HONKY TONK HEROES:
Willie Nelson-Waylon Jennings-Kris Kristofferson-Billy Joe Shaver (Pedernales * 1999)

(Jukka Joutsi * latest additions: 13.4.2020)

Toisaalla sivustollamme on esitelty "The Highwaymen"-kokoonpanon albumit ja siellä todettiin, että niiden tarina päättyi vuoteen 1995.
Aivan kokonaan ei kvartettiteemaa sittemmin kuitenkaan unohdettu, vaan v.1999 markkinoille laskettiin albumi Honky Tonk Heroes, jolla lauloi 3/4 em. kvartetistamme - Johnny Cashin oli korvannut Billy Joe Shaver.
Albumin tittelilaulun mukaisesti uusi kokoonpano kutsui itseään myös "mielikuvituksellisesti" nimellä Honky Tonk Heroes.

Aivan näin yksinkertaisesti tämän albumin kehitystarina ei kuitenkaan mene. Takana on pidempi tapahtumasarja.
Kaikki alkoi jo niinkin aikaisin kuin v. 1989, jolloin Eric Paul-nimisen tuottajan oli määrä alkaa levyttää Willie Nelsonin Pedernales-nimisellä kotistudiolla Billy Joe Shaverin albumia.
Billy oli ottanut levytyksiin poikansa Eddyn mukaan, joka kitaransoiton ohella otti vastuulleen myös osan producer-tehtävistä.
Samainen Eddy-poika oli myöhemmin kuoleva heroiinin yliannokseen (uudenvuoden päivänä 31.12.2000).

Kun pari viikkoa oli tehty nauhoituksia isä-poikayhteistyöllä, Willie Nelson palasi kierroksiltaan eräänä viikonloppuna kotiinsa ja kun Billy Joe sitten nauhoitti seuraavaa lauluaan, huomasi hän Willien tulleen kitaransa kanssa mukaan laulamaan.
Talon isännän ei tarvitse lupia kysellä, Billy Joe muistelee Willien mieluista ilmestymistä sessioon pyytämättäkin.
Ei aikaakaan, kun Waylon Jennings piipahti Willien luona muuten vain ohimennessään ja Willie pyysi vierastaan heti mukaan laulamaan joitakin osuuksia Billy Joen projektiin.
Kun Kris Kristofferson esiintyi Austinissa ja kuuli Willieltä Shaverin albumista, hänkin halusi tulla Pedernalesiin laulamaan omia osuuksiaan.

Eric Paul kertoo: Näin Willie, Waylon ja Kris tulivat mukaan, ennalta mitenkään sopimatta tai suunnittelematta. He nauhoittivat erikseen omat osuutensa kun sattuivat olemaan paikalla, minun ja Billyn hommana oli yhdistellä juttuja myöhemmin.
Kävi kuitenkin niin, että projekti jäi kesken. En oikein tiedä, mitä tapahtui. Billy Joe alkoi olla mukana muissa uusissa projekteissaan ja käytännössä äänitykset unohdettiin. Vasta vuonna 1998 Willie oli löytänyt nauhoitukset uudestaan ja kiinnostunut niistä.
Hän kutsui minut paikalle ja yhdessä aloitimme materiaalin miksaukset. Willie sai "FreeFalls Entertainment"-yhtiön kiinnostumaan materiaalista ja niin v.1999 albumi näki päivänvalon Pedernales-levymerkin logon alla. Kymmenen vuoden pölyt oli pyyhitty pois ja vaikka itse sanon, albumi kuullostaa minusta upealta
.

Viitaten edelliseen voi todeta, että tämä Honky Tonk Heroes-projekti ei siis sittenkään ollut mikään Highwaymen-yhtyeen laskelmoitu "jatkomuoto", jossa Cash oli heikon terveytensä takia korvattu Shaverilla - kuten eräät lehdet virheellisesti ovat luritelleet.

Tällä albumilla kuullaan seuraavat Billy Joe Shaverin säveltämät laulut:
1. Honky Tonk Heroes (Like Me)
2. Willie The Wandering Gypsy And Me
3. I'm Just An Old Chunk Of Coal
4. Ain't No God In Mexico
5. You Asked Me To (co-written by W.Jennings)
6. Oklahoma Wind
7. I Cound't Be Me Without You
8. Tramp On Your Street
9. Ride Me Down Easy (= Easy Come Easy Go)
10.We Are The Cowboys

Lauluthan ovat tietenkin tuttuja kaikille Shaverin ja Jenningsin ystäville, mutta mielenkiintoista on kuulla, minkälaisen muodon ne ovat saaneet kaverustemme käsittelyssä.

Willie laulaa erinomaisesti lähes soolona vauhdikkaan tulkintansa laulusta I`m Just An Old Chunk Of Coal, Waylon on upeassa vireessä hallitsemassaan laulussa Ain`t No God In Mexico, Kris loistaa hillityllä laulannallaan Willie The Wandering Gypsy And Me-jutussa ja Billy Joe on aina matalan käheällä äänellään mielenkiintoinen ottaessaan lauluissa ohjakset.
Albumin kokonaisuutta ei häiritse mikään kuultava seikka. Mutta ehkä kuitenkin tietoisuus siitä, että miehemme eivät koskaan yhdessä näitä laulaneet, vaan löysivät toisensa vasta miksauspöydällä, hiukan latistaa albumin tunnelmaa.
No, Frank Sinatran uransa loppuvaiheessa levyttämissä duetoissahan oli jopa kysymys siitä, ettei maestro itse suostunut edes tapaamaan kanssaan "duetoivaa" artistia ennen eikä jälkeen erillisten nauhoitusten. Willie oli myös mukana ko. Sinatran etäprojektissa, tietenkin.

Willie ja Eddy Shaver hoitivat siis session kitaristihommat. David Crockett toimi rumpalina, Davis Cochran oli bassossa ja Bucky Meadows soitti pianoa. Muuta ei tarvittukaan, tunnelma on pelkistetyn karu ja siten tehokas Shaverin oivaltavien tekstien tukemiseen.

Honky Tonk Heroes-kokoonpanon levytykset jäivät tähän albumiin.
Shaverin pojan traagisen kuoleman jälkeen Waylon Jennings kuoli sokeritautiinsa 13. helmikuuta v.2002.
Billy Joe Shaver sai Austinin konserttinsa jälkeen vaikean sydänkohtauksen v.2001 ja pelastui kiireellisellä leikkauksella.
Willie täytti huhtikuussa 2003 kunnioitettavat 70 vuotta ja jatkaa edelleenkin yhtä reippaana ja luovana kuten aina ennenkin. Miehen elämäntyyliin nähden melkoinen saavutus!

(Jukka Joutsi, lokakuu / October 2003)

front page * etusivulle.

Waylon Jennings