Alue IV ~ sivu #1:
Joutsantien pohjoispuolta Nakertajan länsipuolelta Puulankoneen seutuville * Liukkosenmäki * Niirasenlahti (alkaen 1.1.2010):

(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 21.5.2020)

Joutsantien pohjoispuolta Nakertajan länsipuolelta - ennen Niirasentien risteystä:


A) Nakertajantien risteyksen jälkeen Joutsantien pohjoispuolella entinen Iida Viinikaisen talo - kuvattuna 23.3.2015 (S&J) Joutsantieltä. Rakennus sijaitsee Nakertajantieltä erkanevan Koivukujan länsipäässä Kankaistenjoen (nykyisin lähinnä ojapuro) itäpuolella. Tässä entisessä Viinikaisen talossa asui 60-luvun alussa Raili ja Lauri Lahtinen perheineen (Enso Gutzeit).


Aikoinaan vuolaskin Kankaistenjok nykyisessä ojamallissaan erottaa Nakertajan Niirasenlahden alueesta. Oikealla vielä entinen Iida Viinikaisen remontoitu rakennus ja vasemmalla entinen poliisi Tyrväisen talo (myöhemmin Tuula ja Harri Sallinen). Kuvattu Joutsantieltä 23.3.2015 (S&J).


Sama rakennuspari puromaisen Kankaistenjoen molemmin puolin - kuvattu 26.5.2015 (S&J).


Sallisten asuinrakennus - kuvattu 7.5.2020 (S&J).

(Henri Sallinen, 2008): "Talo (=Jokela) on vanha hirsitalo, joka on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Talon rakennutti kanttori Matti Radakko. Sen jälkeen talossa on asunut poliisi Aarne Tyrväinen. Salliset ostivat talon Kangasniemen Osuuspankilta 1994 ja se remontoitiin 1995. Remontin aikana Salliset asuivat ulkorakennuksessa, jossa on myös sauna ja autotalli asuintilojen lisäksi. Perhe asui siellä jälleen v.2005, kun laajennusremontti isommassa talossa alkoi. Ulkorakennuksessa Sallisilla on ollut useampi vuokralainen, silloin perhe itse sitä ei ole asuttanut."


Sallisten piharakennus Niirasentieltä nähtynä * kuvattu 7.5.2020 (S&J).

Niirasentien risteyskohta:


B) Niirasentien ja Joutsantien risteyksen kohdalla tämä entinen Elsa ja Viljo Laitisen rakennus - myöhemmin Mirjami ja Markku Laitinen. Kuvattu 4.4.2019 (S&J).Samainen entinen Laitisten talo Niirasentien risteyskohdalla * molemmat 7.5.2020 (S&J).


Niirasentielle käännytty * kuvattu 4.4.2019 (S&J). Taustalla Sallisten asuin- ja piharakennukset.

Albinintie:


C) Albinintien varrella kaksi asuinrakennusta - oikeanpuoleista jo puretaan. Kuvattu 22.1.2019 (S&J). Näiden talojen omistajina olivat monet vuodet veljekset Ari ja Raimo Marttinen - ennen heidän isänsä "Karkea-Veikko" Marttinen asusti paikalla idän- eli oikeanpuoleisemmassa talossa.

(Heimo Manninen, sähköposti 29.1.2008): "Kangasniemellä ja myös laajemminkin Savossa oli paljon samoja sukunimiä, kuten Laitisia, Hokkasia, Marttisia ja monia muita, myös monet etunimet toistuivat hyvin usein. Tästä johtuen on erotukseksi toisista samannimisistä annettu ko. henkilön jotain erityispiirrettä kuvaava liikanimi. Esimerkiksi Otto Hokkasia oli “Iso-Otto", "Torpan-Otto", "Punanenä-Otto" j.n.e.
Veikko Marttinen sai liikanimen “Karkea-Veikko" puhetapaansa perusteella, mikä oli matalaääninen ja aika kova. Veikko Marttinen osti Tauno Mikkolalta ko. talon 1954 tai 1955. Muistini mukaan hän työskenteli Kangasniemen kunnan palveluksessa. Hänen poikansa asuivat tontilla olevissa taloissa sittemmin."


Albinintien itäpuolen hirsirakennus purettavana (Marttisten asuintalo). Kuvattu 22.1.2019 (S&J).Samaisen hirsirakennuksen purku edistynyt. Molemmat kuvattu 4.4.2019 (S&J).


Albinintien länsipäätä - kuvattu 4.4.2019 (S&J).Marttisten hirsirakennuksen purku lähes suoritettu. Molemmat kuvattu 26.4.2019 (S&J).
Puretun hirsirakennuksen paikka - lännen puoleiseen rakennukseen tehty uusi terassi. Kaikki kolme kuvattu 7.5.2020 (S&J).

Sivuluettelot