Alue III ~ sivu #17:
Teollisuustien varrelta liikeyrityksiä ja näkymiä:

(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 9.5.2020)

Puulan Kone Oy:


A) Puulan Kone Oy kuvattuna 17.1.2014 (S&J).

Kangasniemen metalliteollisuuden juuret ovat kyläseppien pajoissa, joista merkittävin oli kirkonkylässä toiminut Varjon paja. Teollisuuden asteelle raudan ja metallin käsittely ylsi vasta 1970-luvulla. Toukokuussa 1974 neljä yksityistä yrittäjää ja Kangasniemen osuusmeijeri solmivat yhtiösopimuksen konepaja- ja korjaamoliikkeen perustamisesta kuntaan. Sen nimeksi tuli Puulan Kone Oy.
Yhtiön suurimmat osakkeenomistajat olivat puunkuljetusyrittäjä Ilmo Ylönen, Kalevi Hokkanen ja osuusmeijeri. Yhtiön tarkoituksena oli harjoittaa autojen, erityisesti raskaan kaluston, korjausta sekä valmistaa akselistoja ja perävaunuja. Kangasniemen osuusmeijeri lähti mukaan hankkeeseen saadakseen korjaamopalveluja tankkiautoilleen, joiden käyttöön se oli maidonkuljetuksissa juuri siirtynyt.
Puulan Koneen ehkä kunnianhimoisin hanke oli kauppilalaisen Juhani Tissarin kehittämän monitoimikoneen (hakkuukoneen) valmistaminen ja edelleen kehittäminen. Vastaavia koneita oli Suomessa noihin aikoihin valmistanut vain yksi konepaja (Ky S. Pinomäki). Puulan Kone joutui kuitenkin luopumaan tästä hankkeesta.

Puulan Kone rakennutti korjaamohallin nykyisen Joutsan tien varteen. Halli valmistui helmikuussa 1975, jolloin siinä aloitettiin korjaamo- ja huoltamotoiminta. Koneistuslinjalla tehtiin alihankintatöitä Lokomolle ja Rauma-Repolalle. Syksyllä 1975 Puulan Kone sai neuvotelluksi suuren alihankintasopimuksen Valmet Oy:n kanssa. Yritys ryhtyi esikoneistamaan ja suojamaalaamaan Valmet-traktoreiden runkoja, moottoreiden runkoja, öljypohjia ja vaihteiston ja vetopyörästön kuoria. Valmet ryhtyi alihankintaansa oman työvoimapulansa vuoksi. Työt noudettin Valmetin Rautpohjan tehtaalta Jyväskylästä ja vietiin käsittelyn jälkeen traktoritehtaan kokoonpanolinjalle Suolahteen. Valmet-sopimuksen vuoksi Puulan Koneen korjaamohallia piti laajentaa jo syksyllä 1975. Ennen Valmet-sopimusta Puulan Kone oli työllistänyt 48 henkilöä ja enimmillään alihankinnan aikaan yhtiö työllisti 70 henkilöä. Kunta myönsi takauksen hallin laajennukseen, vaikka hanke puhututti kunnanvaltuuston kokouksissa, olihan yhtiö ollut toiminnassa vasta vajaan vuoden ajan.

Puulan Koneen toimitusjohtajana toimi vuoteen 1999 asti sen pääosakas Ilmo Ylönen, jonka jälkeen yritystä ryhtyi vetämään hänen tyttärensä Arja Ikonen. Yritys oli alkuvuosinaan Kangasniemen suurimpia työnantajia. Alihankintasopimus Valmetin kanssa kesti vuoteen 1982 saakka. Työntekijämäärä oli koko sopimuksen ajan pysynyt yli 50 hengessä. Uutta alihankintasopimusta ei Puulan Kone onnistunut saamaan muualta, mutta vuoteen asti 1986 asti konepajatoiminta sujui kuitenkin vielä hyvin - työntekijämäärä ei laskenut alle 46 henkilön.
Vuonna 1986 Puulan Kone lopetti konepajatoimintansa ja keskittyi vain korjaamo- ja huoltamotoimintaan. Uuden valtatie 13:n valmistuttua vuonna 1980 Puulan Kone rakennutti Lapaskankaan risteykseen uuden huoltoaseman (Teboil).
Vuonna 2004 yritys täytti 30 vuotta ja työllisti yhä parikymmentä työntekijää, joista seitsemän Lapaskankaan huoltamolla.

Puulan Kone vaikutti välillisesti siihen, että Kangasniemellä aloitettiin syksyllä 1976 väliaikainen Pieksämäen ammattikoulun alainen ammattikoulutus. Opetusaloja oli kaksi: kaksivuotiset levyseppä-hitsaajan ja sähköasentajan linjat. Koulun teoriaopetus järjestettiin työväentalolla ja työopetus aluksi Puulan Koneen tiloissa. Kyseinen ammattikoulutoiminta ei Kangasniemellä kovin montaa vuotta jatkunut (tiedot: Erkki Laitinen, Kangasniemen historia, osa 4 * 2015).


Puulan Kone Oy kuvattuna 14.7.2018 (S&J).


Puulan Kone Oy * 9.8.2018 (S&J).
Puulan Kone Oy * Kangasniemen Katsastus * Autopesu * 3.8.2018 (S&J).


Puulan Kone Oy ja Agri-Marketin turvemultasäkit * 9.8.2018 (S&J).Puulan Kone Oy ~ Teollisuustien pohjoispää ~ alueella 18 liikeyritystä kuvaushetkellä toiminnassa * 9.8.2018 (S&J).

__________________________________________

Linja-autoja ja muita kulkuneuvoja ja työkoneita Teollisuustien maisemissa:


Puulankoneen seinustalla vietti aikansa lauantaiaamuna 10.4.2010 tämä International-traktori. Tämän kuvaruudun linkistä siirtymä kuvasivulle, missä lisää samaisen aamun nelipyöräisiä Teollisuustien varrelta.

Teollisuustien ympäristön LINJA-AUTOJA ja muita kulkuneuvoja ja työkoneita.


Tämä Fiat huilasi Puulankoneen seinustalla sunnuntaina 19.9.2010 (S&J).

Ent. LM-Pukineen tuotantotilojen rakennuskokonaisuus (Keskustien ja Teollisuustien risteyskulma):

LM-Pukine ~ Kangasniemen tärkeä työllistäjä ~ perustettiin toukokuussa 1973 ~ konkurssiin vuonna 1990.


B) Entisen LM-Pukineen tiloissa Agri-Market * 23.3.2014 (S&J). 90-luvun puolivälissä näissä tiloissa toimi muutaman lukuvuoden ajan Kangasniemen lukio.


Agri-Market * 17.12.2014 (S&J).

__________________________________________

Coconate Teollisuustien varrella entisessä LM-Pukineen rakennuksessa:


B) 'Coconaten' tehtaanmyymälän sisäänkäynti kuvattuna 28.9.2010 (S&J).


Entisen LM-Pukineen rakennuksen seinustalla oli 30.10.2011 (S&J) Coconaten tehdasmyymälän yhteydessä uusi pesulan mainos.


Coconate ilmoitteli 17.1.2013 Kangasniemen Kunnallislehdessä muuttoloppuunmyyntiä - edessä oli muutto Laukaan Lasilandiaan.


Kangasniemen Kunnallislehdessä (Arja Reinikainen) uutisoitiin 17.1.2013 Coconaten muuttoa Laukaaseen.

Seuraavalle sivulle #18 (Urheilukeskus).

Sivuluettelot