. Lentopalloon oli suunnitteilla myös kunto- ja mimmijoukkueet.
Myös Kangasniemen jääkiekkoilijat olivat talvikaudella 1974-75 pelailleet Kalskeen värien alla. Samoin kyseinen pelaajisto oli nyt liittynyt uuteen seuraan jäiden tuloa odottamaan.


Kangasniemen Kunnallislehti julkaisi 26.6.1975 kuvan, jossa KaPa-51:n silloinen edustusmiehistö komeilee Veljekset Ikonen-liikkeen lahjoittamisessa vihreissä pelipaidoissa. Takarivissä vasemmalla Ilkka Ikonen ja takarivin oikealla Teuvo Nojonen. Pelaajien tunnistamiseen tarvitaan aikalaisten apua.

KaPa:n uusi alku jalkapallon harrastamiseen otettiin seuravastaavien toimesta vakavasti. Siitä kertoo jo ylläoleva ilmoitus Kangasniemen Kunnallislehdestä päivämäärältä 3.7.1975 - Mikkelin erotuomarikerhosta oli kutsuttu Pentti Varjus luennoimaan Säästöpankin kerhohuoneeseen jalkapallon säännöistä pelaajien näkökulmasta.


Kangasniemen Kunnallislehti kertoi 17.7.1975 KaPa-51:n edustusjoukkueen ja juniorijoukkueen otteluista kotoisella hiekkakentällä - vastassa oli molemmilla vastaavat joukkueet Hirvensalmelta (Ripatin Urheilijat). Edustuspelin KaPa-51 voitti selvästi 5-1. Lehtiuutinen mainitsee kangasniemeläisistä parhainten onnistuneina nimet Teuvo Hämäläinen, Mikko Siitari ja Martti Hokkanen. Juniorit puolestaan hävisivät isokokoisemmille vierailleen tylysti 0-9.

Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi 31.7.1975 Kangasniemellä kukoistaneen jalkapalloharrastuksen yhdestä mielenkiintoisesta ilmentymismuodosta - kylien välisestä sarjasta sekä aikuisten että nappuloiden kesken. A-sarjan voitti Hokka yhden voiton edellä Luusniemeä. Nappuloissa pärjäsi parhainten Kirkonkylän ykkösjoukkue.


KaPa-51 voitti Harjumaan Kajastuksen (Mikkelin maalaiskunnasta) harjoitusottelussa Kangasniemen pallokentällä maalein 7-3. Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi pelistä 7.8.1975. KaPa-51:n Timo Puolakka teki kolme maalia. Puolustuksen lukko oli toppari Teemu Hämäläinen ja keskikentällä kunnostautui Mikko Siitari.


Kangasniemen Kunnallislehti esitteli lukijoilleen 14.8.1975 Kangasniemen Palloilijoiden järjestämää junioreille tarkoitettua yhden viikon jalkapallokoulua. Ohjaajana oli toiminut Reijo Laitinen. Osallistuneille nuorille pelaajille oli järjestetty tekniikkakilpailu, joka muodostui erilaisista taitotestiosioista. Tulokset: 1) Petteri Pynnönen, 2) Jyrki Löppönen, 3) Heikki Hiltunen, 4) Jari Lahikainen ja 5) Mikko Paljakka.
KaPa-51:n juniorit olivat aiemmin kesällä olleet yhden päivän reissulla Mikkelissä MiPK:n jalkapallokoulussa ja innostuneet siitä niin paljon, että olivat halunneet jatkaa samaan malliin vielä kotoisella kirkonkylälläkin.
Harjoituksia oli tarkoitus järjestää myös lähestyvän talven aikana - yhtenä iltana viikossa lenkki ja toisena iltana saliharjoitteita ja luentoja. Osa pojista oli lähdössä mukaan myös alkavaan KaPa-51:n jääkiekkotoimintaan junioripuolella.
Jalkapallokoulussa vieraili yhtenä päivänä myös MiPK:n valmentaja Pekka Kokko ja kaksi mikkeläisen edustusjoukkueen pelaajaa - Vesa Pulliainen ja Kari Oikarinen. Mukanaan he toivat myös vapaaliput lähestyvään mikkeliläisten joukkueiden (MiPK ja MP) keskinäiseen maestaruussarjan otteluun. Ristiinan Urheilijoiden juniorijoukkue oli jalkapallokouluviikon jälkeen tulossa testaamaan opittuja taitoja harjoitusotteluun.
Murheenkryyninä kummitteli KaPa-51:n johtomiesten mielessä edelleen Kangasniemen kenttäolot. Hiekkakenttä oli edelleen mitoiltaan surkean pieni ja pinnaltaan liian kova. Jos kunnon sarjatoimintaan olisi aikomus päästä mukaan, ensin kunnan olisi hoidettava kenttäasia kuntoon paremmalle tolalle.
KaPa-51 oli kesän mittaan saanut jo toistasataa maksanutta jäsentä - heistä aikuisia miehiä noin neljännes. Tarkoituksena oli lentopallon ohella alkaa viritellä myös koripallon ottamista seuran lajivalikoimaan päälajien eli jalkapallon ja jääkiekon rinnalle. Mimmien harjoitusinto oli jalkapallossa kesän mittaan laimentunut, mutta sitäkin toimintaa oli tarkoitus vielä jatkaa.

Kangasniemen Kunnnalislehdessä 14.8.1975 ollut kuva KaPa-51:n järjestämästä junioreiden jalkapallokoulusta. Reijo Laitisen johdolla oli tehostetussa harjoittelussa mukana kuvan 17 poikaa. Heidän nimensä olisi mukava liittää kuvan yhteyteyteen - toivottavasti joku aikalainen lähettää nimiä.

Reijo Laitinen ottamassa aikaa elokuisessa jalkapallokoulussa (1975) KaPa-51:n juniorien pujottelutestissä.


KaPa:n juniorit voittivat Ristiinan Urheilijoiden vastaavan juniorijoukkueen maalein 3-2. Jyrki Löppönen palkittiin KaPa:n parhaana pelaajana ja sai taskulampun (Kunnallislehti 21.8.1975).


KaPa-51:n jalkapallojuniorien peli-into tuotti tällaisiakin haasteotteluita (Kunnallislehti 21.8.1975).

Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi em. haasteottelusta 4.9.1975. Peli oli päättynyt tasanumeroihin 4-4. Junioreista lehtijutussa mainitaan Jari Lahikainen, Jyrki Löppönen, Hannu Suuronen, Harri Sallinen ja Ari Skarp. Leijonissa pelasivat ainakin Juhani Kärjes, Tapio Mäkelä, Matti Hoviniemi ja Olavi Tahvanainen.


KaPa-51:n jalkapallojuniorien buumi tuotti lisää sponsorilahjoituksia, Pentti Niemisen Sähövakka-liike lahjoitti uudet pelipaidat (Kunnallislehti 28.8.1975). Takarivissä vasemmalta Reijo Laitinen, Pentti Nieminen (Sähkövakka) ja Tapio Kärkkäinen. Neljäntoista juniorin nimet olisi mukava saada liitettyä kuvan yhteyteen - joitakin tuttuja kasvoja löytyy jo tämänkin kirjoittajalle. Joku aikalainen voisi varmaan nimilistaa ystävällisesti lähetellä?


Kangasniemen Palloilijoiden juniorit osallistuivat 20. ja 21. syyskuuta 1975 nappulaturnaukseen Mikkelissä. Neljästä pelistä tuli kaksi voittoa ja kaksi tappiota - viiden joukkueen sarjassa kolmas tila. Tulokset: MiPK esinappulat-KaPa-51 3-1, Haukivuoren nappulat-KaPa-51 0-1, Haukivuoren D-juniorit-KaPa-51 3-0 ja MiPK nappulat-KaPa-51 1-2. Kunnallislehden turnausjutussa KaPa-51:n pelaajista mainitaan Jouko Arkko, Jyrki Löppönen, Harri Sallinen, Kari (vai Jari?) Lahikainen, Petteri Pynnönen ja Mikko Paljakka.


KaPa-51:n edustusjoukkue vieraili lauantaina 27.9.1975 Vaajakoskella pelaamassa harjoitusottelun 4. divisioonan Vaajakosken Palloa (VaPa) vastaan. Kunnallislehden peliselostuksessa mainitaan VaPa:n olleen liikkeellä hyvin varamiehisellä joukkueella, KaPa-51:ltä oli puuttunut vain maalivahti Ari Savolainen. Peli oli lehtijutun mukaan sikäli historiallinen, että KaPa-51:lle tämä peli oli historiansa ensimmäinen ruohokentällä pelattu peli. Peli päättyi lukemiin 2-2, KaPa-51:n maalit tekivät Reijo Hämäläinen ja Martti Hokkanen. Timo Puolakka loukkasi pelissä jalkansa ja hänen tilalleen tuli Jukka Tapaninen. Jutun lopuksi toimittaja (iloksemme!) julkisti KaPa-51:n kokoonpanon kyseisessä ottelussa.
(KaPa-51, 27.9.1075): (mv) Arto Hämäläinen, puolustajat: Reijo Laitinen, Heimo Romo, Teuvo Hämäläinen ja Lasse Tiihonen. Keskikenttä: Timo Syrjälä, Timo Kyröläinen ja Martti Hokkanen. Hyökkääjät: Reijo Hämäläinen, Mikko Siitari ja Timo Puolakka (Jukka Tapaninen).


Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi 9.10.1975 KaPa-51:n aloittaneen edellisenä tiistaina bingotoiminnan, joka kirjoitushetkellä olikin ollut paikkakunnan ainoa käynnissä oleva bingo. KaPa-51:n bingotoimikunnassa olivat Erkki Tönkyrä, Tapio Kärkkäinen ja Ilkka Ikonen. KaPa-51:n "kynäbingoa" pelattiin Työväentalolla.

KaPa-51:n bingomainos Kunnallislehdessä 9.10.1975. Pitopaikkana Työväentalo. Mainittakoon, että samaisessa lehdessä kyseisen KaPa-bingon ilmoituksen vieressä mainostivat Kangasniemen Rintamiesveteraanit ensimmäistä bingoaan, mikä pidettiin sunnuntaina 12.10.1975 klo 13.30 Pirtillä.

KaPa-51:n Joulupakettibingot pidettiin tiistaina 9.12.1975 Työväentalolla klo 18.30 (Kunnallislehti 4.12.1975).


Kangasniemen Palloilijoiden logo "KPa" koristi seuran ilmoituksia paikallisessa Kunnallislehdessä ~ vas. 9.10.1975 ja oik. 16.10.1975.


Kangasniemen Palloilijoiden jalkapalloilijat pitivät kauden päättäjäisensä 19.10.1975 Säästöpankin kerhohuoneessa. Edustusjoukkueesta palkittiin paras puolustaja Teuvo Hämäläinen, paras hyökkääjä Mikko Siitari ja ahkerin harjoittelija Lassi Tiihonen. Junioreista palkittiin Jyrki Löppönen, Harri Sallinen, Hannu Varkoi ja Jari Lahikainen (Kunnallislehti, 23.10.1975).

Kunnallislehden 23.10.1975 julkaisema kuva KaPa-51:n jalkapallokauden päättäjäisistä Säästöpankin kerhohuoneella 19.10.1975.


Kangasniemen Palloilijoiden ilmoituksia paikallisessa Kunnallislehdessä ~ vas. 30.10.1975 ja oik. 6.11.1975.

Jalkapalloinnostus levisi myös Kangasniemen kyläkouluille (Kunnallislehti 30.10.1975).

1976:

KaPa-51 vielä 'piirisarjatasolla' (6. sarjataso):

KaPa-51:n tie Suomen cupissa katkesi ensimmäisellä kierroksella:

KaPa-51 ei kaudella 1976 pelannut valtakunnan sarjoissa (viisi sarjatasoa). Piirisarjatoiminnasta ei ole toistaiseksi tietoa.

Suomen cup-kilpailussa KaPa-51 kohtasi 1. kierroksella Vaajakosken Pallon (VaPa) tämän kotikentällä. VaPa pelasi tuona kesänä 1976 viidennellä sarjatasolla - 4. divisioonan lohkossa #14, josta VaPa myös kauden jälkeen nousi 3. divisioonaan 16 voitolla ja vain kahdella tappiolla.
Cup-ottelussa kotijoukkue VaPa voitti piirinsarjalaiset vieraat Kangasniemeltä selvin numeroin 6-0.


19.10.2014 sain puhelimitse tietoja Mikkelin seudulla 70-luvulla palloilleelta Harri Nurhoselta. Hän muisti pelanneensa (SavU:n joukkueessa?) Kangasniemellä kaudella 1976 ja tehneensä pienellä hiekkakentällä kolme maalia eli hattutempun. Kyseessä lie ollut piirinsarjan kiemuroita.

1977:

KaPa-51 vielä piirisarjatasolla (6. sarjataso) - tarkemmat tiedot puuttuvat.

1978:

KaPa-51 vielä piirisarjatasolla (6. sarjataso) - tarkemmat tiedot puuttuvat.

1979:

KaPa-51 ensimmäistä kautta mukana SPL:n virallisella sarjatasolla:

KaPa-51 (alias KanPa) neljäntenä 4. divisioonan lohkossa #12:

KaPa-51:n kausi (1979) 4. divisioonan lohkossa #12 sujui hyvin, loppusijoituksena kunniakas neljäs sija. Sarjataulukossa oli käytössä outo 'KanPa'-lyhenne.

KaPa-51:n kotiottelut kaudella 1979: Wilma 0-5, OViesti 1-5, RePa 8-0, LuuPo 0-1, JiiKoo 4-2, KarKi 2-2, MNs 4-2, JoKa 1-1, RisU 4-1ja MoNsa 2-0 (kotipeleistä viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja kolme häviötä).
KaPa-51:n vierasottelut kaudella 1979 (Kapa-51:n maalit mainittuna ensin): Wilma 0-2, OViesti 1-3, RePa 2-3, LuuPo 2-2, JiiKoo 0-1, KarKi 2-0, MNs 2-1, JoKa 5-0, RiSu 6-0 ja MoNsa 1-2 (vieraspeleistä neljä voittoa, yksi tasapeli ja viisi häviötä).
KotPa luovutti yhden pelin ja suljettiin sarjasta - sen pelaamat ottelut mitätöitiin sarjataulukosta. KaPa-51 menetti kaksi voittoa KotPa-peleistään (kotona 4-0 ja vieraissa 1-0).

Suomen cupissa KaPa-51 kohtasi ensimmäisellä kierroksella kotonaan VaPa:n Vaajakoskelta. VaPa pelasi tuolloin 3. divisioonassa ja osoitti vahvuutensa Kangasniemellä tylyin numeroin 8-1.
VaPa jatkoi cupissa muuten aina 5. kierrokselle asti, jolloin se hävisi jatkoajalla Ilvekselle.

Tämän kirjoittaja oli muuttanut Kangasniemelle edellisvuoden syksyllä ja näistä kauden 1979 KaPa-51:n otteluista kävin katsomassa ehkä noin puolet, mutta en enää muista, mitkä. Pelit pelattiin alimittaisella hiekkakentällä (Pallokenttä) Kankaistentien varrella.
Paikalla ei ollut katsomoita - yleisö seisoi tiiviisti sivurajoilla. Kenttä oli niin pieni, että kotijoukkue sai kirjaimellisesti melkoista kotikenttäetua, sillä KaPa-51:n pelaajat osasivat hyödyntää maalipotkuja ja sivurajaheittoja, joista aina tuli vaarallisia tilanteita. Kulmapotkut annettiin niin läheltä, että normaalikokoiselle kentälle siirrettynä paikka olisi vastannut melkein rangaistusalueen ja päätyrajan risteyskohtaa.

KaPa-51:n kotikenttä 80-luvun alkupuolille asti oli tämä Kankaistentien varressa sijainnut alimittainen hiekkakenttä (Pallokenttä), joka vielä kirjoitushetkelläkin (heinäkuussa 2011) on olemassa, joskin melko käyttämättömänä ja hoitamattomana. Tämä kuva on otettu 8.1.2010 (S&J) - ihan näin kurjissa oloissa ei sentään KaPa-51:n sarjapelejä noina vuosina tällä areenalla pelattu.

KaPa-51:n pelejä pienikokoisella hiekkakentällä kävin katsomassa useinkin, mutta dokumentteja siitä, mitkä pelit milläkin kaudella näin, ei ole säilynyt. Muistan yleisöä olleen suhteellisen paljon ja tunnelma oli joskus hyvinkin tulinen. Viereinen Kankaistentie oli pysäköidyistä autoista tukossa ja kannustus oli 2000-lukuun verrattuna aivan toista.
Otavan Viesti pelasi KaPa-51:n kanssa samassa lohkossa (ainakin kaudella 1979, mutta en ole varma, oliko kyseessä ko. vuosi). Muistan Viestin matkassa olleen melkoisen kannattajajoukon, joka oli ilmeisesti tullut pelikentälle suoraan pubista. Ylikierroksilla käyneiden kannattajien provosoimana eräs OViestin pelaaja ei suostunut erotuomarin punaisen kortin jälkeen poistumaan kentältä - paikalle soitettiin virka-apua eli poliisit.

Rauhajärven-Läsäkosken perinnekirjasta (1988) löytyy oheinen joukkuekuva KaPa-51:n edustusjoukkueen pelaajista. Kuvaa ei ole ajoitettu, mutta sijoittunee kesän 1979 tienoille.

1980:

KaPa-51 4. divisioonassa (lohko #12) (viides sarjataso): sijoitus: 3/12.

KaPa-51 sijoittui kaudella 1980 kolmanneksi 4. divisioonan lohkossa #12.

KaPa-51:n kyseisen ajan pelaajista mainittakoon maalivahti Markku Laitinen, Hämäläisen veljekset (Teemu, Arto ja Reijo), Mikko Siitari, Heimo Romo, Ari Savolainen, Ari Skarp, Timo Kyröläinen ja Kimmo Nykänen. Aikalaisten avustajien apu tarkempien pelaajalistojen saamiseksi olisi erittäin tervetullutta.

1981:

KaPa 4. divisioonassa (lohko #11) (viides sarjataso): sijoitus 5/12.

KaPa-51 pelasi kaudella 1981 ottelunsa vielä alimittaisella hiekkakentällään lähellä koulukeskusta (Kankaistentien varrella). Joukkueen nimi oli Jalkapallokirjassa 1981 mainittu muodossa 'KanPa'.
4. divisioonan lohkossa #11 olivat mukana seuraavat joukkueet: KaPa-51 (KanPa), StMichel, KotPa, Wilma, JiiKoo, RisU, LuPo, Camp, JoKa, Rajapallo ja KarKi.

Mainittakoon, että 1980-luvun alussa 3. ja 4. divisioonat kuuluivat vielä suoraan SPL:n eli Palloliiton järjestettäviksi, jolloin ne valtakunnan mediassa pääsivät ehkä paremmin esille (mm. vuotuisiin SPL:n Jalkapallokirjoihin). Myöhemmin kaikki alimmat sarjatasot 3. divisioonasta alkaen siirrettiin eri piirien järjestettäviksi, ja kun elettiin vielä aikaa ennen 'Internetiä' tiedonsaanti oli varsinkin oman piirin ulkopuolelta todella hankalaa.
KaPa-51 kuului Keski-Suomen piiriin ja paikalliset pitivät 'onnena' sitä, ettei kylän pojat joutuneet Itä-Suomen piiriin, jonka jalkapalloilullista tasoa (mm. Mikkeli) pidettiin ainakin noina vuosina korkeampana kuin Keski-Suomessa. Nykyisin JJK suhteessa Mikkeliin heittääkin jo kuperkeikkaa.


Kangasniemeläisten 30-vuotisjuhlaotteluun kesällä 1981 saapui pienelle hiekkakentälle silloinen SM-sarjan joukkue Mikkelin Palloilijat (MP).
Muistan MP:n bussin ajaneen Pallokujalta kentän päätyyn - satuin olemaan paikalla, kun MP-pelaajat astuivat autosta ulos. MP:n miehistöön kuului tuolloin brittivahvistus Tony Paul, joka autosta noustuaan katseli kenttää ihmeissään ja sanoi pelikavereilleen: Why did we still come to this f---ing training ground, where's the stadium?.
MP voitti ottelun muistaakseni vain 3-0? MP:n mestaruussarjamiehistöön lukeutui muuten samaisella kaudella 1981 eräs Olli Rehn, josta myöhemmin tuli EU:n talouskomissaari Barroson toisen komission toimikauden ajalle 2010–2014. MP-paidassa hän pelasi 1980-81 (ja vielä SavU:ssa 1982). En muista, pelasiko hän tuolloin KaPa-51:n juhlaottelussa vai ei.


Kangasniemen Palloilijat-51 selviytyi 4. divisioonan 11. lohkossa lopulta viidenneksi (12 joukkuetta). KaPa-51 voitti kotonaan kauden aikana Kotavuoren Pallon lukemin 11-0.


(3.5.1981) 4. divisioona - KaPa-51 - Luumäen Pojat 6-0:

Näin uskomattoman kurjissa olosuhteissa pelattiin 4. divisioonan avausottelu KaPa-51 - LuuPo (Luumäen Pojat) Kangasniemen pienellä hiekkakentällä 3.5.1981 (S&J). Missä kentän pinta ei ollut täysin lumen ja jään peitossa, siellä lillui savista vesiliejua. Kuvassa KaPa-51:n Ari Skarp tekee kotijoukkueen avausmaalin - KaPa-51 voitti lopulta 6-0.

4. divisioonan avausottelu KaPa-51 - LuuPo Kangasniemen pienellä hiekkakentällä alkamassa 3.5.1981 (S&J).


(10.5.1981) 4. divisioona - KaPa-51 - JiiKoo (Juvan Kisa) 2-1:

Kaikki ylläolevat viisi kuvaa ovat Kangasniemen hiekkakentällä 10.5.1981 pelatusta 4. divisioonan ottelusta KaPa-51 - JiiKoo, jonka kotijoukkue voitti 2-1. Kaikki kuvat: S&J.
Näissä viidessä kuvassa näkyvät ainakin maalivahti Laitinen ja kenttäpelaajista Heimo Romo, Timo Kyröläinen, Ari Savolainen, Reijo Hämäläinen ja ilmeisesti Nykänen.

1982:

KaPa-51 jatkoi 4. divisioonassa (lohko #11) (viides sarjataso): sijoittui viidenneksi.

4. divisioonan lohkossa #11 olivat mukana seuraavat joukkueet: KaPa-51 (KanPa), StMichel, KotPa, JiiKoo, RisU, JoKa, Rajapallo, HauKi, JoJo, StU, MJK ja RePa.
Edelliskauteen 1981 verrattuna lohkosta olivat poistuneet Wilma, Camp, LuPo ja KarKi - uusia olivat JoJo, HauKi, SiU, MJK ja RePa.

KaPa-51 sijoittui lohkossaan viidenneksi - 20 ottelua, 10 voittoa, yksi tasapeli ja 9 tappiota (44-28). StU voitti lohkon kymmenen pisteen turvin. RisU jäi sarjajumboksi. JoKa keskeytti.

1983:

KaPa-51 jatkoi 4. divisioonassa (lohko #12) (viides sarjataso): sijoittui kahdeksanneksi.

4. divisioonan lohkossa #12 olivat mukana seuraavat joukkueet: KaPa-51 (KanPa), Futis-82, Wilma, SavU, SM, JoJo, RePa, Rajapallo, JiiKoo, MJK, HaPa ja KotPa.
KaPa-51 sijoittui lohkossaan kahdeksanneksi - 22 ottelua, kuusi voittoa, seitsemän tasapeliä ja yhdeksän tappiota (37-39). Futis-82 voitti lohkon Wilman kanssa samoilla pisteillä. KotPa jäi sarjajumboksi.

1984:

KaPa-51 jatkoi 4. divisioonassa (lohko #11) (viides sarjataso): sijoittui kuudenneksi.

4. divisioonan lohkossa #11 olivat mukana seuraavat joukkueet: KaPa-51 (KanPa), SavU, SM, RePa, JoJo, OViesti, MJK, Camp, StU, SkaPa, JiiKoo ja RaSa.
KaPa-51 sijoittui lohkossaan kuudenneksi - 22 ottelua, yhdeksän voittoa, kahdeksan tasapeliä ja viisi tappiota (35-23). SavU voitti lohkon ja RaSa jäi sarjajumboksi.


Kangasniemen Kunnallislehden numeroista vuodelta 1984 löytyy ilmeisesti Paavo Palsan kirjoittamia juttuja KaPa-51:n kauden 1984 otteluista. Ensimmäinen puolikas kaudesta sujui hyvin, KaPa-51 johti sarjaa tauolla. Syyskaudella arkipeleihin alkoi olla vaikeuksia löytää riittävästi pelaajia, koska joukkueen pelaajista monet asuivat eri syistä jo Kangasniemen ulkopuolella. Lehtijutut loppuivatkin tappioiden alettua kuin seinään.
Otteluselostuksista sain kerätyksi KaPa-51:n pelaajien nimiä seuraavasti kauden ajalta: (mv) Markku Laitinen, Teuvo Hämäläinen, Mikko Paljakka, Petteri Pynnönen, Harri Sallinen, Jyrki Löppönen, Mikko Siitari, Kimmo Nykänen, Heikki Siitari, Arto Hämäläinen, Reijo Hämäläinen, Ari Skarp, Jalo Pietarinen, Esko Pietarinen, Jukka Suuronen ja Keijo Hokkanen. Yhdessä otteluselostuksessa joukkueen valmentajaksi mainitaan Pentti Pylvänäinen.

1985:

KaPa-51 jatkoi 4. divisioonassa (lohko #11) (viides sarjataso): sijoittui viimeiseksi (13/13) - putosi piirisarjatasolle.

4. divisioonan lohkossa #11 olivat mukana seuraavat joukkueet: KaPa-51 (KanPa), MiKi, Futis-82, SM, OViesti, MJK, Wilma, SaPo, LuPo, StU, JoJo, RePa ja NoNo.
KaPa-51 sijoittui lohkossaan viimeiseksi (13/13) - 24 ottelua, kaksi voittoa, yksi tasapeli ja 21 tappiota (20-110!). MiKi voitti lohkon. FC Camp keskeytti.


KaPa-51:n kausi oli kurja - maalisuhde 20-110 ja viisi pistettä kertoo kaiken. KaPa-51 hävisi kotonaan Mikkelin Kissoille 0-12 ja viiden-kuuden maalin tappiot olivat arkea.

1986:

KaPa-51 pudonneena piirisarjatasolle (kuudes sarjataso).


Maaliskuussa 1986 uutisoitiin Reijo Laitisen tulleen valituksi Kangasniemen Palloilijoiden uudeksi puheenjohtajaksi. Antti Ikosen leikekirjasta (kiitos).

1987:

IV-divisioonien lohkot siirrettiin 1987 SPL:lta piirien järjestettäviksi - tietojen saanti silloin ja myöhemmin vaikeutui.

1988:

1989:

1990:

1991:

1992:

1993:

1994:

1995:

1996:

Kapa-51 * Keski-Suomen piirin 5. divisioonassa ~ sijoitus: 3/9.

Lähde: Keski-Suomen piirin toimintakertomus 1996 ~ kiitos: Ville Tyrväinen (25.9.2019).

1997:

1998:

KaPa-51 * 5. divisioonassa (kuudes sarjataso) ~ sijoittui viidenneksi (9 joukkuetta).

1999:

KaPa-51 * ei joukkuetta mukana SPL-sarjoissa.

2000:

2001:

KaPa 5. divisioonassa ~ nousi 4. divisioonaan:

Kapa otti lohkovoiton Keski-Suomen piirin 5. divisioonan lohkossaan ja sai siten suoran nousupaikan 4. divisioonaan seuraavalle kaudelle.
KaPa voitti yhdeksän ottelua ja tilastoihin jäi vain yksi tappiollinen merkintä (Jyväskylän Nousulle vieraissa). KaPa:n maalisuhde kaudella oli hyvä 30-9. KaPa:n valmentajana toimi Jari Hotti.
KaPa:n kauden päätösottelussa kaatui Kangasniemellä Jyväskylän Nousu 3-2, kotijoukkueen maalintekijät olivat Joonas Manninen, Sami Kyröläinen ja Erno Leskinen.

Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi 13.9.2001 KaPa-51:n menestyksekkään 5. divisioonan kauden päätöskamppailusta ja sarjanoususta seuraavalle kaudelle 4. divisioonaan.

KaPa-51:n joukkuekuva kaudelta 2001 (julkaistu Kangasniemen Kunnallislehdessä 13.4.2001). Takarivissä vasemmalta huoltaja Tuija Leskinen, j.joht. Merja Laine, valmentaja Jari Hotti, Masa Kuitunen, Teemu Palvimo, Sami Kyröläinen, Jussi Kosonen, Ville Hyyryläinen ja Ville Tyrväinen.
Eturivissä vasemmalta Erno Leskinen, Krister Vuorinen, Tero Palvimo, Juha Häkkinen, Mikko Mäkinen, Joonas Manninen ja Tommi Vehmala. Edessä maalivahti Antti Kinnunen.
Lehtikuvasta rajautuneet pois Mikko Erjava ja Markus Laitinen. Poissa kuvaushetkellä ainakin Henri Forss, Lasse Kämppi, Saku Pynnönen, Jani Pylvänäinen ja (mv.) Miika Karjalainen.

2002:

KaPa nousijana 4. divisioonassa ~ jatkoi nousuaan, nyt 3. divisioonaan:

Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi 26.10.2002 KaPa-51:n menestyksekkään 4. divisioonan kauden päätöskamppailusta ja sarjanoususta seuraavalle kaudelle 3. divisioonaan.
Kangasniemen Urheilukentällä KaPa-51 kohtasi kerrasta poikki-systeemillä pelatussa nousukarsintaottelussa PPK:n Pihtiputaalta. Ottelusta tuli pitkä jännitysnäytelmä, joka ratkesi KaPa-51:lle vasta toisen jatkoajan 10. minuutilla Sami Kyröläisen tekemällä maalilla.
KaPa-51 jatkoi siis nousujohteista kehitystään vuosi per sarja-systeemillä viitosesta kolmoseen.
KaPa-51 pelasi seuraavassa kokoonpanossa: (mv.) Antti Kinnunen, Erno Leskinen-Ville Tyrväinen-Mikko Mäkinen-Lasse Kämppi, Markus Laitinen-Teemu Palvimo (Ville Hyyryläinen)-Tommi Vehmala-Henri Forss (Joonas Manninen), Tero Palvimo (Mikko Erjava)-Sami Kyröläinen.
Kuten lehtikuvasta näkyy, KaPa-51 pelasi kaudella 2002 vielä perinteisessä peliasussaan (keltainen paita, mustat housut ja keltaiset sukat).

2003:

KaPa nousijana 3. divisioonassa ~ sarjapaikka säilyi.


Tilastotiedettä KaPa-51:n kaudesta 2003:

Markus Laitinen toimitti käyttöömme (3.6.2013) KaPa-51:n kauden 2003 sarjaotteluista virallisten ottelupöytäkirjojen kopioita 22 pelistä. Koska kyseiseltä kaudelta ei ole toistaiseksi saatavilla lopullista sarjataulukkoa, ei ole tiedossa varmasti montako joukkuetta KaPa-51:n lohkossa kaikkiaan pelasi. Jos joukkueita oli 12, niin nämä 22 ottelupöytäkirjaa kattavat täydellisesti koko kauden sarjapelit.
Joka tapauksessa näistä ottelupöytäkirjoista saa siis ainakin 'lähes' täydellisen statistiikan. Seuraavassa tilasto KaPa-51:n pelaajista kauden 2003 aikana. Tähän tilastoon on laskettu pelaajakohtaisesti, monessako pelissä kyseinen pelaaja oli merkitty avauskokoonpanoon ja montako kertaa vaihtomieheksi. Tähän tilastoon ei olla huomioitu sitä, onko vaihtomies lopulta päässyt kentälle ja kuka aloituskokoonpanon miehistä on vastaavasti joutunut kesken pelin vaihtoon.
Taulukkoa luetaan seuraavasti ~ esimerkiksi (20 / 1) tarkoittaa kyseisen pelaajan olleen avauskokoonpanossa 20 pelissä ja vaihtomiehenä aloittanut kerran. Yhdestä pelistä kyseinen pelaaja oli ollut kokonaan pois.

(mv) Antti Kinnunen (22 / 0)
Lasse Kämppi (21 / 0)
Tommi Vehmala (20 / 1)
Erno Leskinen (20 / 1)
Krister Vuorinen (20 / 0)
Timo Tiusanen (19 / 1)
Henri Forss (19 / 0)
Tero Palvimo (18 / 2)
Mikko Mäkinen (18 / 0)
Markus Laitinen (16 / 0)
Masa Kuitunen (15 / 0)
Pasi Lappi (7 / 11)
Joonas Manninen (6 / 12)
Mikko Erjava (6 / 10)
Ville Tyrväinen (4 / 9)
Teemu Palvimo (4 / 9)
Sami Kyröläinen (3 / 1)
Ville Hyyryläinen (2 / 17)
Ville Manninen (1 / 11)
Saku Pynnönen (1 /8)
Aleksander Koutsobos (0 / 7)

Kauden aikana valmentajana toimi Tapio Laine.

2004:

KaPa 3. divisioonassa ~ putosi sarjajumbon paikalta 4. divisioonaan:


KaPa-51:n edustusmiehistö kaudelle 2004 - nimet lehtikuvasta ~ Tommi Vehmala, Sami Kyröläinen, Jussi Orava, Timo Tiusanen ja Joonas Manninen, valmentaja Tapio Laine, (mv) Antti Kinnunen, Harri Hämäläinen, Henri Forss, Niko Rantanen, Ville Manninen, Saku Pynnönen ja Markus Laitinen.

Edellisen kauteen verrattuna KaPa-51:n kokoonpanossa ei enää kauden 2004 aikana pelanneet Masa Kuitunen, Mikko Erjava, Teemu Palvimo, Ville Hyyryläinen ja Aleksander Koutsobos.
Uusina pelaajina edelliseen kauteen verrattuna kaudella 2004 pelasi joukkueessa Harri Hämäläinen (maalivahtina ja kenttäpelaajana), Markus Forss, Jussi Orava ja Niko Rantanen.


Syksyllä 2004 KaPa-51 komeili Keski-Suomen piirin 3. divisioonan lopputaulukossa kirkkaasti viimeisellä sijalla ja edessä oli lähtö seuraavaksi kaudeksi sarjaporrasta alemmaksi (4. divisioonaan eli viidennelle sarjatasolle).

5.6.2004 Kangasniemen Urheilukeskuksessa pelattiin 3. divisioonan ottelu KaPa-51-Palokan Riento (PaRi), joka päättyi tasapeliin numeroin 1-1.
KaPa:n alkukausi oli ollut umpisurkea, sillä neljän pelatun kierroksen jälkeen KaPa:lla oli nolla pistettä ja 'maalisuhde' kauhea 1-18.
Tässä PaRi-ottelussa siis pistetili aukesi ihan kunnollisella esityksellä, olihan PaRi tuolloin sarjassa kolmannella sijalla jo 10 pisteellään.
KaPa-51 pelasi seuraavassa kokoonpanossa: (mv.) Antti Kinnunen, Pasi Lappi-Mikko Mäkinen-Markus Laitinen-Erno Leskinen, Ville Tyrväinen-Henri Forss-Timo Tiusanen-Krister Vuorinen, Sami Kyröläinen-Tero Palvimo.
Vaihdosta tulivat kentälle: Joonas Manninen, Ville Kämppi ja Jussi Orava. Penkille jäivät ainakin Saku Pynnönen ja Harri Hämäläinen. Poissa olivat ainakin Niko Rantanen ja Tommi Vehmala.
Mainittakoon, että samainen Palokan Riento sai tuolla kaudella 2004 Suomen cupissa myöhemmin vastaansa Veikkausliigajoukkue Myllykosken Pallon!

19.6.2004 Kangasniemen Urheilukeskuksessa pelattiin 3. divisioonan ottelu KaPa-51-JPS (Jyväskylä), joka päättyi tasanumeroihin 3-3.
KaPa-51 pelasi seuraavassa kokoonpanossa: (mv.) Antti Kinnunen, Pasi Lappi-Mikko Mäkinen-Markus Laitinen-Erno Leskinen, Tommi Vehmala-Ville Tyrväinen-Krister Vuorinen-Joonas Manninen, Sami Kyröläinen-Tero Palvimo.
Vaihdosta tulivat kentälle: Jussi Orava ja Harri Hämäläinen. Vaihtopenkille jäi Saku Pynnönen. Mainittakoon, että jyväskyläläisillä ei ollut matkassa yhtään vaihtomiestä!

Kaudella 2004 KaPa-51:n peliasu oli valkoinen paita, mustat housut ja valkoiset sukat. Valmentajana toimi vielä tällä kaudella Tapio Laine.


Tilastotiedettä KaPa-51:n kaudesta 2004:

Markus Laitinen toimitti käyttöömme (3.6.2013) KaPa-51:n kauden 2004 sarjaotteluista virallisten ottelupöytäkirjojen kopioita 21 pelistä. Koska kyseisellä kaudella KaPa-51:n lohkossa oli kaikkiaan 12 joukkuetta, nämä pöytäkirjakopiot kattavat yhtä peliä lukuunottamatta koko kauden.
Seuraavassa tilasto KaPa-51:n pelaajista kauden 2004 aikana. Tähän tilastoon on laskettu pelaajakohtaisesti, monessako pelissä kyseinen pelaaja oli merkitty avauskokoonpanoon ja montako kertaa vaihtomieheksi. Tähän tilastoon ei olla huomioitu sitä, onko vaihtomies lopulta päässyt kentälle ja kuka aloituskokoonpanon miehistä on vastaavasti joutunut kesken pelin vaihtoon.
Taulukkoa luetaan seuraavasti ~ esimerkiksi (16 / 1) tarkoittaa kyseisen pelaajan olleen avauskokoonpanossa 16 pelissä ja vaihtomiehenä aloittanut kerran. Neljästä pelistä kyseinen pelaaja oli ollut kokonaan pois.

Sami Kyröläinen (20 / 0)
Krister Vuorinen (18 / 1)
Tero Palvimo (17 / 2)
Tommi Vehmala (17 / 1)
Markus Laitinen (16 / 1)
Mikko Mäkinen (16 / 0)
Henri Forss (13 / 1)
Erno Leskinen (13 / 1)
Ville Tyrväinen (13 / 0)
Ville Manninen (12 / 3)
(mv + k) Antti Kinnunen (12 / 3)
Pasi Lappi (11 / 5)
Lasse Kämppi (11 / 4)
(mv + k) Harri Hämäläinen (10 / 8)
Timo Tiusanen (10 / 3)
Jussi Orava (6 / 14)
Joonas Manninen (6 / 8)
Markus Forss (6 / 7)
Niko Rantanen (3 / 7)
Saku Pynnönen (0 / 9)

Kauden 2004 aikana KaPa-51:n varsinainen maalivahti oli Antti Kinnunen (12 kertaa avauksessa), mutta hänen ohellaan myös lähinnä kenttäpelaajana aiemmin esiintynyt Harri Hämäläinen esiintyi myös tolppien välissä (yhdeksän kertaa avauksessa). Hämäläinen pelasi myös kenttäpelaajana kauden aikana ja kerran taisi Antti Kinnunenkin kirmata kenttäpelaajana kentälle vaihtopenkiltä.

2005:

KaPa pudonneena 4. divisioonassa ~ sarjapaikka säilyi (yläloppusarjassa).

Lehtikuva esitteli KaPa-51:n valmennuspuolesta vastaavia: Jari Hotti ja Markus Laitinen. Edelliskauden putoamisen jälkeen silloinen valmentaja Tapio Laine oli lopettanut.

Edellisen kauden jälkeen KaPa-51:n pelaajalistasta olivat poistuneet Harri Hämäläinen, Mikko Mäkinen, Markus Forss, Saku Pynnönen, Timo Tiusanen, Niko Rantanen ja Lasse Kämppi.
Uusia nimiä KaPa-51:n pelaajalistalle kaudelle 2005 olivat (mv) Jaakko Pylvänäinen, Kimmo Koistinen, Mikko Erjava, Jaakko Pietarinen, Ville Hyyryläinen, Asmo Erjava, Teemu Palvimo, Jere Pietarinen, Elmeri Linnera, Eemeli Reinikainen ja Henri Palvimo (osa paluumuuttajia).


(31.5.2005) KaPa-51 voitti FC Saarijärven luvuin 3-1:

KaPa-51 pelasi seuraavassa kokoonpanossa ~ maalivahdit: Antti Kinnunen (1. jakso) ja Jaakko Pylvänäinen (2.jakso). Kenttäpelaajina esiintyivät ainakin Sami Kyröläinen, Jere Pietarinen, Jussi Orava, Ville Tyrväinen, Markus Laitinen, Kimmo Koistinen, Krister Vuorinen, Henri Forss, Tommi Vehmala, Tero Palvimo ja Mikko Erjava.
Vaihtopenkillä istuivat ainakin Asmo Erjava, Pasi Lappi, Erno Leskinen ja Joonas Manninen.
Saarijärveläiset siirtyivät ensin johtoon ja Mikko Erjava tasoitti vielä ensimmäisellä jaksolla. Toisella jaksolla KaPa-51:n maalit tekivät Tommi Vehmala ja Tero Palvimo.


Tilastotiedettä KaPa-51:n kaudesta 2005:

Markus Laitinen toimitti käyttöömme (3.6.2013) KaPa-51:n kauden 2005 sarjaotteluista virallisten ottelupöytäkirjojen kopioita 16 pelistä. Kaudella 2005 oli 4. divisioona jaettu kahteen lohkoon ~ KaPa-51:n lohkossa oli 7 joukkuetta ja toisessa kuusi. Vaikea sanoa, kuinka paljon kyseiset pöytäkirjat kattavat koko kaudesta - ilmeisesti lopuksi pelattiin jonkinlaiset jatkosarjat.
Seuraavassa tilasto KaPa-51:n pelaajista kauden 2005 aikana. Tähän tilastoon on laskettu pelaajakohtaisesti, monessako pelissä kyseinen pelaaja oli merkitty avauskokoonpanoon ja montako kertaa vaihtomieheksi. Tähän tilastoon ei olla huomioitu sitä, onko vaihtomies lopulta päässyt kentälle ja kuka aloituskokoonpanon miehistä on vastaavasti joutunut kesken pelin vaihtoon.
Taulukkoa luetaan seuraavasti ~ esimerkiksi (9 / 5) tarkoittaa kyseisen pelaajan olleen avauskokoonpanossa 9 pelissä ja vaihtomiehenä aloittanut 5 kertaa. Kahdesta pelistä kyseinen pelaaja oli ollut kokonaan pois.

Tommi Vehmala (16 / 0)
Markus Laitinen (15 / 0)
Sami Kyröläinen (15 / 0)
Krister Vuorinen (14 / 0)
Kimmo Koistinen (14 / 0)
Mikko Erjava (13 / 2)
Ville Tyrväinen (10 / 1)
Tero Palvimo (9 / 7)
Pasi Lappi (9 / 5)
(mv) Jaakko Pylvänäinen (9 / 1)
Jaakko Pietarinen (8 / 6)
Jussi Orava (8 / 1)
Erno Leskinen (7 / 3)
Antti Kinnunen (7 / 5)
Henri Forss (6 / 5)
Jere Pietarinen (6 / 1)
Joonas Manninen (4 / 6)
Teemu Palvimo (3 / 8)
Ville Hyyryläinen (2 / 6)
Ville Manninen (1 / 7)
Asmo Erjava (0 / 11)
Elmeri Linnera (0 / 2)
Eemeli Reinikainen (0 / 2)
Henri Palvimo (0 / 1)

2006:

KaPa 4. divisioonassa ~ sarjapaikka säilyi (yläloppusarjassa).

(28.8.2006) KaPa-51 voitti yläloppusarjassa AC Soulsin Muuramesta luvuin 6-2:

KaPa-51:n joukkueessa olivat mukana ainakin: (mv) Jaakko Pylvänäinen, Eemeli Linnera, Jaakko Pietarinen, Ville Tyrväinen, Krister Vuorinen, Eemeli Reinikainen, Markus Laitinen, Teemu Palvimo, Tero Palvimo, Sami Kyröläinen, Tommi Vehmala, Mikko Erjava ja Mika Pälve.
Erikoista kyllä - kaikki ottelun kahdeksan maalia nähtiin vasta toisella puoliajalla.

Katsomonäkymä 28.8.2006 (S&J) ottelusta KaPa-51 - Souls AC, Muurame 6-2 (4.div. Keski-Suomi).

2007:

KaPa 4. divisioonassa ~ sarjapaikka säilyi (yläloppusarjassa kolmas).

KaPa-51 sijoittui alkusarjassaan toiseksi.

KaPa-51 sijoittui yläloppusarjassa kolmanneksi.

2008:

KaPa 4. divisioonassa ~ sijoittui toiseksi.


(17.5.2008) ~ KaPa-51 - Äänekosken Huima/2: 6-0

KAPA-51 Huima-ottelussa (17.5.2008): (mv) Jaakko Pylvänäinen ~ Jaakko Pietarinen, Jarkko Junni, Elmeri Linnera, Henri Palvimo ~ Ville Toivakka, Eemeli Reinikainen, Markus Laitinen, Tommi Vehmala ~ Tero Palvimo, Mikko Erjava.
Vaihdosta pääsivät kentälle jossakin vaiheessa Teemu Palvimo, Mika Pynnönen, Mika Pälve ja Jere Pietarinen. Penkille jäi Tomi Laitinen.

2009:

KaPa 4. divisioonassa ~ sijoittui kolmanneksi.


(11.7.2009): KaPa-51 voitti FC Saarijärven 5-1 (3-0) kotikentällään:

KaPa-51:n avauskokoonpanon pelaajat valmiina aloittamaan kotiottelunsa Kangasniemellä 11.7.2009 (S&J). KaPa-51 voitti FC Saarijärven 5-1 (3-0).

KaPa-51:n käytti maalintekopaikkansa tehokkaasti hyväkseen (11.7.2009 - S&J).

KaPa-51:n häiritsi jatkuvasti FC Saarijärven maalivahdin mielenrauhaa (11.7.2009 - S&J).

2010:

KaPa 4. divisioonassa ~ nousi 3. divisioonaan.


KaPa-51 Jalkapallon edustusjoukkue ~ Nelonen 2010:
Pelaajat: mv. Jarno Reinikainen, # 1, Jere Pietarinen, # 2, Jaakko Pietarinen, # 3, Janne Romo, # 4, Elmeri Linnera, # 5, Tommi Vehmala, # 6, Pasi Hänninen, # 8, Harri Hämäläinen, # 10, Henri Palvimo, # 11, Mikko Erjava, # 13, Teemu Ikkala, # 14, Tero Palvimo, # 15, Samuli Reinikainen, # 20, Eemeli Reinikainen, # 21 ja Teemu Palvimo, # 22.
Valmentaja: Ismo Vaittinen.

2011:

KaPa 3. divisioonassa (Itä- ja Keski-Suomen piirien yhdistetty lohko):

Kangasniemen Kunnallislehti esitteli 5.1.2011 KaPa-51:n kuulumisia ennen alkavaa kolmosen kautta. Valmentajana jatkaa Ismo Vaittinen, joka muistetaan MiPK:n ansiokkaana maalivahtina vuosilta 1969-76. Peliura alkoi Suonenjoella kolmannella sarjatasolla SuPa-52:ssa kaudella 1968. Tilillään hänellä on yksi nuorten ja neljä poikien maaottelua.

_______________________________

(1.7.2011): KaPa-51:n kauden 2011 alkukauden pelit (nousijana 3. divisioonassa yhdistetyssä Itä- ja Keski-Suomen piirissä):
KuFu-98-Kapa-51 4-1, KaPa-51-BET 3-2, Huima-KaPa-51 2-2, KaPa-51-JoPS 3-6, JPS-KaPa-51 4-0, KaPa-51-SaPa 7-3, Blackbird-KaPa-51 3-0 ja KaPa-51-Zulimanit 2-4.

Kahdeksasta ottelusta siis kaksi voittoa, yksi tasapeli ja viisi häviötä. Sijoitus sarjassa kolmanneksi viimeisen paikkeilla.

KaPa-51 ryhmäkuvassa kuvattuna ilmeisesti 28.4.2011 ennen ensimmäistä sarjaottelua - Kuopion komealla Keskuskentällä. Kuva on KaPa-51:n juhlavuoden käsiohjelmasta (kuvaajaksi merkitty Riikka Klemola).

_______________________________

(2.7.2011) KaPa-51:n 60-vuotisjuhlaottelu Jämsänkosken Ilvestä vastaan:

Viimehetkien rankkari pilasi KaPa-51:n juhlatunnelmat (2-2).

KaPa-51:n 3. divisioonan kotiottelu 2.7.2011 oli valittu seuran 60-vuotisjuhlaotteluksi. Vierailijoiden valmennuspäällikkö Atik Ismailiakin odotettiin paikalle, muttei miestä näkynyt. Alkuseremonioissa juhlapuheiden aikana seuran junioripelaajat kiersivät kenttää ja puoliajalla jaettiin kaikille katsojille ilmaiset kakkukahvit.

KaPa-51:n kokoonpano juhlaottelussa 2.7.2011:
Maalivahti: Jarno Reinikainen, puolustuslinja: Teemu Palvimo-Jarkko Junni-Elmeri Linnera-Henri Palvimo, keskikenttä: Jere Pietarinen-Jarkko Kosunen-Markus Laitinen-Tommi Vehmala ja hyökkääjät: Mikko Erjava ja Tero Palvimo.
Vaihdot: Teemu Ikkala (Teemu Palvimo) ja Samuli Reinikainen (Mikko Erjava).
Vaihtopenkillä olivat ainakin Jaakko Pietarinen, Janne Romo, Pasi Hänninen, Aki Tiihonen ja Teemu Huoponen.

KaPa-51:n valmentaja Ismo Vaittinen pitämässä juhlapuhettaan, taustalla KaPa-51:n pelaajat alkuesittelyssä - vasemmalta Mikko Erjava, Henri Palvimo, Markus Laitinen ja Jere Pietarinen (kuva: S&J).

KaPa-51:n pelaajia alkuesittelyssä - vasemmalta Jarkko Kosunen, Jarkko Junni, (mv) Jarkko Reinikainen ja kapteeni Elmeri Linnera (kuva: S&J).
En ollut muuten ainoa, joka kauhisteli tätä nykyajan jalkapallokenttien 'dynamohousu'-muotia, muistuttavat jo ylipitkiä puolihameita enemmänkin. Saksille olisi lahkeissa töitä - ainakin kolmannes pois.

KaPa-51:n maaleista toinen juuri syntynyt - vasemmalta Jarkko Kosunen, Tommi Vehmala, Mikko Erjava ja Jere Pietarinen (kuva: S&J).

KaPa-51:n juhlaottelu pelattiin helteisessä säässä (kuva: S&J).

_______________________________

(26.7.2011) Alku lupaili taas parempaa ~ KaPa-51 hävisi SC KuFu-98:lle lopulta 1-2 :

KaPa-51 pelasi seuraavassa kokoonpanossa: (mv) Jarno Reinikainen - Teemu Palvimo, Jarkko Junni, Elmeri Linnera, Henri Palvimo - Harri Hämäläinen, Jarkko Kosunen, Janne Kosunen (Samuli Reinikainen), Tommi Vehmala - Mikko Erjava , Tero Palvimo. Vaihtopenkillä lisäksi Pasi Hänninen ja Aki Tiihonen.

KaPa-51:n pelaajilla mieli matalalla, loppuhetkillä pisteet taas kauas karkaavat (26.7.2011 - S&J).

_______________________________

KaPa-51 voitti Äänekosken Huiman 4-3 tärkeässä 'putoamiskamppailussa':


KaPa-51 - Huima alkamassa Kangasniemellä 13.8.2011 klo 15.00. Päätuomari Aapajärvi keskellä ei saanut uusia ystäviä Kangasniemeltä - hän ajoi kaksi mustapaitaa pelissä kentältä.

KaPa-51:n kokoonpano Huima-ottelussa 13.8.2011: Jarno Reinikainen, Henri Palvimo, Elmeri Linnera, Jarkko Junni, Teemu Palvimo, Markus Laitinen (Jaakko Pietarinen), Jarkko Kosunen, Janne Kosunen (Harri Hämäläinen), Tommi Vehmala (ulosajo), Tero Palvimo (ulosajo) ja Mikko Erjava. Vaihtopenkille jäi Pasi Hänninen.


KaPa-51:n Markus Laitinen suojaa palloa äänekoskelaisen ahdistellessa.

Kangasniemellä katsojat seuraavat otteluita onnettoman kaukaa juoksuratojen, hyppypaikkojen ja aita-alueiden takaa. Kuvassa menossa ottelu KaPa-51 - Huima - 13.8.2011 (S&J).

_______________________________


Kangasniemen Kunnallislehti uutisoi 27.10.2011 KaPa-51:lle käyneen 'kylmät' kabinettipäätöksissä. Kuten kauden aikana jo pahaa aavisteltiin, SPL:n sarjaremontit vaikuttivat myös Kolmosen tasolla.
Alunperin vain viimeiseksi jääneen joukkueen piti suoraan pudota neloseen. Kun kakkosesta pudonneiden joukkueiden jakautumisista eri piirien alueille tutkittiin, tarvittiin Itä- ja Keski-Suomen piirien yhdistettyyn kolmosen lohkoon enemmän 'tilaa' ja niin ainakin KaPa-51 pudotettiin seuraavalle kaudelle 2012 neloseen. Mahdollisesti kolmanneksiviimeiseksi jääneelle Huimallekin käy vielä samoin.
Kovin surkeaa on moinen toiminta - kyllä jokaisen seuran pelaajien ja valmennusjohdon pitäisi sarjan aikana tietää tasan tarkkaan, montako joukkuetta sarjasta tullaan pudottamaan. Vaikuttaisihan tieto selkeästi pelitaktiikkaankin tietyissä tilanteissa. Piirijohdon hurskastelevat puolustelut lienevät kuitenkin tyyliä: Kannattaisi pelata kaikki pelit mahdollisimman hyvin.

(JJ, 26.3.2012): Vielä ihmeellisimmiksi sarjatasokuviot kävivät myöhemmin talvikuukausina , kolmosen lohkossa viimeiseksi jäänyt ja suoraan neloseen pudonnut Jämsänkosken Ilves olikin talven aikana tehnyt 'kabinettisopimuksia' ja seura oli saanut kesälle 2012 Vihtavuoren Pamauksen paikan 2. divisioonassa! JIlves ei siis jumbosijaltaan pudonnutkaan neloseen vaan nousi kakkoseen. KaPa-51 putosi Neloseen - Huima pysyi Kolmosessa.

Kangasniemen jalkapallosivullemme # 2/2 (jatkuen kaudesta 2012)..

Jalkapallosivuston ETUSIVULLE.