EURA:
(Svala & Joutsi * viimeisimmät lisäykset: 1.1.2017)

(Wikipedia, 2014): Eura on kunta Satakunnassa. Kunnassa asuu 12 372 ihmistä ja sen pinta-ala on 630,20 km2. Euran nimikkolintu on härkälintu ja nimikkokasvi pähkinäpensas.
Kunnan keskustaajamissa, Eurassa ja Kauttualla, on yhteensä noin 6 700 asukasta. Muita pienempiä taajamia ovat Hinnerjoen kirkonkylä, Mannila, Koskenkylä sekä Honkilahden kirkonkylä. Kuntaan liitettiin vuonna 1970 Hinnerjoen ja Honkilahden kunnat. Vuonna 2009 Euraan liitettiin Kiukainen, jolloin Euran asukasluvuksi tuli noin 12 500. Euran naapurikuntia ovat Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Köyliö, Laitila, Mynämäki, Nakkila, Pöytyä, Rauma ja Säkylä.

Euralaisen luonnon rikkautena ovat järvet (yli 20), sekä rehevä ja vaihteleva luonto. Satakunnan Pyhäjärvi on Lounais-Suomen suurin järvi, josta huomattava osa sijaitsee Euran alueella. Se tunnetaan kalaisuudestaan ja vapaa-ajanviettokohteena. Koskeljärvi Euran Honkilahdella on Suomen tunnetuimpia lintujärviä. Erämaisen järven rannat on pääosin suojeltu. Järvelle on rakennettu lintutorni ja pysähdyspaikkoja luonnossa liikkumista harrastaville. Euran läpi virtaa Eurajoki, joka alkaa Satakunnan Pyhäjärvestä ja laskee Eurajoen kunnassa Olkiluodon pohjoispuolelta Pohjanlahteen.
Eurassa on myös kolme museota ja viisi kirkkoa (Euran harmaakivikirkko 1898, Hinnerjoen puukirkko 1755, Honkilahden puukirkko 1759, Kiukaisten puukirkko 1761 ja Panelian kivikirkko 1950) sekä Euran lentokenttä, jota käyttävät Euran ympäristön moottorilentäjät ja varjoliitäjät.

Eura on Suomen merkittävimpiä kuntia esihistorialtaan. Siellä on poikkeuksellisen runsaita, erityisesti rautakautisia löytöjä Käräjämäellä, Luistarissa, Pappilanmäellä ja Kolmhaarassa.
Eurassa on ollut teollista toimintaa yhtäjaksoisesti yli 300 vuoden ajan. Kauttuan ruukin alue syntyi vuonna 1689, kun vapaaherra Lorenz Creutz sai vuorikollegiolta luvan perustaa rautaruukin Kauttuan kosken partaalle. Rautaruukista alkanut teollisuus on synnyttänyt Kauttualle mielenkiintoisen asumis- ja teollisuusympäristön, Kauttuan Ruukinpuiston. Alueella oleva rakennuskanta on pääosin 1800-luvulta. Ruukinpuistossa sijaitsee muun muassa vuonna 1802 valmistunut komea klubirakennus, joka toimii nykyisin ravintolana.

Vuoden 1907 tienoilla metalliteollisuuden tilalle tuli paperinvalmistus, kun Ahlström Osakeyhtiö perusti sinne Kauttuan Paperitehtaan. Kauttuan kylässä on huomattava määrä arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, joista tunnetuimmat ovat Terassitalo ja alkuaan virkanaisten asuntolaksi suunniteltu Tipula, joka nykyään tunnetaan nimellä Villa Aalto.

Euran tunnetuin urheiluseura lienee LiigaEura, joka pelaa naisten lentopallon SM-liigassa. Myös vesipallojoukkue ETU on pelannut SM-tasolla. Jalkapallojoukkue Euran Pallo pelaa Satakunnan kolmosessa. Euran Paneliassa toimii jääkiekkojoukkue Panelian Raikas. Eurassa on myös kilpaurheiluseura Euran Raiku, jonka lajeja ovat lentopallo, yleisurheilu, beach volley ja petankki. Euran Veivi on euralainen kori- ja sulkapallojoukkue. Eura on myös tunnettu hevosurheilustaan.

Tunnettuja Eurasta kotoisin olevia henkilöitä: Euran "Daltonit", muun muassa elokuvan Pahat Pojat esikuvana olleet veljekset * Tuija Helander, pikajuoksija * Eija Kantola, laulaja * Mikko Paatero, poliisiylijohtaja * Jari Torkki, jääkiekkoilija * Ari Valvee, jalkapalloilija.

Euran kivikirkko:

A) Nimimerkki 'Kahvipannu' kuvasi Euran kivikirkon vuonna 2008 (lisenssi, OK). Kirkko valmistui v.1898 (arkkitehti Josef Stenbäck) ja se edustaa uusgoottilaista kansallisromantiikkaa.

Kauttua * Euran taajamista toinen:

B) Nimimerkki 'Urhanhai' kuvasi Eurajoki-virran maisemia joulukuussa 2009 Kauttualla (lisenssi, OK).


Kauttua rautatiepaikkana:

Iiro Niemi kuvasi Kauttuan rautatieaseman kohdilla 14.10.2006: "Sokerijuurikasjuna saapumassa Kauttualle." Käyttölupa "2016-2-E", kiitos.

Mahdollisia kysymyksiä, korjauksia tai lisätietoja voi sivuston kokoajille lähettää helposti sähköpostilla:

PALAUTE (e-mail)

Takaisin etusivulle.