|
Inkeroinen osaksi Kouvolan kaupunkia 1.1.2009 (aiemmin Sippolaa ja Anjalankoskea):
B)
Tapio Muurinen kuvasi 25.8.1967 Inkeroisten toisen asemarakennuksen.
(T.Muurinen): Tämä rakennettiin ensimmäisen jäädessä pieneksi, kun Inkeroisista tuli Kotkan radan ja Haminan radan risteysasema 1899. Kaunis asemarakennus pääsi rappeutumaan ja purettiin tarpeettomana, kun uusi rakennus valmistui v.1970. Tänä päivänä ja kunnostettuna se olisi oikea helmi.
Veljekset olivat tulleet kesälomamatkaltaan ja olivat matkalla Haminaan. Kouvolassa noustiin Kotkan junaan, jota veti Dm4. Sillä oli komeampaa matkustaa, kuin Haminan Lättähatulla, joka tuli perässä. Inkeroisissa vaihdettiin. Dm4:n sininen savu leijailee vielä ilmassa (vasemmassa reunassa). Aseman kello on 16.05. Lättä tulisi 15 minuutin kuluttua.
Kun tämä kuva julkaistiin 13.11.2005 rautatieharrastajien nettisivuilla, syntyi aiheesta mielenkiintoinen ja informatiivinen keskustelu, josta saa tietoja laajemmaltikin alueympäristöstä:
03.11.2005 (JKa): Hieno ja arvokas kuva tyypillisine vuoden 1967 Sokos mainoksineen. Juuri samanlaisia Sokos mainoksia näkee ympäri maata tuona vuonna otetuissa asemakuvissa. Rautatiematkustajia kosiskeleva mainoskamppanja näemmä ollut Sokoksella silloin meneillään?
03.11.2005 (KP): Tämä on Inkeroisten toinen asema. Ensimmäinen oli rakennettu Oulun rataa varten tehdyillä tyyppipiirustuksilla (Hiirolan tyylinen). Tämä kuvassa oleva rakennus valmistui 1899 ja on tyyliltään jo erilainen kuin alkuperäiset asemat.
03.11.2005 (TM): K. tiesi, minä taas muistelin ja olin unohtanut, vaikka olen tuon joskus kuullut. Eli tämä rakennus valmistui, kun yksityinen Haminan Rautatie aloitti liikennöimisen.
03.11.2005 (JKo): Mieletön kuva! Ei voi muuta sanoa kuin olen syntynyt väärille vuosikymmenille. Kotikulmillahan tuokin kokonaisuus on ollut ja vain vajaa 10v ennen syntymääni. Tunnelma on käsinkosketeltava. Ja tuo rakennus. Granholmia parhaimmillaan! Pistikin silmään että oudosti Granholmia toisin kuin tuolla radalla yleensä. Mitäs ekalle asemalle kävi? Jäi liian pieneksi? Hieno tosiaan tuo SOK:n mainos. Ajalta, jolloin mainokset olivat oikean kokoisia ja oikeassa suhteessa elämään.
03.11.2005 (KP): Uusin asema olisi kutakuinkin vanhimman paikalla/edessä.
03.11.2005 (JKu): 1960- ja 70-luvuilla Suomessa vallitsi kaiken vanhan hävitysvimma ja se näkyi myös rautateillä. Jostain syystä vanhoja asemia hävitettiin erityisen paljon Kaakkois-Suomessa. En usko, että siellä olisi talot rakennettu jotenkin huonommin kuin muualla. Ehkä Kouvolan uusi asema vain vaati "arvolleen" sopivat rakennukset myös ympäristöönsä??
03.11.2005 (AP): Minusta tämä asemarakennus tuo jotenkin mieleen Rantaradan asemat. Onneksi Rantaradan asemat saivat olla rauhassa eikä sinne pystytetty niitä mitäänsanomattomia laatikoita. Onko Myllykosken ja Kymin asemien historia samanlainen kuin Inkeroisten, eli vanhat rakennukset on purettu laatikkoasemien tieltä?
04.11.2005 (TM): Kyllä, valitettavasti, samoin Tavastila, ja jopa Kyminlinnan koristeellinen seisakerakennus, joka tietääkseni rakennettiin keisarillisten junien pysäkiksi. Siitä oli lyhyt matka Langinkoskelle. (Taas tarkistamaton muistitieto, mutta junalla keisari ei siellä koskaan käynyt). Kaikki rakennukset päästettiin hoidon puutteessa huonoon kuntoon ja purettiin.
04.11.2005 (AP): Kiitos tiedoista. Enpäs tiennytkään, että Tavastilan ja Kyminlinnan seisakkeillakin on ollut liikennepaikkarakennus. Onko Pikkusuollakin ollut? Nykyään Pikkusuolla on jäänteenä punatiilinen pieni asetinlaitekoppi. Pikkusuo lienee jäänyt tarpeettomaksi, kun Inkeroinen - Juurikorpi -kaksiraiteistus valmistui 1990-luvun lopulla. Vai oliko niin, että Pikkusuon kohtauspaikka rakennettiinkin vasta 1983-1984 uuden Haminan radan myötä, jolloin liikenne luonnollisesti vilkastui Inkeroisten ja Juurikorven välillä?
05.11.2005 (TP): Tavastilassa oli komea asemarakennus. Samanlainen kuin Kotkan ensimmäinen asemarakennus siinä Palotorninvuoren kupeessa. Kyminlinnan seisake oli todella viehättävä sorvatuin puupylväin ja koristeellisin ikkunanpielin ja räystäin. Nousin siitä Lätän kyytiin joskus -70-luvun alussa muutaman kerran. Se oli ns "kylmä asema". Miehitystä siinä ei tarvittu, koska ei ollut junasuorituksia, kuten ei Tavastilassakaan vuoden (?) jälkeen. Pikkusuo oli vain seisake, josta tuli kauko-ohjattu suorituspaikka, sen jälkeen kun Juurikorpi - Hamina aloitti talvella 1984.
06.11.2005 (AP): Jep. Juurikorven asemarakennus taas näyttää 1930-40-luvuilla rakennetulta. Onkohan sielläkin alunperin ollut Inkeroisten tyylinen rakennus, joka on palanut tms.?
06.11.2005 (TM): Nyt tuli niin tiukka, että tuohon en osaa vastata. Juurikorpi poikkeaa muista vanhoista asemista. Se on selvästi sotien jälkeistä "arkkitehtuuria". Mitä oli sitä ennen? Joku vanha kotkalainen voisi muistaa.
14.07.2007 (TM): Nyt voin täydentää A:n kysymystä sen verran, että liikennepaikka Juurikorpi perustettiin 1907. Joku rakennus siellä on ollut, mutta kuvia ei helpolla löydy. On maininta, että se olisi palanut. Nykyinen hirsinen, lautavuorattu laiturirakennus on mallia 1938.
14.07.2007 (MA): Juurikorvesta vielä hieman lisää, sillä sinne rakennettiin 1904-05 raide tiilitehtaalle (Joutsen Oy oli maksanut raiteen rakennuskustannukset) ja Juurikorven vaihde avattiin 14.7.1905 vain tavaraliikenteelle. 1907 paikalle rakennettiin laituri ja silloin se avattiin myös matkustajaliikenteelle.
14.07.2007 (TM): Kiitos jälleen M:lle syventävistä tiedoista. Se tiilitehdas savupiippuineen on vielä olemassa. Tosin taitaa olla jonain metalliromun keräyspisteenä.
14.07.2007 (TP): Voidaan sanoa, että se on puoliksi olemassa.. Aivan kuin sen purkaminen olisi jäänyt kesken, ja siinä tilassa se on ollut vuosia ja vuosia. Sen ympärillä tontti on tosiaan täynnä romua.
15.07.2007 (SM):Romuliike toimii tuolla alueella. Todellakin tutustumisen arvoinen paikka. Eli romun ostamisen varjolla pääsee sopivasti kiertelemään alueella. Tuo Inkeroisten aseman kello on nykyisin Inkeroisten "keskustassa" Erjon kelloliikkeen seinässä toiminnassa.
Kuvassa on Inkeroisten toinen asemarakennus, valmistunut noin 1899, suunnittelija Bruno Granholm, jonka arkkitehtuurissa näkyivät aikakauden kansallisromanttiset ihanteet mm. epäsymmetrisyytenä ja runsaina puuleikkauksina. Kuva on vanha postikorttikuva - Matti Parkkosen kokoelmista.
(Wikipedia, 2010): Inkeroinen on Kouvolan kaupunginosa ja teollisuustaajama entisen Anjalankosken kaupungin alueella. Se sijaitsee kaupungin eteläosassa Kymijoen itärannalla vastapäätä Anjalaa.
Inkeroinen kuului ennen teollisuustaajaman syntyä Sippolan pitäjän Mämmälän kylään. Nimi Inkeroinen tuli käyttöön kylään syntyneen puuhiomon ja paperitehtaan mukaan, jotka perustettiin sen nimisen maakirjatalon maille vuonna 1872. Taajama kuului Sippolaan Anjalankosken kauppalan perustamiseen saakka vuonna 1975 ja Anjalankoskeen vuoden 2009 Kouvolaan liittämiseen saakka.
Inkeroisten parakkimainen rautatieasema kuvattuna 26.10.2011 (S&J). Ympäröivällä puistoalueella kulki parvi fasaaneja.
Rautatie veden vallassa Inkeroisissa suurena tulvavuonna 1899. Kuva ehkä omakotialueen kohdalta, arvelee lähdeteos Tampellan Inkeroisten tehtaat 1872-1972.
Kuvaan liittyen - lähdekirjasta suoraan lainaten:
Vuonna 1899 nousi vesi vieläkin enemmän. Kesäkuun 26. päivänä 1899 raportoi Paldani silloin ulkomailla olleelle Walgrénille:
"Hyvä veli! Vesi ei tee muuta kuin nousee, nousee keskeytymättä sekä kosken ylä- että alapuolella. Kun lähdit, oli mittarissa 190cm. Seitsemäntenätoista päivänä ei näkynyt merkittävää nousua, mutta kun ruvettiin laskemaan tukkeja, muodostui luukkujen yläpuolelle ruuhka. Sen seurauksena vesi nousi yläpuolella ensimmäisen vuorokauden aikana 12 tuumaa ja seuraavan vuorokauden aikana vielä muutaman tuuman, niin että jopa rautatiekin Myllykosken ja Inkeroisten välillä oli parin kilometrin matkalla 15 cm veden alla. Kaiken lisäksi alkoi juhannuspäivän vastaisena yönä sataa ja sitä kesti kokonaisen vuorokauden. Tänään oli mittarissa 2.05,5cm. Kun kävin eilen tehtaan Pasilassa, sinne ei päässyt kuivin jaloin, koska se oli kuin saaressa. Näyttää perin kurjalta ja tehtaalle on vaikeaa saada puuta, kun vesi nousee hevosen mahaan asti. Meidän on ollut pakko vetää vaunuja kasoilta köysillä, ettemme loukkaisi hevosia. Myös tehtaalla menee huonosti. Kirjeestäni on tullut jeremiadi, mutta älä anna sen häiritä mielialaasi. Täytyy lohduttautua sillä, että jos ei ole mennyt hyvin, olisi voinut käydä pahemminkin."
|